scaune cu muozitati cu singe
Raspunsuri - Pagina 2
AYSHA 2 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui mianna NU GENTAMICINA! sper sa nu vina prea tarziu raspunsul meu, dar chiar daca ai apucat sa-i dai, te rog, intrerupe-o URGENT si du-te la alt medic. gentamicina si streptomicina NU SE DA LA COPII. in niciun caz la un pui atat de mic. are efecte oto-toxice si nefro-toxice. pe romaneste, afecteaza auzul si rinichii. am intalnit din pacate o fetita care-si pierduse auzul in urma unui asemenea tratament, la o varsta mai mare de 2 luni. ufff.... Asculta, priveste si taci!... Din brate fa-ti aripi de fier Si zboara cu ele spre cer!... |
iata un argument la ceea ce am spus mai sus. Eu in locul ei as innebuni: deci e alergie la proteina laptelui de vaca sau o enterocolita de natura infectioasa care necesita antibiotic, daaar nu gentamicina care trebuie intrerupt urgent si consultat un alt medic
nu contest buna credinta a mamicilor care au dat sfaturi, insa singurul sfat echilibrat pe care il vad eu este consultarea unui medic. Cel mult, recomandati un medic bun sau un spital bun si cam atat
Chiar mamica a spus in primul post ca e terminata atat fizic cat si psihic va rog, moderatie, trebuie sa aiba grija de un copil de 2 luni, nu uitati asta !
mianna spune:
nu inteleg la ce anume e argument postul meu. ziceai ceva de datul cu parerea. gentamicina nu e rezultatul datului cu parerea, ci o recomandare a unui medic, din pacate, in urma unui consult. acelasi medic ii poate recomanda tot gentamicina si la aflarea rezultatelor, fiindca una-i sa identifici ca germenii respectivi sunt sensibili la genta, si alta-i s-o si administrezi unui sugar de 2 luni.
AYSHA 2 spune:
e vorba de indemnul de a intrerupe tratamentul administrat de un medic care a consultat copilul
mi se pare o problema de sanatate serioasa, oricare ar fi aceea, a unui copil de 2 luni iar sfaturile sunt date unei mamici coplesite de aceasta situatie, iar a-ti da cu parerea cu privire la cauze si tratament mi se pare cel putin riscant
si copilul meu a primit gentacimina cand avea 1o luni, exact aceleasi simptome, de la un medic de la grigore alexandrescu. de la mai mult medici am aflat ca, in situatia in care este vorba de un copil mic ( in speta, 2 luni)nu il lasi fara tratament antibiotic pana vine rezultatul analizelor. La coprocultura, vine dupa 3 zile.
In plus, o infectie in organism poate fi relevata si de anumite valori ale sangelui ( VSH, CRP, leucocite, etc)
deci, lucruile nu sunt albe sau negre, medicul are la dispozitie posibilitati mai largi de apune diagnostic, asadar, a da sfaturi in astfel de situatii mi se pare hazardant
mianna spune:
Citat: |
citat din mesajul lui AYSHA 2 e vorba de indemnul de a intrerupe tratamentul administrat de un medic care a consultat copilul |
nu am precizat ca si eu sunt medic. ok, nu cel care a consultat copilul. doar unul care stie ce efecte adverse pot avea aminoglicozidele. probabil am fost prea socata cand am citit "gentamicina", si n-am realizat ca poate ar fi trebuit sa adaug si asta. doar doua exemple:
http://www.dizziness-and-balance.com/disorders/bilat/gentamicin%20toxicity.htm
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=118534
a fost pentru prima data cand am folosit capslock-ul cand scriu pe un forum. si asta pentru ca am sperat ca mamicile care citesc aici sa retina informatia, cu riscul de a fi blamata pentru interventia mea. tocmai pentru ca mi s-a parut o problema de sanatate serioasa - mai serioasa decat intreruperea tratamentului timp de cateva ore.
nu am recomandat tinerea copilului fara tratament pana la aflarea rezultatului, ci intreruperea unui tratament cu potential toxic ingrozitor la aceasta varsta. o varsta la care functia rinichiului nu poate fi comparata cu cea a adultului, iar un tratament la domiciului nu permite monitorizarea ei. o varsta la care sistemul vestibular poate fi afectat fara a avea posibilitatea de a-l examina - nu ai cum sa afli daca un copil de 2 luni are sau nu tulburari de echilibru. o varsta la care deficientele auditive sunt greu, chiar imposibil, de obiectivat.
