Cand sa inceapa scoala? La 6,5 sau la 7,5 ani?

Raspunsuri - Pagina 18

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns andusha spune:

Zambesc la raspunsurile de genul "nu poti intelege ce este educatia timpurie, pentru ca nu ai avut ocazia", pentru ca in cazul meu chiar nu se aplica. Eu spuneam ca educatia se face si prin joc nestructurat, prin crearea unei comunitati si a comunicarii sincere si necontrolate cu alti copii, tocmai pentru ca realitatea din jurul meu (Bucuresti, Romania, reamintesc) imi spune ca majoritatea copiilor ar avea mai mult nevoie de imbunatatirea comunicarii libere, a spiritului comunitar, a independentei decat de invatare academica. Nu tot noi ne plangem de copiii violenti, care nu impart, care sunt prea competitivi, nu au valori morale?
Bird70, ai dreptate, nici eu nu vroiam sa spun ca exclusiv parcul ii formeaza, dar nici nu trebuie exclus, mai ales intr-un mediu in care scoala nu incurajeaza colaborarea si jocul. Militez pentru echilibru si respectarea ritmului fiecarui copil.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruxandra_sb spune:

Citat:
citat din mesajul lui andusha
Si statul in fata blocului sau statul in parc sunt o forma de educatie, asa copilul invata sa relationeze cu alti copii, isi face prieteni, isi dezvolta inteligenta emotionala.

Oho, si inca ce importanta are!

Plus ca joaca in aer liber, adunat de pietricele, batutul mingii pe maidan, construirea castelelor de nisip.. in afara de calirea trupului si aerisirea creierului.. duce si la o imaginatie mai bogata si sanatoasa.

Cele cateva ore/zi de gradinita, dupa 3-4 ani sunt arhi-suficiente.
Da, limbile straine sunt importante.. dar acestea se invata cel mai bine in joaca & ca o simpla conversatie.

Pentru o personalitate echilibrata si nu un robotel doct.. cred ca este mai importanta interactiunea in familie, in mijlocul oamenilor care te iubesc si carora le pasa cu adevarat de tine.

Si scoala (si nu cea in care se sta in banca cu mainile la spate ), noi am inceput-o dupa 7,5 ani... pt noi cea mai buna alegere. Poate cu nr2, mai putin sensibil, ne vom grabi un pic.. dar numai vazand si facand.

Rasul e ca stergatorul de parbriz: nu opreste ploaia, dar iti permite sa iti vezi de drum. (Jeanne Wasbro)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Eu sunt fix impotriva unui program care sa-i ocupe copilului toata ziua in mod "organizat". Si sunt pro "parc" si "grup de prieteni". Adica fi-mea isi petrece cu prietenii din parc (fie in parc fie intr-una dintre case, cand e timp urat) minimum 2 ore pe zi, cu posibilitati de extindere spre 6 ore in vacanta ). Si nu are prieteni de varsta ei, are prieteni de varste diferite. Si nu-i aleg eu prietenii, doar ii aprob, ca sa zic asa.

In alta ordine de idei la straini se poate sa inceapa scoala la 5 ani si e ok pentru ca au cu totul alte metode si idei pentru primele clase. Avem si noi o vecina care a facut cls I in Spania si apoi iar cls I in .ro. Nu se compara ....

Si din punctul meu de vedere noi avem un invatamant foarte prost fix pentru ca se fac prea multe lucruri la gramada si nu se aprofundeaza nimic. De-aia termina liceul oameni care nu stiu sa scrie corect si nici care-i capitala Bulgariei si nici inmultirea n-o stiu prea bine .... Eh, nu-i bai, bine ca fac genetica si dizaharide si fizica cuantica si integrale intr-a XII-a ......

Imi povestea un amic canadian prin adoptie cum s-a invatat legea lui Arhimede la clasa lu' fi-su - cu barcute de carton si concurs pe echipe intre barci in piscina scolii ..... Da, si la noi tot asa ....peste 50 de ani!

Sorana si Monica (7 ani)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Citat:
citat din mesajul lui bird70

Sorana,
nu cred ca fetita ta a avut de suferit din cauza informatiei propriu-zise sau din cauza ca nu era capabila la varsta aia sa invete ci din cauza metodei educationale. Nu poti sa stresezi un copil si sa-i spui ca e prost, asta este abuz si educatoarea aia trebuia raportata.

