amintirile... facem ceva cu ele?
Raspunsuri - Pagina 6
ellej spune:
Nu zice nimeni sa ne renegam copilaria, dar de aici pana la a zugravi perioada aia in roz bonon si in plus a o regreta... e cale lunga. Poate si bunicii nostri isi aminteau cu drag de a lor, desi au trait unii 2 razboaie si 50 de ani de pumn in gura.
musetto spune:
Citat: |
citat din mesajul lui sanziana72 Credeam ca aici vorbim de amintiri personale si nu incercam sa facem o lectie de istorie. |
Ba tocmai un fel de lectie de istorie am inteles eu ca vrea initiatoarea topicului de la noi:
citat din mesajul lui eu_logoped Va mai amintiti ceva din perioada comunista? v-a marcat ceva anume? as vrea sa strangem cat mai multe amintiri, informatii, ca sa putem explica si copiilor de astazi ce inseamna evolutie si incotro ne indreptam.... |
maraki spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui ellej
Iar tie ti se pare ca scena asta e cel mai bine reprezentata de un emoticon ranjind? Mie aproap imi vine sa plang. Imi pare rau, dar nu stii ce e aia comunism, nu cred ca poti trece mai departe de "ierea bun ceausescu maica ca ne dedea salariu la toti". |
Ha! emoticonul asta inseamna zambet tradus de DC iar eu il folosesc foarte des...am zambit astazi aici dar la momentul respectiv fii sigura ca nu! Salariul de 1500 care-l aveam pe atunci, nu imi ajungea sa cresc doi copii si sa duc o viata fara lipsuri. Daca tu crezi ca eu asa gandesc:"ierea bun ceausescu maica ca ne dedea salariu la toti", chiar imi permit sa iti spun RUSINE! pt ca nu stii absolut nimic despre mine si nu ai dreptul sa tragi concluzii.
Monica
http://www.community.webshots.com/user/maraki36
mamica de bebe Angelo ( 29 Dec. 2005 )
Foto Angelo
Angelo1
Angelo2
Angelo3
Angelo4
filmulete maraki5
eu_logoped spune:
eu eram destul de mica la revolutie, aveam 9 ani, si imi mintesc destul de putine, mai ales ca fiind copil, nu puteam analiza importanta si semnifiactia intamplarilor, dar din ce mi-au povestit ai mei, am povestit si eu mai departe copiilor cu care lucrez, copii care se uita asa cu ochi mari la mine cand le spun ca nu aveam decat doua canale tvr 1 si tvr2, ca nu eru rafturi intregi de dulciuri in magazine ca acum, ca nu existau suprmarketuri, ca se circula cu masina pe sistemul par/impar, ca nu aveam computer..etc.
ca a fost rau/bun comunismul ii las pe ei sa traga concluzia singurei, dar tocmai ca s anu-i dezinformez am initiat acest topic...
trebuie sa invat eu mai intai si de unde mai bine decat din experienta oamenilor? din cartea de istorie nu prea-mi vine, plus ca informatiile de acolo le citesc ei singuri.
asa ca va multumesc mult pentru mesaje
maraki spune:
Sa scriu putin din perioada care am trait-o:
cand am nascut primul copil, a trebuit sa fac intrerupere la sv. timp de 1 an pt ca pe vremea aceea daca luai prenatal la 7 luni si 10 zile cum era legea pt gravide,mai puteai sta acasa cu copilul pana implinea 2 luni si un pic. Cu al doilea copil a trebuit sa ma duc la sv. pt ca stateam la soacra, fetita mea cand a implinit 3 luni a fost data la cresa( era cea mai mica )
intreruperea curentului care tinea si 6 ore pe timp de iarna,caloriferele gheata, intreruperea gazelor , apa calaie care o aveam 2 ore seara,reclamele la becurile de 40 watti pt economie, cititul la lumanare cu manusi in mana, cu vesta imblanita si plapuma trasa pana la gat,salamul italian sau primavara care era plin de zgarciuri,uleiul de soia care era cum era dar in ultimul an bagase si de rapita...cafeaua nechezol sau in lipsa de asta se prajea naut si se considera ca bei cafea,sapunul Oana care era considerat produs de lux, cumparatul oaselor de porc care erau goale, fara pic de carne pe ele,ghearele de pui si gaturi....sant foarte multe de scris....
