O noua eroare medicala
Raspunsuri - Pagina 7
Fomalhauti spune:
Xio, te-am admirat de multe ori cum iei apararea colegilor tai "din sistem", aici, pe forum, impotriva tuturor. (Si nu este singurul aspect pentru care te admir) Uneori am inteles din explicatiile tale, ca, in anumite cazuri, nu este vorba de greseli ci de situatii triste, care nu puteau fi schimbate.
Totusi, in cazul acesta, este vorba de un lucru grav, foarte grav, exact de ce scria in ziar, "neglijenta in servici". Si nu cred ca ceea ce s-a intamplat poate fi scuzat. Asistenta respectiva nu este deloc reprezentativa pentru asistentele din Romania, mai ales pentru cele de la neonatologie. Este "uscatura din padure" - dar nu ii putem gasi nicio scuza si este cat se poate de firesc sa plateasca pentru ceea ce a facut. Cu inchisoare. Si cu bani pentru toate tratamentele de care va avea nevoie copilul.
Sistemul sanitar din Romania are multe probleme. Da, una este lipsa de personal. Totusi, in spitalele din Bucuresti, lipsa nu este chiar asa de acuta...Chiar daca este, exista totusi niste prioritati, chiar si intr-o maternitate. Nu cunosc organizarea maternitatilor, cum este distribuit personalul. Nu cunosc maternitatea Bucur. Cunosc alte doua maternitati din Bucuresti, unde am nascut. Nu pot spune ca am stat mult, dar, de cate ori am cautat o asistenta de neonatologie, era acolo. Nu mi s-a intamplat niciodata, ziua sau noaptea, sa nu o gasesc fiindca este la sala de nasteri. Asa ca imi imaginez ca nu este una singura nici macar in tura de noapte. Teoretic, ar putea fi una singura intr-o maternitate unde sunt putine nasteri.
Tot din experienta mea de mamica: asistenta de neonatologie nu este solicitata la sala de nastere decat pentru scurt timp, cand se naste bebe, il ia, il spala, il cantareste si (parca) ii pune niste picaturi in ochi si apoi pleaca la salonul de nou-nascuti cu el. De fapt, nici nu poate sa treaca de la o nastere la alta fara sa treaca pe la salonul de nou-nascuti. Cred ca asistenta vinovata in acest caz a facut altceva, a dormit sau poate chiar a fost plecata din spital, nu stiu - dar nu e firesc sa nu treaca pe la un copil o noapte intreaga.
Apoi, unde sunt lampile astea de fototerapie? Sunt in salonul de nou-nascuti sau la terapie intensiva? Daca era terapie intensiva probabil trebuia sa fie cineva acolo tot timpul...Nu "la patul copilului", dar in incapere. Cand este o problema, nu suna monitoarele? Nu trebuie sa fie cineva acolo sa le auda? Daca era salonul de nou-nascuti, pai, micutii aia plang o gramada si trebuie linistiti...Cu un pic de glucoza, daca trebuie....
Cred ca inca nu stim tot ce s-a intamplat acolo. Unde a fost asistenta o noapte intreaga. Dar nu cred ca poate exista o scuza...
XIO spune:
Fomalhauti , tocmai ca nu ii iau apararea asistentei. Este un caz clar de neglijenta , nu se poate sa nu observi si sa nu simti ce se intampla intr-un asemenea caz.
Este clar ca nu a fost in camera aia nimeni , nu vad cum ar putea sa nu fie vina celei care trebuia sa aiba grija de nou nascutii de acolo.
Ce spun eu pe langa asta este ca acest caz este un semnal de alarma (al catelea oare?) ca personalul este insuficient.
Din punctul meu de vedere angajatii care au curajul sa lucreze in asemenea conditii sunt si ei niste victime pt. ca nu este normal sa ai in grija un numar imposibil de mare de pacienti . Problema este ca nu se iau masuri in acest sens (ca sa se inteleaga , de catre conducerea spitalului) si asa ajung sa fie distruse atat vietile pacientilor cat si ale unor angajati.
Lampile sunt in saloanele normale daca nou nascutul nu a fost prematur sau nu a avut alta problema si nu exista nici un monitor care sa tiuie.
La spitalul la care merg eu tot timpul este o asistenta in sala cu bebelusi , de faot sunt 2 sali una langa alta cu un geam intre ele , niciodata nu am fost acolo fara sa vad vreo asistenta.
Olina , eu cam ce am scris? Exact ce spui si tu : ca asistenta nu sta agatata de patul bebelusului , dar este in sala iar cand pleaca din sala pleaca pt. scurt timp.
