Vrem doar note bune!E gresit?

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns crinuta spune:

Citat:
citat din mesajul lui Sabina

Crinuta, si mie mi se pare nedrept la clasa 1 sa-i notezi sever la materiile astea.....

nu se masoara talentul aici, ci doar daca au putut invata ceva.
Mi-e greu sa cred ca le-a predat ceva la muzica, Sofia nu face decat ca invata 2, 3 cantecele la ora de muzica.....

mai incolo, cand se invata prorpiu zis ceva, mi se pare ok sa ii ntezio daca au putut sau nu sa asimileze.
adica daca ii invata gama si nu o stie teoretic, ok, ii dai mai putin.

Eu nu vad rostul evaluarii la materiile artistice, dect la scolile de specialitate unde chiar e cazul.
Si nici acolo pana l o anumita varsta de fapt.....

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!

Cum mi-am alaptat copiii

Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo
Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Vorbim de 2 chestiuni distincte. Si eu sunt de parere ca nu ar trebui date note, calificative la scoli obisnuite ( eu dadeam la scoala internationala si nu am avut niciodata probleme), dar cata vreme se dau calificative, atunci mi se pare normal sa fi corect, si nu vorbim de gama aici, ca nu te apuci sa inveti teorie muzicala la clasa 1 dintr-o scoala obisnuita.
Sunt copii foarte talentati, altii care nu sunt, dar isi dau silinta, si atunci e de apreciat asta si ca notare, iar altii care nici nu-si dau silinta, nici nu fac nimic, si atunci mi se pare corect sa faci distinctia.
Eu n-o sa am pretentii din astea cu Rayan. Daca n-o sa fie talentat la vreo materie gen sport, desen, mai stiu eu ce, n-o sa ma supar daca va fi notat ca atare.

Talent iti trebuie si la matematica, si al limbi straine, si la fizica, nu doar la muzica, desen, sport.

Am inteles ideea ca din start unii sunt favorizati si altii nu, tocmai de aceea eu ii notam si dupa efortul depus, dar nici sa le dai tuturor FB nu mi se pare nomal, mai ales ca copiii vad ca unii fac si altii nu.

Crinuta si Rayan

Fara Dumnezeu nimic nu e.
Cine se increde in sine, cade rau!

www.youtube.com/watch?v=4L0eM4tODYc" target="_blank">Asculta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mediajust spune:

Citat:
citat din mesajul lui Tisina

Citat:
citat din mesajul lui Mediajust

Tisina, fiul meu va face liceu de arta. El nu are "talent"/inclinatie/aptitudini speciale/cum vrei sa-i spui pentru matematica. Nu este aceleasi lucru? Nu este el la fel de dezavantajat ca si ceilalti care iau note mai mici la "dexteritati" pentru ca n-au talent?

Mediajust, eu nu ma refer la copiii mai mari, de liceu, cum spui ca e baiatul tau, ci la cei mici, la care matematica sau abecedarul nu cere "inclinatii" ci studiu. La clasele mari e altceva, e optiunea lui sa faca artele, pentru ca are inclinatie spre asa ceva.
Am o prietena care a trecut printr-o faza foarte aiurea cu baietelul (anul trecut, cand era clasa I), tot din cauza desenului: doamnei invatatoare i se parea ca nu "deseneaza frumos" si il nota ca atare, asa ca baiatul prinsese ciuda pe aceasta disciplina si era circ in fiecare dimineata cand trebuia sa mearga la scoala in zilele cand avea desenul, ca nu mai vroia sa mearga la scoala, ca el nu stie sa deseneze si rad copiii. Se lasa cu plansete, voma, chiar si febra. Stii care a fost solutie de "criza"? Mutarea la alta scoala. Si tot "uraste" orele de desen.
Ce vroiam eu sa punctez aici este ca la clasele mici, ar trebui sa se puncteze asimilarea de cunostinte, si nu talentul sau lipsa acestuia.

Tisina

Copilul meu NU este in liceu, am spus clar, este in clasa a VII-a.
Si admiterea lui in liceu (intr-un liceu in care nu se mai face nicio ora de matematica) depinde TOT de media din gimnaziu (in care intra si artele, si sportul, si matematica).
Deci, mi se pare personal corect ca fiecare sa castige/sa piarda la medie conform cu capacitatea/talentul/aptitudinea inclinatia.
A privi fara consideratie aceste discipline, vreme in care sa ni se para corecta evaluarea "la pachet" pentru restul, cele "importante", nu cred ca este o atitudine benefica nici pentru noi, nici pentru copiii nostri.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Tisina

Citat:
citat din mesajul lui Mediajust

Tisina, fiul meu va face liceu de arta. El nu are "talent"/inclinatie/aptitudini speciale/cum vrei sa-i spui pentru matematica. Nu este aceleasi lucru? Nu este el la fel de dezavantajat ca si ceilalti care iau note mai mici la "dexteritati" pentru ca n-au talent?

