Precizare importanta CIC 1 - CIC 2

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns emiliapop spune:

Citat:
citat din mesajul lui marius

La Casa de asigurari de sanatate.

Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa


M-am interesat la Casa de asigurari de sanatate si nu am cum sa duc la ei prenatalul pentru ca se considera ca eu daca sunt in CIC nu lucrez si deci ca urmare nu am cum sa imi iau prenatal adica concediu medical inainte de nastere daca stau acasa in CIC.
Pentru ei a sta in CIC inseamna a sta cu "burta la soare" si mai vreau si concediu asa ca mi-au sugerat sa ma angajez undeva fictiv sa platesc acolo contributiile sa am macar 24 de zile lucratoare si apoi pot sa intru in prenatal.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mediajust spune:

Citat:
citat din mesajul lui Onana

Citat:
citat din mesajul lui Mediajust

La aceasta sectiune, precum si la alte topicuri ale mamelor aflate in CIC, a existat, la un moment-dat, o interpretare fantezista a unor prevederi ale OUG 148/2005/normelor de aplicare.
Se sustinea, la acel moment, ca daca intre CIC 1 si CIC 2 exista o perioada contributiva mai mica de 12 luni, atunci indemnizatia de CIC 2 va 600 lei.

Pentru ca nu mai exista dubii, voi posta ultimele modificari ale Normelor de aplicare, care prevad CLAR ce venituri intra in calculul CIC 2 in aceasta situatie (lit. b):

"Art. 8
(1) In cazul in care persoana indreptatita, beneficiara a stimulentului lunar sau, dupa caz, a concediului si a indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului, pana la implinirea de catre acesta a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copiilor cu handicap, naste in aceasta perioada unul sau mai multi copii ori i se incredinteaza spre adoptie, i se incuviinteaza adoptia, i se dau in plasament unul sau mai multi copii ori este numita tutore, se procedeaza dupa cum urmeaza:
a) daca cele 12 luni prevazute la art. 1 alin. (1) din ordonanta de urgenta sunt acoperite in totalitate de perioada de concediu si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului, acordarea acestora se prelungeste corespunzator pana la incheierea duratei de acordare pentru cel din urma copil, conform legii, a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului. Pe aceasta perioada se acorda o singura indemnizatie, la aceeasi valoare cu indemnizatia primita anterior nasterii celui din urma copil;
b) daca cele 12 luni prevazute la art. 1 alin. (1) din ordonanta de urgenta sunt constituite si din perioade in care persoana a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit prevazute la art. 5, atunci indemnizatia lunara pentru cresterea copilului se va calcula pe baza veniturilor realizate pe aceasta perioada, inclusiv pe baza celor realizate in perioadele asimilate prevazute la art. 4 alin. (7) lit. c)-g), i), l), n) si q).
(2) In situatiile prevazute la alin. (1), dreptul la concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului sau, dupa caz, stimulent lunar, pentru copilul anterior, inceteaza la data solicitarii noului drept.
(3) In situatia prevazuta la alin.(1) lit. b), daca din calcul rezulta un cuantum al indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului mai mic decat cuantumul indemnizatiei primit anterior nasterii celui din urma copil, atunci se acorda indemnizatia lunara pentru cresterea copilului primita anterior."

Perioadele asimilate indicate sunt:
Art. 4 alin (7): Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si numai din perioadele prevazute la art. 1 alin. (2) din ordonanta de urgenta, daca persoana s-a aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
c) a beneficiat de concedii medicale si de indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli
obisnuite sau de accidente in afara muncii;
d) a beneficiat de concedii medicale si de indemnizatii pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca, exclusiv pentru situatiile rezultate ca urmare a unor accidente de munca sau boli profesionale;
e) a beneficiat de concedii medicale si de indemnizatii pentru maternitate;
f) a beneficiat de concedii medicale si de indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav;
g) a beneficiat de concedii medicale si de indemnizatii de risc maternal;
i) a beneficiat de concedii si de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile ulterioare;
l) a beneficiat de concediu fara plata pentru a participa la cursuri de formare si perfectionare profesionala din initiative angajatorului sau la care acesta si-a dat acordul, organizate in conditiile legii;
n) se afla in perioada de intrerupere temporara a activitatii, din initiativa angajatorului, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivit legii;
q) a beneficiat de indemnizatia lunara pentru cresterea copilului pana la vārsta de 2 ani, respectiv pana la 3 ani in cazul copilului cu handicap.


