Primul an de scoala :2009-2010(4)
Raspunsuri - Pagina 19
loryi1974 spune:
Un An Nou fericit vad doresc!(cu intarziere
).
Aliclara,stiu de un bazin de inot prin Militari-Tenis Club parca,undeva spre capatul lui 336.Am o prietena care si-a dus toata iarna trecuta copiii acolo.
Noi am ajuns (la scoala
) la adunari si scaderi cu 4 si 5 si la a mic cu caciulita,cred ca intelegeti voi despre ce litera vorbesc
.
Ne confruntam cu urmatoarea problema:distrugerea de penite de la stilouri.Treaba sta cam asa:un stilou la doua saptamani.
De aceea,vin si va intreb :stiti pe undeva stilouri cu penite care se pot inlocui (macar sa schimbam doar penitele)?
In rest,ne-am bucurat de zapada si gheata(mai ales patinele au fost in top)si savuram ,de data asta cu indemnuri de genul "Harry,Harry" seria Harry Potter-a doua oara e si mai distractiv,pe cuvant.[Mai ales ca a doua oara dvd-urile sunt vizionate in ordinea interesului anterior;adica primul in top e cel cu pocalul,apoi camera secretelor si tot asa:)].Am inteles ca in cinematografe a aparut si ultimul film al seriei,cel cu Talismanele mortii.
In privinta scrisului,frumos sau urat,chiar nu prea ma intereseaza.Important e sa invete sa scrie corect gramatical-din punctul asta de vedere sta foarte bine.
Suntem in continuare fani benzi desenate cu T&J si seria Animalelor Planetei.
dinubebe spune:
Hapiness, ca sa descriu exact reactia fetei mele, sa stii ca a fost cam indiferenta. Ceva de tipul "Am facut o greseala nu prea mare." Iar calificativul cu siguranta nu a afectat-o, caci nu penaliza o greseala matematica, ci una de "estetica", cum zici tu. Totusi, ca sa nu risc sa banalizeze acest aspect si sa o motivez cumva sa abordeze mai atent si problema asta, i-am subliniat si eu ca e important si sa arate frumos si citet ceea ce scrii, nu numai sa fie corect.
Intr-adevar, la noi lectiile dureaza cateva ore, zilnic cateva pagini din "tainele abecedarului", exercitiile la matematica, si uneori si cate o poezie de memorat la ed. pentru sanatate, cunoasterea mediului, sau ce mai e.
Din fericire, ei fac sportul, au inceput si ei sa lucreze in sala, ca o perioada faceau ora de sport in sala de clasa, dar eu am o apasare cu alt aspect: am inteles ca nu prea au pauze, cele mici cel putin sunt anulate de-a dreptul, iar pauza mare e scurtata drastic, caci stau sa mai incheie din lectii. Eu, stiind-o pe a mea mai lenta, nu prea mi-am facut griji cand venea cu pachetelul aproape intact, uneori chiar mi-a si zis ca nu prea i-a fost foame, dar azi am auzit si o mamica intreband despre asta si plangandu-se ca ii vine fetita lihnita de foame acasa. Doamna a replicat ca fetita respectiva prefera sa zburde in pauze si de aceea nu ii mai ramane timp pentru mancare, dar, sincer, si a mea acasa mi-a zis ca nu prea au pauze...
Ei oricum sunt destul de inaintati cu programa fata de ce citesc pe aici, au trecut deja de grupul ce/Ce si maine trec la litera "s", ma gandesc ca poate intentioneaza sa recapituleze mai mult la final, nu stiu ce sa zic, dar ma uit ca sunt doi copii au pierdut cateva ore bune, fiind spitalizati in perioada cu virozele si acum parintii lor sunt tare ingrijorati ca nu prea reusesc sa tina pasul cu restul. Eu gasesc ca e un ritm de lucru destul de accelerat, poate prea accelerat, ceea ce imi da emotii pentru mai tarziu, inclusiv pentru baiatul meu, care din toamna va fi si el elev, iar lui ii lipseste mult din ambitia si silinta sora-sii.
happiness spune:
Aliclara,noi vom avea de lunea viitoare 2 culegeri de mate-una a unor autoti locali +Mate 2000,in plus fata de manual.Tare curioasa sunt ce si cat vor face din ele,ca e mult de lucru ,timp in ora putin,acasa le da doar foarte rar tema la mate,daca termina in clasa nu mai au acasa nimic.Culegerile au exercitii diverse,foarte interesante unele,chiar si de logica multe din ele,mie mi se par utile,fetei ii face placere sa lucreze din ele,dar dupa umila mea parere o culegere era de ajuns...
