Cand sa inceapa scoala? La 6,5 sau la 7,5 ani?

Raspunsuri - Pagina 14

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Irinusha spune:

Citat:
citat din mesajul lui happiness

Citat:
citat din mesajul lui mirchea

Baiatul meu va avea 6 ani si 5 luni cand va trebui sa inceapa scoala.Cum as putea sa-mi dau seama daca e apt sau nu.Exista vreun test, sau cam care ar fi criteriile de evaluare?

Eu pot doar sa iti spun cam ce fac copiii in primele saptamani de scoala,din perrspectiva mamei de bobocica(care a inceput scoala la 7,4 ani).La romana trebuie sa identifice sunetele unui cuvant,sa desparta in silabe,sa gaseasca cuvinte care incep/se termina cu un anume suntet,sa faca propozitii din 2-3-4 cuvinte,sa scrie semne grafice.La mate,sa aiba notiuni de orientare spatiala-sus/jos,stanga/dreapta,in fata/spate,aproape/departe,interior/exterior ,apoi multimi,figuri geometrice...Acum,la 4 luni de la inceperea scolii,fiica-mea face ecuatii de genul a-2-3=4,adunari/scaderi cu 3 termeni si probleme de tipul:"Adunati 4 la suma vecinilor numarului 6".Si astea sunt doar cateva exemple.Daac vrei neparat sa il dai la scoala la 6 ani,poti cere o evaluare educatoarei lui,e cea mai in masura sa te ajute.

Deci al meu va merge automat anul acesta la scoala. O sa fie de 6 ani si 4 luni. Nu am dubii (si nici incotro) daca o sa se descurce.

Mi-a sarit in ochi descrierea lui happiness despre abilitatile unui copil apt de scoala si citez aici, (sa si vad daca am inteles bine sau nu, ptr.ca nu prea stau bine la romana), explicand cate ceva...:
- "La romana trebuie sa identifice sunetele unui cuvant,sa desparta in silabe,sa gaseasca cuvinte care incep/se termina cu un anume suntet" - de cand a mers la logoped (avea 4,4 ani) ma tot chinuie cu silabisit, de cand invata litere (5 ani) vrea sa stie cu ce literea incepe cuvantul x, pe majoritatea le stie chiar el
-"sa faca propozitii din 2-3-4 cuvinte" - de cand a inceput sa vorbeasca bine (3 ani)
-"sa scrie semne grafice" - nu prea am inteles ce sunt astea ....
-"La mate,sa aiba notiuni de orientare spatiala-sus/jos,stanga/dreapta,in fata/spate,aproape/departe,interior/exterior" - asta o stie si fi-mea de 2,6 ani, care nu vorbeste prea mult
-"apoi multimi,figuri geometrice"- tot de pe la 4 ani, de cand deseaneaza cu pasiune

Deci, fi-miu nu-i un geniu, e un copil destept si doritor sa invete, dar nu-i un geniu. Unele abilitati mi se par bune ptr. copii de 4-5 ani, nici decum ptr. copil de 7 ani, cum intra mai toti din Ro. la scoala.
Pana la urma, cine are dreptate?

Mamica de Cristian - (fiul meu preferat) & Amélie - (fiica mea preferata)
--------------------------------------------------------

www.watch-in.com=>un altfel de forum ptr. romanii de pretutindeni

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Citat:
citat din mesajul lui Irinusha

Citat:
citat din mesajul lui happiness

Citat:
citat din mesajul lui mirchea

Baiatul meu va avea 6 ani si 5 luni cand va trebui sa inceapa scoala.Cum as putea sa-mi dau seama daca e apt sau nu.Exista vreun test, sau cam care ar fi criteriile de evaluare?

