Cand sa inceapa scoala? La 6,5 sau la 7,5 ani?

Raspunsuri - Pagina 17

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns happiness spune:

Pai e simpatica foc,oricum,si m-ai facut sa rad si e tare bine sa razi.Fiica-mea retine temele,isi noteaza fie pe mana(),fie pe carte direct...La romana e simplu,ca au pagina dec la litera la care au ajuns,dar la mate difera,ori e in caiet,ori in manual,ori intr-una din cele 2 culegeri...O singura data a rata jumatate de tema la romana,a scris doar jumatate de pagina ,ca asa a inteels ea,si s-a dus la stiinte fara calendarul naturii,in primele saptamani de scoala.Uitase de vineri pana joi...Asta e,eu i-am zis ca nu o sun de doamna sa intreb de teme,asta e datorie ei,daca uita ea uit si eu de dulciuri,de ce isi doreste ea...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns katalyna spune:

buna!

noua educatoarele ne-au sugerat sa nu dam copiii prea devreme la scoala si ne dadeau si un exemplu din clasa fiicei uneia din ele. deci in clasa respectiva era o fetita de 6 ani si 2 luni si care prima saptamana a dormit cu capul pe banca si n-au reusit in niciun fel sa o faca sa stea treaza.

eu baiatul il dau in toamna cand face 7 ani, pe 20 sept si fata o sa o dau la 7 ani si 2 luni. eu am suferit ca m-au dat la 6,5 ani, mi se pare prea devreme

a inceput votarea, daca va place scrisoarea lui David adresata Mosului aici o puteti vedea si vota
www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=Scrisori pt Mos Craciun&page=1" target="_blank">k1.jpg
multumim si pupacim de zapacim!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lum0880 spune:

Eu sunt pro educatie timpurie. Si 6 ani mi se pare foarte tarziu, dar 7, 7.5 ani, este deja strigator la cer...asa il mai tin cativa ani pana face 14 si am rezolvat toata problema.
Acum serios vorbind, as vrea sa-mi dati exemple de tari unde scoala incepe la 7, 7.5 ani????? in afara de Rusia eu nu mai stiu alele.

Mai in toata lumea civilizata, scoala incepe la 5 ani, cand se presupune ca, copilul a studiat deja literele, cifrele si multe altele la gradinita, iar la 5 ani e un copil pregatit sa inceapa o educatie serioasa bazata pe intelegere, comunicare, si nu pe tocit.

Un copil care a fost invatat de mic sa invete, face fata cu succes la 5 ani la scoala, e drept ca pana la 5 ani, n-a stat toata ziulica in parc sau in fata blocului si a fost supus unui program de joaca educativa. S-a jucat cu literele, s-a jucat cu numerele, a pictat la un cerc de pictura, a facut un sport intr-un cadru organizat, a invatat o limba straina, cei ai caror parinti au stiut ca acest lucru se poate nativ pana la 3 ani etc...a invatat poezii/cantecele cu litere si cifre, si nu (Catelus cu parul cret) - va las pe voi sa comentati mesajul acestei poezii..etc

Educatia trebuie sa inceapa cu primul an din viata, jocul trebuie sa fie educativ, si nu la voia intamplarii; apoi si 5 ani o sa vi se para mult pentru a incepe scoala.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

lum0880 eu am o experienta foarte diferita de a ta.
Copilul meu pe vremea cand avea 5 ani era la o gradi unde erau invatati litere si cifre, ma rog, peste nivelul lor. Si apostrofati ca nu fac suficient de bine, ca nu pricep, etc. Concluzia? Copilul a inceput sa vomite de stress (la propriu - daca o intreba ceva educatoarea incepea sa vomite) plus sa spuna "eu sunt proasta si nu inteleg, nu stiu, nu pot".
Inutil sa zic ca am schimbat gradi, ca am un copil normal, inteligent si care acum se descurca bine la scoala, dar scoala inceputa la 7 ani.
Inca are emotii, ii mai tremura vocea cand raspunde la scoala, dar nici pe departe nu se compara cu varsta de 5 ani ....

Sorana si Monica (7 ani)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns filofteia spune:

Citat:
Educatia trebuie sa inceapa cu primul an din viata, jocul trebuie sa fie educativ, si nu la voia intamplarii; apoi si 5 ani o sa vi se para mult pentru a incepe scoala.

Eu sunt la polul opus... copilul n-a facut acasa nimic legat de scoala... in schimb ne-am jucat foarte mult, i-am citit eu, i-am explicat in joaca una alta, ceea ce-l interesa, astfel ca stia de la 5 ani ce este forta de frecare, centrifuga, ce este tensiunea, curentul, dar la 6,9 luni (cand a inceput scoala) nu stia sa citeasca... nici literele toate... la fel si la matematica. SI iata ca s-a descurcat foarte bine, spun eu, intr-o clasa de copii de nivel olimpic, care sunt cu materia mult inaintea celorlalti...Asta in conditiile in care are si caracteristicile unui dislexic.

Am procedat bine, pentru ca dupa ce a inceput scoala nu mai avem atat de mult timp sa ne jucam impreuna... timpul liber pe care il are s-a mutat spre colegii de scoala. Relatia noastra este una solida zic eu si din acest motiv... joaca impreuna.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Sorana,
nu cred ca fetita ta a avut de suferit din cauza informatiei propriu-zise sau din cauza ca nu era capabila la varsta aia sa invete ci din cauza metodei educationale. Nu poti sa stresezi un copil si sa-i spui ca e prost, asta este abuz si educatoarea aia trebuia raportata.