Monica
http://www.community.webshots.com/user/maraki36
mamica de bebe Angelo ( 29 Dec. 2005 )
Foto Angelo
Angelo1
Angelo2
Angelo3
Angelo4
filmulete maraki5
ellej spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui maraki
Ha! emoticonul asta inseamna zambet tradus de DC iar eu il folosesc foarte des...am zambit astazi aici dar la momentul respectiv fii sigura ca nu! Salariul de 1500 care-l aveam pe atunci, nu imi ajungea sa cresc doi copii si sa duc o viata fara lipsuri. Daca tu crezi ca eu asa gandesc:"ierea bun ceausescu maica ca ne dedea salariu la toti", chiar imi permit sa iti spun RUSINE! pt ca nu stii absolut nimic despre mine si nu ai dreptul sa tragi concluzii. Monica http://www.community.webshots.com/user/maraki36 mamica de bebe Angelo ( 29 Dec. 2005 ) Foto Angelo Angelo1 Angelo2 Angelo3 Angelo4 filmulete maraki5 |
Eu in locul tau n-as zambi nici azi.
Si care erau lucrurile bune de atunci? Spui ca sa nu povestim doar reaul. Binele care era?
Grace spune:
citat din mesajul lui sanziana72 Si lucrurile urate pot fi povestite frumos. |
Nu am decit o obiectie la tot ceea ce ai scris.
Eu cred, ca lucrurile urate n-ar trebui niciodata povestite frumos. Mai ales copiilor care au o imaginatie atat de bogata. Paginile negre din istoria unui popor n-ar trebui niciodata romantate. Mai bine nu povestesti decit sa induci erori.
Andreea23 spune:
Ellej,pana acum n-am citit nici macar o postare de regret!
Toate am scris asa cum am putut si lucrurile rele dar si pe cele bune din acea perioada...cel putin asa cum le vedem noi!
Ca nu esti tu de acord....nici nu trebuie...!
Cat despre faptul ca te trimitea Ceausescu nu stiu unde cu locul de munca si nu-ti convenea,cred ca multi erau in aceeasi situatie,dar aveau un venit,pe cand azi sunt multi care ar da in cap pentru o slujba!!
Nu cred ca vedeai pe vremea aia oameni cu studii superioare(si cred ca esti de acord ca scoala avea alt nivel) lucrand pe te miri ce, sau pe posturi de portari,vanzatoare, etc....
beshter spune:
citat din mesajul lui Andreea23 Nu cred ca vedeai pe vremea aia oameni cu studii superioare(si cred ca esti de acord ca scoala avea alt nivel) lucrand pe te miri ce, sau pe posturi de portari,vanzatoare, etc.... |
Pai nu, ca pe cei cu studii superioare dar cu dosar prost ii trimiteau in general in uzina sau direct la Canal.
Cat despre scoala care avea alt nivel, o fi avut dar, drept sa spun, numai cand mi-l amintesc pe dirigintele meu din clasa a VIII-a, prof de mate si responsabil cu pionierii, si cum ii busea pe baieti cu capul, imi cam trece.
Trouve avant de chercher
Alizee spune:
citat din mesajul lui ellej Ce inseamna trai lipsit de griji? Intre a ma trimite Ceausescu obligatoriu profesoara de franceza la Cuca Macaii (cu un salariu asigurat) si a-mi cauta singura un loc de munca unde vreau eu si cand vreau eu, chiar cu spectrul somanjului, prefer ce-a de a 2-a varianta. Prefer oricand ziua de azi, cu grijile ei, "sigurantei" si "linistii" de ieri. |
Datorita acestei politici, si cel mai neinsemnat cotlon al tarii avea un medic, o asistenta,educatori, invatatori si profesori.
Daupa '90, toti cei care au terminat o facultate, chiar daca erau originari dintr-un satuc, migrau la orase.
Din acest motiv, taranii din ziua de azi nu mai doctori, profesori samd. Au fost lasati de izbeliste si nu este corect.
allinta