Minaretele banate in Elvetia
Raspunsuri - Pagina 8
vdrag spune:
Cred ca discutii pe aceasta tema vor exista intotdeauna, chiar daca ar fi vorba de alta tara din alta parte a lumii!
Consider ca toate aceste discutii sunt de natura politica si tintesc o anume instigare la discutii si chiar la actiuni uneori violente a unor persoane care cred ca numai in acest mod pot rezolva ceea ce cred ei ca ar fi o problema.
Parerea mea este ca, odata ce ai ales sa traiesti in alta tara decat propria tara in care te-ai nascut si acea tara te-a adoptat, ti-a oferit conditii mai mult sau mai putin avantajoase pentru tine, nu iti interzice sa iti afisezi religia construind moschei, biserici sau alte locasuri de cult, atunci ar trebui sa respecti la randul tau ceea ce localnicii considera ca este mai bine pentru tara lor. Nu cred ca esti mai putin religios daca alegi sa te rogi acasa, in liniste fara sa mergi in unul din locasurile de cult.
Cred ca fiecare tara ar trebui sa isi apere cu tarie identitatea si sa nu accepte sa si-o schimbe sub nici o forma, indiferent daca aceasta este religioasa sau de alta natura. A avea o religie si a crede in ceva nu tine de constructia unor cladiri, acestea fiind pana la urma numai subiectul unor discutii si a cheltuielii unor sume de bani, bani care ar fi mai necesari pentru ajutorarea unor familii cu probleme, a cercetarilor stintifice pentru descoperirea unor remedii ale unor boli incurabile sau ajutorarea unor tari subdezvoltate. Nu inteleg de ce se face atata caz pentru un referendum care da posibilitatea cetatenilor unei tari sa isi exprime liber ceea ce gandesc!
mamica fericita de Alissa(22.09.2008)
Natasa spune:
Pot sa se apere elvetienii de minarete cum cred de cuviinta, pot francezii sa se incapatineze sa permita purtarea valului traditional, putem si noi sa spunem sus si tare ca Europa e crestina, timpul va dovedi ca actiunile noastre nu vor avea valoare si crestinismul va pierde teren dintr-un motiv simplu, musulmanii sint din ce in ce mai multi si mai expansivi. Chinezii -cu toate religiile lor, asemenea. Asa cum au cazut imperii, cum au disparut civilizatii, probabil asa se va intimpla si cu crestinismul. Nu ma intelegeti gresit, sint crestina, cred in Iisus dar asta nu ma face mai putin realista. Crestinii practicanti sint putini (nu, pupatorii de moaste si imbrincitorii la cozi nu-s practicanti, sint doar isterici), vocile puternice care sa tina crestinii impreuna sint aproape inexistente, Europa isi schimba structura demografica (nu are incotro, altfel s-ar depopula, daca s-ar baza doar pe cetatenii bastinasi) si ca atare schimbarile sint inevitabile. Referendumul elvetian este o picatura intr-un ocean, incearca sa apere niste traditii, sa opreasca un pic expansiunea, dar eu una nu cred ca in timp asta va avea vreo importanta. Istoria e plina de astfel de exemple, nimic nu e vesnic, oricit de mult am vrea noi sa credem ca secunda traita de noi e cea mai importanta.
accept92 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Natasa Pot sa se apere elvetienii de minarete cum cred de cuviinta, pot francezii sa se incapatineze sa permita purtarea valului traditional, putem si noi sa spunem sus si tare ca Europa e crestina, timpul va dovedi ca actiunile noastre nu vor avea valoare si crestinismul va pierde teren dintr-un motiv simplu, musulmanii sint din ce in ce mai multi si mai expansivi. Chinezii -cu toate religiile lor, asemenea. Asa cum au cazut imperii, cum au disparut civilizatii, probabil asa se va intimpla si cu crestinismul. |
Islamul in Europa se va topi si el, se va manca din interior exact cum s-a intamplat cu crestinismul...care e cam gata. Pentru ca aceste doua religii sunt lipsite de potenta pe un teren in care legislatia apara drepturile si libertatile omului. Islamul are putere la el acasa pentru ca legile sunt armonizate cu el. Acolo daca ai 'pacatuit' inainte de a ajunge in fata lui Allah ajungi la inchisoare, daca nu cumva esti executat pe loc. E normal ca musulmanii ajunsi in Europa au nevoie de cateva generatii pentru a se elibera. Dar se vor elibera, fara a se pune nici o presiune asupra lor. Vor realiza ca au ajuns intr-o zona libera, in care te poti iubi pe tine, in care poti iubi pe altul, poti cugeta, poti pune intrebari, poti gresi...te poti indrepta, te poti indoi, te poti razgandi...Legea iti garanteaza aceste drepturi. Sigur, noua ni se par atat de firesti...ni se pare ca ni se cuvin. Oamenii astia vin dintr-o cu totul alta lume, nu-i putem intelege cu adevarat dar putem incerca. Nu e problema noastra ca femeile lor aleg sa poarte valul aici, este inca TEAMA lor. Nu avem cum sa-i ajutam sa treaca peste ea, insa cu intoleranta putem face mult rau.