"Procesele iti rapesc timpul, banii, tihna si prietenii." (Proverb englezesc).

Mediajust, eu nu ma refer la copiii mai mari, de liceu, cum spui ca e baiatul tau, ci la cei mici, la care matematica sau abecedarul nu cere "inclinatii" ci studiu. La clasele mari e altceva, e optiunea lui sa faca artele, pentru ca are inclinatie spre asa ceva.
Am o prietena care a trecut printr-o faza foarte aiurea cu baietelul (anul trecut, cand era clasa I), tot din cauza desenului: doamnei invatatoare i se parea ca nu "deseneaza frumos" si il nota ca atare, asa ca baiatul prinsese ciuda pe aceasta disciplina si era circ in fiecare dimineata cand trebuia sa mearga la scoala in zilele cand avea desenul, ca nu mai vroia sa mearga la scoala, ca el nu stie sa deseneze si rad copiii. Se lasa cu plansete, voma, chiar si febra. Stii care a fost solutie de "criza"? Mutarea la alta scoala. Si tot "uraste" orele de desen.
Ce vroiam eu sa punctez aici este ca la clasele mici, ar trebui sa se puncteze asimilarea de cunostinte, si nu talentul sau lipsa acestuia.

Tisina

Pai de aia sunt profesori buni si altii slabi. Exista profesori care un talent extraordinar sa ii faca pe copii sa urasca materia pe care o predau. Aici mai este si chestiune de noroc.
Am intalnit copii fara ureche muzicala, care insa iubeau enorm muzica, si li se citea fericirea pe chip cand cantau, indiferent cum o faceau..., iar asta mi se pare extraordinar.

Crinuta si Rayan

Mergi la inceput

[/quote]
Vorbim de 2 chestiuni distincte. Si eu sunt de parere ca nu ar trebui date note, calificative la scoli obisnuite ( eu dadeam la scoala internationala si nu am avut niciodata probleme), dar cata vreme se dau calificative, atunci mi se pare normal sa fi corect, si nu vorbim de gama aici, ca nu te apuci sa inveti teorie muzicala la clasa 1 dintr-o scoala obisnuita.
[/quote]

Corect.
In scolile "obisnuite" (deci nu vocationale) se evalueaza dupa alte criterii si repere, care n-au nicio legatura cu talentul.
Dupa cum bine stii, scopul disciplinelor artistice (ca si al celor sportive) este doar dezvoltarea abilitatii de a intelege arta, cultivarea simtului estetic etc.
Nu trebuie sa fii talentat ca sa devii (daca nu meloman) un ascultator avizat, sau sa mergi la o expozitie de arta plastica si sa intelegi ce se intampla acolo.
Prin urmare, aceste note/calificative asta masoara (sau ar trebui): disponibilitatea artistica, afectiva, capacitatea de a intelege fenomenul cultural - si nu capacitatea strict aplicativa (ca in scolile vocationale).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

Crinuta,uite ultimul tau post....si sa-i dai doar bine copilului care canta cu asa placere?? mi se pare aiurea, serios.

mai ales la clase mici. Ii omori toata dragostea de muzica/desen.
Eu sunt pt evaluare la lucurile pe care si fara talent le poti invata, de ex gama (la clase mai mari, evident) sau care sunt culorile complementare.

dar nu si la cum canta/deseneaza .....

Cum mi-am alaptat copiii

Mergi la inceput

Citat:

Crinuta,uite ultimul tau post....si sa-i dai doar bine copilului care canta cu asa placere?? mi se pare aiurea, serios.

Eu sunt pt evaluare la lucurile pe care si fara talent le poti invata, de ex gama (la clase mai mari, evident) sau care sunt culorile complementare.

Cum mi-am alaptat copiii

Pai asta ziceam mai sus.

Problema sistemului insa este alta (inteleg ca s-a schimbat de curand viziunea):
Zeci de ani, toate disciplinele vocationale le "facea" invatatoarea, care (cu tot respecul pentru aceasta breasla, bunicii mei au fost invatatori) nu cred ca aveau capacitatea de a preda/evalua la limita corecta dintre aplicatie/executie/abilitate/capacitate/informatie.
Si atunci - sigur ca sunt penalizati, nedrept, copiii care nu "canta" frumos sau nu "deseneaza" frumos ("frumos" dupa parerea lu' doamna).
Or, lucrurile importante, educatia artistica nu asta inseamna.

(Cred ca scriem in acelasi timp, ca apar ciudat postarile).

