Cand sa inceapa scoala? La 6,5 sau la 7,5 ani?
Raspunsuri - Pagina 6
filofteia spune:
Virgi
esti mult prea optimista.
Copilul meu invatand aici, am urmarit cam tot ce s-a discutat pe aceasta tema, chiar m-am gandit daca eu pot face ceva... Concluzia a fost ca nu se va schimba prea curand ceva, idiferent cine va fi ministru/prim ministru... i-am auzit pe cei care compun acel minister si ideile lor, ei sunt cei care fac legile, indiferent cine vine... degeaba incercau unul sau altul sa le explice ca lucrurile nu merg bine.
Raportul acela eu l-am citit inca de atunci, dar traind aici imi dau seama ca este doar o poezie frumoasa.
Mie imi place invatamantul din celelalte tari... si nu sunt de acord cu ce spune happines... programa este cam aceasi, diferenta este cum se aplica. Copii in celelalte tari chiar invata in joaca, profesorii nostri insa sunt total depasiti de acest tip de invatamant.
A inceput dinspre cei tineri sa bata un vant de primavara, dar prea timid.
La noi se face invatamant la nivel de performanta, de aceea avem rezultate asa de proaste... nu stim sa facem invatamant de nivel mediu. Si nu intereseaza pe nimeni daca copii se pot tine majoritatea de acest tip de invatamant. Fluturam cu acei olimpici, dar nu ne uitam ca in partea cealalta avem majoritatea copiiilor in clasa a V-a fara sa stie tabla inmultirii. Tot se face pe fuga, cat mai putin la scoala... cine intelege bine, cine nu iar bine .. pe cand in "afara" se invata temeinic... daca ar fi sa comparam ce stiu ai nostri cand termina liceul si ce stiu cei care au facut scoala in strainatate nu prea avem cu ce ne mandri... eu nu cred ca este o mandrie ca ai nostri invata ecuatii de gradul I in clasa I, dar nu stiu sa faca o scadere si o adunare.
Se invata mult si prost...de aceea scoala este stresul meu... pentru ca eu vreau sa invat copilul temeinic... si trebuie sa aleg la ce anume renuntam din toata nebunia asta...
Lala_D spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui mamitzica O chestie care mie mi se pare anormala in Ro este faptul ca nu se face muzica si sport. |
Se face. Poate nu peste tot dar in scoala noastra, copilul meu a facut din clasa I si pana in prezent ( a patra) fiecare ora de sport in sala de sport cu profesor separat si fiecare ora de muzica din programa.
Mereu.
Bine, el face sport si la club de la 4 ani de 3 ori pe saptamana dar vroiam sa spun ca se tin si aceste ore la scoala.
Spunea cineva mai sus ca va termina copilul liceul inainte de a face 18 ani.
Corect. Si al meu va da bacalaureatul fara sa fie major
Nu cred ca il va afecta asta nicicum .
filofteia spune:
| Citat: |
| Se face. Poate nu peste tot dar in scoala noastra, copilul meu a facut din clasa I si pana in prezent ( a patra) fiecare ora de sport in sala de sport cu profesor separat si fiecare ora de muzica din programa. |
In orar sunt doar doua ore de sport, la care de cele mai multe ori sunt lasati sa se joace sau fac dans. La muzica anul acesta n-au facut nici o ora.
In alte tari la sport fac un sport... inot, baschet...etc... la muzica fac un instrument... Adica nu numai ca le fac, dar ramn cu ceva de acolo, nu mai esti nevoit sa duci copilul la inot, separat de scoala.
In liceu orele de sport dispar....
Lala_D spune:
Filofteia eu cred ca ti-am mai sus de-a lungul timpului parerea mea absolut personala fata de invatatoarea voastra.
Cred ca desi este o invatatoare buna spre foarte buna este in acelasi timp si "elitista". Ii place sa aiba in portofoliu cat mai multi elevi la concursuri si olimpiade. Per ansamblu nu e rau daca mentine insa ea acest efort la nivelul clasei si nu o face cu ajutorul muncii suplimentare a parintilor acasa.
A noastra a reusit acest lucru.
Au rezultate foarte bune la olimpiade/concursuri dar si preda / asimileaza cunostintele intregii clase sa fie la acest nivel.
Nu ma obliga pe mine ca parinte sa fiu vigilenta si sa tin stacheta ridicata muncind suplimentar. O face ea , la scoala. Cu toti.
Asa ca piciul meu nu a simtit un stres din acest motiv.
Lucrul suplimentar a fost minim in clasa I, a II a , mediu in clasa a III a care personal consider ca este cea mai grea din punct de vedere al incarcarii programei scolare atat la romana cat si la matematica si din nou minim in clasa a IV a.
Minim = 1 ora in weekend romana si matematica
Mediu = jumatate de ora de 2-3 ori pe saptamana si poate in weekend.
