Cand sa inceapa scoala? La 6,5 sau la 7,5 ani?

Raspunsuri - Pagina 19

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns alba_ca_zapada spune:

Fetita mea este in clasa I.
Cand a inceput scoala avea 6 ani si 10 luni.
La data inceperii anului scolar avea urmatoarele abilitati:
- citea pe litere (desi mai incurca b cu d)
- stia sa faca adunari si scaderi cu numere din concentrul 1-10 (desi il mai facea pe 3 invers)
- a avut un program intensiv de pregatire la gradinita (lectii deschise, inspectii scolare, serbari, activitati permanente la muzeul de arta, la muzeul literaturii si gradina botanica, altele pe care nu mi le mai amintesc).
Venea acasa si imi arata cum a vazut la o prietena ca se face litera R de mana, etc.
Cu toate acestea as fi vrut sa o mai tin la gradi 1 an.
Este foarte jucausa.
A avut ceva probleme in semestrul 1 cu statul in banca. Doamna ne spunea ca se plimba prin clasa si nu putea sta locului. Avea chef de desenat in ora. Doamna ne spunea ca in timp ce deseneaza este atenta la ce se spune in clasa, deoarece a incercat sa o prinda intreband-o ceva din lectie si a stiut.
Nu statea normal pe scaun in timpul orei. Ea ori statea in picioare langa banca, ori pe scaun cu picioarele sub fund.
Era foarte stresata de ceea ce trebuia sa faca la scoala. Daca ii spuneam: ai grija sa te speli pe maini inainte de masa, sa tii minte temele si sa o intrebi pe doamna ... era deja super stresata.
In fiecare zi cand o intrebam ce a facut la scoala imi raspundea ca ea nu crede ca a facut bine...
Acum s-a mai obisnuit.
In ceea ce priveste invatatura, sunt foarte multumita de cum se prezinta.
Sotul meu a insistat sa mearga la scoala de la 6 ani si 10 luni.
Eu chiar as mai fi tinut-o 1 an acasa. Cred ca era mai usor si pentru ea si pentru noi daca mergea mai tarziu la scoala. Noi am avut nevoie de multa rabdare si foooarte mult timp liber ca sa o ajutam sa se adapteze la programul de scoala. Am incercat diverse varietati de program zilnic: after-school, fara program de somn la pranz, etc. Pana la urma am ajuns la concluzia ca daca nu doarme la pranz si nu face lectiile acasa, nu face fata programului strict de scoala.
In final pot spune ca este ok.
Nu a luat niciodata alta nota decat FB (uneori si cu -), dar mai important este ca deja se descurca singura cu lectiile pe care le face fara supraveghere, dar ma mai intreba uneori. Are prezenta de spirit la scoala cand apar situatii neprevazute, dar mai face si traznai...

Succes, indiferent de decizie!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Allinta - daca doctorul zice ca ar fi bine sa o mai tii un an din cauza racelilor repetate .... eu asa as face in locul tau.
In scoala "pericolul" de imbolnaviri este mult mai mare decat in gradinita. De exemplu - fac sport in sala de sport si vin de acolo transpirati si ies afara la -20C - nu iti imagina ca ii scuteste de sport daca afara sunt -20C. Chiar si fara sport - se alearga pe culoare in pauze se intalnesc cu multi alti copii de varste diferite, deci pericolul de imbolnavire este mai mare.
Fi-mea are o imunitate foarte buna, raceste foarte rar, mananca inghetata iarna, etc. Si tot a tras o raceala in iarna asta.
Si in afara faptului ca pericolul de imbolnavire e mai mare - tu ai zis ca merge putin la gradi din cauza racelilor - pai la scoala ce o sa faca? Ii trebuie 9 note la romana pentru incheierea mediei! Daca lipseste la un test (si e unul pe saptamana!) va da testul respectiv cand vine inapoi la scoala singura, ceea ce de fapt va insemna pierderea unei alte ore plus ca ii va fi mai greu sa se concentreze la test cand ceilalti copii citesc sau fac oricum alte activitati.