La fel de importanta mi se pare prevederea de la alin. (3), conform careia, daca indemnizatia calculata in conditiile pct. b) este mai mica decat cea pentru CIC 1, se va acorda indemnizatia de la CIC 1 (mai favorabila).





Buna seara,

Am urmatoarea problema: m-am interesat la Agentia de Prestari Sociale referitor la situatia mea, in care dupa terminarea cic 1, trec 2 luni (fie prenatal, fie serviciu + prenatal) si apoi intru in cic 2. Mi s-a spus asa:
Conform art 19^1 pct (5), din Hotarea nr. 1682 din 10 decembrie 2008, pt cic 2 in care cele 12 luni anterioare cic 2 nu se realizeaza venituri ci sunt constituite din perioade asimilate nu se mai poate opta intre 600 ron si 85%, se acorda din start 600 ron.

Mai mult, explicatia data de dvs care face referire la posibilitatea sa se ia in calcul 85% pt cic 2 se refera EXCLUSIV la situatia in care copilul 2 se naste in perioada in care te afli in cic1, deci nu dupa ce a expirat cic 1. Citez aici art 8 (pct 1) din Hotararea nr 1016 din 9 septembrie 2009, pt a sublinia cu rosu de ce nu ma pot incadra aici:

In cazul in care persoana indreptatita, beneficiara a stimulentului lunar sau, dupa caz, a concediului si indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului, pana la implinirea de catre acesta a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copiilor cu handicap, naste in aceasta perioada unul sau mai multi copii ori i se incredinteaza spre adoptie, i se incuviinteaza adoptia, i se dai in plasament unul sau mai multi copii ori este numita tutore se procedeaza dupa cum urmeaza:.
....................

Asadar, acest art mentionat de dvs in care indemnizatia se calculeaza dupa principiul 85% se aplica NUMAI PERSOANELOR care nasc cel de-al doilea copil IN ACEASTA PERIOADA IN CARE SE AFLA IN CIC 1, deci nu dupa ce s-a incheiat cic 1. Pt persoanele care nasc dupa ce s-a incheiat cic 1 se aplica prevederile art 19^1 pct (5), din Hotararea nr. 1682 din 10 decembrie 2008, deci o indemnizatie pt cic 2 in cuantum de 600 ron.

Este oare posibil sa se insele cei de la institutia care acorda aceste indemnizatii?

Va multumesc anticipat!


Sorana, mamica de Matei (21.02.2008) si 18+


A mai fost aceasta discutie, o simpla cautare ar fi dat si raspunsul.

Art. 19^1 pct (5) din Hotararea nr. 1682 din 10 decembrie 2008 pe care o invoci se refera la persoanele care NU obtin venituri in perioadele asimilate (studente, sotii care si-au insotit sotul in misiuni in strainatate, concedii fara plata pentru a participa la cursuri de formare si perfectionare profesionala din initiativa
angajatorului, serviciu militar, intrerupere temporara a activitatii, din initiativa angajatorului, fara incetarea raportului de
munca, pentru motive economice, tehnologice etc).
In CIC se obtin venituri, ca si in concediile medicale (chiar daca nu sunt de natura salariala si nu sunt impozabile) - deci nu intra sub incidenta articolului invocat mai sus.

Mai mult, Instructiunile de aplicare a Normelor metodologice, aprobate prin Ordinul ministrului Muncii nr. 68/4.02.2009 lamureste limpede care sunt VENITURILE care intra in calculul indemnizatiei:

Art. 2 alin. 1 pct. (b):
b) suma incasata de persoana indreptalita, calculata potrivit legii de catre platitorul acesteia, pentru perioadele asimilate prevazute la art.4 alin.(7) din normele metodologice;

Aceste sume sunt, dupa caz, indemnizatii (CIC, concediu de boala, concediu de maternitate, somaj etc).