Loryi1974,nici pe mine nu ma deranjeaaz ca nu scrie mereu foarte frumos,daca e lizibil si corect scris.Ea scrie frumusel fata de mine,cand eram eleva se trecea la tip II si dictando in ture,in functie de cat de frumos scriai.Normal ca eu,cu scrisul meu,am trecut abia in etapa a II a din III posibile...
Dinubebe,cred ca voi sunteti cele mai impovarate de teme de pe aici.Mie mi se pare foarte mult timp-cateva ore?Banuiesc ca in plus nu mai are timp si nici chef saraca sa faca.Stiu ca multe invatatoare au acest stil barbar de dat teme.Pe noi ne-a ferit Doamne Doamne.Si la noi orele de sport se fac,cu profesoara de sport,in sala,doar o data a lipsit ,dar au facut cu doamna ,in clasa,jocuri.Am apreciat-o foarte mult si atunci,ca a fost o finuta si i-a iertat de mate si romana,alta in locul ei nu ar fi facut asa,ar fi "profitat" sa mai bage putina stiinta in ei.In ce priveste pauza,si eu am observat ca ii mai tine,cred ca nu termina,scriu incet,nu stiu ce sa zic.Azi chiar mi-a zis fetita ca nu a mancat pachetelul ca trebuia sa copie ceva de pe tabla si nu a terminat in ora,asa incat nu a mai mancat,a stat si a scris.
Noi am trecut azi la c,la mate la fel ca pana acum-tot ce se poate pana la 10...Nu a priceput cum se leaga c de a si u,a scris gresit si a trebuit sa sterg..Dar pe bune daca m-am putut supara pe ea,eu ma uit de zece ori si tot nu pricep cum se descurca in spatiul ala.Pana la urma am salvat situatia,traiasca picurile!
Apropo de lucru in plus,noi am luat tot de la Paralela 45 o culegere de romana din care am inteles ca mai fac si alti copii din clasa si,ca sa nu ramanem de caruta,hop si noi azi la librarie.Nu imi pare rau ,e destul de interesanta,a facut deja o pagina,are randuri de tip II si vad ca scrie bine pe ele,a zis ca abia asteapta sa mai faca maine o pagina.Cel mai tare i-a placut ca avea de completat rebusuri.Mult mai antrenanta oricum decat celebra"Sa dezlegam..",pe care am rasfoit-o tot azi prima data,dar nu m-a convins sa o iau.Din ce am vazut eu in fuga,e doar cu cuvinter/texte de citit.Noi nu avem nevoie,ca azi am primit iar o fisa cu 90 si ceva de cuvinte ,incluzand si litera c,asa incat..avem ce lectura.![]()
sorana spune:
Aliclara cu un pic de imaginatie si mult timp liber nu ar fi nevoie de culegere. Intrucat nici invatatoarea nici parintii nu au timp liber eu gasesc ideea cu culegerea una salvatoare.
Ca si tipuri de exercitii si probleme cu cifre pana in 10 mie mi se par destule ...
Adunari-scaderi
Tabele gen a, b, c, d si apoi a+b, c-b, d+a etc
Ecuatii cu casuta
Ecuatii cu necunoscuta
Egalitati si inegalitati
Pus "+" si "-" intr-un sir de numere pentru a obtine un anume rezultat
Siruri de continuat
Probleme. Iar aici unele mi se par de-a dreptul alambicate
De ex. una din Calugarita:
Daca Irinel i-ar da Silviei 2 bomboamne din bomboanele ei atunci fiecare ar avea cate 8 bomboane. Cate bomboane are fiecare fetita?