Piticuta mea a intrat in regim de scoala (pre-school) la 4,5 ani. A avut o profesoara extraordinara si a iubit scoala din prima zi. Imi aduc aminte in prima sambata ce dezamagita a fost ca nu merge la scoala. Noi am fost uimiti cat de mult a invatat si ce bine s-a descurcat. La sfarsitul anului de pre-school stai literele, cuvinte simple de 3-4 litere sa scrie si sa citeasca, stia ce inseamna o propozitie si ce cuprinde ea, numerele pana la 100, sa adune si sa scada simplu +1, +2, -1, -2, zilele saptamanii, lunile anului, stia sa faca activitati cu mai multe etape, au invatat despre natura, au citit povesti, au construit cu diverse materiale, au lucrat cu o profesoara de sport la motricitatea grosiera si fina in fiecare zi, au gatit o data pe saptamana, au plantat o gradina de zarzavaturi pe care le-au ingrijit tot anul si la sfarsit au facut un picnic si le-au mancat. Totul a fost o joaca, mai organizata si cu mai multa rutina ca gradinita dar foarte placut si deloc stresant pentru copii. La 5,5 ani a fost pregatita de clasa 1 cu program mult mai structurat. Pana acum amandoi copiii s-au dus cu mare placere la scoala si nici unul nu este stresat si au rezultate foarte bune.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation

Educatoarea nu i-a zis ca-i proasta, aia a fost concluzia trasa de fi-mea. Ba chiar la polul opus educatoarea imi explica mie ca fi-mea e desteapta si ca e pacat sa nu faca mai multa matematica .... asta in conditiile in care (repet) copilul vomita de stres!
Ceea ce facea educatoarea era sa ii puna sa faca mult pe sistemul minunat al scolii romanesti - adica sa scrie o pagina intreaga de cifra 9 de exemplu, apoi critica tremuraturile sau porcusorii.
La varsta respectiva (5 ani adica) faceau nu numai adunari si scaderi pana in 10 ci si multimi (in sensul elemente apartinand ambelor multimi sau numai uneia), siruri de numere, compuneri si descompuneri de numere, iar la romana sinonime si antonime, despartiri in silabe, etc (evident, pe langa litere).
Solutia mea a fost mutarea copilului la alta gradi, mai putin pretentioasa cu "scoala" si distractie cat cuprinde timp de 1 an, adica in grupa pregatitoare. Ce am obtinut? In primul rand un copil relaxat si sanatos fizic si mental. In al doilea rand a invatat sa citeasca in anul ala. Practic singura.
Poate de-asta reactionez eu aiurea cand aud faza aia cu "educatia scolara" de 3-4 ani in Romania. Nu de alta dar realizez ce preupune asta pentru copil. Si ma intreb cand va claca copilul si va refuza sa mai invete ceva ....

Sorana si Monica (7 ani)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns katalyna spune:

la felul cum se invata in scolile din romania e mai bine sa se inceapa scoala la 7,5 ani decat la 6,5 ani. nu suntem in america unde la 5 ani copiii probabil nu au teme pentru acasa cum au astia mici de la noi care nici macar nu mai fac ce faceam noi ci li se cere mult mai mult si au niste probleme la clasa a 3-a de-ti sta tie ca adult mintea in loc.
daca ar fi ca afara scoala si la noi n-as avea o problema, dar asa ce rost are sa ii grabesc? tot or sa aiba timp sa invete si sa scrie

www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=Scrisori pt Mos Craciun&page=1" target="_blank">k1.jpg

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andre_ea spune:

Citat:
citat din mesajul lui lum0880
As putea sa-ti dau mai multe exemple, insa e greu sa fiu inteleasa de cei care n-au avut contact cu un astfel de sistem, insa vreau sa-ti spun ca ma doare cand aud ca educatia in romania incepe la 7 ani. Cu un astfel de sistem o sa fim mereu codasii codasilor!

Educatia in Romania nu incepe la 7 ani. Ea incepe de la gradinita, pe care majoritatea copiilor o incep la 3-4 ani. Intr-adevar pana la varsta de 3 ani nu exista nici un fel de institutie care sa se ocupe de educatia copiilor. Cu siguranta in alte tari sistemele de predare sunt mai eficiente, dar in mare si la noi se invata cam acelasi lucruri de la gradinita, cu jocuri, cantecele, desene si modelaj. Ceea ce vroiam sa spun este ca si gradinita se ocupa tot de educatie, chiar daca nu se numeste scoala.