Eu pot doar sa iti spun cam ce fac copiii in primele saptamani de scoala,din perrspectiva mamei de bobocica(care a inceput scoala la 7,4 ani).La romana trebuie sa identifice sunetele unui cuvant,sa desparta in silabe,sa gaseasca cuvinte care incep/se termina cu un anume suntet,sa faca propozitii din 2-3-4 cuvinte,sa scrie semne grafice.La mate,sa aiba notiuni de orientare spatiala-sus/jos,stanga/dreapta,in fata/spate,aproape/departe,interior/exterior ,apoi multimi,figuri geometrice...Acum,la 4 luni de la inceperea scolii,fiica-mea face ecuatii de genul a-2-3=4,adunari/scaderi cu 3 termeni si probleme de tipul:"Adunati 4 la suma vecinilor numarului 6".Si astea sunt doar cateva exemple.Daac vrei neparat sa il dai la scoala la 6 ani,poti cere o evaluare educatoarei lui,e cea mai in masura sa te ajute.

Deci al meu va merge automat anul acesta la scoala. O sa fie de 6 ani si 4 luni. Nu am dubii (si nici incotro) daca o sa se descurce.

Mi-a sarit in ochi descrierea lui happiness despre abilitatile unui copil apt de scoala si citez aici, (sa si vad daca am inteles bine sau nu, ptr.ca nu prea stau bine la romana), explicand cate ceva...:
- "La romana trebuie sa identifice sunetele unui cuvant,sa desparta in silabe,sa gaseasca cuvinte care incep/se termina cu un anume suntet" - de cand a mers la logoped (avea 4,4 ani) ma tot chinuie cu silabisit, de cand invata litere (5 ani) vrea sa stie cu ce literea incepe cuvantul x, pe majoritatea le stie chiar el
-"sa faca propozitii din 2-3-4 cuvinte" - de cand a inceput sa vorbeasca bine (3 ani)
-"La mate,sa aiba notiuni de orientare spatiala-sus/jos,stanga/dreapta,in fata/spate,aproape/departe,interior/exterior" - asta o stie si fi-mea de 2,6 ani, care nu vorbeste prea mult
-"apoi multimi,figuri geometrice"- tot de pe la 4 ani, de cand deseaneaza cu pasiune

Deci, fi-miu nu-i un geniu, e un copil destept si doritor sa invete, dar nu-i un geniu. Unele abilitati mi se par bune ptr. copii de 4-5 ani, nici decum ptr. copil de 7 ani, cum intra mai toti din Ro. la scoala.
Pana la urma, cine are dreptate?

Mamica de Cristian - (fiul meu preferat) & Amélie - (fiica mea preferata)
--------------------------------------------------------

www.watch-in.com=>un altfel de forum ptr. romanii de pretutindeni

Sa stii ca asa credeam si eu pana sa incepem scoala ... dar e mai complicat decat pare.
Uite iti dau exemple de exercitii si i le dai copilului tau - daca le face e ok pentru scoala. Exercitiile pe care ti le dau sunt din "testele de evaluare" date de fi-mea in prima luna de scoala deci nu aiurea ...
- "La romana trebuie sa identifice sunetele unui cuvant,sa desparta in silabe,sa gaseasca cuvinte care incep/se termina cu un anume suntet"
Fie propozitia "Tata este constructor". Trasati linii albastre cate cuvinte sunt. Dedesubt trasati linii rosii cate silabe are fiecare cuvant (sub fiecare cuvant silabele acestuia). Dedesubt puneti puncte (sub fiecare silaba) pentru fiecare sunet auzit, punctele sa fie albastre cu exceptia sunetului "r" al carui punct sa fie rosu.

-"sa faca propozitii din 2-3-4 cuvinte"
O imagine in care o fetita tine in mana 3 lalele rosii si in fata ei o doamna (pare a fi mama ei) care ii intinde un mar.
Copilul trebuie sa faca minim 3 propozitiii referitoare la aceasta imagine. Din capul lui, fara ajutor. Prima propozitie sa aiba 4 cuvinte, a 2-a propozitie 3 cuvinte si a 3-a 2 cuvinte.

-"sa scrie semne grafice"
liniute oblice, bastonase, "nodulete" ... semnele pe care le gasesti in orice abecedar ....