Sau
Doina are cu 4 garoafe mai mult decat Alina. Cu cate garoafe va avea mai mult Doina daca ii da Alinei 1 garoafa?
Sincer va zic ca mie imi lipseste si imaginatia pentru a compune asemenea chestii ![]()
Sorana si Monica (7 ani)
sorana spune:
Noi la mate am repetat toata saptamana adunari-scaderi si probleme cu cifre 1-10 iar la romana au facut a cu caciulita. Dau dictari in fiecare zi.
Mi s-a parut ca au inceput usurel, parca si temele sunt si mai putine. Sunt curioasa daca au luat note saptamana asta (vineri le trece in carnet) ca fi-mea zicea ca nu dar mai sunt 2 saptamani din semestrul asta si mai trebuie multe note.
Voi ce mai faceti ca vad ca nu mai scrieti pe aici?
Sorana si Monica (7 ani)
aliclara spune:
Multumesc de raspunsuri.
Acum avem o alta problema, ne-am gandit sa o mutam din toamna mai aproape de scoala. Daca stiti ceva de scola 157 din sectorul 6, va multumesc anticipat.
Ieri a facut la abecedar grupul "ce", iar la matematica adunarea cu 2. Noi intai am invatat toate cifrele si dupa aceea a m inceput sa adunam.
Ieri i-am lasat o pagina de adunari si scaderi, le-a facut pe toate, desi au fost un pic mai grele. (19+13) Adunarile pana in zece le repetam asa prin sondaj prin casa. Cam cand ar trebui sa nu mai foloseasca socotitoarea?
La abecedar scriem acceptabil, mai scriem in loc de "ea", "ia", dar invatam.
Saptamana viitoare, la abilitati practice ne trebuie un ghem de lana si o lingura de lemn. Stie cineva pentru ce ar fi?
Va dorim un week-end odihnitor.
P.S. Noi facem teme la la abecedar si matematica de joi pentru luni, iar in weekend facem recapitulari, citim, dictam, copiem, sau nu facem nimic.
http://www.flickr.com/photos/aliclara/
dinubebe spune:
Fetelor, voi ati observat cat de bizar se scriu acum unele litere de mana ? ma refer la literele mari...Intre L mare de mana si S exista o diferenta aproape inobservabila, e o bucla foarte mica jos care face diferenta, iar P mare arata cu totul altfel decat il stiam. Eu ma intreb, totusi, de ce se tot schimba literele astea, chiar invatatoarea spunea ca au scris anumite litere in nu stiu cate feluri, eu ma intreb, acele persoane care sunt in masura sa decida lucrurile astea, oare de ce nu reusesc sa gaseasca o formula unica, astfel incat sa nu mai difere scrierea de la o generatie la alta ?
Sorana, cred ca au ceva note, dar e posibil sa nu fie inca trecute in carnete, noi inainte de vacanta ne-am umplut carnetul de note,caci , tot asa - ramasesera multe netrecute.
In rest, am trecut la "s", mai nou au de transcris si textele din abecedar, care devin din ce in ce mai lungi, la matematica operatii complexe cu cate 2-3 elemente, incluzand si adunari si scaderi, numai ca la temele la matematica doamna cred ca e in pana de inspiratie si le da ceva generic, precum: "4 coloane cu + si -". Asa ca am sa ma apuc sa mai caut ceva fise, sa ne mai inspiram.
Pentru azi au avut si o fisa la religie - doua pagini - un fel de test de evaluare initiala, care ne-a acaparat si ala ceva timp...Din pacate, avem o nota la religie si nu cred ca mai putem face ceva sa o scoatem, mai am de ajuns si azi la directoare sa vedem ce mai stie ea.
in rest, ne bucuram ca vine week-endul , poate ne tragem un pic sufletul ca parca am inceput prea din forta.
Va doresc un week-end linistit.
adinag spune:
Buna dimineata,
am avut si noi ieri prima zi de scoala. Au inceput usurel.
