fam cu 3 copii fara venituri, ajutor social?
Ce forme de ajutor social exista in ro pt o fam cu 3 copii mici, fara locuinta personala si fara nici un venit?
Multumesc!
Raspunsuri
Elle_seb spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Taty Ce forme de ajutor social exista in ro pt o fam cu 3 copii mici, fara locuinta personala si fara nici un venit? Multumesc! Mariuca (02.08.2006), Andrei (05.05.2008) si Ana (18.09.2009) |
Un sapun si-o funie.
Elle
_
www.immunocalromania.blogspot.com/" target="_blank">Pentru un sistem imunitar puternic
diuna spune:
Exista un ajutor social, din cate stiu eu, daca se face dovada ca parintii nu au nici un venit, teren agricol etc., trebuie sa se adreseze primariei. Daca e vorba despre tine acceseaza siteul primariei si poate gasesti ceva, sa te duci cu actele la fix, sa nu mai umbli, in situatia asta si biletul de metrou e o cheltuiala importanta. Sau suna la servicii sociale si expune exact situatia.
Alte venituri mai sunt alocatiile copiilor.
Cred ca oficial atat. Dar te mai poti adresa la diverse fundatii care te ajuta sa tii copiii in gradinite cu orar prelungit , daca e cazul, sa va gaseasca servici etc. Solutii sunt, important e sa vrei, sa ai incredere si sa te indrume cineva cu suflet.
Sper ca "funia si sapunul" s-a vrut o gluma. Oricum, a iesit una proasta!
Alizee spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Elle_seb
Un sapun si-o funie. |
Sunt impresionata de bunatatea sufletului tau...
allinta
SARBATORI FERICITE !
Alizee spune:
Taty, sunt mai multe solutii : mergi la primarie si vorbeste cu un asistent social, acesta iti va spune ce acte trebuiesc. Din cate stiu, ti poate plati gradinita/cresa copiiilor pt programul prelungit, intretinerea si beneficiezi, o data pe an de o suma de cateva sute de lei pt cheltuieli urgente. Deci vei gasi ajutor financiar; trebuie doar sa te duci la primaria de care apartii si sa vorbesti cu toata sinceritatea cu un asistent social. Este posibil sa existe si mai multe ajutoare financiare, dar le vei afla numai de la un angajat al primariei.
Si mai poti apela si la ajutorul unor fundatii umanitare.
Succes.
allinta
SARBATORI FERICITE !
maminuta spune:
Elle ,sa nu ai parte de o asa situatie si sa primesti un raspuns similar celui pe care l-ai postat tu aici.
Taty,eu as sugera sa apeleze la o fundatie si in paralel sa acceseze si la primaria de care apartine familia conform adresei din buletin,depunind un dosar de ajutor social.
Ajutorul social se acorda în baza cererii si a actelor doveditoare privind venitul familiei.
3. Documentele în baza carora se aproba ajutorul social:
- cerere
- acte doveditoare privind componenta familiei (certificatele de nastere ale copiilor, certificatul de casatoriei);
- buletin de identitate sau carnet de identitate provizoriu în cazul cetatenilor români;
- carnet de identitate sau legitimatie de sedere temporara eliberate de autoritatile române în cazul cetatenilor straini;
- hotarâre definitiva de încuviintare a adoptiei, de încredintare sau plasament familial;
- actul din care sa rezulte calitatea solicitantului de tutore sau curator;
- adeverinta de elev pentru copii aflati în întretinere din care sa rezulte ca urmeaza o forma de învatamânt;
- declaratia privind veniturile realizate în luna anterioara;
- ancheta sociala.
4. Obligatiile beneficiarilor:
- comunicarea în termen de 30 zile la primarul localitatii, a oricarei modificari intervenita cu privire la veniturile si la numarul membrilor de familie;
- una din persoanele apte de munca din cadrul familiilor beneficiare de ajutor social au obligatia de a efectua lunar actiuni in folosul comunitatii stabilite in raport de cuantumul ajutorului social ;
- persoanele apte de munca care nu realizeaza venituri din salarii sau din alte activitati (membru asociat sau persoana autorizata sa desfasoare o activitate independenta) au obligatia sa dovedeasca din 3 în 3 luni cu adeverinta eliberata de A.J.O.F.M. urmatoarele:
-sunt luati în evidenta pentru încadrare în munca;
-nu au refuzat nejustificat un loc de munca;
-nu au refuzat nejustificat participarea la un program de pregatire profesionala .
