cotizam din mana dar nu avem dreptul la indemnizat

cotizam din mana dar nu avem dreptul la indemnizat | Autor: ionelaf

Link direct la acest mesaj

zilele trecute am fost sa-mi platesc ca de obicei lunar la casa de pensii cotizatia si m-am luat in vorba cu o doamna care i-si platea c-a si mine cotizatie insa era suparata caci statul nu ii da dreptul sa mai faca un bebel deoarece nu v-a primi indemnizatie.
Intreband-o de ce?| pur si simplu mi-a raspuns fiindca noi cei cre vrem sa inmultim natalitatea cei care ne dorim 2-3 copii nu putem deoarece statul a schimbat legea cu toate ca ne platim darile ca si la patron insa nu primim indemnizatie.
Si chiar m-am intrebat oare de ce?| sigur sunt multe fete - mamici care doresc o familie mai mare insa le opresc acesta discriminare ,,, atata timp cat platesti la stat ca si alte viitoare mamici de ce tu nu primesti indemnizatie de 600 ron
cele care primesc 200 ron si nu cotizeaza la stat e altceva insa cele care platesc din mana de ce la fel.....

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Legislatia s-a modificat de foarte mult timp-acum se trezeste? Pe de alta parte cotizatia la casa de pensii este strict in favoarea ei. Practic isi asigura asa cum ii spune numele dreptul la pensie de batranete. Nu are legatura cu CIC.
Pe de alta parte un angajat cu TOATE asigurarile platite are si somaj are si sanatate are si impozit e o mica diferenta nu?
Personal nu vad unde apare vreo discriminare? Daca lucrez platesc si eu asigurarea pt pensie EXACT ca si oricine altcineva. Unde apare vreo discriminare?
"Statul nu ii da dreptul sa mai faca un copil" mi se pare o afirmatie de-a dreptul bizara.
Ca sa ai dreptul la indemnizatie exista deja de cativa ani buni prevederi clare.

Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mediajust spune:

Statul iti da dreptul sa faci cati copii vrei - problema este sa ai cu ce-i creste.
A avea o asigurare de pensie pe care ti-o platesti "din mana" inseamna ca vei avea o pensie. Daca ai o asigurare de sanatate - inseamna sa ai acces la aceste servicii. Dar atat.
Indemnizatia pentru cresterea copilului insa este o compensare pe care statul ti-o da timp de doi ani pentru ca nu mai poti munci avand copil mic. Aceste doamne au platit impozite cel putin un an - deci sunt perfect indreptatite sa li se intoarca o parte din bani.

Discriminare ar fi pentru ele, atata vreme cat stai acasa sau te spetesti cu munca - ar fi tot aia, primesti o indemnizatie care iti permite sa te descurci 2 ani. Apoi insa, ce se intampla?

Stiu ca este greu sa gasesti o slujba, sunt vremuri grele - dar nimic nu justifica plata (si implicit incurajarea) nemuncii. Avem libertatea si bucuria de a naste copii, dar si responsabilitatea de a ne asuma cresterea lor.

Acest comentariu este unul general, nu se adreseaza autoarei topicului in mod special, si nu vine de la moderator, ci de la o mama care munceste 14 ore pe zi, si tot are impresia ca nu face destul.
Poate de aceea sunt foarte sensibila la asemenea puncte de vedere, si-mi cer scuze daca tonul este unul prea categoric.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ionelaf spune:

nuu nu ma supar e normal sa schimbam pareri sa ne punem in valoare cunostinetele care le stim s-au mai putin
eu cred ca d-mna cu care am vorbit cred ca mergea pe ideea caci si ea cotizeaza ca si un patron ,, doar ca-si duce personal cotizatia si nu patronul i-o plateste.
Eu stiu caci si eu i-mi platesc din mana insa lucrez zilnic chiar si duminica deci nu ma dau inapoi insa am preferat sa-mi platesc din mana caci patronul mi-a oferit sansa de a lua salariu mai mare
insa eu sunt constienta caci atunci cand voi vrea un alt bebel v-a trebui sa-mi bag cartea de munca la patron chiar daca salariu i-mi v-a fi mai mic,, caci doar cand ne propunem sa facem un babel il facem neconditionat mai ales dupa acei 2 ani,,, ce s-ar intampla? ii parasim? D-mne Fereste Tine-ne sanatosi cu mintea cu trupul

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mediajust spune:

Citat:
citat din mesajul lui ionelaf

nuu nu ma supar e normal sa schimbam pareri sa ne punem in valoare cunostinetele care le stim s-au mai putin
eu cred ca d-mna cu care am vorbit cred ca mergea pe ideea caci si ea cotizeaza ca si un patron ,, doar ca-si duce personal cotizatia si nu patronul i-o plateste.
Eu stiu caci si eu i-mi platesc din mana insa lucrez zilnic chiar si duminica deci nu ma dau inapoi insa am preferat sa-mi platesc din mana caci patronul mi-a oferit sansa de a lua salariu mai mare
insa eu sunt constienta caci atunci cand voi vrea un alt bebel v-a trebui sa-mi bag cartea de munca la patron chiar daca salariu i-mi v-a fi mai mic,, caci doar cand ne propunem sa facem un babel il facem neconditionat mai ales dupa acei 2 ani,,, ce s-ar intampla? ii parasim? D-mne Fereste Tine-ne sanatosi cu mintea cu trupul

ionelaa

La Casa de Pensii contributia va folosi NUMAI la pensie. Pana atunci - nu-ti foloseste la nimic.
Dar ce fel de contract ai? Sau n-ai? Cum faci cu asigurarea de sanatate? Dar cu somajul, daca te da afara?
Sfatul meu este sa-ti faci un contract de munca legal, pentru a putea beneficia de toate drepturile ce decurg din el - si indemnizatia CIC, si somaj daca va fi cazul, si concedii medicale. Altfel n-ai cum.
Si inca ceva: pana cand nu vom invata noi insine sa ne respectam munca, nici patronii (angajatorii) n-o vor face.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Jasmin012 spune:

Da, asa e de mult timp. Acum aproape 3 ani am avut si eu o problema asemanatoare, eram gravida si am avut o pauza de 1 luna intre 2 servicii, am pierdut indemnizatia de crestere a copilului pentru acea luna de necotizare, am vrut atunci sa platesc la CAS din buzunarul meu pentru luna respectiva, dar mi s-a dat acest raspuns: ca pot plati singura, dar nu mi se ia in considerare pt indemnizatia de crestere copil, ci numai la pensie.

Jasmin si micutzul Lucas Daniel (28.11.2007)

www.flickr.com/photos/23373490@N02/" target="_blank">poze cu mogaldeatza

www.flickr.com/photos/30849078@N05/" target="_blank">Lucas

Mergi la inceput