Crestinismul e de mult apus pe acest taram liber, a spune ca esti crestin nu spune absolut nimic despre tine. Nimic. Si eu as putea sa ma declar crestin...asa...dpdv geografic, de ce nu?. Si alea care fac trotuarul pe centura sunt crestine. Si politicienii sunt crestini, mai ales ei...Ce inseamna a fi crestin? Niste sarbatori...ok...si eu mananc cozonac de craciun. Traditiile sunt una, religia ar trebui sa fie la un alt nivel, ar trebui sa impuna o conduita...crestinismul e mort din punctul asta de vedere.
Religiile din orientul indepartat au cu totul alt caracter, unul compatibil cu omul modern, unul din care omul modern se poate cu adevarat hrani spiritual, sunt religii pe care trebuie sa vrei sa le descoperi, pe care nu ti le va baga nimeni pe gat, sunt adevarate valori si forme de spiriualitate. Sunt religii care au in centru OMUL ca individualitate, nu ca oaie dintr-o turma. Sunt religii care nu au puterea sa impinga mase de oameni intr-o anumita directie, dar au darul de a impinge individul pe o treapta superioara. Asemenea religii centrate pe individ nu au avut nicicand scopul de a manipula masele, de aceea nici nu stim multe despre ele, sunt religii pacifiste, si in asta consta puterea lor...iti merg direct la suflet. Crestinismul si islamul au avut de la inceput scopuri razboinice, au fost religii patimase care s-au propagat agresiv, insa acum sunt depasite de inteligenta la care a ajuns omul. Numai legile le-ar mai putea impune, nimeni nu si le-ar putea asuma (a-ti asuma o religie inseamna a-ti asuma conduita propusa de religie, nu a te declara) in urma unui rationament pur, ele nu sunt religii pentru oameni, sunt religii pentru turme. Si cum nu mai traim in turme, sunt religii fara destinatar.
gaba-rema spune:
Frumoase consideratii ati facut aici, si aadevarate...
Dar referendumul nu a interzis construirea de moschei, ci doar de minarete. Moschei sunt liberi sa-si faca, asa inteleg!...
Elvetienii nu au facut nici un pas in directia limitarii libertatilor religioase si culturale ale musulmanilor. Daca voiau asta, incercau sa reglementeze nr. de moschei, sau vestimentatia, chestii de-astea...
Ica 1975 spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui accept92
Islamul in Europa se va topi si el, se va manca din interior exact cum s-a intamplat cu crestinismul...care e cam gata. Pentru ca aceste doua religii sunt lipsite de potenta pe un teren in care legislatia apara drepturile si libertatile omului. Islamul are putere la el acasa pentru ca legile sunt armonizate cu el. Acolo daca ai 'pacatuit' inainte de a ajunge in fata lui Allah ajungi la inchisoare, daca nu cumva esti executat pe loc. E normal ca musulmanii ajunsi in Europa au nevoie de cateva generatii pentru a se elibera. Dar se vor elibera, fara a se pune nici o presiune asupra lor. Vor realiza ca au ajuns intr-o zona libera, in care te poti iubi pe tine, in care poti iubi pe altul, poti cugeta, poti pune intrebari, poti gresi...te poti indrepta, te poti indoi, te poti razgandi...Legea iti garanteaza aceste drepturi. Sigur, noua ni se par atat de firesti...ni se pare ca ni se cuvin. Oamenii astia vin dintr-o cu totul alta lume, nu-i putem intelege cu adevarat dar putem incerca. Nu e problema noastra ca femeile lor aleg sa poarte valul aici, este inca TEAMA lor. Nu avem cum sa-i ajutam sa treaca peste ea, insa cu intoleranta putem face mult rau. Crestinismul e de mult apus pe acest taram liber, a spune ca esti crestin nu spune absolut nimic despre tine. Nimic. Si eu as putea sa ma declar crestin...asa...dpdv geografic, de ce nu?. Si alea care fac trotuarul pe centura sunt crestine. Si politicienii sunt crestini, mai ales ei...Ce