Piticuta mea a intrat in regim de scoala (pre-school) la 4,5 ani. A avut o profesoara extraordinara si a iubit scoala din prima zi. Imi aduc aminte in prima sambata ce dezamagita a fost ca nu merge la scoala. Noi am fost uimiti cat de mult a invatat si ce bine s-a descurcat. La sfarsitul anului de pre-school stai literele, cuvinte simple de 3-4 litere sa scrie si sa citeasca, stia ce inseamna o propozitie si ce cuprinde ea, numerele pana la 100, sa adune si sa scada simplu +1, +2, -1, -2, zilele saptamanii, lunile anului, stia sa faca activitati cu mai multe etape, au invatat despre natura, au citit povesti, au construit cu diverse materiale, au lucrat cu o profesoara de sport la motricitatea grosiera si fina in fiecare zi, au gatit o data pe saptamana, au plantat o gradina de zarzavaturi pe care le-au ingrijit tot anul si la sfarsit au facut un picnic si le-au mancat. Totul a fost o joaca, mai organizata si cu mai multa rutina ca gradinita dar foarte placut si deloc stresant pentru copii. La 5,5 ani a fost pregatita de clasa 1 cu program mult mai structurat. Pana acum amandoi copiii s-au dus cu mare placere la scoala si nici unul nu este stresat si au rezultate foarte bune.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andusha spune:

Citat:
citat din mesajul lui lum0880

Un copil care a fost invatat de mic sa invete, face fata cu succes la 5 ani la scoala, e drept ca pana la 5 ani, n-a stat toata ziulica in parc sau in fata blocului si a fost supus unui program de joaca educativa.

Si statul in fata blocului sau statul in parc sunt o forma de educatie, asa copilul invata sa relationeze cu alti copii, isi face prieteni, isi dezvolta inteligenta emotionala. E tot o forma de educatie timpurie. In plus, multi copii invata mai bine de la prieteni un pic mai mari decat de la parinti.
Educatia nu inseamna numai scris, citit si limbi straine, ci si invatarea regulilor de comunicare, de comportament, independenta in luarea deciziilor, iar astea se pot asimila numai prin practica, nu le poti preda copilului structurat si organizat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns filofteia spune:

Citat:
Si statul in fata blocului sau statul in parc sunt o forma de educatie, asa copilul invata sa relationeze cu alti copii, isi face prieteni, isi dezvolta inteligenta emotionala. E tot o forma de educatie timpurie. In plus, multi copii invata mai bine de la prieteni un pic mai mari decat de la parinti.
Educatia nu inseamna numai scris, citit si limbi straine, ci si invatarea regulilor de comunicare, de comportament, independenta in luarea deciziilor, iar astea se pot asimila numai prin practica, nu le poti preda copilului structurat si organizat.

Andusha .

As mai adauga... oare cei care invata sa citeasca de la 3 ani... stiu mai mult la 18 cand termina liceul?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Citat:
citat din mesajul lui andusha

Tarile in care se practica educatia timpurie (majoritatea tarilor civilizate) tocmai pe asta pun baza in primii ani de scoala, pe socializare, pe dezvoltarea independentei, pe invatarea normelor de politete, incep structurarea incet in functie de varsta. Scoala doar in Romania inseamna sta in banca cu mainile la spate si se limiteaza strict la citit, scris si matematica.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lum0880 spune:

Citat:
citat din mesajul lui andusha

Citat:
citat din mesajul lui lum0880

Un copil care a fost invatat de mic sa invete, face fata cu succes la 5 ani la scoala, e drept ca pana la 5 ani, n-a stat toata ziulica in parc sau in fata blocului si a fost supus unui program de joaca educativa.

Iti respect punctul de vedere si nu te condamn, pentru ca nu ai avut ocazia sa vezi pe viu ce inseamna exact educatia timpurie. Nu am vrut sa scot in evidenta doar scrisul si cititul la o astfel de varsta, acestea fiind printre multe altele care pot fi invatate la varsta asta, evident prin joc, prin cantecele, in echipa, fara stres, fara sa-ti impuna cineva. Copilul invata fara sa-si dea seama, se trezeste invatat, iar tu ca parinte nu-i faci decat un bine pentru mai tarziu. Il lasi cu o limba straina invatata, si nu-l chinui mai tarziu cu meditatii. La varste mici ai garantia ca va vorbi respectiva limba, dupa 8 ani, nu-ti mai garanteaza nimeni, si-si va pierde timp pretios pentru a invata o limba straina.
Statul in fata locului mai mult de o ora pe zi, eu cred ca-i pierdere de timp. Socializarea se face cel mai bine tot intr-un cadru organizat, cu copii de aceeasi varsta si cu aceleasi preocupari, cu un profesor care sa-si iubeasca profesia si nu ca unul mentionat de Sorana ( sper ca astfel de profesori sa fie dati afara pe masura ce sunt depistati).
As putea sa-ti dau mai multe exemple, insa e greu sa fiu inteleasa de cei care n-au avut contact cu un astfel de sistem, insa vreau sa-ti spun ca ma doare cand aud ca educatia in romania incepe la 7 ani. Cu un astfel de sistem o sa fim mereu codasii codasilor!

Mergi la inceput