Eu daca as primi o decizie cu 600 de ron in situatia ta, nu as ezita sa merg in instanta de contencios.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mediajust spune:

Citat:
citat din mesajul lui blondi_m17

inca o lamurire va rog: ce inseamna veniturile profesionale ? ( pe care sa nu le realizezi cand esti in CIC)

1. primesc o prima de la serviciu pt care mi se opreste doar impozitul de 16 % ( fara Cas, somaj...etc) - ce se considera? ( eu nu cred ca e venit profesional)
2. vand apartamentul si platesc impozit 2% din suma (alta jecmaneala a statului!!!) - iar nu e venit profesional, nu? (mi se pare clar, dar mai bine sa intreb)


Ordonanta 148 republicata permite obtinerea unor venituri in timpul CIC fara a suspenda indemnizatia, cu conditia de a nu "desfasura efectiv o activitate profesionala":
ART. 12 alin. 2.1 "Plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda in situatia in care beneficiarii acestei indemnizatii primesc diverse sume in baza legii, contractului colectiv
de munca sau a contractului individual de munca, acordate in perioada concediului pentru cresterea copilului, altele decat cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati profesionale.

Deci poti lua prima fara suspendarea indemnizatiei, iar vanzarea apartamentului nu intra in aceasta discutie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mediajust spune:

Citat:
citat din mesajul lui emiliapop

Citat:
citat din mesajul lui marius

La Casa de asigurari de sanatate.

Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa


M-am interesat la Casa de asigurari de sanatate si nu am cum sa duc la ei prenatalul pentru ca se considera ca eu daca sunt in CIC nu lucrez si deci ca urmare nu am cum sa imi iau prenatal adica concediu medical inainte de nastere daca stau acasa in CIC.
Pentru ei a sta in CIC inseamna a sta cu "burta la soare" si mai vreau si concediu asa ca mi-au sugerat sa ma angajez undeva fictiv sa platesc acolo contributiile sa am macar 24 de zile lucratoare si apoi pot sa intru in prenatal.



E corect, pentru ca inainte de intrarea in primul CIC nu ai avut contract de asigurare pentru concedii si indemnizatii, cel pentru care angajatorii platesc acel 0,85%.
De cand ai intrat tu in concedii, legislatia s-a modificat considerabil (de exemplu, acum nici n-ai mai fi putut lua CIC fiind demisionara si neavand venituri 12 luni inaintea nasterii, varianta cu contributia platita direct nu mai este valabila).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns SoriLea spune:

Nu imi raspunde nimeni la ceea ce am intrebat?
va rog mult de tot, daca a veti cunostinta, informati-ma si pe mn?
multumesc mult.

Lucrul important este acesta...sa fii capabil in orice moment sa sacrifici tot ce ai, pentru ce ai putea sa devii. Charles Dubois


SoriLea - MAMI DE RAZVANEL

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mediajust spune:

Citat:
citat din mesajul lui SoriLea

Vin si eu cu o intrebare, referitor la salariul mediu pe firma dat de angajator.
Daca am Contract Individual de Munca, nu pot beneficia de acest salariu mediu pe firma?
Stiu ca e prevazut in CCM art 51 lit.c , dar nu stiu daca se aplica si la CIM.

Va multumesc.

Lucrul important este acesta...sa fii capabil in orice moment sa sacrifici tot ce ai, pentru ce ai putea sa devii. Charles Dubois


SoriLea - MAMI DE RAZVANEL





Da - teoretic ai dreptul la acest ajutor din partea firmei.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marina spune:

multumesc de raspuns. Lasa-ma putin sa repet sa vad daca am inteles clar. Persoana a inceput sa lucreze la 1 Oct, naste undeva in Iulie 2010, daca lucreaza pana in ultima secunda si isi ia cele 126 zile postnatal (asta e lauzia nu?) poate sa isi acopere cele 12 luni de venit prin aceasta modalitate?