si nu, faptul ca si copilul tau a urmat acelasi tratament la o varsta mica nu anuleaza concluziile atator medici si cercetatori despre riscul unui astfel de tratament - arata doar ca puiul mic a avut noroc, pe care i-l urez sa-l aiba intotdeauna.
nu la toti pacientii se manifesta aceste efecte adverse. insa exista atatea variante de tratament, incat nu inteleg de ce am supune un copil acestui risc.
imi mentin recomandarea, cu riscul de a o tulbura mai mult pe mamica - insa prefer o asemenea tulburare, in locul incurajarii nefondate "l-a recomandat un medic". nu inteleg de ce, dar n-as dori sa aflu ca peste un timp se va regreta decizia de a urma aceasta recomandare. nu consider mai utila linistea ei versus potentialul toxic al gentamicinei, imi pare rau. as fi vrut sa existe o cale mai blanda de a spune ce-am spus, insa eu una n-o cunosc.
poate ca pregatirea mea ma califica sa postez un asemenea avertisment; poate ca nu. in opinia mea, orice persoana e calificata sa posteze, oricand, cu capslok, un asemenea avertisment, din momentul in care l-a luat la cunostinta. chiar daca nu stie sa explice de ce, chiar daca nu va fi crezuta. daca ridica un semn de intrebare, din punctul meu de vedere e suficient. fiindca ma gandesc ca mamica fetitei pe care am intalnit-o eu si mi-a rupt sufletul ar fi preferat sa fi intalnit acest avertisment pe un forum, la momentul potrivit.
nu consider ca un forum e locul unde sa se recomande tratamente, insa cred ca e locul unde se pot contesta anumite tratamente. in special intr-un asemenea caz, cand situatia nu era amenintatoare de viata si gentamicina unicul tratament posibil. gandindu-ma acum, nu reusesc sa-mi amintesc vreun alt medicament care mi-ar provoca o reactie atat de vehementa.
poate e o parere pertinenta, poate e doar o parere. fiecare o ia dupa cum doreste.
mayaione spune:
Fetitei mele i s-a administrat la 2 luni timp de 5 zile ampicilina+gentamicina, starea s-a agravat, apoi am dat peste un medic f bun care mi-a zis sa opresc imediat gentamicina, mi-a explicat atunci riscurile si am stopat tratamentul. Ne-a trecut pe intravenos medocef, imediat si-a revenit. Chiar m-au macinat zilele acelea in care i-am facut gentamicina, in urma recomandarii a doi medici, de atunci si eu spun mamicilor pe care le cunosc ceea ce am aflat, gentamicina poate duce la pierderea auzului si acest aspect nu trebuie neglijat.
Daianap nu au luat in calcul deloc si posibilitatea intolerantei? Chiar mi-e greu sa cred ca are enterocolita la 2 luni, in special ca ei papa la san sau biberon, pe care il sterilizam.
liliana83 spune:
Subscriu la ceea ce a spus mianna.Cand a avut si copilul meu scaune acide un medic pediatru mi-a recomandat sa-i dau gentamicina inainte de a primi rezultatul la analize. Norocul meu ca uneori am o presimtire in ceea ce priveste copilul si am zis ca nu-i dau pana nu primesc rezultatul .Intre timp i-am pov. mamei mele ce tratament mi s-a recomandat , si la nici jumatate de ora m-a sunat sa-mi zica sa NU-I DAU GENTAMICINA ca tocmai vorbise c-o mamica a carei fetite surzise din aceasta cauza. Deci mareeee atentie. Va doresc insanatosire grabnica
mianna spune:
inca ma uimeste (si ma infurie) ca sunt atatia medici care au lipsit la cursul respectiv la farmacologie, n-au deschis vreun prospect de gentamicina sau streptomicina (btw, streptomicina poate avea aceleasi reactii adverse, dar are alte indicatii, nu e folosita pe scara larga la fel ca gentamicina, dar daca va intalniti cu ea e bine de stiut ca va asumati aceleasi riscuri) si n-au aflat nici macar intamplator care sunt riscurile, desi le stiu multe persoane fara pic de pregatire in domeniu. fiindca nu pot crede, chiar nu pot crede ca cineva e dispus sa isi asume constient riscul unor asemenea efecte foarte probabil ireversibile.