drept mostenire ?

drept mostenire ? | Autor: ioanacarmen

Link direct la acest mesaj

Va rog sa ma ajutati cu cateva informatii.
Bunica din partea mamei a avut o verisoara primara, s-o numim Norica ( mamele lor au fost surori). Bunica mea e decedata, verisoara traieste.
Norica nu are nici o alta ruda in afara de mama mea, dupa care urmez eu, ca si grad de rudenie. In caz de deces al Noricai, mama cum poate demonstra gradul de rudenie, cum poate cere dreptul la mostenire? Exista undeva la evidenta populatiei registre de unde se pot scoate acte care sa demonstreze gradul de rudenie si implicit de aici sa rezulte dreptul de unica mostenitoare sau cum se probeaza acestea?
Norica i-a spus mamei ca evident ea va mostenii totul, dar in fata legii cum demonstrezi ca tie ti se cuvine averea?
A doua problema ar fi ca Norica are probleme destul de mari cu scleroza ( are 86 de ani) in ultima vreme si nu-si mai aminteste daca a semnat sau nu un act cu niste persoane straine care se obligau sa aiba grija de ea si in caz de deces sa mosteneasca ei totul. Acele perosane vin din cand in cand sa-i aduca de mancare, dar nu mai mult.
In caz ca totusi a semnat acel act in urma cu cativa ani, in urma decesului acel act poate fi atacat existand mosteniri legali- respectiv mama mea?

multumesc

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Mediajust spune:

Citat:
citat din mesajul lui ioanacarmen

Va rog sa ma ajutati cu cateva informatii.
Bunica din partea mamei a avut o verisoara primara, s-o numim Norica ( mamele lor au fost surori). Bunica mea e decedata, verisoara traieste.
Norica nu are nici o alta ruda in afara de mama mea, dupa care urmez eu, ca si grad de rudenie. In caz de deces al Noricai, mama cum poate demonstra gradul de rudenie, cum poate cere dreptul la mostenire? Exista undeva la evidenta populatiei registre de unde se pot scoate acte care sa demonstreze gradul de rudenie si implicit de aici sa rezulte dreptul de unica mostenitoare sau cum se probeaza acestea?
Norica i-a spus mamei ca evident ea va mostenii totul, dar in fata legii cum demonstrezi ca tie ti se cuvine averea?
A doua problema ar fi ca Norica are probleme destul de mari cu scleroza ( are 86 de ani) in ultima vreme si nu-si mai aminteste daca a semnat sau nu un act cu niste persoane straine care se obligau sa aiba grija de ea si in caz de deces sa mosteneasca ei totul. Acele perosane vin din cand in cand sa-i aduca de mancare, dar nu mai mult.
In caz ca totusi a semnat acel act in urma cu cativa ani, in urma decesului acel act poate fi atacat existand mosteniri legali- respectiv mama mea?

multumesc

Am o veste proasta: mama ta nu are vocatie succesorala, nu o mosteneste pe matusa. Ultima persoana care putea veni la succesiune era bunica (verisoara primara, ruda de gradul IV), mama ta este deja ruda de gradul V - deci nu are drept de mostenire.

Banuiesc ca urmatoarea intrebare este ce se intampla cu averea. Din ce spui - probabil ne aflam in prezenta unei liberalitati (probabil donatie cu clauza de intretinere, daca vine cineva sa aduca mancare), deci acei donatari vor fi proprietari dupa moartea ei.
Daca nu exista nici un act - atunci ne aflam in situatia de desherenta, mostenirea va ramane vacanta si va reveni statului.

Revin ca sa evit urmatoarea intrebare - totusi ce ar mai fi de facut?
Din pacate, nu prea vad ce - daca nu era atat de in varsta si cu probleme de scleroza, poate reuseati s-o convingeti sa rezolutioneze donatia, si apoi sa doneze voua (mamei sau tie). Acum insa, nici un act de vointa al ei n-ar sta in picioare in fata nimanui (asta daca chiar ati gasi un notar dispus sa admita ca e in deplinatatea facultatilor), data fiind varsta si starea ei.

Mergi la inceput