-"La mate,sa aiba notiuni de orientare spatiala-sus/jos,stanga/dreapta,in fata/spate,aproape/departe,interior/exterior"

Intr-o imagine complexa (de exemplu un desen al unui sat cu strazi si cladiri notate) trebuie sa fie capabil sa zica "spitalul e in stanga primariei". Atentie la imagini de genul o fetita si un baiat fata in fata, baiatul vazut din spate si fata din fata - sa le identifice corect mana stanga si dreapta, piciorul stang si drept (personajele fiind unul cu fata si unul cu spatele sa nu le incurce).

-"apoi multimi,figuri geometrice"
Hmmm ... fix la asta a facut fi-mea prima greseala in primul test
.
Era o imagine cu multe animale, fructe, copaci, 2 copii, etc. Trebuia sa incercuiasca multimea oamenilor. Iar fi-mea alaturi de cei 2 copii din imagine a incercuit si 2 porcusori care erau desenati in fund, cu pampers, cu par si doar la o privire foarte atenta iti dadeai seama ca au rat .... de la ceva distanta pareau bebelusi .... cica le testeaza atentia la detaliu ....
La al 2-lea test tot la multimi a gresit ... Erau 5 inghetate desenate si cerinta era "mananca 3 inghetate". Fi-mea a facut 3 multimi a cate o inghetata. Cand i-am zis acasa ca a gresit si ca trebuia sa faca o multime de 3 inghetate mi-a replicat ca nu asta era cerinta, sa faca multime de 3 inghetate, ci ca trebuia sa manance 3 inghetate si ca ea nu le poate manca deodata, ci doar pe rand
Una peste alta din 100 de puncte (30 din oficiu, cate 10 pe fiecare din cele 7 subiecte ale testului) a pierdut cate 5 la fazele astea .....

Daca vrei sa-ti zic ce fac acum, dupa 3 luni de scoala sa-mi spui

Sorana si Monica (7 ani)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns happiness spune:

Sorana,te ajut eu...Limba romana:
-Citeste cuvintele:remunerare,marinarea,remaniere..(am dat doar cateva ex din fisele doamnei)
-Taie prima litera/ultima a unui cuvant si formeaza noi cuvinte(ex:Riri-Iri sau miner-mine)
-Pune literele in ordinea corecta si scrie cuvantul
-Pune cuvintele in ordine si scrie propozitia
-Scrie dupa dictare cuvinte si propozitii de 4-5 cuvinte,stie deja semnele de punctuatie.
La mate:
-adunari si scaderi cu 2 sau 3 operatii
-ecuatii de tipul:a-2=4 sau 3+a=10
-ecuatii de tipul a-2-3=5 sau a-2+4=10
-completati sirul:0,m,2,m,4,m...
-probleme de genul:Se dau numerele 10 si 4.Exista 3 numere identice a caror suma sa fie egala cu diferenta numerelor date?
sau
Cu cat e mai mica diferenta numerelor 6 si 4 decat suma lor?
Astea sunt doar cateva exemple,doar,nu am timp acum sa scriu mai mult,daca mai doresti exemple cred ca scrie si Sorana.Si eu credeam ca va fi simplu si uite ca si un copil de 7,6 ani mai greseste ,inclusiv la incercuieste copilul din stanga cabanei,fiica-mea l-a incercuit pe cel din dreapta desi stia ce e aia stanga/dreapta.Poti incerca sa ii dai asemenea exercitii sa vezi daca ar pricepe,poate chiar e pregatit de scoala .A mea clar nu putea face asa ceva la 6 ani si chiar si acum mai face greseli,desi e un copil inteligent si merge cu FB pe linie.Poate altii sunt apti la 6 ani,poate alte invatatoare nu lucreaza ex de astea,nu stiu decat ca la ce fac ei acum a mea face fata cu brio-atenta in clasa si tema,plus suplimentar acasa-la 7 ani si jumatate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns filofteia spune:

Hai sa le ajut si eu pe fete... desi fiimiu este printre cei de 6 ...

