Angajatori si angajati in Romania si pe glob
Raspunsuri - Pagina 12
capcaunul spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Deianira Deci... e normal sa se schimbe regulile pe parcursul jocului? Evident in contract e vesnica ( ) clauza cu "regulamentul intern" care in veci nu l-am vazut/auzit. |
Daca se specifica in contract conditiile, atunci raspunsul este NU. Se pot schimba conditiile doar printr-un act aditional (contract nou, etc).
Daca in contract se face doar trimitere la regulamentul intern, raspunsul este DA, regulile pot fi schimbate de angajator cata vreme noile reguli sunt legale.
lara_c spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Mediajust
Aici "se specifica" in lege direct, pentru ORICE angajare - deci orice discutie ete inutila. |
Meiajust, cum se specifica exact?Este o cerinta ce se aplica numai angajatilor romani/angajatilor din firme romanesti/institutii guvernamentale romanesti sau e ceva general valabil pe intreg teritoriul Romaniei INDIFERENT unde lucrezi.Indiferent cine esti.Este vreo lege noua?
Eu am lucrat din 2004 -2007 in RO, nu mi s-a cerut nici un fel de dosar medical.In sectorul privat am lucrat putin, la o multinationala straina care imi platea abonament la Medicover(ca parte din pachetul salarial), deci daca aveam probleme de sanatate ma puteam trata particular gratuit.Nu mi-au cerut insa nici un fel de analize.Si am mai lucrat intr-o institutie guv. (nu romaneasca) unde la fel nu mi s-a solicitat nici un control medical.Si sotul meu a lucrat in Romania 2 ani.Nu i s-a cerut nimic.Nici nu cred ca ar putea sa ceara in situatia noastra.Acum lucrez in Bangladesh, ce ar fi sa imi ceara statul Bengalez nu stiu ce analize...Maine ma duc in COngo si tot asa..
Banuiesc ca exista exceptii la legea aia.
Errie's mummy
Hawaii MexicoUS*Europe_and US * Wedding * ErinnKendall*KUALA LUMPUR * Bangladesh_Singapore_Bali
buli spune:
pe unde am lucrat eu mi s-a cerut doar adeverinta de la medicul de familie ca sint "apta sa lucrez" in domeniul cu pricina.
www.youtube.com/watch?v=YhWZ7bpfQag" target="_blank">@
Llaura spune:
Aualeu ce lege discriminatorie si invaziva...ma gandesc ce se intampla cu cineva care are epilepsie de exemplu, pai in conditii de full disclosure nu-l angajeaza nimeni (sa speram ca are o pila )
M-am gandit si rasgandit, nu-mi amintesc deloc ce anume se cerea in Ro la angajare, pur si simplu am uitat.
Mediajust spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui lara_c
Meiajust, cum se specifica exact?Este o cerinta ce se aplica numai angajatilor romani/angajatilor din firme romanesti/institutii guvernamentale romanesti sau e ceva general valabil pe intreg teritoriul Romaniei INDIFERENT unde lucrezi.Indiferent cine esti.Este vreo lege noua? Eu am lucrat din 2004 -2007 in RO, nu mi s-a cerut nici un fel de dosar medical.In sectorul privat am lucrat putin, la o multinationala straina care imi platea abonament la Medicover(ca parte din pachetul salarial), deci daca aveam probleme de sanatate ma puteam trata particular gratuit.Nu mi-au cerut insa nici un fel de analize.Si am mai lucrat intr-o institutie guv. (nu romaneasca) unde la fel nu mi s-a solicitat nici un control medical.Si sotul meu a lucrat in Romania 2 ani.Nu i s-a cerut nimic.Nici nu cred ca ar putea sa ceara in situatia noastra.Acum lucrez in Bangladesh, ce ar fi sa imi ceara statul Bengalez nu stiu ce analize...Maine ma duc in COngo si tot asa.. Banuiesc ca exista exceptii la legea aia. Errie's mummy Hawaii MexicoUS*Europe_and US * Wedding * ErinnKendall*KUALA LUMPUR * Bangladesh_Singapore_Bali |
Legislatia privind siguranta si securitatea in munca (evaluarile starii de sanatate, atat la angajare cat si pe parcursul desfasurarii activitatii asta au ca scop, sanatatea angajatilor) este foarte stufoasa si cuprinde in jur de 40 de acte normative.
