Vacanta-cu teme sau ...fara?
Raspunsuri - Pagina 2
Tisina spune:
Baiatul meu, foarte pasionat de matematica (clasa I), deja si-a terminat tema pentru vacanta la aceasta materie. Trag concluzia ca nu i s-a parut mult. El si in timpul liber, uneori, inventeaza exercitii (din alea cu o cifra lipsa) pe care le rezolva si isi da si nota ![]()
La abecedar se cam plictiseste, insa daca ii dau dictare (adica nu il pun pe el sa copieze, cum ne-a sugerat doamna) merge foarte bine. La copiat se plictiseste. De citit citeste tot ce prinde (taraganat, insa el insista - si ma bucur), fara sa insist eu. Il las sa citeasca ce vrea el (adica nu insist pe manual sau culegere) de la reviste pentru copii la carti de povesti sau afise (prin oras).
Sunt foarte de acord cu temele, pentru ca ii mentin in priza. Si nici nu au multe. Noua ni s-a recomandat sa le dam de scris in fiecare zi cate 3-4 propozitii cu literele invatate. Vi se pare mult? Mie nu. Le-ar fi mai greu sa isi intre in ritm dupa vacanta, daca in timpul acesteia nu ar face absolut nimic "de scoala".
danamiha spune:
Fiul meu, clasa a II-a are de lucrat din culegerea pt micul matematician, la romana ceva exercitii din manual.
Eu sunt pentru teme, la fel si invatatoarea (chiar a specificat ca trebuie sa ii punem sa citeasca, sa le dam dictare, etc, pt ca uita), desi indicatiile ministerului sunt f.clare, fara teme in vacanta.
A lucrat si in ultima luna din vacanta de vara (am comandat culegeri de mate, romana de la ed.aramis, ed.ana, ed.paralela 45), cam o ora pe zi. Deja uitase din litere, le cauta prin abecedar cum se scrie litera x mare de mana, etc.
Se descurca exceptional la scoala. Mai multe prietene care sunt invatatoare mi-au accentuat acest lucru: e f.important sa lucreze suplimentar, nu este suficient doar cat face la scoala. E bine ca eu sunt acasa si ma ocup de el asa ca nu are cum sa scape...
anya spune:
Copilul din mine zice: fara teme.
Mi-ar place sa-l las fara teme, dar mi-e teama ca la inceputul scolii va fi "zdrente".
Teme nu a primit, culegere la mate nu avem. In clasa au caiete speciale din care lucreaza si la romana au "tainele abecedarului" asta pt ca abecedarul e numai poze. Carte mai prost gandita n-am vazut.
De citit de bunavoie nu se inghesuie. Citeste el reclame pe strada, primele cuvinte la televizor, dar vre-o poveste ntttt. La mate il intreb din cand in cand: 7-4= ; 5+3=....ca sa-l oblig sa gandeasca repede si sa nu uite. Partea proasta e ca ar trebui sa-i mai dau cate o dictare, dar va fi cu bunicii la munte (eu la servici
) si nu cred ca vor reusi sa-l faca sa scrie.
happiness spune:
Anya,si eu gandesc exact la fel.Daca ar fi dupa mine,as lasa-o sa se joace tot timpul,dar ma gandesc ca in cateva zile(timpul fuge doar..)va relua dictarile,fisele cu zeci de operatii,si daca se relaxeaza total 3 saptamani,cred ca trece direct la nota vazut(asta e cea mai rea nota pana acum,vazut cu semnatura doamnei).Si decat sa depasim ora de lucru zilnica in timpul scolii ca sa recuperam(nivelul clasei e foarte ridicat,la fel nivelul asteptarilor mele,ca si la Sorana),mai bine isi sacrifica acum cateva minute pe zi sa facem dictare sau fisa la mate.Nu mult si nu des,dar atat cat sa o tin "treaza",in forma.Ar fi pacat sa o las mai moale acum la final de semestru,a inceput erxcelent si asa vreau (si vrea si ea) sa si termine.E foarte fericita de notele ei,carnetul cu FB-urile ei pretioase e ca o icoana pentru ea,si din fericire e un copil responsabil care intelege ca totul are un pret.Stie ca daca sta uita,si si-a ales singura sa nu faca nimic primele zile,sa incepem dupa cateva zile de pauza totala.
alba_ca_zapada spune:
Si noi suntem tot clasa I.
Spre deosebire de alti copii, noi nu am primit niciun fel de teme de vacanta.
De altfel, noi in general avem foarte putine teme.
Copii fac in clasa lectiile din manual, fise pe care le pregateste doamna invatatoare si incep lectiile in caiete. Pentru acasa avem de terminat lectia in caiet (2-3 randuri de cifre sau litere, 5-6 propozitii si 2 sau 4 pagini din culegerea de matematica). Tema zilnica o terminam in circa 30-40 minute, mai depasim timpul daca ne mai intrerupem din motive diverse.
Mie nu imi pare mult.
Cand mai avem timp citim putin din carti interesante pentru copii.
Pentru ca citim mecanic, povestim ce-am inteles din fiecare propozitie. Cateodata citim de 3 ori ca sa intelegem sensul propozitiei.
Pentru ca nu avem teme de vacanta, facem zilnic din proprie initiativa cam ce faceam in mod obisnuit in timpul scolii. Avem cateva carticele de exercitii de la Aramis, Ana si alte edituri pentru temele de vacanta.
sorana spune:
Eu as vota in general pentru teme putine. Dar nu deloc. Sau daca nu sunt deloc, lucram noi suplimentar.
Am zis si la subiectul celalalt. Noi avem ceva teme, nu multe. Facem maxim 1 ora pe zi saptamana asta apoi o saptamana vacanta totala apoi iar mai facem cate ceva. Temele de la scoala (mai putin cititul din cartea aia speciala "din tainele abecedarului" - pe care o vom ignora
) le termina sigur in 2-3 zile. Azi a terminat la romana si a facut si la mate. Dupa asta fise si din culegere la mate, cate o dictare la romana.
In plus fata de "ora de teme" isi mai citeste ea cartea ... dar aia e lectura de placere, nu tema.
Sorana si Monica (7 ani)
diana spune:
Si noi avem teme putine. Cateva randuri de terminat pe caietul special si ceva exercitii la mate. De joi nu a mai facut nicio tema si nu a mai deschis nicio carte. Aseara l-am pus sa scrie o propozitie si ...
nu mai stia litera E cum se face
. Ba chiar am vazut ca are probleme cu m si n pe care le incurca mereu. Asa ca am decretat> In fiecare zi o jumatate de ora, maxim o ora scriem ceva, cititm ceva. Desi am zis ca nu-l stresez cu lectii se pare ca ei uita repede ce au invatat si nu au fixat in minte.
Va pup
anya spune:
Eu i-am gasit de lucru :)
L-am invatat suplimentar literele L,l,t si l-am pus sa scrie felicitarile: "La multi ani!"
E adevarat ca mai mult m-am chinuit sa-i liniez felicitarile, dar acum e mandru de realizarile lui.
dry_votka spune:
Si eu sunt de parere ca o ora - ora jumatate scris +citit +socotit, mai ales dupa sarbatori
e chiar ok, daca e prea multa relaxare s-ar putea sa ii fie mai greu cand incepe scoala.
http://verze.ro
simtul umorului nu a murit
happiness spune:
Noi am terminat deja temele de vacanta,si asta in doar 2 zile,mai putin de o ora pe zi.
Fireste ca mai facem cate o dictare,mai consolidam semnele de puctuatie,mai facem cate o ecuatie...Dar foarte putin pe zi,cat sa nu amorteasca de tot.