Vedem impreuna Filantropica
Haideti cu impresii, idei, feelinguri despre Filantropica lui Nae Caranfil . Vizionare placuta!
Raspunsuri
Oana MC spune:
Filmul se poate vedea pe blogul Cinema Romanesc (unde se gaseste o colectie faina de filme romanesti):
http://cinemaromanesc.blogspot.com/
Oana
Oana MC spune:
Am revazut Filantropica si mi-a placut mult-mult-mult. Mi-a placut povestea filmului cum intoarce pe toate partile intrebari de genu' ce inseamna sa fii intelectual in Ro in tranzitie, sa supravietuiesti, sa fii decent, sa fii cinstit, sa fii barbat (ca tot vroiam eu sa vorbim despre femei).
Haideti sa vorbim despre Ovidiu. E un personaj conceput bine si interpretat bine. Ce sentimente va provoaca? E un bun cersetor?
Replica preferata: Viata e complexa si are multe aspecte
Sint in mare viteza acum, dar revin.
Oana
Adela99 spune:
am reusit sa vad prima parte si mi-a placut. mai viu dupa ce vad si partea a doua; sper, cat mai curand, pana nu uit partea-ntaia
Oana MC spune:
asa Adela ! hai cu partea a doua care e cel putin la fel de buna ca prima.
Sa revin (tot pe fuga) la Ovidiu. Ca prof si scriitor si barbat inainte sa intre pe filiera Filantropica, Ovidiu este un cersetor, insa unul fara succes. Tot ce poate obtine de la altii este mila, respingere, refuz. Este un barbat caruia saracia si limitarile din cariera ii minimizeaza barbatia, il infantilizeaza chiar(vezi statul cu parintii, atitudinea fiecarui parinte in parte).
Cind imbratiseaza cersetoria la modul profesionist isi recapata demnitatea, barbatia si o oarecare vigoare care il parasise dupa ani de constringeri. Chiar descopera placerea "scenei" si a publicului si cum acestea pot fi manevrate in avantajul lui. Cit de etic este ceea ce face Ovidiu ramine una din principalele intrebari pe care le lanseaza filmul; nu stiu daca primim un raspuns clar. Nici nu cred ca e nevoie de el, de fapt. Universul in care el functioneaza e unul de genul celui din 4,3,2 si asta e premisa de la care trebuie pornit in orice judecata.
Cit despre dl. Puiutz (daca-mi amintesc bine numele patronului de la Filantropica) nu pot sa zic decit ca este genial. Un fel de Ovidiu mai lovit de soarta, dar si mai agresiv, mai prompt in revenirea cu picioarele pe pamint. Un poet ratat, dar recuperat pe alta piata; nu a emotiilor estetice (cine are nevoie de asa ceva?), ci a celor care ne fac sa ne simtim buni, empatici, generosi fie si numai din cind in cind la vederea unui (asa-zis) cersetor pe strada. E un maestru al farselor de o intelepciune a emotiilor umane de care numai un poet poate fi capabil.
ce ziceti de partea feminina din Filantropica?
beshter spune:
Hai ca m-am adunat si eu de pe drumuri. Planuiesc sa revad 'Filantropica' in seara asta si sa scriu cevasilea despre partea feminina. (sau poate acum ca doarme fi-miu dar numai daca imi gasesc castile:))
Trouve avant de chercher
beshter spune:
Gata, l-am revazut. Mi s-a parut mie sau Caranfil are o cameo appearance in scena karaoke (cand Ovidiu o incaseaza de la ospatar pe muzica lui Sinatra)?
Daca replica favorita a Oanei este cea cu viata complexa, a mea e: 'Ce tara mica! Cateva mese...'
Cat despre scena favorita, trebuie sa fie cea cu recuperatorii care fac ordine in clasa de zurbagii. Replica unuia dintre ei - cu accent basarabean si pistol asortat indreptat catre elevi - e geniala: 'Ce, ne batem joc de scoala??'
Si ceva despre partea feminina, c-am promis. Femeia din 'Filantropica' e femeia 'corupta' (vezi cei doi poli intre care oscileaza Ovidiu, fotomodela Diana si falsa sotie Miruna, daca am tinut bine minte, cu diferenta importanta ca prima e corupta si mimeaza inocenta iar a doua pare corupta dar e inocenta, sau macar 'reabilitata', deci macar din acest punct de vedere societatea Filantropica e chiar filantropa) si sau femeia cliseizata (vezi mama, care nu se opreste din calcat). Daca ma gandesc bine, cam asa sunt toate femeile lui Caranfil. Dar, ma rog, el face comedii asa ca nu-i pot cere mari sondari si plonjari in sufletul feminin. Trebuie sa recunosc ca mie Caranfil mi s-a parut mereu un pic vulgarel dar asta nu m-a impiedicat sa ma distrez copios la filmele lui.
Puiutz e de departe cel mai complex personaj (si cu cele mai multe aspecte:)). Oana a punctat deja o gramada dintre ele. Eu mai vreau doar sa spun ca replica recurenta 'mana intinsa care nu spune o poveste nu primeste pomana' reprezinta esenta personajului - foamea lui de povesti, care e foamea lumii intregi. Puiutz e un fel de Seherezada pe dos, care a inteles ca toata lumea se hraneste cu povesti.
Trouve avant de chercher
Oana MC spune:
are dreptate Mihaela cu foamea de povesti a tuturor - o dorinta primara exploata genial de un poet cu viziunea pietei/audientei. e o observatie excelenta!
legat de cum sint prezentate femeile nici eu nu am mari asteptari de la Caranfil - mai ales dupa Asfalt Tango. pe el il intereseaza tipurile feminine - nu prea face personaje din ele cu "complexitati si aspecte". de acord si cu observatia ca stilul ii e cam vulgarel, dar copios.
am sa revad scena cu cafteala lui Ovidiu.
ma intreb daca exista regizoare in sau pe linga noul val? poate prin ele sa se vada femeia romanca altfel. poate...