Citat:

In Romania logopedul intervine doar in cazuri cu adevarat grave. Altfel trebuie sa fii foarte hotarat si sa ai suficeinti bani ca sa poti face terapie. Ai nostrii incep sa invete literele la grupa pregatitoare, adica 5-6 ani, dar depinde mult de educatoare... Al meu la 6ani si 8 luni cand a inceput scoala nu stia nici o litera.
Citat:

Complicat este cand cele trei cuvinte trebuie sa inceapa cu aceeasi litera, sau sa aiba acelasi numar de silabe ... Nu cred ca un copil poate asta la 3 ani...

Citat:

Ei astea sunt "nationale" si fara ele cica nu inveti sa scrii...

Citat:

Doar ca trebuie sa vezi asta pe hartie... si stanga/dreapta nu mai este asa simpla... stai cu spatele sau cu fata la hartie????

Citat:

Al meu n-are nici o pasiune pentru desenat... n-a desenat nici cand era mic si nu vad s-o faca atunci cand va fi mare, daca pana la 9 ani nu l-a apucat...deci mai sunt si de astia.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Happiness tu esti draguta.
Dupa 4 luni de scoala fi-mea primeste in teste chestii gen
a-3-2=4
10-a=6

(si trebuie facute cu pas intermediar - adica a=10-6; a=4)
Si chestii gen 8-3= apoi faceti proba prin adunare si proba prin scadere.

Continuati sirul: 0, 1, 3, 6, ...

La romana ... trebuie scris cu alineat cu doua puncte cu semnul intrebarii, cu liniuta de dialog ba chiar si cu virgula dupa o chemare (-Mama, ai mere?).
Si se depuncteaza lipsa semnelelor de punctuatie!
Se mai depuncteaza daca aveai loc pe rand si in loc sa desparti in silabe la capatul randului ai trecut pe randul urmator si altele ...

Si vorba Filofteiei eu ma indoi ca un copil de 3 ani ar face testele alea initiale din clasa I ....

Oricum ai nostri au facut cam 4-6 saptamani (nu mai tin minte) "Recapitulare din gradinita" si abia la finalul perioadei au dat test. In perioada respectiva practic se definesc cerintele doamnei ... in cazul nostru a fost si o dictare din semne grafice, fiecare semn avea un nume gen "semioval pe suprarand cu deschidere la dreapta"

Si asta e partea usoara ... cand incep literele si operatiile matematice devine mai complicat

Sigur insa fac fata copii. Problema este ca e obositor si stresant. Ca nu mai au timp de joaca. Ca au responsabilitati.
De exemplu fi-mea era foarte ofticata zilele trecute ca ea n-a stiut ce inseamna un cuvant si din cauza asta n-o sa ia 100 p la romana si o apucase plansul. Ca a muncit atata, ca dat atatea dictari, ca a luat fb-uri care nu se trec in catalog si acum, la test a ratat din nestiinta. Bine ca nu s-a punctat mult si a luat fb ca altfel ... nu stiu cum o scoteam la capat
Intrebarea principala este face fata copilul la munca si stres - si asta zi de zi timp de 9 luni cat tine anul scolar?

Fi-mea a inceput scoala la 6 ani 11 luni si 10 zile .
Sincer ... in apropiere de 8 ani mi se pare cam tarziu. Dar 6 ani mi se pare prea devreme.
As vota ceva gen "daca e nascut pana in decembrie - 6 ani +, daca e dupa ianuarie - 7 ani +" Dar e mult dependent de copil.

Sorana si Monica (7 ani)

Mergi la inceput

Sorana,si la noi s-a facut casuta-2-3=4,dar in culegere,nu in teste.Nu stiu daca e in programa ceva atat de complicat.La noi inca nu stiu copiii de teste si punctaje,dar ieri cand am intrat in clasa am vazut pe catedra fise pentru luni pe care scria"Test de evaluare-limba romana".Asa incat...avem treaba.Si eu sunt de parere ca se descurca bine copiii,dar cu lucrat mult in clasa,ajutor acasa,un pic de suplimentar,si tot obosit este si la 7 ani jumatate,cel putin asa e la noi.Eu daca aveam sansa sa o dau aproape de 8 ani,sa fi fost nascuta in noiembrie de exemplu,cred ca asa faceam.Stiu ca imi vor sari multi in cap,dar asta e opinia mea.Eu,din fericire,am fost undeva la mijloc,fiica-mea a inceput la 7 ani,4 luni si ceva