Cam acesta a fost ritmul la lucru suplimentar si explicatii parintesti la noi.
Copilul fiind unul cu rezultate foarte bune atat in clasa cat si la concursuri/olimpiade.
Deci a pus baza la scoala.
Lala_D spune:
Nope - la sport fac gimnastica iarna si fotbal/volei vara. Au si competitii intre clase uneori.
La muzica canta in legea lor .
Invatatul unui instrument, personal, nu m-ar fi incantat prea mult ![]()
filofteia spune:
Lala D
al tau este printre cei de nivel olimpic pentru care este facut invatamantul romanesc, deci nu are cum sa se simta stresat.
Al meu este printre cei cu inteligenta peste medie, dar nu de nivel olimpic si face cu greu fata solicitarilor...
Si mai sunt cei cu inteligenta sub medie, care nu fac fata ... si atunci merg in virtutea inertiei. Daca au norocul unor parinti care sa se ocupe de ei bine, daca nu ghinion... nimanui nu-i pasa de ei.
Sincer... cred ca invatamantul trebuia sa dea o sansa tuturor, nu sa avem unii destepti si unii analfabeti....dar analfabeti cu liceul terminat... un alt paradox
, iar daca este si norocos din fire face si facultatea. (am eu cativa soferi
)
Lala_D spune:
Sincer eu nu il vad nici pe al meu de nivel olimpic
, peste medie da.
Insa ma refeream la faptul ca toata clasa face fata deoarece invatatoarea pune osul la munca cu ei in clasa nu se asteapta sa facem noi parintii.
Nu stiu daca retin bine dar parca voi ati avut varianta cu " aveti de invatat tabla inmultirii in vacanta de vara ".
Ei , exact la genul acesta de atitudine ma refeream.
A noastra nu a avut astfel de "pretentii". A facut cu ei de la o , in clasa, cu toti. La sfarsitul clasei a treia toti stiau notiunile nu i-a luat "gata invatati".
In rest ai si tu dreptatea ta.
Nu pot sa te contrazic, in general se merge mai mult pe performanta si cum se atinge acea performanta conteaza mai putin.
In cazurile acestea "omul sfinteste locul".
Eu am probleme pentru cursul gimnazial unde , din pacate, la noi in scoala nu se mai aplica varianta cu omul sfinteste locul ci in proportie de 70% "venim la scoala ca trebuie si daca invata ceva bine, daca nu iara bine ".
Asa ca sunt in cautari de scoala noua cu oameni "sfinti" ![]()
Sper sa gasesc unii la fel ca invatatoarea .
Sper.
filofteia spune:
Lala D, nu vreau sa te descurajez, dar ca invatatoarea ta nu vei gasi prea multe/multi.
Stii tu ce stii cu tabla inmultirii, dar ei au facut-o in clasa a II-a... si iata ca acum prinde bine cu zilele astea libere atat de multe.
In tot raul este si un bine.![]()
virgi spune:
Filofteia - 
Mai putem astepta 3 ani, acum are 3,5 ani..daca nu se va schimba sistemul, va trebui sa stam pe melaguri straine toata viata. Daca nu incepe din cls. 1 in romania, presupun ca-i absurd..sa se mai gasesca vreo solutie s-o mai accepte in sistemul de invatamnt romanesc. Asta e o alta problema pe care trebuie s-o studiez.
Mi-e greu s-o iau dintr-un sistem sanatos, unde copilul este incurajat sa vorbeasca/gandeasca liber, sa stea jos pe podea langa profesor si sa vorbeasca de la egal la egal si s-o aduc intr-un sistem de concurenta si stres. So iau dintr-un loc unde profesorul este prietenul elevului, si s-o aduc la " mai baiatule".
Mi intai, trebuie sa astept sa se reduca numarul de materii obligatorii sa lase loc optionalelor, si apoi ma gandesc la decizii. ![]()
Alizee spune:
Multumesc pt raspunsurile voastre atat de generoase. 

Fetitei mele ii place sa invete, as putea sa o dau la 6 ani jumatate, dar imi este teama sa nu o impovarez cu lectii greoaie si multe. Cred ca materia de la matematica, pe care o fac cei din clasa I, o facea generatia mea in clasa IV. 
Este absurda si nerealista programa asta pt invatamantul primar. Oare nu a facut niciun parinte, macar, un demers pe langa ministerul invatamantului pt a se indrepta situatia asta ?!
Numai cand aud ca elevii au nevoie de nu stiu cate culegeri pt a invata la o singura materie, mi se zbarleste parul. Si mai au si multe greseli de gramatica. Cine le verifica inainte de tiparire : unul care a terminat 8 clase ?
Eu, personal, daca voi gasi o astfel de carte, o voi trimite cu confirmare de primire la minister + o scrisoare cu muuulte intrebari.
allinta
SARBATORI FERICITE !