Copiii nostri si viata dinainte de decembrie 1989

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ralualexandrei spune:

Aseara aceleasi intrebari le-am auzit si eu de la fii-miu"mami cum era pe vremea ta?ce inseamna genocid?cum adica mancati pe ratie?"I-am explicat ,i se pare ca vin dintr-o alta lume,si mie la fel ,sincer,o lume pe care eu as prefera ca el sa nu o cunoasca,poate doar cu bune,cu frunza jucata pe trotuar,cu fata ascunselea pana la 9 seara,cu brifcor si pepeni dulci de la aprozarul din colt,primiti ca raspalata pt ca am ajutat la descarcatul masinii.
Nu cred ca l-am plictisit pt ca discutia a fost initiata si eu nu am facut decat sa-i raspund la intrebari.
El intelege ,e maricel,are deja 13 ani.

Andra ,mamica lui Robert , a Mariei si a lui Eduard Ionutz album no1 album no2 albumul no3
Vreau sa nu mai fiu diferit!!!!


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Eu nu stiu ce o sa le povestesc dar sincer, eu nu am dus greul acelor vremuri. Parintii mei l-au dus ... eu eram copil si cred ca multi dintre voi erati mai copii decat mine. Imi este greu sa le povestesc despre indobitocirea acelor vremuri cand pe mine nu m-a durut asta.
Nu m-a stresat niciodata problema mancarii, ca se stresa mama, nu m-a deranjat niciodata ca nu aveam ulei, zahara, carne - CEVA de mancare am avut intotdeauna. Indoctrinarea comunista a trecut pur si simplu pe langa urechile mele, o auzeam, o ignoram, nu ma apasa ca nu ma forta nimeni sa fac nimic ...ah, 23 August si alte defilari - am prins si din alea dar iar, eram ca in tabara - e drept ca si dadeam din picioare acolo, dar eram in GASCA, eram adolescenti, n-aveam nici o grija - parca nu durea asa de rau. Am fost si la munci agricole si in liceu si in facultate - acolo tabara frate, ca eram mai mari si se umflau muschii pe noi, ce puteau sa ne faca daca nu ne faceam norma ? Imi aduc aminte ca ne tot amenintau ca ne taie din mancare - vajeala - munceam ceva dar oricum nu dadeam in branci, sincer, nu am amintiri de cosmar, poate am stiut eu sa ma protejez. De la munci agricole imi amintesc focuri de tabara si cantat la chitara seara, cantecele de la cenaclu cantate pe Ogor , plimbat prin porumb si bezele cu baietii ... hehehe, iaca ce as putea sa le povesesc cu lux de amanunte

Despre cozi ... am stat si eu la niste cozi dar eram copil si abia asteptam - vorba lui Marius, ne intalneam cu gasca la cozi. E drept ca mama nu m-a pus niciodata sa stau la cozi dimineata devreme.
Nu am sangerat dupa portocale si banane ca nimeni nu avea si cand aveam, sigur, mancam cu placere dar nu le duceam lipsa, pentru ca "normalitatea" din jurul meu era definita fara ele ... la fel cu cele 2 ore de TV si poate 20 min/zi de desene - nu am simtit niciodata ca e greu si trist si primitiv sa ai desene doar 2 ore pe zi.

Una peste alta, nu vreau sa spun ca comunismul nu a fost rau, a fost stupid si idiot dar eu l-am perceput mai bland pentru ca nu am fost respomsabila de a pune ceva pe masa si de a avea grija de o familie.
Cred ca parintii nostri pot zugravi partea neagra a comunismului.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alintaroma spune:

Noi i-am povestit fetitei noastre (9ani) despre copilaria noastra pentru ca mai tot timpul ne-a bombardat cu intrebari "ce faceati?" " ce jucarii aveati?" "la ce filme de desene va uitati" etc asa ca i-am povestit frinturi din copilaria noastra vazuta prin ochi de copil si nu cum o vad acum retrospectiv, adult fiind. E copilaria noastra pur si simplu, iar din intimplare a fost sub un regim comunist
Si e fascinata cum am putut supravietui fara DVD, Calculator sau DS si faimoasa Barbie
Iar anul trecut in vara am gasit o carte la biblioteca orasului despre Romania scrisa in engleza si destul de cuprinzatoare si a citit-o de cel putin 5 ori iar concluzia ei a fost "acum inteleg mult mai multe din ceea ce povestiti voi"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Eu ma gandesc ce mai avanseaza generatiile ...

Strabunicii mei au fost analfabeti - nici unul nu a avut nici un fel de scoala, nu stiu exact ce faceau, fetele se maritau la 16 ani si aveau grija de casa si baietii se insurau la 17 ani (cred) si plecau la munca campului.

Bunicii mei au avut cate 8 clase - mare pas inainte - bunicul meu a fost sofer pe ambulantza, a fost si in Razboi, tot pe ambulanta, a venit surd de acolo, a trait pana la 92 de ani, eram maritata cand s-a dus ...din pacate nu mi-a povestit niciodata nimic, din cauza handicapului cu auzul evita sa vorbeasca. Bunica mea a stat acasa, a muncit gradina, vindea lapte in piata si croseta si vindea pulevare - a avut grija de 4 copii, a tinut 3 copiii in facultate (chirie, mancare), pe al 4 lea l-a pierdut pe drum si a ajuns alcoolic (nici acum nimeni din familie nu intelege cum din acelasi mediu, aceleasi principii, aceeasi morala, unul dintre ei s-a pierdut).

