Cumnata - cum sa scap de nervi

Cumnata - cum sa scap de nervi | Autor: Lilith

Link direct la acest mesaj

Ma descarc si eu aici, ca nu am cui sa ma plang si poate primesc niste solutii la problema asta.

In ultimul timp sora mai mare a sotului ma calca pe nervi de cate ori ne vedem sau auzim.

Ultima traznaie a fost saptamana asta. S-a autoinvitat la noi de Ziua Recunostintei (o sa stea 5 zile la noi), ceea ce nu e o problema, avem loc si chiar ma asteptam, pentru ca asa a facut in fiecare an. Dar eu aveam de gand sa organizez masa la mine acasa si sa invit si pe fratele mai mare al sotului cu sotia si fetita lui, plus o prietena de-a mea care nu are unde sa se duca. Ei bine, cumnata mea s-a trezit sa vorbeasca cu fratele sotului (deci si al ei) sa mergem cu totii la ei (la fratele mai mare) in ziua respectiva. Asta fara sa ne intrebe pe mine si pe sotul meu nimic. Va dati seama ca m-am enervat cand am primit email de la ea cu anuntul unde o sa-mi petrec EU Ziua Recunostintei. Asta cu atat mai mult cu cat cumnata cealalta e foarte ocupata cu fetita si la servici (mereu are de lucru si acasa) si stiu sigur ca nu o sa gateasca (nici nu prea stie), asa ca cine credeti ca o sa se care cu mancarea de acasa? Tot eu si sotul. In sfarsit, o sa sun la fratele sotului si la sotia lui (ma inteleg foarte bine cu amandoi) si o sa discutam cum prefera ei, tinand cont ca au copil mic (un an si jumatate) si depinde si de asta unde e mai convenabil sa ne intalnim. Oricum, m-a deranjat mult idea ca a hotarat fara sa intrebe, asa cum face de obicei.

In sfarsit, asta mai recenta e doar o chestie minora. Problema e ca de cativa ani mi s-a pus si mie pata pe ea si pata asta a tot crescut si acum ma enerveaza aproape tot ce face si zice, chiar si cand nu e cazul. Nu stiu cum sa ma temperez, ca pana la urma e sora sotului meu si cu toate ca si pe el il enerveaza cateodata, ei se iubesc, ca doar sunt frati. As vrea sa o pot ignora, asa cum faceam acum vreo opt ani, cand am inceput relatia cu sotul meu. Pentru ca mi se pare ca ea nu prea s-a schimbat, ci m-am schimbat eu si am devenit mai intoleranta. Chiar aveam si discutii interesante cu ea, ca e fata desteapta. Nu pot sa spun ca eram prietene la catarama, ca avem personalitati destul de diferite, dar oricum, ma intelegeam rezonabil cu ea.

De la inceputul relatiei mele cu sotul a mai facut ea chestii care erau parca anume de gica contra, dar atunci nu ma deranjau. Imi ziceam: “Ei, asa e ea, nu prea are tact, e mai incapatanata.” Ma gandeam ca a fost singura fata intre patru baieti (care apropos, sunt toti tare cu bunul simt, ca si soacra-mea de altfel).

Cred ca mi s-a rupt de tot de ea cand am vazut-o aparand la nunta mea si a sotului imbracata in pantaloni kaki trei sferturi si tricou. E adevarat ca a fost o nunta restransa, doar cu familiile si prietenii, dar totusi a fost la restaurant si toata lumea era imbracata ca pentru nunta. Mi-a picat fata cand am vazut-o. Mi s-a parut ca si cum mi-ar fi spus in fata: “Nu dau doi bani pe tine si pe nunta ta, deci de ce sa ma imbrac frumos?” Si sa stiti ca are rochii, ca am vazut-o cu alte ocazii.
Nu va mai zic ca mama mea ar fi mancat-o cu pene cu tot. De asta nici nu ma pot plange acum mamei, ca i-as da si mai mult apa la moara sa o critice si nu vreau sa isc si mai multa valva. Si evident ca nu ii pasa ei daca ii zice sotul meu sau mama ei ceva legat de cum e imbracata, le da cu tifla imediat, ca doar nu hainele conteaza, ca nunta e doar o formalitate… Ma rog, eu am scuzat-o ca e geloasa, ca e cu 8 ani mai mare cu sotul si nu are pe nimeni. Nici nu inteleg de ce, ca e frumusica si desteapta; cred ca tot de incapatanata ce e nu poate sa tina o relatie mai mult de cateva luni.