Daca lipseste o zi trebuie sa recuperezi, adica sa faci tu ce ea acasa ce s-a facut la scoala si sa-si faca temele. Daca lipseste o saptamana, din care 3 zile a avut febra si n-a putut invata - o sa fie destul de greu pentru ca se aduna multe teme si multe explicatii de dat ... - Si cand vine la scoala da testele pe care le-au dat ceilalti in saptamana in care ea n-a fost.

Evident ca se intampla oricui sa raceasca sau sa ia vreo viroza, gripa, ceva. Si nu e o tragedie, se recupereaza, asta e. Dar e de preferat sa aiba o imunitate buna (care imunitate creste cu varsta) pentru ca e mult mai putin stresant pentru copil sa mearga zi de zi la scoala decat o saptamana da si una nu.

Bafta.

Sorana si Monica (7 ani)

Mergi la inceput

Am revenit sa spun ca mie mi se pare mult mai importanta sanatatea copilului decat orice altceva. Daca doctorul spune ca ar fi bine sa o mai tii acasa un an pentru cresterea imunitatii nu vad rostul de a te opune. Adica eu una n-as risca sanatatea pentru o idee, indiferent cat de buna e ideea.
Alba-ca-Zapada si fetita ta (ca si a mea) are o imunitate buna. Imagineaza-ti scoala daca s-ar fi dus la scoala luni si marti apoi 7 zile antibiotic si se mai duce la scoala joi si vineri in saptamana urmatoare. Parca nu e vesel ....

Sorana si Monica (7 ani)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alizee spune:

Multumesc pt raspunsuri.
Am vorbit dimineata cu una din educatoarele fetitei si am intrebat-o daca sunt prea optimista vrand sa o dau la scoala din toamna ? Mi-a raspuns ca o sa faca fata fiindca prinde repede.
Sorana, ai dreptate. Daca va raci la fel de des ca si acum, ce vom face ? Desi eu am speranta ca in urma curelor de imunizare sa nu mai raceasca atata. Dar este doar speranta, nu certitudine.

allinta

A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andusha spune:

Allinta, fetita ta vrea sa mearga la scoala? Are vreo prietena care merge la aceeasi scoala, poate chiar in aceeasi clasa?
In legatura cu racelile, sa stii ca racesc mai putin pe masura ce cresc. Nu e chiar capatul lumii daca lipseste o zi-doua de la scoala, poti sa iei temele si sa faci tu cu ea acasa ce s-a facut la scoala. Daca stie deja literele si cifrele, inseamna ca pana la toamna va sti probabil sa citeasca, deci e extraordinar de pregatita pentru scoala.
Depinde si de asteptarile tale in legatura cu scoala, dar daca accepti ca e normal sa mai greseasca, sa ia si calificative altele decat fb cu felicitari, da-o la scoala. Eu spun din perspectiva mamei cu copil in clasa intai, e un pic dificil ca toata familia e obligata sa isi organizeze viata in jurul scolii copilului (dus la scoala, teme, orar), dar copii in general se bucura ca se simt mai mari, isi fac prieteni noi, le face placere sa invete altfel decat la gradinita.
In legatura cu oboseala, o sa vezi pe parcursul anului, daca nu sunt suprasolicitati cu teme copii rezista fara probleme, scoala e practic trei ore si jumatate, iar temele (daca le lasi mai neaprofundate si nesuplimentarizate) se pot termina in jumatate de ora. Durata temelor depinde de invatatoare, dar cu siguranta daca copilul e obosit intr-o zi poti suna invatatoarea sa ii explici de ce nu si-a facut toata tema.
Cu organizare si echilibru sunt convinsa ca fetita ta va avea o clasa intai frumoasa la 6 ani si jumatate, nu e nici o regula ca daca va fi mai mare cu an va fi altfel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns happiness spune:

Cum adica sa sune invatatoarea sa ii spuna ca nu si-a facut tema de oboseala?Asta chiar nu am mai auzit pana acum.Pai fiica-mea isi face mereu tema(adevarat ca ii da foarte putin),indiferent ca e obosita sau nu.Ne organizam in asa fel incat sa isi scrie dupa o ora de pauza,cat e mai odihnita.Ea la 4 si ceva are terminata si tema si de obicei si suplimentarul,dupa care urmeaza dans si joaca.Seara nu da deloc randament,am incercat ieri ceva dupa ce ne-am intors dupa dans,dar era franta si nu se putea concentra,asa ca nici macar lectia nu am mai citit-o.Dar a ramas ca o citeste dupa ce se trezeste,o data,ca dureaza exact 20 de secunde.Mie nu mi se pare ok sa invete din clasa I sa isi scrie de mantuiala.In fond,in clasa vor fi si copii de 7 ani,aproape 8 ani si nu cred ca pentru ca e mai mic copilul e de scuzat si are liber de la teme.Este un risc pe cared si-l asuma parintii atunci cand trimit copii de 6 ani sa faca ecuatii si ce mai au ei minunat pe acolo.Scoala nu e trei ore si jumatate,la noi e fix 4 ore,plus uneori si pauzele,daca nu termina de pe tabla.Andusha,,sper ca nu te superi pe mine,dar nu sunt deloc de acord cu ce ai scris adineauri.Scoala e o responsabilitate,nu o joaca,si cel mai important e sa fie copilul sanatos si sa aiba o invatatoare care sa il atraga spre invatat,sa mearga copilul cu drag la scoala si sa nu considere ca temele/suplimentarul reprezinta o corvoada.Nu e nici ceva de speriat,sunt copii care nici la aproape 8 ani nu sunt pregatiti pentru scoala ,si copii care se descurca la 6 ani,dar eu ii vad zilnic,acolo lucrez,diferenta intre un copil de 6 si unul de 7 in general se vede foarte bine in primii 2 ani de scoala.
Allinta,si totusi tu de ce vrei neparat sa mearga la scoala,ca nu mai tin minte?Ce e atat de minunat la scoala(locul meu de munca totusi)incat sa fii atat de nerabdatoare sa faci acest pas?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns loryi1974 spune:

Alinta,de curand trei dintre fetitele din clasa copilului meu au implinit 7 ani.Toate trei sunt printre copiii cei mai buni din clasa,genul ala care nu iti ridica probleme speciale ca invatator,tot timpul cu mainile pe sus,tot timpul cu temele facute etc.In toamna au avut colegi care au implinit 8(opt)ani si care copiaza uneori dupa ele.Si creeaza probleme invatatorului.
Eu,pe baza experientei proprii,iti spun ca e bine sa o duci la scoala in acest an.Atat fetita mea,cat mai ales eu ,am inceput scoala fara probleme la 6 ani si un pic.
Toti copiii sunt uneori obositi dimineata,se intampla;se intampla si sa se mai imbolnaveasca si sa lipseasca 2-3 zile de la scoala,recupereaza,nu-i un capat de lume.Nimeni nu-ti garanteaza ca daca o dai peste un an nu se va mai imbolnavi.
Poti sa incerci,daca ti se pare ca nu face fata o retragi,dar nu cred ca va fi cazul.6 ani si jumatate este o varsta perfecta pentru clasa inati ,dupa parerea mea venita din experienta.Si dupa parerea parintilor mei,amandoi profesori care n-au ezitat sa ma inscrie la 6 ani si nu prea multe zile.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ellej spune:

N-am citit toate raspunsurile, insa fac parte si eu din persoanele oarecum in dilema. Luca face 6 ani la sfarsitul lui august, anul viitor. Eu inclin sa-l dau la scoala la 6 ani (fix), desi e genul mai nazdravan si cred ca voi avea ceva probleme la inceput.

