Un baietel rasfatat
Raspunsuri - Pagina 15
anca_a spune:
Extras din minunata carte a doamnei Savin:
"Ar fi ideal sa ne putem baza in intregime pe acest concept al consecintelor naturale ale comportamentului pentru a disciplina un copil. Din pacate aceste nu sunt intotdeauna suficiente. Uneori
trebuie sa cream si consecinte artificiale pentru a sanctiona conduita copilului.
Dispunem de trei modele principale:
1. Putem priva copilul de un lucru la care tine.
2. Putem izola copilul, indepartandu-l de grupul sau social sau trimitandu-l in camera lui.
3. Putem da o bataita unui copil.
Tin sa precizez in mod clar ca exista un mod “bun” si un mod “rau” de a aplica o bataita.
Numesc mod “rau” faptul de a administra o bataie in mod sadic si crud, care inspira copilului ura si dorinta de razbunare. Este pedeapsa administrata cu un furtun, curea, sau orice alta arma de “adult”. De asemenea, in aceasta categorie se incadreaza si palmele umilitoare.
Metoda “buna” de a corecta un copil nu are nevoie de accesorii. Mana tatalui sau a mamei care loveste de doua, trei ori fundul copilului este suficienta. Daca este bine administrata, reprezinta un lucru
pozitiv. insanatoseste atmosfera, si este preferabila unei predici sau unei morale culpabilizatoare.
Ati auzit probabil vechea zicala: “ Nu loviti niciodata un copil cand sunteti nervosi”. Consider ca din punct de vedere psihologic este un sfat foarte prost, si propun opusul sau: “Nu loviti un copil decat daca sunteti nervosi”. Un copil intelege foarte bine acest lucru. stie ca sunteti furios contra lui si stie si de ce.
Ceea ce un copil nu intelege este ca daca o supara pe mama la ora zece dimineata, aceasta ii spune: “Foarte bine, tatal tau va rezolva aceasta problema cand se va intoarce de la serviciu!” Iar cand tatal
ajunge acasa este insarcinat cu administrarea unei corectii despre care se crede ca va servi drept lectie copilului. Ori aceste corectii administrate cu sange-rece, copilul nu le poate intelege si nici ierta.
Ceea ce recomand este corectia de tipul “Buf! Au!” “Buf-ul” dvs, urmat imediat de “Au-l” copilului.
Nu o aplicati decat atunci cand sunteti furiosi si aveti dorinta de a rezolva problema “pe loc”. In zilele noastre, multe mame par sa se teama sa “atinga” copilul. Vorbesc si tipa mult, incearca sa negocieze cu copilul. Este o enorma greseala, deoarece aceasta le distruge autoritatea de parinte.Ceea ce trebuie facut, este sa-i spuneti copilului o data sau de doua ori ce trebuie sa faca sau sa inceteze de a face. Atunci, daca refuza sa asculte si va irita aplicati-i corectia pe loc.
Dupa ce ati facut acest lucru va veti simti putin contrariata si vinovata de a va fi pierdut sangele-rece.
Curaj, nu este totul pierdut. Puteti sa-i spuneti copilului, gasind cuvintele potrivite: “ Vezi tu, mami a facut o prostie. M-am enervat si asta ma supara.” si replecati cu piciorul drept fara sa va mai loviti de
culpabilitate, frustrare si contrarietate.
Asteptati sa va reveniti dupa acest incident. Se poate intampla in cinci minute sau in cinci ore. Daca
constatati ca v-ati inselat, este important ca micutul sa stie si el acest lucru. Mai ales, nu il lasati sa
creada ca l-ati “corectat” numai pentru binele lui. Este atat de fals incat isi va da seama imediat."
2: "cei care nu respecta legile merita orice li se intampla."
3: "legile ne sunt date de sus dintr-un motiv pe care poate nu il intelegem, dar avem datoria de a le respecta."
conchita spune:
aspect92, in cartea citata mai sus, vezi paginile 48-49 etc despre "pusul la olita" si despre componenta psihologica. citeste tu singurica ce consecinte nefaste poate avea pusul la olita cand se trezeste parintele genial si activ ca ar cam fi cazul. constipatia e unul dintre ele si se sfarseste cu pierderea increderii in sine.
nasoleala cu cartea asta e ca e buna atata vreme cat autoarea citeaza din specialisti. cand incepe sa vorbeasca din capul ei, e jale. nu stiu cine e, n-am auzit de ea, sorry. un exemplu de derapaj logic si stiintific e cand recomanda sa dai copilului de doi ani chilotei normali si "sa se descurce singur". asta, dupa ce a citat pe ditai pagina importanta fundamentala a alegerii momentului de catre copilul insusi.
culmea e ca povesteste chestii pe care cica le-a vazut ea cu ochisorii ei, dar subiectii sunt mark, roxanne, john, mary, etc. unde, nenica, in parc la moghioros? nu scrie nicaieri pe prima pagina ca e traducere, sper sa nu fie plagiat.
am zis ca nu mai citesc, dar m-a lovit masochismul. de fapt, e un exercitiu interesant pentru gandirea critica.
p.s. aaa, vad ca si tu anca ai remarcat acelasi lucru!!
anca_a spune:
In carte sunt si cateva idei bune, doar ca pentru a le putea extrage curate trebuie sa fii crosetat la multe carti de psihologie inainte...
