antibiotic la rosu in gat cu febra?
Raspunsuri - Pagina 4
dry_votka spune:
Da, este foarte bine ce spune witeflower.
Insa este bine de avut in vedere evolutia temperaturii. Exista situatii, destul de des intalnite, cand temperatura creste brusc si alarmant : este cazul de alergat fuga la medic sau chiar spital.
Daca i-au fost prescrise antibiotice, iar temperatura nu creste prea mult, puteti sa amanati, cum a zis si witeflower (si eventual, daca evolutia este favorabila nu le mai dati deloc), insa daca creste si mai mult, atunci le luati din dulap si i le administrati de indata - nu mai amanati, pot surveni complicatii, asa cum am mai spus.
http://verze.ro
simtul umorului nu a murit
iulia_b spune:
Dry Votka, informatiile despre virusi le iau din carti. De cele mai multe ori, infectiile respiratorii virale nu necesita antibiotic. sa zicem ca nu generalizez, la copiii din alte tari nu este nevoie de antibiotic, si mai specific la ai mei. sfatul medicului este important, desigur, dar de multe ori antibioticul se da din frica, pentru a fi acoperiti, nicidecum ca trebuie. Rezistenta la antibiotice deja este un domeniu mult discutat, numai la noi insa se da "la liber" precum painea. Ai mei au avut gastroenterita cu rotavirus, rujeola, varicela si altele ca nu le mai stiu numarul, diagnosticati in prima faza cu rosu in gat si invariabilul augmentin, ospamox, ba chiar si cu unasyn injectabil. varietatea de manifestari ale rosului in gat este mare, nu toate sunt clasice cu "puroi" sau cu "veziucule" clare, ci de multe ori este gatul rosu, care apare in multe infectii virale, inclusiv boli ale copilariei. Chiar o doctorita mi-a spus ca degeaba ii facem exudat la un copil sub 5 ani pt ca majoritatea infectiilor sunt virale, mai ales daca nu are frati mai mari care nu merg in cloectivitati.
Edit , nu discut cazul copiilor cu boli cronice, imunodeprimati, ai caror parinti sper ca nu intreaba pe forum ce sa faca. Iar antibioticele nu se dau preventiv, pentru a preintampina o suprainfectie bacteriana la copiii sanatosi, fara alte boli asociate.
dry_votka spune:
Exact. Vezi, incepem sa ne intelegem.
Nici eu nu sunt de acord una-doua sa administram copilului antibiotic, ci daca doar situatia o cere - situate grava. Daca nu, de luat reteta cu antibiotic, si supravegheat copilul. Meddicii se grabesc sa prescrie antibiotic de regula ca sa acopere si situatia suprainfectiei bacteriene de care am spus, pe care nu e obligatoriu sa o si faca. Daca insa copilul merge spre bine cu antipiretice/antitermice, nu are rost da i le mai dam, daca insa nu - nici nu trebuie sa stam prea mult pe ganduri, pt ca pot apare complicatii serioase. Asta am incercat sa spun.
dry_votka spune:
Ce mai vreau sa zic : daca temperatura este peste 38 - 38,5 si vad ca nu are de gand sa scada, atunci sansele unei suprainfectii bacteriene sunt mari ( poate nu e asa, poate tot datorita virusului creste temperatura - insa chestiunea asta nu se poate de regula monitoriza, nu suntem precum in filme) si administrez categoric antibiotic. Insa o temperatura de 37,5 - 38 nu are darul sa ma alarmeze atat de tare, si nu ma grabesc cu antibioticul.
Bee spune:
Dry_vodka, cred ca te cam grabesti sa categorisesti anumite persoane. Si ca intrebare legata de virusologie si virusuri, ceea ce citezi tu nu e luat de pe net? Daca esti expert virusolog, atunci poti sa vii "sa dai in cap" celor cu pareri diferite, dar si atunci ar trebui sa ai putina grija cand faci niste afirmatii. Si intreb si eu ca vad ca esti experta, daca baiatul meu face febra 40 in urma vaccinului, trebuie sa-i dau antibiotic? SI daca mi-a facut febra 40 la o banala roseola, boala virala de altfel, trebuia sa-i dau preventiv antibiotic sa nu ma trezesc cu o sprainfectie bacteriana? Avea 10 luni, am chemat salvarea de 2 ori si am fost si cu el la spital fiindca avea febra 40 si nu scadea cu Nurofen si Paracetamol. Nici Novocalmin nu mi-au spus sa-i dau fiindca e periculos pt copii! De antibiotic, nu mai spun, ca nu era cazul. Or fi toti medicii pe care i-am intalnit batuti in cap ca si mine.
