Gore-Bush versus Geoana-Basescu
PSD anunta ca va contesta rezultatul alegerilor pentru ca in unele sectii de votare cheile cifrice de control ale buletinelor nu se inchid, ceea ce poate indica eroare sau frauda. Ca si in cazul Gore – Bush, pe care il aveti descris mai jos, exista un punct de plecare valabil in orice democratie si agreat atit de tabara care contesta, cit si de cealalta. Alegerile sint un bun public a caror credibilitate e construita cu greu si merita aparata. Ramine de vazut:
1. Cum se va derula legal si practic actiunea normala de a apara vointa cetatenilor prin verificarea voturilor lor (si in America s-a renumarat si judecat timp de o luna).
2. Unde incepe riscul ca, prelungind verificarea, sa transformi rezultatul, indiferent care va fi acesta, intr-unul necredibil pentru cetatean, afectind chiar principiul de la care porneste nevoia de a renumara.
De fapt, simplificind, chiar asta au spus si judecatorii Curtii Supreme a Statelor Unite. 5 dintre ei au decis ca renumararea fiecarui vot e imposibila, indelungata, cu o consecinta oricum neclara si ca va duce la umbrirea rezultatelor alegerilor, iar 4 au spus ca tocmai nenumararea va duce la decredibilizarea rezultatelor.
Rasturnarea de situatie electorala din Romania, Geoana – presedinte pe exit-poll si Basescu – presedinte la numaratoarea oficiala, s-a produs si in sisteme democratice mult mai sofisticate, cu acelasi dramatism, cu aceleasi implicari emotionale, cu aceeasi teorie a conspiratiei care plutea deasupra si cu o miza mult mai mare!
Aseara, la RTV, am amintit, la ideea lui Emil Hurezeanu, cazul alegerilor din Florida, dar am facut o confuzie si vreau sa o rectific, cu scuzele de rigoare pentru telespectatori. Cistigatorul anuntat in 2000 de televiziuni la exit-poll-uri si invins dupa numaratoare era Al Gore si nu John Kerry, asa cum gresit am spus.
In rest, exemplul sta in picioare si este pilduitor pentru puterea de rezistenta a unei democratii. Pe 12 noiembrie 2000, la aproximativ ora 8 seara, televiziunile l-au indicat cistigator pe democratul Al Gore. Cum Gore mai avea nevoie de un singur stat ca sa cistige, si mai erau doua neanuntate, democratul a fost declarat cistigator de exit-poll-uri si de televiziuni. Dar la 2:30 dimineata, numaratoarea a aratat ca George Bush cistigase, de fapt, Florida si functia de presedinte al Americii.
Democratii au atacat in justitie si au cerut renumararea voturilor, in conditiile in care diferenta procentuala dintre candidati era la a treia zecimala, o situatie diferita fata de Romania, unde distanta intre Basescu si Geoana este de 0,6% conform numaratorii comunicate acum de PD-L . Comunicatul BEC de la ora 11 vorbeste despre 0,75 diferenta.
Sustinatorii celor doua tabere din SUA au organizat marsuri si au pichetat tribunalele, avocatii s-au infruntat si s-au renumarat voturile in unele sectii. Al Gore se apropia vazind cu ochii! Meciul se juca la sute de voturi! Dupa o luna, cu o decizie de 5-4, Curtea Suprema a Statelor Unite a declarat ilegala continuarea renumararii voturilor si, in acel moment, Al Gore a facut un gest pe care multi democrati i l-au reprosat, dar care a calmat spiritele.
El a spus colaboratorilor: “Ne oprim din contestari, pentru ca, chiar daca am cistiga, n-am mai avea nimic de cistigat cita vreme democratia ar pierde”.
Acesta este exemplul american. Sa vedem cum stau lucrurile la noi si daca putem invata ceva:
1. Sa respecti voturile inseamna sa le numeri pina la ultimul si sa te asiguri ca nu s-au petrecut fraude semnificative, pentru ca un sistem de fraude dilueaza sensul voturilor corecte. ProDemocratia a avansat ideea ca nu a constatat nereguli importante, dar a precizat ca va oferi un raport final. OSCE a anuntat ca va furniza azi raportul oficial. E aici si, in general, atesta alegeri corecte.
2. In dosarul Florida 2000, mai multe televiziuni, ziare si agentii de presa si-au sindicalizat vointa de a lamuri neclaritatile si au platit aproape 1 milion de dolari unei companii specializate, pentru a afla ce s-a intimplat si, mai ales, pentru a vedea cum poate fi crescuta acuratetea sistemului la urmatoarele alegeri. Asta pare o lectie buna si pentru noi. Americanii au vorbit despre o “reforma a votului” in urma cazului Florida.