Citat:
citat din mesajul lui Mediajust

Citat:
citat din mesajul lui Marina

scuze ca intreb aici, nu mai deschid alt subiect , in plus banuiesc ca exista informatia dar nu m-a interesat pana acum....cati bani primeste o persoana care nu a cotizat anterior nasterii 12 luni la stat (are o intrerupere de 3 luni). Ia ceva in prenatal/respectiv CIC?


Scuze inca odata ca nu sunt la topic exact




Pre/post natal da (126 de zile), CIC nu daca pana la nastere nu acopera cele 12 luni cu vreun tip de venit (se socoteste aici si perioada de sarcina si lauzie).
Banii sunt in functie de leafa si de nr. de zile lucratoare.

"Procesele iti rapesc timpul, banii, tihna si prietenii." (Proverb englezesc).


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mediajust spune:

Citat:
citat din mesajul lui Marina

multumesc de raspuns. Lasa-ma putin sa repet sa vad daca am inteles clar. Persoana a inceput sa lucreze la 1 Oct, naste undeva in Iulie 2010, daca lucreaza pana in ultima secunda si isi ia cele 126 zile postnatal (asta e lauzia nu?) poate sa isi acopere cele 12 luni de venit prin aceasta modalitate?




Citat:
citat din mesajul lui Mediajust

Citat:
citat din mesajul lui Marina

scuze ca intreb aici, nu mai deschid alt subiect , in plus banuiesc ca exista informatia dar nu m-a interesat pana acum....cati bani primeste o persoana care nu a cotizat anterior nasterii 12 luni la stat (are o intrerupere de 3 luni). Ia ceva in prenatal/respectiv CIC?


Scuze inca odata ca nu sunt la topic exact

Marina


Pre/post natal da (126 de zile), CIC nu daca pana la nastere nu acopera cele 12 luni cu vreun tip de venit (se socoteste aici si perioada de sarcina si lauzie).
Banii sunt in functie de leafa si de nr. de zile lucratoare.




Marina


Nu. (Bine ca ai dat datele concrete).
Deci:
Va avea concediu de sarcina si lauzie (126 de zile), luate oricand spre finalul sarcinii, cu conditia sa-si pastreze din ele obligatoriu 42 de zile dupa nastere (lauzia).
Nu va avea, din pacate, CIC (nu are 12 luni inainte de nastere acoperite).


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns SoriLea spune:

Multumesc pt raspuns

Lucrul important este acesta...sa fii capabil in orice moment sa sacrifici tot ce ai, pentru ce ai putea sa devii. Charles Dubois


SoriLea - MAMI DE RAZVANEL

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns emiliapop spune:

Citat:
citat din mesajul lui Mediajust

Citat:
citat din mesajul lui emiliapop

Citat:
citat din mesajul lui marius

La Casa de asigurari de sanatate.

Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa


M-am interesat la Casa de asigurari de sanatate si nu am cum sa duc la ei prenatalul pentru ca se considera ca eu daca sunt in CIC nu lucrez si deci ca urmare nu am cum sa imi iau prenatal adica concediu medical inainte de nastere daca stau acasa in CIC.
Pentru ei a sta in CIC inseamna a sta cu "burta la soare" si mai vreau si concediu asa ca mi-au sugerat sa ma angajez undeva fictiv sa platesc acolo contributiile sa am macar 24 de zile lucratoare si apoi pot sa intru in prenatal.



E corect, pentru ca inainte de intrarea in primul CIC nu ai avut contract de asigurare pentru concedii si indemnizatii, cel pentru care angajatorii platesc acel 0,85%.
De cand ai intrat tu in concedii, legislatia s-a modificat considerabil (de exemplu, acum nici n-ai mai fi putut lua CIC fiind demisionara si neavand venituri 12 luni inaintea nasterii, varianta cu contributia platita direct nu mai este valabila).

"Procesele iti rapesc timpul, banii, tihna si prietenii." (Proverb englezesc).


Multumesc pentru raspuns.

Emilia


Mergi la inceput