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tonnia spune:

Filofteia, cum e cu stanga si dreapta ca nici eu nu stiu? Daca un copil sta cu fata la noi (in poza) inseamna ca mana lui stanga e in dreapta noastra? si daca sunt 2 copii in poza, care e copilul din stanga, ca eu credeam ca e copilul din stanga paginii, de fapt e celalalt? Hai ca sunt in ceata, o ceata pe care trebuia s-o am la 6 ani.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

deci fimea citeste de la 6 ani povesti, si tptusi in prima luna de scoala a avut probleme cu silbele alea .

Nu e doar problema de stiinta, ci de concentarre, etc etc etc.

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!

Cum mi-am alaptat copiii

Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo

Cea mai lungã cale este calea care duce de la urechi la inimã.

Mergi la inceput

Tonnia,ma scuzi,intrebarea ii era adresata Filofteiei,dar sa iti spun ce am patit eu cu stanga/dreapta la singura fisa cu B a fiica-mii in aceste 4 luni.Avea in imagine o cabana.Trebuia sa faca in stanga un copac mare,in dreapta un baietel,in stanga baiatului o floare mica...A facut exact pe dos.Trebuia sa faca in stanga cabanei copacul,ea l-a facut in dreapta,motivand apoi ca s-a gandit la stanga cabanei,nu la stanga ei.Si tot asa,a ratat fisa si a primit B,desi ea stia diferenta intre stanga si dreapta de la 5 ani,de cand a invatat la dans miscarile de vals.Deci,exact cum zicea si Sabina,nu spune nimeni ca un copil de 6 ani e mai putin inteligent decat unul de 7 ani,e totusi o problema in sensul atentiei,concentrarii,a ritmului de lucru.Fiica-mea are 7,8 ani acum si tot mai sta in pauza sa copie cuvinte de pe tabla,ca nu tyermina in ora.Mai scrie cu litera mica in loc de litera mare,unoeri,apoi se corecteaza,dar tot greseala ramane.De punct uita mai mereu,inclusiv de punctul de pe I...Sunt sigura ca daca o dadeam anul trecut facea si mai multe greseli.Acum cel putin e mai pregatita psihic pentru stresul de la scoala,si fizic pentru a cara ghiozdanul...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lala_D spune:

Eu raman la parerea ca un copil este pregatit de clasa I chiar si la 6 ani si poate sa nu fie pregatit emotional nici aproape de 8 ani.
Copiii sunt individualitati si trebuie apreciat in functie de dezvoltarea fiecaruia.

Este iar foarte important in invatamantul traditional romanesc sa fi avut o educatoare in gradinita constiincioasa , care sa respecte programa si sa faca grupa pregatitoare in care chiar sa se lucreze.

Eu nu regret ca l-am dat la 6 ani si 3 luni neimplinite, nu a intampinat dificultati, nu s-a lovit de neintelegerea cerintelor sau de probleme de concentrare.

Si avem o invatatoare care tine stacheta extrem de sus, acum in clasa a patra la olimpiada de romana pe scoala are 12 copii calificati la faza pe sector din 24, al meu desi este cu aproape un an mai mic decat restul colegilor din scoala s-a calificat cu cel mai mare punctaj dintre toti.

Deci clar tine de copil.
Sa mai spun ca este baiat si mai este si stangaci ?

La olimpiada de matematica de joia urmatoare apreciem ca vor fi in numar si mai mare calificati.

Uneori parintii vad problema scolii in culori mult mai negre decat o receptioneaza copilul, lui ii vine mai natural.

Edit ca mai aveam o "vorba " pentru o mamica draga mie si o scuza de dat :

PS : Filofteia trebuie sa imi retrag niste cuvinte spuse tie in acest subiect, tu ai avut mai multa incredere in capacitatile piticului meu chiar decat am avut eu, l-ai "citit" bine cu "stofa "

Mergi la inceput