Ramiris, asa cum se fac cereri si referate pt. aprobarea unui singur medicament se pot face si pt. astfel de cazuri.
***Fur is for petting**
http://www.xfactor.ro/#tp (produse eco)
http://www.adoptiicaini.ro/adoptii-virtuale/
http://www.adoptiipisici.ro/adoptii-virtuale/
http://freecycletm.ecosapiens.ro/
http://accesoriisihaine.blogspot.com/
http://www.4animals.ro/ajuta.html
bird70 spune:
De ce stau mamele cu bebelusii atat de mult in spital in Romania? Degeaba . Cred ca este ceva traditional si nimeni nu s-a gandit sa revizuiasca procedura. Asta cu supravegherea mamelor e gluma. Eu am nascut de 2 ori si nici macar o data nu mi-a cerut cineva sa se uite la mine dupa nastere sau nu am fost intrebata daca sangerez si cat. E adevarat ca nu am avut epiziotomie, ca am refuzat. Ce sa faci, idei moderne inspirate din strainataturi . Si am nascut fara sa am nici macar o zgarietura mica. La prima nastere am avut o hemoragie foarte nasoala, eu de unde sa stiu cat e normal sa pierzi dupa nastere? Am fost externata 3 zile dupa ce am nascut si abia am coborat cele cateva trepte de ameteala. Nu am iesit din casa 2 saptamani ca nu puteam sa ma uit in jos la scari. Cat de mult a contribuit epuizarea pe fondul hemoragiei masiva la depresia care a urmat, nici nu vreau sa ma gandesc. Depresie ramasa nediagnosticata evident, pentru ca doctorita la care am mers sa-i spun ca nu pot sa dorm, ca nu pot manca, ca nimic nu mai are sens (si eram in momentul ala evident confuza) mi-a spus: dar ce crezi tu mai, ca se cresc usor copiii?
Ce mi se pare foarte dureros este ca aceasta traditie (sa-i spunem asa) de-a tine mamele si copiii in spital 3-4 zile este atat de nociva. Chiar si cele mai moderne si curate spitale sunt periculoase ca potential de infectie, spitalele din Romania sunt adevarate bombe. Apoi faptul ca descurajeaza mobilitatea mamelor mi se pare foarte grav, crescand sansa de-a face DVT-uri. Normal ca nu se practica ciorapii aia speciali care previn tromboza, e cumva de inteles avand in vedere ca sunt foarte scumpi, dar ar trebui macar sa incurajeze mamele sa fie active, sa se ridice din pat, sa se miste, daca nu isi permit sa puna ciorapii aia pe ele. Daca ar trimite mamele acasa imediat dupa nastere nu ar mai exista riscul asta pentru ca acasa mamele ar fi active. Plus ca, acasa ar avea bietele femei posibilitatea sa stea liniste pe WC, sa faca un dus, etc. Pe mine m-a lasat masca cumnata-mea care a facut cezariana si careia medicul i-a spus sa nu faca dus o saptamana .
Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
miriama spune:
XIO, o gramada de teorie pe tine si nimic nu sta in picioare.
Daca acela ar fi fost copilul tau ai mai fi cautat atatea motive de scuza si te-ar mai fi interesat lipsa de personal sau mai stiu eu ce alte gaselnite; ar mai fi avut valoare vreo teorie pe care acum cu mandrie o expui? Te asigur ca nu. Si eu sunt mama, dar as fi strans-o de gat pe asistenta fara sa clipesc... Asa ea isi va lua o pedeapsa, chiar si inchisoarea, scapa, isi vede de treaba iar copilul ramane desfigurat pe toata viata lui.
"Arata-te puternic cand esti slab si slab cand esti puternic"
Sabina spune:
Bird, eu am avut cezariana joi la 12 si sambata dr mi-a dat drumu acasa, la prima nastere miercuri la 10 noaptea, ca a fost pe nasoale, de urgenta, si tot samabata acasa.
Mi-a zis textual sa plec mai repede din spital, ca mai fac vreo nefacuta....si mi-a mai zis ca primu lucru cand ajung sa fac un dus lung sa dau jos flora de spital.
la nasterea a doua toti credeau ca vin luni acasa...ce-i aia la 48 de ore dupa operatie sa iesi din spital?
Dar m-au sustinut si asistenta de la neonato si dr ginecolog, mai ales ca eram la bb doi, deci cu experienta.
Asa ca se poate. Mai ales cu un pic de informare inainte....si vointa....
Dar mamele nu sunt sfatuite inainte de nastere, nu li se spun o groaza de lucruri.