Aici http://www.mmuncii.ro/ro/articole/2008-03-12/politica-sociala-si-ocuparea-fortei-de-munca-242-articol.html gasesti o lista a lor.
Obligatia generala de a prezenta un certificat medical la angajare, ca parte a dosarului medical, apare chiar in Codul Muncii, art. 27-28:
"Art. 27
(1) O persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci.
(2) Nerespectarea prevederilor alin. (1) atrage nulitatea contractului individual de munca.
(3) In situatia in care salariatul prezinta certificatul medical dupa momentul incheierii contractului individual de munca, iar din cuprinsul certificatului rezulta ca cel in cauza este apt de munca, contractul astfel incheiat ramane valabil.
(4) Competenta si procedura de eliberare a certificatului medical, precum si sanctiunile aplicabile angajatorului in cazul angajarii sau schimbarii locului ori felului muncii fara certificat medical sunt stabilite prin legi speciale.
(5) Solicitarea, la angajare, a testelor de graviditate este interzisa.
(6) La angajarea in domeniile sanatate, alimentatie publica, educatie si in alte domenii stabilite prin acte normative se pot solicita si teste medicale specifice.
Art. 28
Certificatul medical este obligatoriu si in urmatoarele situatii:
a) la reinceperea activitatii dupa o intrerupere mai mare de 6 luni, pentru locurile de munca avand expunere la factori nocivi profesionali, si de un an, in celelalte situatii;
b) in cazul detasarii sau trecerii in alt loc de munca ori in alta activitate;
c) la inceperea misiunii, in cazul salariatilor incadrati cu contract de munca temporara;
d) in cazul ucenicilor, practicantilor, elevilor si studentilor, in situatia in care urmeaza sa fie instruiti pe meserii si profesii, precum si in situatia schimbarii meseriei pe parcursul instruirii;
e) periodic, in cazul celor care lucreaza in conditii de expunere la factori nocivi profesionali, potrivit reglementarilor Ministerului Sanatatii si Familiei;
f) periodic, in cazul celor care desfasoara activitati cu risc de transmitere a unor boli si care lucreaza in sectorul alimentar, zootehnic, la instalatiile de aprovizionare cu apa potabila, in colectivitati de copii, in unitati sanitare, potrivit reglementarilor Ministerului Sanatatii si Familiei;
g) periodic, in cazul celor care lucreaza in unitati fara factori de risc, prin examene medicale diferentiate in functie de varsta, sex si stare de sanatate, potrivit reglementarilor din contractele colective de munca."
De aici, incepe legislatia specifica. Ce mai importanta (si care, din pacate, nu este intotdeauna respectata de angajatori) este Legea 319/2006 (care respecta Directiva 89/391/CEE, este "baza" alinierii legislatiei la cea europeana). Cine va fi curios s-o lectureze, va vedea ca angajatorul are o multime de obligatii fata de sanatatea angajatului.
Actul normativ care prevede modul concret in care se completeaza dosarul medical, de catre cine, cu ce ritmicitate etc este Hotararea de Guvern nr. 355/aprilie 2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor, publicata in M. Of. 332/mai 2007. Poate fi gasita si in bazele de date legislative a ministerelor Muncii si Sanatatii.
Ea prevede (printre altele):
"Obligatiile angajatorilor
ART. 5
(1) Angajatorul trebuie sa se afle in posesia unei evaluari a riscului asupra sanatatii lucratorilor.
(2) Evaluarea riscului asupra sanatatii se actualizeaza daca s-au produs schimbari semnificative din din cauza carora evaluarea ar fi depasita sau atunci cand rezultatele supravegherii sanatatii o impun.
ART. 6
Angajatorii din orice domeniu de activitate, atat din sectorul public, cat si din sectorul privat, sunt obligati sa respecte reglementarile in vigoare privind supravegherea sanatatii lucratorilor.
ART. 8
(1) Serviciile medicale profilactice prin care se asigura supravegherea sanatatii lucratorilor sunt: examenul medical la angajarea īn munca, de adaptare, periodic, la reluarea activitatii, promovarea sanatatii la locul de munca.
(2) Serviciile medicale profilactice prevazute la alin. (1) se efectueaza potrivit prevederilor anexei nr. 1, precum si ale actelor normative specifice.
........
ART. 9
(1) In sensul prezentei hotarari, aptitudinea in munca reprezinta capacitatea lucratorului din punct de vedere medical de a desfasura activitatea la locul de munca in profesia/functia pentru care se solicita examenul medical.
