Primul an de scoala :2009-2010(4)
Raspunsuri - Pagina 17
happiness spune:
Sorana,Corespondenta intre elementele unui sir...?Adica 0,2,4.....?
Uite ca nu stiu nici eu sigur,na...Poate o stresezi tu prea tare cu matematica si s-a blocat,ca a mea cu cititul repede.Cand am marea intelepciune sa o laud ca a citit mai cursiv decat cu o zi inainte,parca se deblocheaza acolo o rotita...Deci e clar ca am stresat-o cu cititul rau de tot.Ca mi se pare incredibil sa stie de la 3 ani literele si sa nu citeasca cursiv...Dar mai avem speranta...
In alta ordine de idei,azi incepem scoala!Sa avem cu totii o saptamana excelenta,cu evenimente placute,cu copilasi care isi revin repede din vacanta si iau doar note mari!
dinubebe spune:
Bine ati revenit - puiuti si parinti - la scoala. Am avut azi o zi lejera, spre bucuria noastra, caci suntem franti de oboseala, dupa toata vacanta asta plina de zbenguiala. Ceva educatie plastica + abilitati, cunoasterea mediului si o ora de matematica.
A mea mi-a facut in week-end surpriza sa-si citeasca singura poezia pentru cunoasterea mediului si sa o si invete. ( nu e o poezie grea, e cea cu Vulturul si turturica, de Leonida Lari si are doar doua strofe). Dar mi-a placut tare mult ca a inceput sa se ocupe singura si am vazut de altfel ca si ea era foarte incantata ca i-a dat de cap singurica.
Cat despre matematica, mi-a dat un pont, cum procedeaza ea la ecuatii - in special in cazul adunarilor: daca are de exemplu 4 + ....= 7, ca sa afle necunoscuta numara pe degete de la 4 pana la 7. Cum vrea sa fie sigura, imi spune ca apoi se si verifica.
Pe maine avem iarasi o zi incarcata, romana si matematica, prima ora de abecedar de dupa vacanta, pentru care au avut o groaza de teme, inclusiv de citit toate cele 8 pagini de recapitulare din "sa dezlegam tainele abecedarului".
happiness spune:
Noi am reinceput in forta,cu 2 ore de romana si una de mate,plus muzica.Fiica-mea s-a trezit surprinzator de usor si a zis ca i-a placut la scoala,era chiar amuzata ca doamna a facut glume cu ei si au jucat nu-s ce joc...La romana au trecut la o mic de mana,au scris litera,cuvinte,au transcris propozitii,au avut cica si o fisa (ea zice ca a facut perfect,vedem noi maine..),iar la mate adunari/scaderi,ecuatii,operatii cu 3 termeni pana la 10,in culegere.Tema pentru maine foarte mica si usoara,cateva randuri la romana, la litera o, 4-5 cuvinte si 2 propozitii.La mate ea nu a mai avut nimic, ca a terminat din clasa.
In privinta ecuatiilor,a mea a invatat sa gandeasca astfel.5+a=10.Cat trebuie sa adaug la 5 ca sa imi dea 10?Din ce este compus 10?Din 5 plus 5.Deci a=5.Totusi,o mai prind si pe ea folosind degetelele,uneori,iar azi am avut neplacuta surpriza sa observ ca in culegere a gresit vreo 3 operatii din cele 5-6 exercitii facute,a scris ca 9-5=3.
Deci nu am facut prea bine sa o las asa de libera vacanta asta,inainte de vacanta le stia perfect.Sper de maine sa intre in ritm,sa nu mai faca greseli aiurea.
sorana spune:
Da, exact Hapiness. Asta a gesit la test - am scris la subiectul cu notele bune ... am vazut ca la noi in manual, culegerea de la scoala sunt o gramada de chestii de-astea cu siruri.
Acum suntem la stadiul la care pe alea simple gen "0, 2, 4 ..." si "5, 0, 5, 1, 5, 2, 5, 3 ...." le face dar am intalnit in culegere si chestii gen "0, 1, 3, 6, ...." si alea chiar nu le pricepe ![]()
Sorana si Monica (7 ani)
anya spune:
Buna.
Ieri am inceput si noi scoala + alte activitati in forta. 2 ore de romana, 1 de mate, 1 de desen + 1.5 ore de engleza la "scoala de engleza" + 1.5 h antrenamentul la karate + lectiile la romana si mate. La enleza le vom face azi, ca n-are nimic suplimentar dupamiaza. La romana vad ca lucreaza in afara de manual, caietul special si dupa "tainele abecedarului" dar la mate au doar manualul si caietul special. Mi se pare foarte putin ce fac la mate. Spre exemplu n-au facut siruri de care ziceai. Eu l-am pus sa numere din 2 in 2, din 3 in 3...ca mi-a venit mie. In plus i-am dat de gandit si l-am intrebat cat fac 1-3 si am fost foarte fericita ca a zis -2 (i-am explicat numerele negative acum vre-un an cand a vazut -2 la liftul de la mall
). Din ce culegere lucrati la mate? Sa iau si eu una sa-l mai chinui putin. Oricum n-au ajuns decat la 8 si adunarile de la 8.
Adunarile cu degete le facea si el dar il pun sa gandeasca fara degete. L-am intrebat ce face cand va trebui sa treaca de 10 (are el o metoda sa si le tina in barba - zau ca nu stiu cum) si mi-a raspuns in gluma ca le numara si pe cele de la picioare. Bine-bine, dar cand treci de 20? Le iau si pe ale lui Calin (fratiorul mai mic)!
De citit...inca nu citeste perfect, dar in fiecare seara ii citeste fratiorului mai mic cel putin 2 paghini din cartea de povesti. Acum suntem la Aladin.
