O noua eroare medicala

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Care ministru? N-avem guvern - n-avem ministru. Responsabilitatea e a parintilor - cine i-a pus sa faca copii? Si culmea, sa vrea sa nasca si intr-un spital! - asta e un amar haz de necaz.

Primul meu copil a star si el la "lampa" in cea de-a doua zi de viata. Recunosc ca am avut un soc cand m-am dus la alaptat si pattul lui era gol. Pana sa ma prind ca una din mogaldetele din incubator - cu ochii lipiti cu bangdaj e al meu...recunosc ca am cam tremurat. Din cate stiu, decizia de a fi pus un copil cu icter la "lampa" nu e luata de o asistenta ci de medicul pediatru de la neonato si in permanenta exista medic de garda. In cazul meu, cu toate ca a stat 24 ore la foto, icterul a persistat inca 2 saptamani si a trebuit sa-i dau si medicamente. In concluzie, in cazul puiului meu decizia medicala a fost corecta. Ce vreau sa zic - desi a stat o zi intreaga nu era 'parlit", nici macar "bronzat". Ceea ce ma face sa inclin ca incubatorul in care a fost pus bb-le in cauza era ori defect, ori prost setat = eroare umana.

De ce nu se sta mai putin in spital? Din cauza vaccinurilor care se fac copiilor nou nascuti si care (din cate am inteles) nu se fac in primele 24 ore. La o nastere normala, fara complicatii mama/bb se doarm in spital 2 nopti. La cezariana- 3.

De ce nu prea exista sistem de roomig? Pentru ca spitalele nu au capacitatea necesara. Saloanele au de multe ori cate 8 paturi - cum ar fi sa se aduca si 8 patuturi de bb-i?). Toaletele sunt pe hol (2 wc-uri la 6-10 saloane). In salon exista o chiuveta (unde eventual, pe langa cele 8 mamici sa se spele si 8 bb-i?) iar dusuri - nu sunt (de unde si toaletarea facuta de personalul medical). Ce povestesc aici nu se intampla intr-un sat uitat de lume ci in Bucuresti, intr-una din cele mai bine cotate maternitati. Bine cotata din punct de vedere al oamenilor care lucreaza in ea, pentru ca felul in care a fost construita cladirea nu-i ajuta. Ce sa faca? Sa o inchida?
Nici macar mese de nastere nu sunt suficiente. Sau paturi in sala de travaliu. Cand l-am nascut pe-al doilea copil, am avut repartizat un scaun desi aveam dilatatie 5 (ma simteam bine si preferam sa ma plimb), pentru ca nu erau paturi. Dupa ce-am nascut, am mai stat degeaba pe masa de nastere vre-o jumatate de ora pt ca n-aveau brancarda sa ma ia de acolo (le-am propus sa ma dau jos si sa ma duc singura, dar cica nu e ok). Presupun ca ar trebui investiti multi bani in refacerea sistemului sanitar, dar....Probabil ar trebui construita o maternitate noua, moderna, care sa preia pe rand cazurile celorlalte spitale iar acestea sa se renoveze/doteze. Frumos spus dar cu ce? Cand nu sunt nici macar medicamente? Matusa mea a bia a reusit sa obtina citostaticele pt anul asta. Din ianuarie - poate vine buget nou. Nici sa le cumpere nu poate pentru ca nu se gasesc in farmacii.

Dar, aici vine partea dureroasa, desi sistemul este cum este, oamenii pot face diferenta. Oamenii (asistente, medici - in cazul de fata) pot face ca peretii urati si lipsa conditiilor sa treaca mai usor, mai ales cand tii in brate puiul mic. Imi vine sa plang cand ma gandesc la bietul pui - chinuit din prima lui zi de indolenta unei (unor)....nu stiu cum sa le zic (oameni nu, animalele sunt mult prea bune...). Stiu ca razbunarea-i arma prostului, dar in locul parintilor - nu vreau sa ma gandesc ce asi face.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

Anya, eu nu stiu cum a fost la bb al tau, dar iti spun ca a mea cea mare a avut icter 6-7 saptamani.
Se numeste icter de alaptare si trece de la sine.
manca f putin si des, a luat mai prost in greutate pentru ca eu aveam desprsie si imi era frica sa ii dau sa suga. In cazul icterului de alaptare se recomanda sa suga bebelusul cat mia mult. Cand mi-a trecut psihoza a tercut si icterul.
dar este fiziologic, mi-a explicat dr Culcer ce si cum la vremea respectiva, dar din pacate am uitat. noi avem si rh diferit, eu negativ, fata pozitiv. De mentionat ca aceasta d-na doctor este cea mai buna din Ro, impreuna cu alte cateva care spun acelasi lucru(Palicari, Nanu, Stoicescu)
Deci, pt stiinta altor mamici, uneori asa actioneaza organismul bebelusilor, nu sunt necesare medicamente, nici stat la lampa. Ci alaptat f f mult. Normal ca daca sta copilul la distanta si-i dai la 3 ore nu-i trece icterul....

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!

Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns silvia_d spune:

Cum putem ajuta si noi acest bebelus/familia lui?