Ar mai fi multe exemple recente cand m-a enervat cu intarzieri cu orele cand trebuia sa fim undeva anume, cu mofturi sa mergem doar la restaurantele care ii plac ei, samd.

Acum intrebarea mea e: cum sa fac sa o pot ignora si suferi asa ca pe vremuri? Ati trecut prin asa ceva?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns maru spune:

da, in ambele directii, adica am cumnata si dupa frate si dupa sot
la ultima chestie care m-a deranjat f tare, am respirat adanc, am dat cu apa pe fata si am zis: pe mine prima impresie rar ma inseala, atunci mi-au placut, acum ce s-a intamplat? oi fi si eu de vina! Si chiar daca ea face intentionat, cand vede ca ma oftic, asta e un feedback ca manevrele ei dau roade, asa ca ...tratam cu indiferenta!
De atunci, de fiecare data cand se intampla ceva care nu-mi convine, zambesc si ma gandesc: asa e ea, atata poate, o luam ca atare!

la situatia ta, as trimite un reply politicos in care as spune: o sa incercam sa iti indeplinim dorinta de a ne intalni la celalalt frate, in limita posibilitatilor. ce ai dori in meniu?
ceva asemanator am patit eu anu trecut de revelion: cum am lucrat pe 31, am venit pe la 6 de la Toronto, primesc telefon de la cumnata ca vin la noi de revelion, si cu familia de veri pe care ii aveau musafiri din tara Asta in conditiile in care ea era in vacanta, si deci nu avusese ore de vreo saptamana. Am balbait ca stai ca eu abia am ajuns acasa de la servici...Nu si nu, venim. Am scos carne,a facut sotul gratar, am scos puff pastry si am facut saratele, bautura aveam in casa, aveam un tort facut pentru noi, sa serbam cumva trecerea anului. Si vin musafirii, cu salata beouf La plecare, verisoara musafira imi zice ironic: ti-am facut si revelionu, ca fara noi... Eu m-am uitat zambind la ea, si i-am zis: noroc cu tine, ca altfel dormeam in sant in noaptea asta, si de foame, dar m-am scos cu salata ta, o sa imi tina de foame pana la urmatoarea ta vizita

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tala spune:

esti tare Maru! mie replicile astea imi vin prea tarziu. Eu am o cumnata cu care nu mai vorbesc, dar nu e nici o pierdere ( e doar frumusica, nu si desteapta), o cumnata cu care ma inteleg bine (din partea sotului - e sora mai mare si se comporta ca atare), si inca o cumnata din partea fratelui sotului care e definitia cumnatei. Ce fac eu? dupa ani de nervi am ajuns performanta sa nu o mai observ. Stiti ce bine functioneaza vorba veche "mai rarut ca-i mai dragut"? O tratez cu ignore si cand TREBUIE sa ne intalnim pur si simplu nu ma adresez ei in nici un fel - in acest mod scad dramatic subiectele de barfa si ocaziile de intepaturi. Ma inteleg cu sotul, restul chiar nu conteaza.Lilith, daca te mananca limba eu zic sa i le servesti cand ai ocazia, elegant si fara rautati, dar sunt de parere ca nu doar cei cu bun simt trebuie taxati atunci cand depasesc limitele.