5. Cine sunt persoane apte de munca:
- persoane cu vârsta între 16 si vârsta stabilita de lege pentru pensionare;
- persoane care nu urmeaza o forma de învatamânt;
- persoane care au starea de sanatate si capacitatea fizica si psihica care le fac apte pentru prestarea unei munci
6. Autoritatea careia i se adreseaza pentru acordarea ajutorului social:
- cererea împreuna cu actele doveditoare privind componenta familiei si veniturile realizate se depun la primaria localitatii în a carei raza teritoriala solicitantul are domiciliul sau dupa caz resedinta.
7. Cuantumul ajutorului social:
- ajutorul social se calculeaza ca diferenta între nivelul lunar al venitului garantat prevazut de lege si venitul net al familiei sau persoanei singure;
- incepand cu luna ianuarie 2009, nivelul lunar al venitului minim garantat prevazut la art. 4 alin. (1) din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificarile si completarile ulterioare, este de:
a) 196 lei pentru familiile formate din 2 persoane;
b) 272 lei pentru familiile formate din 3 persoane;
c) 339 lei pentru familiile formate din 4 persoane;
d) 402 lei pentru familiile formate din 5 persoane;
e) cate 27 lei pentru fiecare alta persoana peste numarul de 5 persoane, care face parte din familie, in conditiile prevazute de Legea nr. 416/2001, cu modificarile si completarile ulterioare.
Daca ne spui ce virste au copii,am convingerea ca am putea ajuta si noi,membrii comunitatii DC.
Elle_seb spune:
O asemenea problema sociala in Romania este de bile negre. Realitatea este ca modicele ajutoare pe care o familie cu 3 copii mici in Romania, fara locuinta si fara venit le poate primi de la stat sunt pur si simplu praf in ochi.
O asemenea familie ar trebui sa primeasca cu totul altfel de ajutoare. Ca le plateste statul gradinita si la mai da bani de paine pe o luna e frectie la picior de lemn. Ajutoarele care intr-adevar ar oferi o perspectiva acestei familii este o locuinta a lor (chiar si cu chirie la stat, se poate considera tot locuinta lor, printr-un program gen ANL), o modalitate de sustinere financiara in vederea recalificarii si sustinere asa incat parintii sa se poata integra pe piata muncii, sa poata avea venituri pentru ca intr-un final sa nu mai fie nevoie sa apeleze la serviciile sociale ca nimanui nu i-ar placea sa se afle in aceasta postura.
Insa ce aberez eu pe aici e de domeniul utopicului intr-o tara precum Romania, mai ales in contextul actual.
Asa ca modalitatile reale de a primi un ajutor sa nu moara de foame, au fost deja expuse de fete.
Este tragic, cu adevarat infiorator sa fii intr-o asemenea situatie cu 3 copii mici, dar realitatea este ca daca nu te agiti singur, statul asta nu va face nimic pentru aceste familii nevoiase.
Poate gluma mea a fost una deplasata, dar a fost adresata sistemului social din tara asta si nu lui Taty.
Elle
_
www.immunocalromania.blogspot.com/" target="_blank">Pentru un sistem imunitar puternic
rory76 spune:
Doamne, dar ajutorul ala social e de toata jena, serios! Adica oamenii astia, 5 persoane, printre care 3 copii care au nevoie de alimentatie ca lumea, hainute, scoala, si atatea altele ar trebui sa platesca si chiria, si mancarea si toate alea din 402 lei lunar??? Stiti cat de greu e sa faci echilibristica asta? Eu aveam un singur copil si aveam casa si am facut foamea cativa ani, da' sa ai trei copii si sa stai in chirie, cred ca e un cosmar!
Nu ati gasit nimic de munca in zona voastra acolo? Ca de la statul roman nu te poti astepta la mare lucru...402 lei, somajul si alocatiile copiilor...doamne in ce loc nepotrivit m-am nascut!
"Trust no one!"