(2) Pentru stabilirea aptitudinii in munca, medicul specialist de medicina muncii poate solicita si alte investigatii si examene medicale de specialitate, suplimentare celor prevazute la art. 8.
ART. 10
In conditiile in care medicul de medicina muncii face recomandari de tip medical, aptitudinea este conditionata de respectarea acestora, iar in fisa de aptitudine - anexa nr. 5, avizul medical va fi "apt conditonat".
................
ART. 13
Examenul medical al lucratorilor la angajarea in munca stabileste aptitudinea/aptitudinea condtonata/inaptitudinea permanenta sau temporara in munca pentru profesia/functia si locul de munca in care angajatorul il va desemna sa lucreze privind:
a) compatibilitatea/incompatibilitatea dintre eventualele afectiuni prezente in momentul examinarii si viitorul loc de munca;
b) existent/inexistenta unei afectiuni ce pune in pericol sanatatea si securitatea celorlalti lucratori de la acelasi loc de munca;
c) existenta/inexistenta unei afectiuni ce pune in pericol securitatea unitatii si/sau calitatea produselor realizate sau a
serviciilor prestate;
d) existenta/inexistenta unui risc pentru sanatatea populatiei careia ii asigura servicii.
ART. 14
Īn functie de rezultatul examenului medical la angajarea īn munca, medicul de medicina muncii poate face propuneri pentru:
a) adaptarea postului de munca la caracteristicile anatomice, fiziologice, psihologice si la starea de sanatate a lucratorului, in situatia prevazuta la art. 15 lit. b);
b) indrumarea persoanei care urmeaza a fi angajata catre alte locuri de munca;
.....
ART. 15
Examenul medical la angajarea in munca se efectueaza pentru:
a) lucratorii care urmeaza a fi angajati cu contract individual de munca pe perioada determinata sau nedeterminata;
b) lucratorii care isi schimba locul de munca sau sunt detasati in alte locuri de munca ori alte activitati;
c) lucratorii care isi schimba meseria sau profesia.
ART. 16
(1) Examenul medical la angajarea in munca se face la solicitarea angajatorului, care va completa fisa de solicitare a examenului medical la angajare, conform modelului prevazut in anexa nr. 2, si fisa de identificare a factorilor de risc profesional, conform modelului prevazut īn anexa nr. 3.
....
(3) Examenul medical la angajarea in munca consta in:
a) anamneza medicala profesionala si neprofesionala si examenul clinic general, conform modelului dosarului medical prevazut in anexa nr. 4;
b) examenele medicale clinice si paraclinice, conform modelului de fisa prevazut in anexa nr. 1.
(4) La indicatia medicului de medicina muncii, pentru stabilirea incompatibilitatilor medicale cu riscurile profesionale evaluate, examenul medical la angajarea in munca pentru locurile de munca si activitatile cu expunere la factori de risc profesional cuprinde si examene medicale suplimentare celor prevazute in anexa nr. 1.
(5) Rezultatele examenului clinic si ale celorlalte examene medicale se inregistreaza in dosarul medical.
(6) Medicul specialist de medicina muncii, in baza fisei de solicitare a examenului medical la angajare, fisei de identificare a factorilor de risc profesional, dosarului medical si a examenelor medicale efectuate, completeaza fisa de aptitudine cu concluzia examenului medical la angajare: apt, apt conditionat, inapt temporar sau inapt pentru locul de munca respectiv.
(7) Numai medicul de medicina muncii are dreptul de a efectua examenul medical prevazut la alin. (3)."
Cine are curiozitatea de a citi, poate gasi textul integral.
Acesta este reglementarea generala, dupa care vin 100 speciale, pe categorii profesionale (in special pentru cele cu risc).
Exceptii nu exista decat in sensul in care supravegherea starii de sanatate este reglementata de acte normative speciale (ce ziceam mai sus).
Pentru armata/politie exista reglementari interne (mai dure, dat fiind ca starea de sanatate e conditie primordiala de angajare).
Pentru institutiile guvernamentale - nu vad de ce ar fi altfel, art. 6 le este aplicabil.
Exista reglementari speciale pentru corpul diplomatic, functie de zona in care este misiunea - legate de vaccinari, clima etc - nu stiu amanunte, n-am fost niciodata Ministerul Afacerilor Externe, deci n-am trimis diplomati.