Mergi la inceput

PS, pt viitoare mamici. dati un google search dupa icterul de alaptare, o sa gasiti un articol pe Itsy bisi, sau cum se scrie. E f f bun, tradus dupa Jack Newman, din canada, unul dintre cei mai mari neonatologi din lume, e fantastic!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns accept92 spune:

Nu orice icter este de alaptare, nu orice icter este inofensiv. Rog pe cei care s-au aflat in aceasta situatie particulara sa nu generalizeze. Pentru a decide daca fototerapia e necesara, se fac analize de sange pentru a verifica nivelul bilirubinei. Indifenet de natura icterului, daca valorile depasesc un anumit prag, icterul este foarte periculos pentru copil si nu se trateaza la soare. In acelasi timp fototerapia se face prin expunerea la o lampa speciala, nu neaparat in incubator (probabil ca daca este frig in spital, nu se poate tine copilul dezbracat in camera si atunci se prefera incubatorul).

Este mai periculos sa pleci acasa cu un copil afectat de o forma grava de icter decat sa stai in spital si acesta sa faca fototerapie (nu presupune nici un risc fototerapia in sine si oricum ajuta copilul mai rapid decat statul la soare, care pe langa radiatii pozitive emite si radiatii periculoase ; fototerapia se face timp de minim 24 de ore, cum ai putea sa ti un copil in soare 24 de ore?). Ar fi o dovada de iresponsabilitate sa refuzi fototerapia indicata de neonatolog pentru ca ai citit tu pe itzy bitzy ca orice icter este de alaptat, la fel si sa incurajezi o astefl de atitudine.

Mergi la inceput

Formele acelea f grave sunt extrem de rare si imediat recunoscute de medici, accept, nu stiu ce urmaresti.....Jack Newman este clar unul dintre cei mai mari neonatologi din lume, asa ca interventia ta este voit rautacioasa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ymca spune:

intreba cineva mai devreme la ce maternitate mai exista sistem rooming in. la Polizu. am nascut acolo si am avut bebelusul langa mine mereu. am fost repartizata in camera cu 2 paturi. 1 singura chiuveta. am fost anuntate din start ca acea chiuveta se foloseste exclusiv pentru spalatul bebelusilor. noi ne duceam la cea de pe hol si am respectat intocmai indicatiile. copiii mei au avut icter care a durat tot cam 2 saptamani si nu a necesitat niciun tratament. nu cred ca orice bebelus nascut in Ro se pune la lampa. in saloanele cu 8 paturi erau si 8 bebelusi. am vazut cu ochii mei si ciudat, parca era mai liniste decat in al meu...se luau bebelusii unii dupa altii si dormeau mai bine in aglomeratie. si erau si mamici cu ei sub lampa.

asistentele nu dadeau lapte praf la bebelusi...eu chiar ma rugam de ele sa-i dea ceva alei mele si m-au refuzat. treceau pe holuri si zbierau: politica spitalului este sa alaptati 24 de ore din 24 daca bebelusul o cere! and that's what I did.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pisigri spune:

Da lamuriti-ma si pe mine, daca fototerapia se face 24 ore inseamna ca a fost intr-adevar setat prost aparatul, nu? Ca nu cred ca a stat bebelusul mai mult de 24 de ore uitat in incubator. Sau aparatul era defect - ipoteza contrazisa deja de declaratia managerului spitalului, citata mai sus.

Editez ca am mai citit pe net: bebelusul s-a ars atingindu-se de peretii incinsi ai incubatorului? Parca nu prea cred ca e chiar asa, dar cum nu sint sigura, ridic alta intrebare: daca pretii aia se incing asa de tare, de ce spune Xio ca nu e nevoie ca bebelusul sa fie pazit tot timpul cit sta la fototerapie?

If you can't say something nice, then don't say nothing at all

"In a world filled with hate,we must still dare to hope.In a world filled with anger,we must still dare to comfort.In a world filled with despair ,we must still dare to dream. And in a world filled with distrust,we must dare to believe."-Michael Jackson

http://pisigri.blogspot.com/

Mami de Ilinca (5.03.2009)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns accept92 spune:

Citat:
citat din mesajul lui pisigri

Da lamuriti-ma si pe mine, daca fototerapia se face 24 ore inseamna ca a fost intr-adevar setat prost aparatul, nu? Ca nu cred ca a stat bebelusul mai mult de 24 de ore uitat in incubator. Sau aparatul era defect - ipoteza contrazisa deja de declaratia managerului spitalului, citata mai sus.

Nu fototerapia in sine a ars bebelusul ci peretii incubatorului. De care probabil copilul s-a atins dupa mult timp de plans si agitat din cauza caldurii. Un copil nou nascut trebuie sa se agite destul de tare sa isi schimbe pozitia. Fototerapia se poate face si mai mult de 24 de ore, de la caz la caz, nu arde si nu este dependenta de incubator, se poate face si acasa daca ai lampa. Personal o consider mult mai inofensiva decat razele soarelui la care copilul ar trebui expus tot atata timp ca la fototerapie, este parerea mea si nu as sfatui pe nimeni sa fuga de fototerapie, in primul rand pentru ca in unele cazuri este absolut necesara si in al doilea rand pentru ca rau nu face, ea este benefica unui copil afectat de icter-chiar daca nu grav.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

accept, xio - va rog sa explicati voi diferenta intre incubator si fototerapie pentru ca din cate stiu eu sunt doua aparate diferite cu utilizare diferita

de obicei in maternitati e ff cald (am nascut eu in octombrie si ianuarie si stateam cu geamul deschis toata ziua), asa ca simplul icter (cu recomandare de fototerapie) nu prea are legatura cu incubatorul

ceva e in neregula

Mergi la inceput