Mama mea a facut scoala primara in sat dar liceul la oras, la Piatra Neamt. Se ducea pe jos, peste deal, in fiecare zi 15 km dus, 15 km intors. Iarna era intuneric si pleca cu muncitorii din sat si le canta pe drum ca sa le tina de urat. Facultatea a facut-o la Iasi asa ca de la 18 ani a plecat de acasa ... nu a vazut un televizor pana in facultate, nu au avut curent electric - invata la lumanare si iarna se culca la 8:30 si se scula la 5:00.

Eu ma duceam la liceu cu tramvaiul si la facultate cu metroul - aveam 2 ore pe zi de TV, nu am stiut ce e aia calculator decat dupa ce am terminat facultatea, in casa citeam mult si cand nu citeam stateam afara in fata blocului ...

Copiii mei se uita la desene de la 3 ani, computer, jocuri video, nu sunt lasati singuri pe strada, nu "golenesc" nicaieri fara supraveghere, prietenii sunt bine alesi si joaca este programata ...

Ma intreb oare ce urmeaza pentru nepotii nostri ?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Guestus spune:

Yo cred ca bine facea ceausescu cu TV...erau de ajuns 2 h. chiar prea mult.

Uite acum...serialul elodia...clona...10 h inmormintarea lui X...a lui Y...cred ca el si-a dat seama mai demult ca nu are cu cine ..si a zis ajunge.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beren spune:

Citat:
citat din mesajul lui anya

Mie imi placeau povestile din razboi ale bunicului....

Copii mei sunt inca mici (4 si 7 ani) dar din toate povestile noastre stiu ca Ceausescu nu dadea oamenilor mancare si nu-i lasa sa plece din tara. Ca atare a fost obligatoriu sa-i luam in cabina de vot si sa verifice ei ca nu cumva sa votam comunismul. Chiar cel mare mi-a zis ca lui ii place la mare in Grecia si la munte in Germania, asa ca trebuie sa votez TB . Cam la atat se reduce politica la varsta lor, dar in fond si la urma urmei stiu ei ce vor.

Anya



La 4 si 7 ani, asta e cea mai buna politica oricum . Dar mai tarziu? La urma urmei, Ceausescu nu era atotputernic, si multi au contribuit la sistem. In familia mea (ca in a multora, cred), un bunic a contribuit cu entuziasm la "construirea socialismului", iar altul a fost "inamicul poporului" pentru ca se imbogatise intre razboaie.

Atunci cand dam o identitate sistemului dinainte de 1990, apare dilema responsabilitatii: sunt parintii nostri responsabili pentru acel sistem? sau sunt victimele sistemului? sau ambele ...

Copiii vor vrea sa stie, cred.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Guestus spune:

Spune beren sa stim si noi....sistemul ala cine e pina la urma? e viu...e femeie...e barbat...

daca nu sint aia din ro vinovati atunci cine e? ..ca doar nu poti sa dai vina pe mongoli

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alexmom spune:

Pai eu presupun ca li se explica deja cate ceva si pe la orele de istorie. As fi tare curioasa sa stiu ce se scrie azi in cartile de istorie si ce li se explica copiilor la scoala despre lovitura de stat din 1989 - daca li se spune adevarul, despre neocomunistii care au preluat puterea dupa acea lovitura, despre ce inseamna democratia cu adevarat, este f. important ca copiii sa cunoasca adevarul despre trecut ptr. a putea intelege propriul lor prezent.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beren spune:

Citat:
citat din mesajul lui Guestus

Spune beren sa stim si noi....sistemul ala cine e pina la urma? e viu...e femeie...e barbat...

daca nu sint aia din ro vinovati atunci cine e? ..ca doar nu poti sa dai vina pe mongoli



Cum sa nu! Hoarda de Aur, gotii, gepizii, slavii s.a.m.d. sunt de vina ...

Dar redevenind seriosi o clipa (ce pacat), ma tem ca nu multi pot da dovada de sinceritatea directa a lui Guestus. Mai ales ca dintre cei responsabili, destui sunt acum senatori, oameni de afaceri, "filantropi", stalpii societatii carevasazica.

Germania si-a creat o cultura de vina colectiva, chiar si la generatiile actuale - si pe buna dreptate. USA nu a facut asta, in problema sclaviei. La noi e si mai complicat, pentru ca e o problema complet interna - fratricid de fapt. Intrebarea e daca vom reusi sa curatam dulapul de schelete, ca sa dam un start curat copiilor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Sa fim seriosi...copiii nostri privesc perioada comunismului si Revolutia din 1989 la fel cum priveam si noi, sa zicem, domnia lui Stefan cel Mare si nu stiu ce batalie a sa.
Adica istorie de manual.
Fata mea cea mare e chiar amuzata de amanunte ca cele relatate de Marius. Sunt povesti.
In schimb, incerc sa le aduc (si pe cea mijlocie) la televizor sau sa le bag sub nas la citit episoade din timpul Revolutiei. Eu reusesc sa ma sochez si acum, de cate ori vad morti intinsi peste tot, lume bucuroasa/ingrozita, armata, demonstratii, etc. Sper sa inteleaga singure sansa pe care atatia morti le-au dat-o atunci, in 1989.

RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008

Mergi la inceput