Cum ii culc?
Raspunsuri - Pagina 2
bird70 spune:
Incearca sa ii pui in camere separate pentru ca acum sunt mari. Baiatul mare probabil nu mai are nevoie de somnul de dupa-masa, cu el va fi mai usor ca il vei culca mai devreme. Copiii mei nu au mai dormit dupa-masa de pe la 2 ani dar eu nu am stat cu ei niciodata. Aveam ritualul de culcare, apoi un pupic si gata.
Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
ilse spune:
Citat: |
citat din mesajul lui bird70 Incearca sa ii pui in camere separate pentru ca acum sunt mari. Baiatul mare probabil nu mai are nevoie de somnul de dupa-masa, cu el va fi mai usor ca il vei culca mai devreme. Copiii mei nu au mai dormit dupa-masa de pe la 2 ani dar eu nu am stat cu ei niciodata. Aveam ritualul de culcare, apoi un pupic si gata. Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation |
Exact, si eu procedez la fel, cica ritualul de culcare are si el rolul lui, asa ni s-a explicat aici:) si eu vad logica in explicatia urmatoare:
-asa cum si noi dupa o zi incarcata avem nevoie de ceva timp relaxant si oarecare rutina ca sa ne linistim si sa ne punem in ordine gandurile, ca sa purced la somn, asa si ei au nevoie de ceva "cunoscut" ca sa se poata linisti dupa toate senzatiile zilei
-o baita urmata de imbracatul cu un cantecel linistitor sau o poveste scurta (maxim 5-10 minute) si invelit, pupat si gata iesit din camera
La pranz la fel:
-un lapte, un joc sau o povetse de 5 minute un luat in bratica cu paturica preferata, pus in patut, facut daca se poate putin mai intuneric, un loc mai linistit si gata.
La mine personal a mers la toti 3, ei si stiu cumva ca dupa un laptic de seara urmeaza spalatul pe dinti, pijamaluta, carticica, lumina de veghe pe hol, pupat, bagat sub plapumica si gata, nani .
Si flexibilitate as zice...daca sunt zile cand efectiv nu au chef asta e, nu e o tragedie...sau daca noaptea vreunul vine in patul nostru intre noi, la fel, fara filosofie multa, ca dispare somnu, luat in brate, bagat sub plapuma noastra, pupat, gata la nani.
Ah si mai e ceva: fara senzatii tari seara, la noi in casa nu exista teveu dupa 6 seara, never...in primul rand ca nu e normal, un copil trebuie sa se joace...nu sunt contra total, mai vor si ei sa vada un desen animat, dar nu asa tarziu si nu mult...oricum joaca ii oboseste si ii stimuleazam ca pe noi jobul...si dupa o zi incarcata nu e copil care sa nu adoarma rapid, decat daca trec limita aia stiti voi care...cand sunt super-excitati si obositi, d-aia eu sunt de principiul: cand vezi ca virgula copilul da semne de oboseala, gata, terminat orice, ritualul si sub plapumica.
eu si 3 banditi: ilse(1.01.2004), sven(1.01.2006) si thor(1.07.2008)
bonta_bonta spune:
Buna din nou,
In primul rand multumesc din nou pentru raspunsuri, e datator de speranta sa vezi ca se poate in alte familii, deci o sa reusim si noi
sambata si duminica a fost mai bine, in sensul ca nu l-am culcat pe cel mare la pranz si la 7 seara dormea dus, cel mic doarme la pranz intre 2 si 4 ceea ce inseamna ca inainte de 9 jumate nu avem sanse sa doarma. el e un vorbaret teribil, mereu are ceva de comentat si cu cat e mai obosit cu atat vorbeste mai mult si se "autointretine" treaz. Si spre deosebire de cel mare, nu-i plac povestile, ci cantecelele deci cred ca treaba cu culcatul la ore diferite ramane cea mai buna optiune.
in camere separate nu pot sa ii pun sub nici o forma, alearga unul dupa celalalt prin casa, nu suporta sa se stie separati (asta desi isi petrez ziua caftindu-se ). dar daca stiu ca dorm in aceeasi camera, chiar la ore separate, se pare ca accepta situatia.
si noi avem ritualul de seara, credeti-ma, insa nu stiu de ce ei nu sunt deloc impresionati de el... in mintea lor e tot joaca, joaca, joaca.
de "senzatii tari" nu putem scapa, fiindca venirea noastra a parintilor acasa le provoaca, incepe ora de harjoana cu tati, povestile cu mami... oricum tv l-am desfiintat cu totul. Niste desene animate si filme vad doar pe PC eventual dimineata cat timp mananca si isi bea mami cafeaua.
oricum e mai bine. sa vad daca reuseste mami sa se descurce cu ei doi singura acasa cu acest program de amiaza si sa fie consecventa. Mie imi e destul dfe clar ca s-au cam diferentiat ca program si o sa fie cam asa aproximativ un an... asa cred ca dupa un an or sa aiba din nou program comun fara somn la amaiza. Voi ce credeti?
anya spune:
Referitor la somnul de pranz: daca vei vrea sa dai copiii la gradinita cu program prelungit - nu le scoate somnul. In toate gradiitele din Romania somnul de pranz e obligatoriu. iar cei care nu dorm, ori trebuie sa stea linistiti in pat (ceea ce e destul de greu pt ei) ori primesc buline negre .
Si eu am 2 baieti care dorm in aceeasi camera. Le-am facut de la inceput paturi suprapuse si au dormit impreuna, de cand l-am adus pe cel mic din maternitate. Daca au program de somn diferit trebuie sa ai grija sa stai permanent cu "cel treaz" ca sa nu faca galagie prea mare. Asa cum sunt acum, cu program comun de somn e cel mai comod pt parinte.
Eu am reusit sa-i fac sa doarma de dupamiaza pana la varsta de 3 ani cand i-am dat la gradi si acolo a fost treaba educatoarelor. Acum, cel mare are 7 ani si cel mic 4 si in weekenduri, uneori, ii mai las sa sara peste somnul de pranz, dar cel mic uneori mai adoarme pe canapea sau in masina, asa ca se simte inca nevoia unui somn suplimentar.
La inceput, cand era cel mic bb, il pumeam pe celalalt in pat si bb-ului ii dadeam sa suga, adormea la supt si il puneam in patut, in aceeasi camera iar cel mare facea liniste sa nu trezim "urlatoarea". Incetul cu incetul i-am invatat sa respecte somnul celuilalt si chiar daca se trezesc, sa stea cuminti sau sa vina la mine, dar in liniste. Seara, intotdeauna, mai stau si ei de vorba, dar daca depasesc limita le mia zic, ii mai cert, ii amenint ca dimineata le va fi greu sa se trezeasca pt scoala si gradi....si se culca, sau macar stau cuminti si il lasa pe celalalt in pace. Din pat n-au voie sa se dea jos decat pt pisu'.