Da, de acord ca dupa o infectie virala sa feresti copilul de colectivitati ca sa il feresti pe cat posibil de o suprainfectie la care un organism slabit e susceptibil, dar de aici pana la a spune ca orice infectie virala cu febra mare duce la complicatii, e cale lunga. Febra mare/ mica e raspunsl organismului la agresiunea virala/bacteriana respectiva. Unii raspund mai violent, altii mai putin.
In cazul nostru, surpriza, mi-a facut de 2 ori otita baiatul de la raceli fara febra mare, cu simptome moderate. La acelasi tip de infectie, fetita nu a facut otita si nu a avut nevoie de antibiotic.
http://www.dropshots.com/dochia
dry_votka spune:
Nu, nu sunt expert virusolog insa prietena mea buna, da, este dr in acest domeniu (adica doctor in virusologie) . Ceva cunostinte medicale am, intrucat si in familia mea am avut si am medici (deci si carti..) plus ca numai eu stiu cat am batut-o pe prietena la cap sa imi explice ce si cum - si da, "esentialul" (adica lucrurile "comune" care ne intereseaza in general, pe noi toti) mi-a fost bine explicat , mai cu seama ca eu ca persoana de mic copil am fost cam bolnavicioasa , m-am izbit de tot soiul de situatii; plus ca m-a marcat ca in urma faptului ca am facut o infectie respiratorie, si netratata corespunzator (doar cu antitermice, care nici nu au avut de altfel rezultat) am ajuns la 40,7 iar dupa aceea am surzit complet, si ireversibil (nervul auditiv a fost afectat, direct - toate acestea le-am aflat ulterior, mergand la institutiile sanitare competente) la o ureche - lucru care ma marcheaza si acum. Si stiu ca si antibioticele au rolul lor, deloc de neglijat. Si stiu ca supravegherea temperaturii este esentiala.
...iar eu credeam ca vorbim de "rosu" in gat si febra , si genul de viroze "de sezon" ,care, pot da si ele destule complicatii nedorite - si la care medicul a prescris deja antibiotic, sau s-a grabit sa dea antibiotic ( eu asa am inteles, ca despre asta este vorba de fapt in topic - daca ne grabim sau ba sa dam antibiotice ca pe bomboane ) si nu despre vaccinuri, pojar (rujeola), rubeola, varicela, parotidita etc -care necesita alt gen de masuri.
Si am crezut sincer ca din experienta proprie + sfaturile prietenei dr se pot extrage niste informatii chiar utile; daca mai citesti o data ce am scris, poate imi vei da dreptate, am dorit doar sa fiu putin utila.
Si, imi pare rau, dar dupa prima mea postare pe acest subiect, chiar am fost tratata cu tzafna (vezi herra), fara sa merit deloc chestia asta .
L.E: la acea ureche am surzit brusc, fara sa fac nici un fel de otita sau altceva -pur si simplu, infectia a atacat direct nervul auditiv.
Deci, ce vreau eu sa spun este, pe scurt:
Ma refer la cazurile de rosu in gat cu febra, si la virozele de sezon. Nu va grabiti la antibiotice. Daca temperatura nu va alarmeaza prea tare (e pana in 38,5) si daca cu antitermice, vit. C etc temperatura stagneaza ori chiar incepe sa se micsoreze, tineti-o tot asa. Insa daca incepe sa creasca, cu tot cu antitermice etc, atunci ar fi bine sa le administrati. De asemenea, daca copilul face direct febra mare -peste acel 38,5 si medicul recomanda antibiotic, nu mai asteptati, administrati-l. Asta e tot.
sinzi_ana spune:
Dry_vodka, o temperatura de 38 sau una de 40C nu este in nici un caz un indicator de infectie bacteriana. Temperatura de fapt este un lucru bun la care organismul apeleaza incercand sa neutralizeze un virus/bacterie. Sunt unele mircoorganisme care traiesc si se inmultesc la 37C dar mor la 40C...