3. Desi radicalii ambelor tabere au facut din episodul Florida un Floridagate, nu doar democratia, dar si societatea americana si-a pastrat calmul si chiar umorul. David Letterman l-a ironizat pe Al Gore pentru ca-si anuntase victoria: “Bravo Al, ai tinut aseara discursul vietii tale!” si nu a ezitat sa ia peste picior intreaga situatie: “Florida, te rugam la urmatoarele alegeri stai deoparte ca ne incurci!”. Invingatorul controversat a primit si el doza de malitie de la Jay Leno: “Oamenii lui Bush zic ca e linistit. Eu cred ca mai degraba habar n-are ce se intimpla”.
PS: Colegul Cristi Roman din Irlanda: “Ai fost inspirat pentru c-ai spus aseara la televizor, inainte de exit-poll, ca voturile noastre pot decide! Dar acum o sa faca si Basescu ceva ca sa scapam de obligatia permisului de munca aici? Ca lituanienii nu au nevoie, ei sint socotiti europeni, , iar noi si moldovenii sintem reglementati mult mai drastic!”.
UPDATE1: Mugur Isarescu premier ar fi probabil solutia care ar putea repara ceea ce este profund si visceral separat in societatea romaneasca. Si ar acorda si tabarei invinsilor o speranta. Daca ne uitam la partea de sondaje care se potriveste cu rezultatele voturilor (institutele au o marre problema!!!), sesizam ca Geoana a strins foarte multe optiuni la populatia in virsta de 35-50 de ani, grosul publicului activ si ceea ce inclusiv rapoartele comisiilor de la Cotroceni numesc “minoritatea care sustine PIB-ul, bugetul si economia romaneasca”. La observatia aceasta se adauga victoria neasteptata a lui Geoana in Bucuresti. De aceea, dincolo de declaratii de genul “Un fleac, i-am ciuruit”, invingatorul Traian Basescu poate recunoaste onest ca are nevoie sa inteleaga oamenii, chiar si pe cei pe care nu-i suporta.
Am deschis acest subiect cu primetime-ul lui Tolontan de pe blogul personal.Tare adevarat zice omul asta!Sa speram ca nu vom ajunge in situatia americanilor sa aflam presedintele dupa 30 zile!
Raspunsuri
Lala_D spune:
Un pic off topic dar o mare curiozitate
Poate cineva din USA sa imi explice si mie pe scurt care este sistemul lor de vot, mereu m-am intrebat cum se face exact de au atat de repede rezultatele
Stiu ca exista un numar de electori pe state dar nu am priceput niciodata cum functioneaza in mod concret sistemul.
Sorry de off topic dar am profitat de prilej .
maminuta spune:
Nu sunt in USA ,daca te ajuta http://www.europafm.ro/stiri/dosare/externe/alegeri-sua-2008/sistemul-electoral-prezidential-din-sua.html
capcaunul spune:
In 2000 americanii spuneau ca au de ales intre Bore si Gush
Adica cam ca la noi. Va las pe voi sa decideti cine este plictisitorul si cine-i impetuosul (hint: ca si-n US, impetuosul castiga la dublu).
monabella spune:
mai incape vreo indoala nene? de cite ori n-am zis pe forumul asta Base, acest Bush al Romaniei. Amindoi au greutati de exprimare, au luat note proaste la scoala, se inconjoara de hahalere, au priza la public, f. populari, le pace sa traga la masea (ma rog lui bush in tinerete pina a devenit born again christian). Amindoi au reusit sa fie realesi in ciuda unei campanii agresive contra lor, in ciuda unor filme importiva lor (in cazul lui Bush e documentarul de pe PBS si filmul lui michael Moore; in cazul lui basescu cel de pe youtube) si amindoi au reusit sa polarizeze masele de alegatori intr-un fel nemaintilnit.
Ma rog similaritatile se opresc aici.
xenocid spune:
Citat: |
citat din mesajul lui monabella Ma rog similaritatile se opresc aici. |
Si noi fraieri ca nu l'am ales pe Geobama. Clapaug e, la Harvard a fost (in vizita cu clasa). Unde mai pui si ca de 24 de ore e negru tuci.
De suparare
Llaura spune:
In US candidatul la presedintie al fiecaruia dintre partidele mari (republican / democrat) este ales prin votul direct al membrilor si simpatizantilor partidului respectiv (primary elections).
In alegerile prezidentiale propriu-zise au sistem de electori, numarul de electori alocat fiecarui stat fiind proportional cu populatia statului respectiv. Electorii voteaza conform votului popular (de ex: daca republicanii castiga votul popular in California - they wish - toate voturile electorale merg catre candidatul republican). In final castiga candidatul care a obtinut mai multe electoral votes.
Eh daca el Geoana ar fi avut macar 1% din capacitatea lui Obama de a duce lumea cu zaharelul, clar ar fi castigat si nici lui Bush nu i-ar fi stricat la vremea respectiva ceva din Loganul si umorul gros si grosier al lui Basescu...
capcaunul spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Llaura nici lui Bush nu i-ar fi stricat la vremea respectiva ceva din Loganul si umorul gros si grosier al lui Basescu... |
Uneori nu umorul este grosier ci urechile sunt prea scrobite.