Mancare de gutui
Am in casa vreo 6 kg de gutui si as vrea sa fac si o manacare din ele, dar nu am mai facut niciodata si nu stiu nici o reteta. Poate ma ajutati vreuna din voi.
mamica de fetita si 14s+
Raspunsuri
monica-elizabet spune:
gutuile merg puse pe langa orice friptura la cuptor, iese deicioasa
Monica-Elizabet
manon spune:
mancarea de gutui, cu sos, se face foarte repede si in principiu...ca orice mancarica pe baza de legume. incepi cu o ceapa potrivita, tocata, inmuiata putin in ulei cat sa se topeasca. separat pregatesti un caramel din vreo trei linguri de zahar (poti sa arzi putin mai mult zaharul ca sa ia un usor iz de amarui), pui apa, il rastorni peste ceapa calita si lasi sa dea cateva clocote. intre timp pregatesti gutuile, spalate bine de puful specific, le lasi cu coaja, felii si le pui in sos. e momentul sa adaugi sare, putin piper si inca o lingurita de zahar. eu pun si cate un pic de delikat ca altfel prea seamana a compot...
mancarea va avea o culoare frumoasa de la zaharul caramelizat iar gustul...in functie de preferinte se poate pune putin sos de soia (de aceea e bine sa punem sare mai putina la inceput si sa completam, daca e nevoie, la sfarsit), poate si un praf de scortisoara sau ghimbir (dar fara condimente in exces ca acopera aroma gutuilor). gutuile fierb destul de repede si daca le lasi mai mult de 15 min. e posibil sa se sfarame. oricum, nu amesteci cu lingura, clatini usor cratita. ca sa legi sosul poti pune putina faina dizolvata in apa rece (si mai lasi sa dea vreo doua clocote) sau amidon, dizolvat si acesta in apa rece. in acest caz astepti pana se atinge punctul de fierbere si inchizi focul. poti sa pregatesti mancarea de gutui si cu carne, merge bine cu vitel sau pui. daca pui si carne vei astepta pana e gata carnea si abia dupa pui caramelul si gutuile.
daca tot ai atatea gutui iti recomand sa dai vreo trei pe razatoare, sa le calesti cu ceva zahar, rom...tapetezi o cratita cu zahar caramelizat, pui gutuile, torni deasupra un pandispan din 5 oua si ...la cuptor. lasi sa se raceasca, rastorni pe un platou (atentie, s-ar putea sa mai curga putin sos caramel) si ai o prajitura excelenta. succes si incredere!!
bubu05 spune:
Uite mai multe retete cu gutui, poate te inspira!
http://www.bucataras.ro/cautare/?ws=3&key=gutui
violeta29 spune:
uite si aici mancare de gutui
O nastere cu prelungiri
minunea care ne-a luminat viata
Caietul cu retete
Violeta ,mamica de nazdravana mica -Alexandra Valentina(2.09.2008)