Bucurie!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dodo spune:

Eu i-as spune exact cum stau lucrurile: imi pare rau, insa eu am facut alte aranjamente: Vine cumnatul cu soata si copilu, ca ei au timp mai putin de pregatiri ca au copil mic si vine si X care e prietena noastra si am invitat-o la masa. Ce planuiesti tu, o lasam pt. data viitoare, sau, daca vrei, ne vom intilni la tine la anul viitoe. Si sa vezi tu cum ti-o iei din cap, fara planuri de bataie sau alte fitze: adevarul e cea mai buna arma!
Nu-i place, la anu sa-si faca alte planuri.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Zina spune:

Din pacate, si eu am o cumnata, din partea sotului, care ma calca serios pe nervi. Este o nesimtita cu clasa, dar imi spun ca asta este, nu o duce mintea mai mult, educatie zero si-atunci ce sa cer? Dar ce e mai urat este ca am ajuns sa o urasc din tot sufletul si asta nu e bine.
Nu prea ai ce sa faci, chiar daca iti propui sa nu te mai enervezi, nu cred ca vei reusi, vor exista momente cand tipa te va calca pe bataturi, iar si iar, doar daca ii spui verde-n fata ce te doare sau te prefaci si-i dai un ignore total.
Eu am ales prima varianta, i-am spus cumnatei ce aveam pe suflet, si de-atunci iti dai seama ca relatia a ajuns si mai rece decat era, acum face totul pe fata, si asta numai ca sa-mi demonstreze mie ca ea "e mai tare". Cu astfel de oameni nu o poti scoate la capat. Lasa-i in plata lor, daca tu te intelegi cu sotul asta conteaza, numai i grija sa nu ajunga sa se bage in relatia ta cu sotul, aici va fi problema.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CorinaDani spune:

hmm,

daca nu ai suficient curaj sa-i spui verde in fata ce anume te deranjeaza in comportamentul ei si cum ai dori sa decurga relatiile dintre voi de acum inainte, adica respect reciproc, nu ai decat 2 variante :

- ignorare totala, dar tot te vei enerva
- trateaz-o exact asa cum va trateaza ea pe voi, sicaneaz-o, schimba programul comun cu 30 min inainte de ora stabilita, fa exact cum face ea si te enerveaza pe tine; poate in felul acesta isi va da seama singura...totul este sa ai suport 100% din partea sotului tau(fratele ei), incearca sa-i explici ca nu ai de gand sa-i mai tolerezi cumnatei astfel de comportamente si daca sotul tau nu o pune la punct, o vei pune tu, in stilul tau iar el sa nu se bage, sa se considere avertizat...

oricum, nu te mai enerva si nu-ti mai face sange rau din asta, ea probabil asta si intentioneaza, cel mai sigur nu da 2 bani pe tine si nu te respecta deloc, ba chiar se amuza si este satisfacuta vanzand ca te scoate din sarite, in mod intentionat....daca ea este o frustrata si o nerealizata, sa-ti tina acasa fitele, nu sa-ti faca tie viata amara...iar sotului reaminteste-i ca tu esti acum familia lui...

Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns florinad spune:

Cumnatica mea draga, cand i s-a imbolnavit copilul de varicela a venit cu el la noi in vizita (noi, adica eu, sotul si un baietel de 5 luni ). Ca a intrebat-o pe doctorita si i-a spus ca poate sa iasa la plimbare dar sa nu se apropie de copii. Va dati seama ce am simtit! Dar a trecut si astazi e la fel, e drept ca nu le-a mai facut atat de gogonate, dar le face.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AVoogt spune:

Asa se face,fara alte comentarii :

Citat:
citat din mesajul lui dodo

Eu i-as spune exact cum stau lucrurile: imi pare rau, insa eu am facut alte aranjamente: Vine cumnatul cu soata si copilu, ca ei au timp mai putin de pregatiri ca au copil mic si vine si X care e prietena noastra si am invitat-o la masa. Ce planuiesti tu, o lasam pt. data viitoare, sau, daca vrei, ne vom intilni la tine la anul viitoe. Si sa vezi tu cum ti-o iei din cap, fara planuri de bataie sau alte fitze: adevarul e cea mai buna arma!
Nu-i place, la anu sa-si faca alte planuri.