Mediajust spune:
Citat: |
citat din mesajul lui buli pe unde am lucrat eu mi s-a cerut doar adeverinta de la medicul de familie ca sint "apta sa lucrez" in domeniul cu pricina. www.youtube.com/watch?v=YhWZ7bpfQag" target="_blank">@ |
Daca medicul de medicina muncii a considerat suficienta adeverinta pentru completarea dosarului medical, atunci este in regula.
Eu am luat, in urma cu 2 ani, amenda pentru ca angajtii din departamentul IT nu aveau examenul oftalmologic periodic la zi.
Am contestat amenda, am pierdut (oricum era clar ca sunt in "defect"). La randul meu, l-am penalizat la factura pe medicul de medicina muncii care trebuia sa-i trimita la acest control.
Un angajator a fost dat in judecata de un angajat pentru ca scaunele de la computere nu se reglau pe verticala (conform legii), iar tastatura era nu-stiu-cum (actul normativ este criminal!!). A castigat, ala a cumparat mobila si tastaturi urgent.
Asa ca, daca un angajat vrea sa te foiasca legal, o face fara griji.
Deci, fiecare angajator/medic de medicina muncii isi asuma gradul de respectare a legii, cu riscurile de rigoare.
Personal, dupa amenda aia, nu mai risc nimic.
buli spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Mediajust Un angajator a fost dat in judecata de un angajat pentru ca scaunele de la computere nu se reglau pe verticala (conform legii), iar tastatura era nu-stiu-cum (actul normativ este criminal!!). A castigat, ala a cumparat mobila si tastaturi urgent. |
asta sa stii ca e foarte justificat.
pot aparea probleme la coloana la IT-isti de la scaune aiurea, iar de la tastaturi, mouse-uri neconforme pot face RSI, o afectiune care in timp duce la paralizia miinii.
sotul meu a facut o forma usoara, a mers cu certificatul de la doctor la patron si in 2 zile aveau toate alea schimbate.
www.youtube.com/watch?v=YhWZ7bpfQag" target="_blank">@
Mediajust spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui buli
asta sa stii ca e foarte justificat. pot aparea probleme la coloana la IT-isti de la scaune aiurea, iar de la tastaturi, mouse-uri neconforme pot face RSI, o afectiune care in timp duce la paralizia miinii. sotul meu a facut o forma usoara, a mers cu certificatul de la doctor la patron si in 2 zile aveau toate alea schimbate. www.youtube.com/watch?v=YhWZ7bpfQag" target="_blank">@ |
Sigur ca e justificat, nu mai spun de "chiorat", monitoare proaste (ma rog, acum cred ca are toata lumea LCD - dar actul normativ este de ani buni).
(Comentariu general, nu quote:)
Interesant este ca ni se pare corect cand legea (aceeasi!) lucreaza in favoarea angajatului, dar este invaziv/abuziv/fara privacy/imoral/neelegant/fara minte si viziune daca angajatorul vrea sa stie ca soferul pe care il angajeaza vede bine/n-are vertij/pierderi de cunostinta cauzate de un istoric medical care il obliga la un anume tip de medicatie etc.
buli spune:
eu cred ca logica e sa il apere pe cel mai slab (angajatul) pt ca majoritatea angajatorilor ar pune cit mai putine drepturi angajatilor ca sa fie profitul mai bun.
mie mi se pare bun certificatul ala de la medicul de familie, in mod normal el ar tb sa stie tot istoricul si sa nu-i dea drept de sofat daca stie ca nu poate.
www.youtube.com/watch?v=YhWZ7bpfQag" target="_blank">@
Mediajust spune:
Citat: |
citat din mesajul lui buli eu cred ca logica e sa il apere pe cel mai slab (angajatul) pt ca majoritatea angajatorilor ar pune cit mai putine drepturi angajatilor ca sa fie profitul mai bun. mie mi se pare bun certificatul ala de la medicul de familie, in mod normal el ar tb sa stie tot istoricul si sa nu-i dea drept de sofat daca stie ca nu poate. www.youtube.com/watch?v=YhWZ7bpfQag" target="_blank">@ |
Nu angajatorul hotaraste ce certificat este bun sau nu, ci legea. Fiecare alege s-o respecte sau nu, cum spuneam.
Nu inteleg de ce este mai slab angajatul fata de angajator - pana una alta, singurele sanctiuni sunt pentru angajator, nu pentru angajat (angajatul nu risca decat anularea contractului de munca daca nu prezinta certificatul, angajatorul risca puscaria daca nu asigura conditiile impuse - deci care-i mai vulnerabil?)