Andreea, mami de Tudor- 10.08.2005 si Ilinca- 09.01.2009
am tot ce am visat

Delu Prichindelu'
Prichinduta

Speranta si incredere pentru David

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns happiness spune:

Gradinita inseamna educatie,asta e clar,nu imi imaginez ce ar fi facut fiica-mea la scoala fara anii de la gradi,care au format-o si intelectual,si emotional.Invatarea era de cele mai multe ori realizata prin joc si nu consider ca stand doi ani la pregatitoare a pierdut ceva.Nu ii punea sa faca pagini intregi cu cifre sau litere,nu faceau coloane intregi de exercitii si nu citeau,dar au luat contact cu notiunea de silaba,cuvant,propozitie,cifra...Au facut descompuneri,exercitii de adunare/scadere usoare,au alcatuit propozitii cu 2-3 cuvinte,au exersat despartirea in silabe...Nu i-a pus niciodata sa scrie pe tip I,cum am mai auzit la alte gradinite,si au insistat foarte mult pe comunicarea orala,pe partea artistica(desen,pictura,teatru)si pe socializarea copiilor.Eu sunt extrem de multumita,nu mi se pare normal sa se generalizeze sau sa ase spuna ca pierd copiii timpul daca nu incep "educatia"la 4-5 ani.La 4-5 ani chiar si incep,doar ca nu se cheama pre-school sau kindergarten ci gradinita.La 7 ani,in clasa I,apar cu totul si cu totul alte probleme...Apare nu doar obligatia de a fi atent in clasa,de a scrie si citi,de a socoti,ci si grija de a tine minte ce tema are,stresul de a scrie frumos,incercarea continua de a imbina temele cu joaca si suplimentarul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns patrisuca spune:

eu cred ca daca e mai devreme nu strica..si in plus gandeste-te optimist spre viitor. va termina studiile mai devreme deci se va realiza mai devreme :)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns acvi spune:

Anul trecut pe vremea asta "bateam" si eu netul in cautarea raspunsului la aceiasi dilema...si pe net si in jurul meu toti ne-au sfatuit sa-l dam la 7.5 nu la 6.5,asa ca ne impacasem oarecum cu varianta...am inceput un lung sir de cautari a unei invatatoare"perfecte" .In luna aprilie educatoarea lui ne-a intrebat daca nu ne-am gandit sa-l dam la scoala in toamna si ne-a rugat foarte mult sa luam in calcul aceasta varianta.Din nou ne-am perpelit
cateva saptamani am cerut pareri(inclusiv soacrei mele care a fost invatatoare) si din nou parerile au fost pro-7.5 ani asa ca ne-am inscris baiatul la o invatatoare pt care primisem recomandari foarte bune pt toamna 2010.La serbarea de sfarsit de an la gradinita educatoarea a insistat din nou sa ne gandim foarte bine pentru ca ne spunea ea ar fi un an piedut pentru Alex inca un an la gradinita pentru ca e mult mai avansat fata de restul si se plictiseste ,asa ca pe 15 iunie cand toate scolile faceau serbari de sfarsit de an noi cautam un loc la scoala.Toata vara m-am perpelit daca facem bine /rau am infruntat toate dezaprobarile celor din jur,i-am pastrat si locul la gradinita cu gand ca daca dam gres sa-l retragem din clasa I....Acum insa sunt linistita,impacata pentru ca ii place foarte mult la scoala e printre primii ,e constiincios,cum ajunge acasa primul gand e sa-si faca temele,abia asteapta sa mai invete cate o litera.
Singurul sfat pe care l-as da celor care se confrunta cu o astfel de situatie ar fi sa se intereseze si sa rezerve un loc la scoala/invatatoarea pe care o doresc ,pentru ca singurul regret pe care il am e ca nu am ales eu invatoarea (desi e OK si a lui,chiar poate mult mai potrivita decat ce ar fi vrut eu) .
O zi frumoasa!!
Gabi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alizee spune:

Am hotarat sa redeschid subiectul fiindca am iarasi incertitudini.
Deoarece : i-am aratat fetitei mele cum se scriu literele mari de tipar si ea le-a scris. Urat, dar a inteles ce forma are fiecare litera in parte.
Plus ca ea a invatat sa scrie semne grafice fara sa lucrez eu cu ea acasa, ci doar ce a facut la gradinita.
Are o memorie vizuala fantastica, invata cu usurinta. In schimb, nu stiu cat de linistita ar putea ea sa stea o ora in banca.
Voi vorbi si cu educatoarele, dar tinand cont de faptul ca fetita mea, in toti anii de gradinita, mai mult a stat acasa fiind racita, imi vor raspunde, la fel ca si doctora, sa mai astept.
Eu sunt optimista, fiindca am schimbat medicul copilului, care a dovedit ca este mult mai competenta decat cealalta. Deja am inceput cura de imunizare, ceea ce fosta doctora spunea ca fetita nu are nevoie, desi era evident ca se impuneau aceste cure.
Sa discut cu psiholoaga gradinitei pt o evaluare ?
Multumesc.

allinta

A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.

Mergi la inceput