Fica-mea e incantata, cat se usor se citeste in romana :)). Nu stiu ce i-a venit, ea rupe doar romana. Germana e groaznic de grea, aceeasi consoana de exemplu se citeste in mai multe feluri, regulile sunt relativ incerte. Sau oricum prea dificile pentru copii asa mici. Deci clar se si scrie complet altfel decat se aude.
Si mai am un of (stiu ca nu ma puteti ajuta, dar ma descarc si eu :D ): in Austria in general si mai ales unde stam noi, se vorbeste cu maaare placere dialect, si invatatoarea tot nu reuseste sa vorbeasca doar germana curata, ceea ce ingreuneaza si mai mult scrisul, mai ales ca noi nu vorbim deloc dialect in casa, deci fii-mea nu e nici obisnuita.
Offf, greu e :)
Mi-a zis ca au facut ieri muuuulte calcule, sport, citit si scris.
Azi au o zi mai usoara, cu lucru manual, religie si inca 2 ore normale.
Cand sueste nt in ROmania vacanta semestriala?
O zi frumoasa va doresc
loryi1974 spune:
Vacanta soseste pe 30 ianuarie si dureaza o saptamana.
Copila mea face germana de ceva ani,nu foarte multa,dar in ritm constant,saptamanal.Am mai pus-o sa copieze cuvinte in germana ,iar taica-sau ii spune cum se pronunta.E adevarat,voi sunteti intr-o tara in care germana este limba si situatiile nu se pot compara.La fel,procedam cu engleza-aici insa treaba este mult mai usoara.Am vazut la engleza ca au inceput ,la teme,sa si scrie efectiv cuvintele nu doar sa le copieze.Oricum,decizia de a incepe ambele limbi devreme de tot a fost una foarte buna.am constatat astfel ca un copil micut prinde repede si ,daca face in mod constant ,chiar daca nu in cantitate mare,ramane cu bagajul invatat nealterat.Si il dezvolta prin vizionarea de programe in engleza cu subtitrare.Mare prostie s-a facut cu renuntarea la subtitrari pe programele de desene animate,dupa parerea mea.
Si eu am observat "o"-ul de exemplu,bizar in conceptia mea-ala mare.Parca noi nu il invatam asa.Nu se inchide.
Am ajuns la scaderea cu 4 si 5 ,iar la romana recapitularea dupa "a" cu caciulita.La matematica pricepe diversele stiluri de probleme.Mai ales ca incercam sa o invatam sa gandeasca,cu un creion si o foaie inainte de a repezi sa scrie pe lucrare-chiar daca stie rezolvarea.In acelasi mod,incercam sa o invatam cum sa procedeze organizatoric la concursuri.Pare-se ca stilul acesta da rezultate foarte bune.O mai invatam sa se verifice obligatoriu inainte de a scrie rezultatele cu stiloul.Dupa ce termina de facut cu creionul ,sa ia o pauza scurta si apoi sa revada problemele.
Din noiembrie nu mai avem trecute note in carnet,dar am si o intrebare :are cineva altceva decat FB in carnet/catalog?Ca eu nu prea cunosc astfel de cazuri.![]()
Cu stilourile am rezolvat foarte simplu:am gasit stilouri chinezesti cu penita subtire,ca in copilaria mea ,ieftine,in piata.
.Pana una-alta,merg.
Aliclara,foarte bine faci ca aduci copilul langa casa.Eu o trezesc pe fiica-mea dupa 7 jumate si reuseste sa si manance ceva usor si sa ajungem in timp util-de obicei cam cu cinci minute inainte de 8.Mi-e greu sa inteleg parintii care ii cara pe copii prin oras in scoala primara.
aliclara spune:
Lory, n-as putea spune ca o car prin oras, suntem la doua statii de autobuz, dar noi o taiem printre blocuri. Intr-adevar se trezeste la 6:30 ca sa si manance(pt ea mancarea este o corvoada). Am ales acea scoala pentru ca socrela a zis ca sunt invatatori buni (de la o colega). Dar totusi langa casa, parca o simt mai in siguranta.
http://www.flickr.com/photos/aliclara/