O febra mare, nu se trateaza cu antibiotic, si nici nu scade ca urmare a unui antibiotic...
Gravitatea unei infectii bacteriene sau datorita unui virus nu are legatura cu capacitatea organismului de a isi ridica temperatura...Unii copii/oameni, au temperaturi mai mari, si nu ii "deranjeaza" prea mult, altii, pot face convulsii si la 40C. Dar asta tine strict de o reactie a fiecarui organism uman care se autosesizeaza cand ceva "strain" incearca sa il atace.
Este adevarat ca uneori, o infectie virala poate favoriza una bacteriana, dar administrarea de antibiotic in cazul unui banal rosu in gat (in cazul in care e ceva viral) nu face altceva, decat sa creasca rezistenta bacteriilor la antibiotice, si atunci cand copilul chiar va avea nevoie de antibiotic, bacteria (care este foarte vicleana si adaptabila) va trai si se va inmulti bine mersi in prezenta antibioticului respectiv!!! Si atunci vei avea nevoie de un antibiotic mai puternic, si la urmatoarea administrare de antibiotic "preventiv" aceea bacterie, va invata sa traiasca cu un alt antibiotic mai puterinc, si tot asa...pana cand...vei ajunge sa nu mai ai cu ce antibiotic sa tratezi o bacterie banala, care va rezista oricarui antibiotic...Lucru care deja se intampa...sunt o gramada de organisme, care sunt rezistente la antibiotice, din cauza abuzului...
De aceea, se recomanda (si aici chiar se respecta), ca intotdeauna, inainte de a administra un antibiotic, sa se afle "vinovatul - bacteria/fungi" sa se faca o antibiograma, si abia atunci sa se administreze pacientului care este educat sa urmeze doza exacta cel putin 10 zile...eliminand astfel riscul unei mutatii a respectivei bacterii prin care sa fie rezistenta la antibioticul respectiv...
Altfel, vom ajunge in curand (si ne cam indreptam acolo) in vremea lui Fleming cand nu vom putea trata o infectie bacteriana cu nimic...
ps..Xio, nu stiu la voi cum e, dar aici, la orice rosu in gat, se face exudat, si in urma lui, se da tratament, se cresc si se identifica bacteriile pathogene...Nimeni nu va pune un diagnostic de "strep" doar uitandu-se in gat (strep e ala care se trateaza cu antibiotic, da?)...Si de cele mai multe ori, banalul rosu in gat se trateaza cu...NIMIC!!! (ca doar nu dai antibiotic daca testul iti arata ca NU e bacterie)
Si nu stiu ce medicina faceti voi acolo, dar cred ca invatati ca, streptoccocus (stii ce e aia, nu tre sa detaliez, sper) este rezistent la multe antibiotice, si de aceea este nevoie cu atat mai mult de un exudat, in plus de asta sunt 2 grupuri de strep, fiecare tratate altfel, si ma indoiesc ca exista cineva in lumea asta care sa le distinga doar uitandu-se la ele (doar daca nu cumva are ochii care maresc de vreo 1000X). Ca sa nu detaliez, un tratament gresit, poate duce la probleme grave pe termen lung...nu??
Si da, se pot administra antibiotic dupa testul rapid,(in functie de ce se suspecteaza, si ce se stie ca are efect asupra bacteriei respective) dar in 24 de ore (cand bacteriile sunt identificate) se rectifica (sau se merge cu acelasi antibiotic, daca se dovedeste sensibil)
Stiai asta, da?? Ca doar esti sefa de promotie!!!!
Important este de stiut, ca, fiecare antibiotic este eficient pe un numar restrans de bacterii sau fungi...si o administrare aiurea, dauneaza copilului, ajuta bacteria sa capete rezistenta si vom ajunge sa simtim pe pielea noastra cum se traia before Fleming
XIO spune:
Sanziana, noi nu facem medicina aici , ne luam dupa miros.EU stiu ca 'voi' nu le prea aveti cu medicina 1-1 , doar cu analizele , da' afla de la mine ca e diferenta intre cum arata un gat "viral" si unu 'bacterian', te poti lua si dupa asta. Poti scrie "streptococ", nu ma impresioneaza engleza chiar atat de tare.