Eu nu stiu nici in ce stare de sanatate era mamica respectva, dar eu, la cateva ore dupa cezariana am rugat sa mi se faca un calmant, si cu durerile amortite m-am dus sa stau cu Gh. Erau 2, 3 intr-un patut si plangeau care mai de care. Al meu dormea. Alea cum m-au vazut acolo au zis ca-s nebuna, dar eu le-am rplicat ca daca mi-l lasa sa planga fac urat, ca la cel mic scancet sa mi-l aduca la alaptat.
Si acolo, la post operator, trageam de timp sa nu mi-l ia.
Dar, repet, o femei la prima nastere nu stie nimic din toate astea.... a cui e vina??
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo
XIO spune:
Citat: |
citat din mesajul lui miriama XIO, o gramada de teorie pe tine si nimic nu sta in picioare. Daca acela ar fi fost copilul tau ai mai fi cautat atatea motive de scuza si te-ar mai fi interesat lipsa de personal sau mai stiu eu ce alte gaselnite; ar mai fi avut valoare vreo teorie pe care acum cu mandrie o expui? Te asigur ca nu. Si eu sunt mama, dar as fi strans-o de gat pe asistenta fara sa clipesc... Asa ea isi va lua o pedeapsa, chiar si inchisoarea, scapa, isi vede de treaba iar copilul ramane desfigurat pe toata viata lui. "Arata-te puternic cand esti slab si slab cand esti puternic" |
Eu am impresia ca nu citesti ce scriu. Vrei si tu sa te certi si te-ai gandit la mine? Gresit. Mai incearca in alta parte.
***Fur is for petting**
http://www.xfactor.ro/#tp (produse eco)
http://www.adoptiicaini.ro/adoptii-virtuale/
http://www.adoptiipisici.ro/adoptii-virtuale/
http://freecycletm.ecosapiens.ro/
http://accesoriisihaine.blogspot.com/
http://www.4animals.ro/ajuta.html
accept92 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui bird70 Asta cu supravegherea mamelor e gluma. Eu am nascut de 2 ori si nici macar o data nu mi-a cerut cineva sa se uite la mine dupa nastere sau nu am fost intrebata daca sangerez si cat. E adevarat ca nu am avut epiziotomie, ca am refuzat. [...] Plus ca, acasa ar avea bietele femei posibilitatea sa stea liniste pe WC, sa faca un dus, etc. |
La noi epiziotomia este sfanta. Nu ma intreba de ce. Nici eu nu mi-am dorit-o. Si asta se leaga de treaba cu WC-ul. Mai exista un motiv pentru care mama nu este externata : cine nu a facut caca (ma scuzati) nu pleaca acasa (in stransa legatura cu epiziotomia care ar putea plezni la eveniment)- astea susoteau toate mamicile pe sala cand asteptau la control. "Fetelor vedeti sa spuneti ca ati facut caca, altfel nu va lasa medicul sa plecati!". Cam asa este tratat pacientul la noi in spitale. Bineinteles ca majoritatea minteau. Sistem de 2 bani! Nici nu stii daca sa zambesti sau sa fugi in padure. Eu mi-as fi dorit sa nasc acasa, nici asta nu prea se poate la noi...
Sabina spune:
dar din fericire nu e peste tot asa, mie dr mi-a zis ca n-am nicio sansa in maternitate (cu defecatu )...sa ma duc repede acasa.
Din miturile cezarienei: se pune sonda inainte sa-ti faca anestezia, fals! Mie mi-a pus dupa, ca sa nu simt niciun disconfort.
daca cereti, se poate!
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo
Olina87 spune:
xio, whatever...
nu mai postez inca odata pasajul in care ii iei apararea asistentei negru pe alb, l-am citat mai sus...
diana spune:
Si pe mine m-au tinut in spital timpul minim. La prima cezariana m-au tinut 5 zile fiindca am nascut prematur. M-au externat in prima zi cand s-a observat ca bebe suge de la titi si a luat 80g. Desi am nascut prematur, la 24 de ore l-am avut in sistem roamning/in. Am iesit din spital cu un bebe de 1900 g si am revenit in spital peste 3 sapt pentru vaccinare BCG la 2300g.
La a doua cezariana am stat in spital exact 48 ore. Luni la ora 14 am intrat in operatie iar miercuri la ora 14 ieseam pe poarta spitalului.
Asa ca se practica. Toata lumea se mira ca am iesit asa repede din spital . Dar am ascultat sfaturile ginecologului si mai ales ale neonatologului care mi-au spus ca este mai bine pentru noi sa stam acasa decat in spital. A... si nu ma lasau sa stau in pat deloc...ma ridicau din pat si imi spuneau sa ma plimb...
Va pup