P&ANA spune:
Sorana, din experienta mea mai bogata
, te sfatuiesc sa ignori o perioada matematica , mai ales temele suplimentare , eventual las-o sa-si faca singurica exercitiile primite.
E prematur sa spui ca Monicai nu-i place mate
ce-ai sa faci in a II-a cand de ex. in loc de adunare va face scadere (astea ca rezultat din enunturile dificile + capcane ale problemelor).
CAnd fii-mea cea mare era in cl.I-a aveam senzatia ca nu va sti niciodata sa citeasca cursiv, sa socoteasca corect etc..no, dar cred ca asta-i sindromul primului copil,
si-mi pare rau ca am pus atata presiune ,ca lucram cu ea suplimentar... s-o vezi acu'!
Acum , as zice: toate la timpul lor si in ritmul personal al fiecarui copil.
La cea mica - sunt de o nepasare totala
legat de note si presiunea pe care o simte din partea mea ,este doar de disciplina (ea crede ca s-a nascut ca sa distreze lumea), fiind mai rebela din fire .
Sa aveti un an plin de satisfactii !
edit ca m-am repetat :)
A, si ambele fete au culegerea de mate 2000 :)
diana spune:
Oau, Anya, ce de activitati. Noi ne-am cam iesit din ritm desi a lucrat si in vacanta. Noi avem la matematica culegerea Mate 2000 de care s-a vorbit , dar nu mi se pare extraordinara.
Avem in continuare probleme cu cititul iar Tainele abecedarului este de baza. Asa cum spunea alina71, am impresia ca nu va invata niciodata sa citeasca.
In rest incercam sa intram in ritm...desi suntem mai obositi decat am plecat.
Va pup
Sabina spune:
si noi am inceput si scoala si pianul.
Si mi-a aratat fata si carnetu azi, spre surprinderea mea are FB pe linie.
Au dat dictare azi, a luat -FB, si doamna n-a vazut o greseala...i-am aratat-o eu fetii, a mancat o litera. Mai uitase o caciulita la a si inca doua mici d-astea. Deci era clar doar de B , zice reaua de mine.
Si desi scrie destul de frumos, toate c-urile le lipeste de cealalta litera, de am crezut ca le-a dictat "anuna" in loc de cununa. c era lipit de u si formau un a bine merci
.
La religie parca n-are nota si nici la engleza.
la Engleza oricum nu stie....ca ea a facut germana.
Asta cu sirurile ma depaseste......nu am vazut sa fi facut asa ceva.
ce-i cu sirul 0,.1,3 6 ca mor de rusine ![]()
![]()
![]()
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog,
Sofia Galagia si
bb Gheo
happiness spune:
A doua zi de scoala...Au trecut la O ,si ca atare au primit o fisa cu 90 si ceva de cuvinte de citit,din literele invatate pana acum.Lista cuprinde cuvinte cum ar fi "remaniere,remunerare,marmorare..."Tare m-am bucurat ca dupa 4 ore la scoala,facut tema la romana ,mers la dans,in loc sa cada lata la desene a trebuit sa citeasca faimoasa lista de cuvinte...
Ce bine ar fi daca ar avea asa ceva de vineri pe luni,sa avem un pic mai mult timp...La mate au lucrat pe caietul normal,am inteles ca i-a invatat sa scrie data cu cifre romane(!),au facut adunari/scaderi si si-au pus singuri nota,ceea ce i-a placut fiica-mii in mod deosebit.Ghici ce nota si-a pus.
Dar meritata,pe bune.
Alina71,spui ca regreti ca ai presat-o in clasa I ,dar ca acum merge struna.Eu zic ca rezultatele efortului se vad abia acum.Daca o lasai in apele ei nu cred ca evolua atat de frumos.La nivelul la care se lucreaza la clasa fiica-mii,daca nu as face in plus cu ea,macar la 2-3 zile,ar fi rau de tot.
Anya,noi avem o prima culegere semnata de niste autori locali,dar acum am luat si Mate 2000 si de luni cica trebuie as o duca la scoala.Eu nu inteleg cand vor face si din manual,si din cele 2 culegeri,avand in vedere ca teme la mate au foarte rar...
Diana,ce fel de probleme cu cititul?Ca si eu am marea "suferinta" ca nu citeste a mea atat de cursiv cum zic eu ca ar trebui.
Tisina spune:
Happiness, cred ca si noi avem "probleme" cu cititul, tot la capitolul "cursivitate". Adica baiatul meu inca se poticneste la citit (e adevarat ca asta se intampla la prima vedere). El stie literele de pe la 4 ani, si ma intreb de ce inca citeste greu. In schimb are vointa. E adevarat ca nici eu nu fac mare caz pe tema asta de fata cu el, ci ii incurajez initiativele de lectura, chiar daca e tare scrasnitor la urechi
. Su stii ce am observat? Cand citeste din proprie initiativa citeste mai bine decat atunci cand il pun eu sa citeasca ceva.
In schimb la matematica e "brici". Ii place foarte mult si isi face temele singur. La romana insa cica se plictiseste. Zice "nu imi place ca nu ma pune sa gandesc"
. Merge mai bine la dictare decat daca il pun sa copieze. Cand copiaza uita din litere si ii mai si ia o gramada de timp (cred ca mai se uita si pe pereti). Ei au ajuns abia la R, insa el a exersat in caietul special aproape toate celelalte litere. Ce sa ii fac sa nu se mai plictiseasca la scris?
Azi m-a enervat ca a scris foarte corect cuvantul "remaniere" insa pe "miere" l-a scris "mire".