In concluzie, a se servi cu multa lamaie si discernamant. Sau si mai bine, a nu se servi deloc.
2: "cei care nu respecta legile merita orice li se intampla."
3: "legile ne sunt date de sus dintr-un motiv pe care poate nu il intelegem, dar avem datoria de a le respecta."
Bebe Beca spune:
Banuiesc ca, orice om care citeste o carte, filtreza informatiile primite. Nu le ia pe toate de bune.
In cartea aia mai scrie ca nu trebuie lasat bebelusul sa planga, de exemplu, scrie ca trebuie sa ii dai copilului mancare cand ii este foame, ca trebuie alintat, magaiat, pupat, ca nu asta ii rasfata, etc.
Anca, permite-mi sa te intreb ceva: ce ar fi ca acum sa iti sara in cap parintii care pleaca fara copii in concediu, de exemplu, pentru ca i-ai facut lenesi? Nu are nicio legatura concediul unui om cu parentingul, ca sa zic asa. Chiar nu ne putem abtine de la a pune etichete? Noi am plecat mereu in concedii cu copii, dar nu mi-as permite sa ii spun unuia care prefera sa mearga singur ca e lenes. Nu este de competenta mea sa judec si sa emit astfel de etichete. Si cred ca nu este de competenta nimanui sa eticheteze pe nimeni, doar pentru ca nu i se impartasesc ideile. Pana la urma fiecare isi educa pruncii dupa cum considera mai bine. Ca nu sta niciuna din noi la fundul parintilor ca sa le aplice vreo corectie daca nu au procedat asa cum scrie in teoriile ale caror adepte suntem.
La fel, lasatul la bunici. exista copii care se simt foarte bine la bunici, in vacanta. Si exista parinti care nu isi permit bone sau gradinite particulare si atunci sunt nevoiti sa ii lase la bunici pe perioada vacantelor, pentru a putea merge la munca, pentru a putea aduce bani in casa, etc... Pentru ca un copil nu creste numai cu dragoste, are nevoie de hrana, de haine, de jucarii. Si nu toti au venituri suficiente dintr-un singur salariu. Asa ca exista si nuante, nu poti spune ca troti care isi lasa copiii la bunici sunt de condamnat.
Iar restul enunturilor... cred ca ar fi digerate mult mai bine daca ar fi fost scrise mai inmuiat, ca sa zic asa. Ca nu "dreseaza" nimeni "fara mila" , cei mai multi dintre parinti incercand sa faca tot ce este mai bine pentru copii. Hai sa fim si modesti si sa nu ne umflam in pene, spunand ca metoda x este mult mai buna decat metoda y, iar eu, pentru ca fosolesc metota x sunt genial, iar tu, pentru ca folosesti metoda y, esti varza. ipotetic vorbind.
Cristi, spune-mi, te rog, atunci cand era bebelus, cum faceai cu mancarea? Mie imi ia cca 20 minute sa ii pregatesc masa. Daca nu am nimic pregatit pana ei i se face foame, in alea 20 de minute cred ca ar plange fara oprire. Nu stiu, dupa preparare, cam cat ar putea sta legumele si fructele, fara sa se "altereze", in asteptarea senzatiei de foame...
Ioana, Rebeca (16.05.2004) si Sara (17.04.2009)
Creste fata mica... Creste si minunea Rebeca
http://community.webshots.com/user/Berecutza
http://community.webshots.com/user/bebeca2004
http://community.webshots.com/user/bebebeca
kay spune:
deci eu tot nu am intels :
1. ionica, draga mea, te rog raspunde-mi sa stiu si eu daca o sa ii cada mana din cauza ca "umbla" in frigider.
2. io tot n-am inteles, ii dezlipesc oala de fund si o dezleg de calorifer? hai ca il ia pe vecinu azi si voi putea iesi din casa.
si cand va ganditi ca unele chiar isi cresc copiii dupa carti ca asta... mot-a-mot. it makes me sad. and angry.
conchita, intamplarile sunt reale, dar au schimbat numele ca sa protejeze intimitatea subiectilor.