Da un farward la mail si gata

de

AVoogt

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mianna spune:

sincer, mie incepe sa-mi fie mila de ceilalti - familia cu bebe mic, care-s aruncati dintr-o parte in alta ca o minge de tenis in lupta cumnateilor. pe ei nu-i intreaba totusi cineva ce si-ar dori?
(surpriza emisiunii ar fi sa nu-si doreasca sa fie nici musafiri, nici gazde )

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns A_Iulia spune:

Citat:
citat din mesajul lui mianna

sincer, mie incepe sa-mi fie mila de ceilalti - familia cu bebe mic, care-s aruncati dintr-o parte in alta ca o minge de tenis in lupta cumnateilor. pe ei nu-i intreaba totusi cineva ce si-ar dori?
(surpriza emisiunii ar fi sa nu-si doreasca sa fie nici musafiri, nici gazde )

Asculta, priveste si taci!...
Din brate fa-ti aripi de fier
Si zboara cu ele spre cer!...

Pai eu cred ca ei au ales deja, din moment ce au acceptat invitatia dincolo?! Ca daca nu le era ok, amanau raspunsul si aranjau cu Lilith altfel. Eu cred ca lor le este absolut perfect indiferent unde fac. Si mai cred ca cumnata a fost de fapt bine intentionata sa invite lumea la ea, doar ca acum tot ce face ea e interpetat prost.

Lilith, nu fi suparata, in locul tau as aranja sa mergeti la cumnata ta si cu prietena ta cu tot. Spui ca aveti un grup mai mare, care-i problema? Doar sunteti cumnati.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lilith spune:

Va multumesc de raspunsuri la toate!

Pana la urma am sunat la fratele sotului si am vorbit cu el si cu sotia lui si ei au spus ca intr-adevar le-ar veni mai usor sa venim sa sarbatorim la ei si sa gatim impreuna acolo. Asta pentru ca fetita lor nu doarme oriunde, plus ca acasa are jucariile ei si cred ca ne-am simti cu totii mai bine. Probabil ca o sa pregatesc tot ce pot la mine acasa, cu o zi inainte, ca sa petrecem mai mult timp vorbind si jucandu-ne cu pitica cat suntem acolo. Si au spus ca e OK sa vina si prietena mea, exact asa cum a spus Adina Iulia. Nu asta era problema, ca si ei au venit la noi cu toata familia din partea sotiei fratelui si ne-am simtit tare bine asa cu totii.

Problema era ca nu imi place sa se hotarasca in numele meu, pe timpul si pe banii mei (ca noi o sa facem in mare parte cumparaturile). Iar acesta era doar un exemplu. Cum am spus, in trecut o chestie atat de insignificanta (caci stiu ca nu e chiar asa mare branza si a fost usor de clarificat) m-ar fi lasat rece, dar acum m-a enervat in ziua cand am primit emailul.

mianna, daca citeai cu atentie mesajul meu ai fi vazut ca eu chiar m-am gandit la fratele sotului, la fetita lor si mai ales la sotia lui si aveam de gand sa discut sincer cu ea sa facem cum e mai usor pentru ei in primul rand, ceea ce am si facut intre timp. Ca o sa ne intalnim cu totii de Ziua Recunostintei hotarasem cu ceva timp in urma cu totii. Am gasit mesajul tau cam jignitor la adresa mea. Sa stii ca nu sunt o isterica, nu sar la gatul nimanui si nu e deloc un razboi al cumnatelor. Doar ca nu ne potrivim ca personalitate si incerc sa gasesc solutii.