Atata timp cat ai aerul asta de 'cine sunt io' vorbeste cu peretii , cu mine nu. Cand ajungi cu picioarele pe pamant si te trezesti poate comunicam.Si vezi ca nu toti visam la Ameica si nu toti o privim ca pe un musthave , mustbee asa ca o poti lasa mai moale.
***Fur is for petting**
http://www.xfactor.ro/#tp (produse eco)
http://www.adoptiicaini.ro/adoptii-virtuale/
http://www.adoptiipisici.ro/adoptii-virtuale/
http://freecycletm.ecosapiens.ro/
http://accesoriisihaine.blogspot.com/
http://www.4animals.ro/ajuta.html
popescudora spune:
I-am dat antibioticul pana la urma, cam dupa a treia doza nu a mai facut febra. Avea o febra dificila, panadolul nu are efect, nurofenul i-o scade dar nu de tot, cel mai eficient e novocalminul, si decat sa-l indop cu novocalmin, am preferat sa-i dau antibioticul. Momentan piticut e bine, am luat eu raceala de la el si e a doua noapte cand fac febra, dar n-o sa iau antibiotic
dry_votka spune:
"ps..Xio, nu stiu la voi cum e, dar aici, la orice rosu in gat, se face exudat, si in urma lui, se da tratament, se cresc si se identifica bacteriile pathogene...Nimeni nu va pune un diagnostic de "strep" doar uitandu-se in gat (strep e ala care se trateaza cu antibiotic, da?)...Si de cele mai multe ori, banalul rosu in gat se trateaza cu...NIMIC!!! (ca doar nu dai antibiotic daca testul iti arata ca NU e bacterie)"
sinzi ana....pai asa ar fi normal si logic
La noi in Ro insa extrem de putine cazuri beneficiaza de antibiograma, pt ca medicii pur si simplu prescriu direct antibioticul, nu si antibiograma . Cel putin, eu numai asa am intalnit. Doar cand chiar se suspecteaza streptococul se face ceva de gen - si nici atunci asta e problema
In ceea ce priveste temperatura mare si care tot creste vertiginos - da, este semn ca sistemul imunitar este in actiune bla bla, dar si ca respectiva infectie este mare.
Ce sa spun, din ceea stiu si din experienta proprie, temperatura prea mare ma sperie si as lua masuri. As fugi cu copilul la spital (chiar daca e un banal rosu in gat!) sau daca deja am fost la medic si mi-a prescris deja antibiotic (chiar si fara antibiograma - cum ti-am zis ca se intampla aici ) nu as mai amana sa ii dau.
Uite cazul meu cand, am mai spus, la 13 ani, toamna tarziu, am facut febra mare si frisoane - mama si bunica, totusi fiica si sotie de medic (bunicul insa murise) mi-au dat doar paracetamol si piridamol -adica antitermice, la care nu am raspuns, cearsaf ud rece, si febra a tot urcat pana la 40,7 -si-au pus problema sa ma duca la spital, si tot nu m-au dus. La 40,7 eram perfect constienta insa aveam niste frisoane de mama-mama. Bineinteles ca nu am murit, bineinteles ca mi-am revenit, insa am constatat ca nu mai aud cu o ureche. Apoi, mergand in sfarsit la medic, mi s-a spus ca aveam o infectie respiratorie care a determinat o febra foarte mare care la randul ei mi-a afectat ireversibil respectivul nerv auditiv si ca ar fi fost necesar sa fi dus urgent la spital pt administrarea de antibiotic.
Fetita mea slava domnului nu e atat de bolnavicioasa cum am fost eu , insa daca m-as confrunta cu vreo situatie as proceda exact cum am scris in mesajele mele anterioare. Este dreptul meu, de a avea parerea mea proprie pe acest topic - din cate stiu, este un forum liber, in acest sens
Caci, inca nu pricep, ce considerati ca as fi scris gresit in ele, ca tot nu inteleg?! Ca as da copilului cu "rosu in gat" antibiotic (care a fost deja prescris!) abia la o temperatura mai mare - pe care anumiti medici o fixeaza in jur de 38,5?...Adica, voi nu ati face la fel?! Atunci, cum?