************************************************************************************
MIHAITA VREA SA NU MAI FIE DIFERIT !
oana de SOSONICA (6.06.2007)
asa creste Sonia : www.onetruemedia.com/shared?p=63e6ea475473c2ddd2fc4c&skin_id=601&utm_source=otm&utm_medium=image" target="_blank">intr-un an
S
www.alexandruconovaru.ro , www.helpsonia.com
"When in trouble or in doubt, run in circles, scream and (shout=www.dictionarenglezroman.ro/dictionar/shout" target="_blank">chiot, strigat, tipat, aclamatie) ."
cristi_2003 spune:
beca - el inca este bebelus, ca are abia 10 luni si un pic
cum fac cu mesele
are 2 mese de lapte praf pe zi - asta se face in cateva secunde, pana intr-un minut.
are gustarea de fructe - cand da semnele de foame rapid pun fructele in vas, pun mixerul - in cam 2 minute maxim e gata masa. si astea i le dau proaspete intotdeauna.
gustarea de dupa masa - branza de vaci sau iaurt, astea stiu cam la ce ora trebuie sa fie pregatite si nu are de asteptat
pranzul - il pregatesc de dimineata, imediat dupa fructe, si fiind fierte pot sa astepte 2 ore pana le vine randul. inainte le faceam la steamer - dureaza 20-30 de minute, dar nu le accepta, nu ii plac. acum le fac pe aragaz, dureaza 30-40 de minute, dar nu stau langa ele in timpul asta, am timer la aragaz si ma avertizeaza din 10 in 10 minute sa ma uit la ele. cand le cere le incalzesc un pic de tot, ca ii plac asa, dezmortite, daca sunt prea calde le scuipa. daca se face mai mult, ca na, punand cateva legume, un pic de carnita... se fac macar 2 portii, una o pun imediat dupa ce se raceste intr-un bol in frigider, si o dau a doua zi putin incalzita.
pana era mic mic - adica la inceputul diversificarii - avea masa de cereale (si acuma ii mai dau uneori in loc de branzica), asta iarasi dureaza pana intr-un minut. si fructe - de multe ori ii dadeam borcanas de mere nestle, dar apoi i-ar fi trebuit macar vreo 2. noroc ca au aparut piersicile, marea lui dragoste, si i le faceam mixate.
edit - acuma s-a obisnuit cu bucatareala, daca incepe sa dea semne de foame dar vede si aude ca fac fructele cu mixerul, nu plange ca stie ce urmeaza. la noi bucataria e unita cu livingul si deja stie cand aude mixer, ma vede la aragaz sau cu bolurile lui ca ii urmeaza mancarea - si atunc nu plange, ca se uita dupa mine ca un periscop sa vada cand i-o aduc.
Leditia spune:
Ma scuzati ca ma bag si eu ca musca in lapte,dar am citit la unul din useri de EC si de azi-dim ma tot streseaza ideea ca nu stiu ce inseamna.Stiu despre AP,dar de EC e prima data cand citesc.Omul cat traieste invata,nu?
Multumesc anticipat.Revin dupa ce adorm copilul si prepar pranzul pt copil.:)
POZE CU NOI
de David Christian
Bebe Beca spune:
Cristi, si eu la steamer pregatesc mancarea, de-asta dureaza 20 de minute. 10 minute pana se aburesc si apoi blenduiala si apoi mai dureaza pana se racesc... Multumesc mult pt raspuns.
Leditia, EC inseamna elimination communication.
Ioana, Rebeca (16.05.2004) si Sara (17.04.2009)
Creste fata mica... Creste si minunea Rebeca
http://community.webshots.com/user/Berecutza
http://community.webshots.com/user/bebeca2004
http://community.webshots.com/user/bebebeca
cristi_2003 spune:
ec - elimination communication
este vorba de citirea semnalelor pe care le da bebelusul inainte sa faca nr 1 sau nr 2. merge mai ales la cei mici mici, daca ii observi atent in fiecare zi o sa vezi ca fac gestul cutare inainte de pipi si altul inainte de kk. si atunci cand vezi semnul il tii deasupra wcului, a olitei, a ceva si fac acolo. a scris undeva gazella mai demult despre asta, o sa caut subiectul.
cristi_2003 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Bebe Beca Cristi, si eu la steamer pregatesc mancarea, de-asta dureaza 20 de minute. 10 minute pana se aburesc si apoi blenduiala si apoi mai dureaza pana se racesc... Multumesc mult pt raspuns. Leditia, EC inseamna elimination communication. Ioana, Rebeca (16.05.2004) si Sara (17.04.2009) Creste fata mica... Creste si minunea Rebeca http://community.webshots.com/user/Berecutza http://community.webshots.com/user/bebeca2004 http://community.webshots.com/user/bebebeca |
poti sa le faci linistita cu o ora inainte de masa ca nu se strica. eventual le pui pe keep warm la steamer si le mixezi fix cand arata ca vrea papa