Maru, cred ca ma intelegi perfect, exact chestii de genul asta face si cumnata mea. Mi-a placut replica ta si o sa te iau drept exemplu in interactiile mele cu a mea cumnata. Cateodata imi mai ies si mie replici din astea. De exemplu, eram la restaurant (cumnata si o prietena de-a ei, eu si sotul) si vorbeam despre filme. Si povesteam cum am vazut multe filme impreuna (eu, sotul si cumnata), pentru ca pe atunci sotul locuia inca impreuna cu sora si mama lui si mergeam pe la ei si ne uitam la filme inchiriate. Ei, si spune cumnata: “Noroc cu noi ca te-am cultivat, ca atunci cand ai venit in state nu prea stiai tu multe despre filme.” Chiar sa fi fost asa, mi-a picat prost si i-am spus: “Da, pai noroc cu tine ca mi-a priit asa bine cand ai insistat sa vedem cu totii de ziua mea “The Hitchhiker's Guide to the Galaxy” (un film facut in 1981, pe care ea stie ca l-am urat). A inceput sa rada si am vazut ca si-a dat seama ca m-a cam deranjat, iar restul serii s-a purtat frumos. Asta s-a intamplat acum cateva luni, cand a venit ultima data in vizita pe cateva zile.
De obicei nu o taxam, dar cred ca cel mai bine e sa-I dau de inteles finut (sau mai putin finut cand nu pricepe) cand ma deranjeaza cu ceva in loc sa le tin in mine.

Asa cum au zis dodo si Zina, poate spus in fata e cel mai bine, dar o sa incerc de fiecare data finut mai intai, poate se prinde.

Tala, vorba ta, cred ca o s-o las sa se intretina mai mult cu fratii ei si eu o sa stau mai mult cu cealalta cumnata (care mi-e tare draga, ca suntem facute pe acelasi calapod). Iar cat e la mine, o sa o las mai mult cu sotul, ca doar e sora lui si pe el a venit sa-l vada, nu?

CorinaDani, sigur nu intentioneaza sa ma sicaneze, si nu cred ca nu da doi bani pe mine (cu toate ca ma face sa ma simt asa cateodata). Asa se comporta si cu prietene de-ale ei. Eu cred ca ea chiar ma place in felul ei, de asta ma enervez si mai mult cand imi fac nervi pentru chestii pe care ea le face pur si simplu pentru ca asa e firea ei: mai incapatanata si lipsita de tact. Iar eu nu pot sa ma comport ca ea, ca nu cred ca ar face bine nimanui, si mai ales l-ar enerva pe sotul meu si nu are rost.

florinad, aoleo! Pai si tu ai primit-o? Sau ai aflat abia dupa? Eu doar tuseam si tot nu m-am dus in vizita la cumnata cealalta sa vad noua fetita acu’ un an si jumatate, desi abia asteptam sa o vad. Si a apreciat asta.

Adina Iulia, nu stiu exact despre care cumnata vorbesti cand spui : “Si mai cred ca cumnata a fost de fapt bine intentionata sa invite lumea la ea, doar ca acum tot ce face ea e interpetat prost.”
De sora sotului? Pai ea nu a invitat pe nimeni la ea niciodata! Ea vine la noi. Dar da, nu e rau intentionata, asta stiu.
Daca vorbesti de sotia fratelui sotului meu (complicat mai e, si le si cheama la fel), pai nu interpretez prost deloc daca vrea sa ne ducem la ea. Dar am vrut sa verfic ca ea chiar vrea, nu ca s-a autoinvitat sora sotului cu noi cu tot.

AVoogt, deci problema cu petrecerea de anul asta s-a rezolvat si dupa cum am spus nu asta era problema in since, ci faptul ca nu mai am eu rabdare cu sora sotului.

Pana la urma sa incerc sa i-o tai finut de fiecare data cand simt ca ma enerveaza si om vedea cum merge.

Da’ tot nu inteleg unde mi-am pierdut eu zenul meu si capacitatea de a nu-mi face nervi pe chestii minore. Trebuie sa ma autoeduc din nou.

Voi ati avut perioade cand v-a enervat cineva ca apoi sa va treaca total si sa ajungeti chair sa va imprieteniti cu persoana respectiva?
Eu inca mai sper.

Mergi la inceput