Vedem impreuna "O vara de neuitat"

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns simali spune:

Emotionanta si convingatoare Marie Therese. Se simte conflictul dintre valorile ei profund umaniste si realitatea brutala careia trebuie sa-i faca fata. Familia este mai vulnerabila si mai putin capabila sa faca fata situatiei in care a fost aruncata tocmai datorita acestor principii.
Apoi capacitatea ei de a gasi frumosul oriunde... "Muntele Fuji"...Colinele prafuite ale stepei Cadrilaterului... Apusul de soare... Si aceasta idee superba ca fericirea se poate gasi oriunde este familia ta si un camin se poate face oriunde.

Mi-a placut modul in care a fost surprins conflictul ideologic al armatei romane. Noi eram in Cadrilater si acela nu era pamantul nostru. Soldatii romani fusesera trimisi sa apere niste granite despre care stiau ca nu sunt ale Romaniei de drept. Comandourile bulgare duceau de aceasta data razboiul legitim. Ei isi aparau tara de cotropitori. De noi. Se simte sila si sictirul in toate actiunile soldatilor romani in frunte cu Dumitriu (faza cu soldatul care a facut pipi pe cazarma...). Pentru ca romanii sunt un popor pasnic iar bulgarii au fost aliatii nostrii de veacuri. A fost o mare aiureala!

Foarte bun film! Multumesc pentru recomandare. As dori sa fac rost de DVD-ul original.

"Calea de mijloc este calea ZEN"

Alice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Oana MC spune:

Eu am vazut prima jumatate a filmului fara probleme, dar cind s-o vad si pe-a doua m-am enervat, ca mi se intrerupea filmul la fiecare x minute.

Mi-a placut filmul. Are asa o calitate efemera povestea - salata perisabila, vara care trece, o deplasare temporara, bucuria lucrurilor marunte, vint si praf, copilaria si mintea de copil. Mi-a placut dimensiunea asta poetica care se suprapune si se intersecteaza (la modul absurd) cu istoria care e grava, e tragica, e facuta (mai putin scrisa ca generalul nu vrea sa dea ordinul in scris)de ofiterii si generalii romani. Discursul lor prefigureaza obsesiile comuniste - xenofobia, abuzul de putere, diferentele de clasa, etc.

Mi s-a parut excelent momentul in care istoria personala poate decide cursul istoriei politice si cum deciziile astea nu sint altceva decit o suma de istorii personale, ale prizonierilor bulgari si nu numai.

Filmul isi propune sa demoleze mituri construite in timpul comunismului - ca romanii sint pasnici, ospitalieri, ca nu au luat nimic de la nimeni, ca sint victime ale diverselor vicisitudini ale istoriei pe care le-au dovedit prin curaj si inteligenta, ca au o istorie glorioasa. Ei bine ce vedem dincolo de istoria pe care am invatat-o noi e tragi-comic pina la un moment dat si tragic pur pina la urma.

Mi-au placut mult imaginile cu gradina - salata verde care contasteaza cu praful si pamintul nefolosit si nelocuit. E nu numai un petec de viata, e intreaga esenta a filmului - e pamintul bulgar pe care bulgarii (e arhicunoscuta pasiunea bulgarilor pentru cultivarea legumelor, gradinarit) il pot folosi doar ca sclav, prizonier.

Oana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lilanda spune:

Am reusit, in sfirsiiit, sa vad si eu aseara filmul si nu-mi pare rau! Sa ma explic

De la "Reconstituirea" incoace, io am o problema cu filmele (pe care le-am vazut) ale lui Lucian Pintilie. Mi se par isterice, zgomotoase, iar cele politice, destul de grosiere. Vezi, de exemplu, "Balanta" in care nu doar jocul actorilor e prea ostentativ, liniar, lipsit de nuante, dar si scenariul e condimentat din plin, ca tot era moda, cu scene cu mineri grobieni, cum altfel? Ba mai avem si Actiunea Autobuzul in final

Ei bine, "O vara de neuitat", desi e film politic (deci tezist, dupa definitia Sabinei ), e si un film artistic in aceeasi masura. Ba poate chiar mai mult. Decorurile, peisajul, costumele si cel putin doua scene (cea cu baia si cea din final, cu bulgaroaicele care coboara dealul blestemind) mi se par desavirsite, vorba Mihaelkei. Gasesc remarcabila asadar (sigur e si meritul scenariului aici) simbioza asta intre mesajul politic (tensiunile etnice din Romania anilor '20, abordate onest si critic) si realizarea artistica. Jocul actorilor (din rolurile principale) mi s-a parut convingator, cu mentiunea ca Bleont chiar s-a straduit sa contureze un personaj care e destul de slab dezvoltat in scenariu (probabil unde e si doar un capitol dintr-o lunga si complicata poveste).

In concluzie mi-a placut si chiar mi-ar fi parut rau sa revad "Balanta" fara sa vad si "O vara de neuitat".

Mergi la inceput