Mergi la inceput

Citat:

In n

Cum mi-am alaptat copiii

Nu am spus nicaieri ca ii dau FB pentru ca, canta din placere. Daca ai fi citit cu atentie, ai fi vazut legatura ultimului post cu placerea sau ura pe care o poate avea un copil fata de o materie, si asta NU are nici o legatura cu notarea.
Si da, pentru mine conteaza enorm ca un copil sa iubeasca materia respectiva, insa asta nu ii asigura o nota mare.
Am explicat inainte, ca, la notare ar trebui tinut cont si de efortul copilului. Nu pot nota un copil care canta impecabil la fel cu unul care n-are nimic in comun cu muzica, doar pentru ca ii place.
La fel e si la sport.

Deci, daca vorbim despre scoli obisnuite, nu de arta, sport, atunci sunt 2 posibilitati: 1) ori se elimina notarea, dar si aici se poate ajunge la un dezinteres total din partea unora...., si 2) se noteaza corect.
In nici intr-un caz nu sunt de acord cu acordarea calificativului FB tuturor, doar asa, ca e vorba de materii care pentru unii nu inseamna nimic.
De talent ai nevoie in orice, asta a explicat si Mediajust mai sus foarte bine. Intotdeauna cineva va fi dezavantajat. Si care e problema?
COpilul trebuie sa inteleaga de mic ca nu va fi bun la toate, e imposibil, deci trebuie descoperite talentele, inclinatiile, incurajate si invatat copilul de mic ca goana dupa note mari la orice materie nu duce nicaieri.

Crinuta si Rayan

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns grati.ela spune:

10 pe linie poate fi o provocare pt copil...asta vara Ozi ma tot zapacea cu intrebarea @cand mai mergem la Paris@...ca sa scap i-am zis vara viitoare daca iei premiul intai...m-a intrebat ce medie ii trebuie pt asta si i-am raspuns ca un coleg de la inot cu o sg medie de 9 a luat premiul doi...a fost efectiv o discutie purtata intr-o doara pt a scapa de presiune. Cred ca tre sa pun bani la ciorap ca pana acum are 10 pe linie. Am intrebat-o in schimb de ce mai invata la istorie unde are deja 3 de 10....s-a uitat la mine si a zis: daca nu stie nimeni sa raspunda toata clasa se intoarce spre mine si ma fac de ras; are materii la care invata cu mare drag mai ales datorita profesorului, la mate invata ca sa-mi faca mie placere...ce mai, invata cu bucurie si asta conteaza. La inot a invatat ca poti munci mult numai pt a te autodepasi nu neaparat pt un loc pe podium...voi mai reveni cu pareri la acest subiect

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

Crinuta, e absurd in clasa 1, semestrul 1, sa pui note proaste la muzica si desen!!
hai ca stii ai bine ca mine toate astea...la liceul de muzica nici macar nu se da examen in clasa 1, ci auditie in iunie cu parintii, cum sa pui nota din asta mica la un copilas de 6, 7 ani ;la scoala obisnuita.
E o cruzime si o magarie, parerea mea. Pentru ca nu ii invata nimic!!
a stat cu copilul Tisinei invatatirea sa repete vreun cantec si copilul n-a putut? ma indoiesc....

Cum mi-am alaptat copiii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tisina spune:

Citat:

Crinuta, e absurd in clasa 1, semestrul 1, sa pui note proaste la muzica si desen!!
hai ca stii ai bine ca mine toate astea...la liceul de muzica nici macar nu se da examen in clasa 1, ci auditie in iunie cu parintii, cum sa pui nota din asta mica la un copilas de 6, 7 ani ;la scoala obisnuita.
E o cruzime si o magarie, parerea mea. Pentru ca nu ii invata nimic!!
a stat cu copilul Tisinei invatatirea sa repete vreun cantec si copilul n-a putut? ma indoiesc....

Cum mi-am alaptat copiii

Sabina, exact asta vroiam sa spun si eu: nu ca am pretentia sa ia calificative maxime la ce nu se pricepe, dar in conditiile in care nici macar nu au facut vre-un cantecel nou, nici nu canta pe rand ci doar in cor (nu stiu cum s-o face departajarea), nu inteleg de ce a fost "depunctat". Iar la desen, dupa parerea mea "ne-profesionala", pentru varsta lui se descurca destul de bine. Adica nu stiu cum ar fi trebuit sa deseneze pentru un FB (totusi e o scoala fara profil artistic). Ba chiar la tema cu toamna mi-a placut la nebunie plansa lui, care era o simfonie de culori in toata gama ocrului. Formele erau mai "abstracte", dar impresia generala era chiar una de toamna.
Si, Crinuta, sa stii ca el chiar se straduieste (apropos de ce ziceai tu).

Mergi la inceput