Asta insa ar insemna sa nu mai faca grupa pregatitoare, doar 3 ani de gradi. Este aceasta grupa pregatitoare obligatorie pentru inscrierea in clasa I?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dinubebe spune:

Hai sa n-o luam nici asa in tragic. Sunt convinsa ca nici andusha si nici un alt parinte nu vrea sa incurajeze stilul delasator sau neglijarea responsabilitatilor fata de scoala. Ideea e ca sunt copii si copii, asa cum sunt adulti si adulti. Unii se pot organiza perfect si functioneaza "ceas", altii mai putin, dar e important ca se straduiesc. Daca, pana la urma, copilul nu reuseste sa dea gata intr-o zi o tema care ii pune probleme si il vezi ca e deja tracasat si obosit, ce faci, il suprasoliciti cu asta pana o duce la capat? Pana la urma, vorbim de clasa I, o perioada care inseamna de la un capat la altul adaptare- la un mediu nou, la reguli noi, la responsabilitati noi, la un sistem intreg complet nou, si vorbim si de varsta celui care e nevoit sa se adapteze la toate astea. Sunt destul de multe pe capul lui si nu cred sa fie nimeni care sa-si doreasca ca puiul lui sa resimta scoala asta ca pe o corvoada si o perioada plina de limitari si constrangeri. Nici mie - ca adult - nu mi-a fost usor sa ma adaptez la acest ritm, total nou si pentru mine, al dusului/luatului de la scoala, facut lectii cu copilul, si tot ce mai este. Am invatat din mers si eu si copilul meu, inclusiv din greseli, am vazut ce inseamna sa iti organizezi prost timpul si sa te prinda ora 21 facand inca teme, dar am vazut altadata si ce inseamna un copil de 8 ani istovit si coplesit de volumul mare de munca precum si consecintele imediate ale acestui lucru.
Iar, daca, in ciuda tuturor eforturilor si a organizarii fara repros, s-ar fi intamplat sa ramana cu o bucata de tema neefectuata, nu as fi ezitat sa informez invatatoarea in legatura cu acest fapt. Nu ca sa solicit clementa, ci ca sa o pun la curent cu ritmul de lucru si potentialul copilului meu, fara sa fie vorba de iresponsabilitate sau tratare superficiala a obligatiilor scolare. Si ma astept ca un dascal care se respecta sa tina cont de efortul copilului meu si sa ne sprijine pentru a-i optimiza rezultatele, sa dea dovada de intelegere si de flexibilitate, sa se adapteze ritmului si nivelului de intelegere al fiecarui copil, si, cel mai important, sa capteze copiii, fie ei de 6 sau de 8 ani.

http://loredanadinu.wordpress.com/2010/02/15/lasa-ti-semnatura-pe-o-fapta-buna/

Mergi la inceput

Da, e interesant discutia despre "obligativitatea" temelor.
Eu sunt asa-si-asa. Cand am ales invatatoarea am intrebat in mod expres despre marimea temelor, respectiv durata necesara pentru a le face. Am o prietena al carei baietel primeste teme care necesitau 4-5 ore de munca pe zi. Inclusiv in vacanta! Evident ca dupa aceasta vacanta (in care am fost impreuna la ski) copilul s-a dus la scoala cu temele nefacute. Era inuman sa ii ceri sa le faca!
In cazul nostru temele nu depasesc jumatate de ora pe zi si nu avem teme in vacanta. Mi s-ar parea lipsa de bun-simt sa se duca cu temele nefacute.
Eu (ca si hapiness) consider ca trebuie (e obligatoriu) sa-si faca temele si sa mai lucreze si suplimentar (atunci cand n-a inteles o notiune, inaintea testelor, etc). Pentru ca trebuie sa se obisnuiasca, sa-si formeze niste obiceiuri. E ca spalatul pe dinti. Daca nu insisti de la 2 ani sa se spele zilnic, obiceiul nu va intra in rutina si la 10 ani e posibil sa sara peste ... Asa si cu scoala - de la bun inceput se formeaza obiceiurile. DAR asta presupune o invatatoare care sa estimeze corect volumul de teme date. Daca "beneficiezi" de o invatatoare care da teme cu nemiluita iti vei invata copilul si ca uneori e sanatos sa tragi chiulul

Sorana si Monica (7 ani)

Mergi la inceput