inseamna a fi crestin? Niste sarbatori...ok...si eu mananc cozonac de craciun. Traditiile sunt una, religia ar trebui sa fie la un alt nivel, ar trebui sa impuna o conduita...crestinismul e mort din punctul asta de vedere. Religiile din orientul indepartat au cu totul alt caracter, unul compatibil cu omul modern, unul din care omul modern se poate cu adevarat hrani spiritual, sunt religii pe care trebuie sa vrei sa le descoperi, pe care nu ti le va baga nimeni pe gat, sunt adevarate valori si forme de spiriualitate. Sunt religii care au in centru OMUL ca individualitate, nu ca oaie dintr-o turma. Sunt religii care nu au puterea sa impinga mase de oameni intr-o anumita directie, dar au darul de a impinge individul pe o treapta superioara. Asemenea religii centrate pe individ nu au avut nicicand scopul de a manipula masele, de aceea nici nu stim multe despre ele, sunt religii pacifiste, si in asta consta puterea lor...iti merg direct la suflet. Crestinismul si islamul au avut de la inceput scopuri razboinice, au fost religii patimase care s-au propagat agresiv, insa acum sunt depasite de inteligenta la care a ajuns omul. Numai legile le-ar mai putea impune, nimeni nu si le-ar putea asuma (a-ti asuma o religie inseamna a-ti asuma conduita propusa de religie, nu a te declara) in urma unui rationament pur, ele nu sunt religii pentru oameni, sunt religii pentru turme. Si cum nu mai traim in turme, sunt religii fara destinatar. |
mesajul tau denota ca nu cunosti absolut deloc cestinismul ortodox, si ptr ca nu-l cunosti, nu-l poti intelege, asadar crezi ca-ti poti permite sa jignesti gratuit. Mai ales in spatele unui anonimat.
Ce faci te si face. Ce spui sa si infaptuiesti!
accept92 spune:
citat din mesajul lui Ica 1975 mesajul tau denota ca nu cunosti absolut deloc cestinismul ortodox, si ptr ca nu-l cunosti, nu-l poti intelege, asadar crezi ca-ti poti permite sa jignesti gratuit. Mai ales in spatele unui anonimat. Ce faci te si face. Ce spui sa si infaptuiesti! |
Nu inteleg de cine sau ce ma apara anonimatul. Ca dumnezeu daca exista stie cine sunt.
Te invit daca ai o alta parere decat mine sa argumentezi. Daca ai chef de vorba. Daca ai chef de cearta iti amintesc ca suntem in plin post crestin ortodox.
Donia spune:
citat din mesajul lui accept92 Crestinismul si islamul au avut de la inceput scopuri razboinice, au fost religii patimase care s-au propagat agresiv, insa acum sunt depasite de inteligenta la care a ajuns omul. Numai legile le-ar mai putea impune, nimeni nu si le-ar putea asuma (a-ti asuma o religie inseamna a-ti asuma conduita propusa de religie, nu a te declara) in urma unui rationament pur, ele nu sunt religii pentru oameni, sunt religii pentru turme. Si cum nu mai traim in turme, sunt religii fara destinatar. |
Ia uite, postarea asta a picat la fix, venise vremea pentru off-topicuri indecente. Ce ti-e si cu inteligenta asta la care a ajuns omul!
Copiii se nasc perfecti - rolul parintelui e sa nu strice ceea ce Dumnezeu sau natura a creat.
Ica 1975 spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui accept92
Nu inteleg de cine sau ce ma apara anonimatul. Ca dumnezeu daca exista stie cine sunt. Te invit daca ai o alta parere decat mine sa argumentezi. Daca ai chef de vorba. Daca ai chef de cearta iti amintesc ca suntem in plin post crestin ortodox. |
Asa este, Dumnezeu stie cine esti. Chef de cearta Deci stii de post Nu pot aduce contra argumente pentru ca noi doua vorbim limbi diferite, nu ne-am intelege si sigur ne-am certa
Ce faci te si face. Ce spui sa si infaptuiesti!
Donia spune:
Ica
Copiii se nasc perfecti - rolul parintelui e sa nu strice ceea ce Dumnezeu sau natura a creat.