Comitetul Asociatiei de Proprietari-masuri

Comitetul Asociatiei de Proprietari-masuri | Autor: annablue

Link direct la acest mesaj

Buna seara,

am nevoie de un sfat avizat (ma gandesc in principal la Marius si la Mediajust) pt ca am probleme f mari cu presedintele asociatiei de proprietari din blocul in care locuiesc si vreau sa iau masuri drastice in ce priveste modul in care intelege sa isi faca treaba
Ca sa incep, blocul este vechi, 80% pensionari, eu stau la ultimul etaj de 5 ani (a6a iarna vine acum). Nu pot in nici un fel sa ma inteleg cu cei care sunt in Comitet sa ia masuri legat de diverse nereguli... E drept ca psana acum nu am facut sesizari si nu am ajuns la sedintele organizate in mod voit in perioade in care lumea e in vacante sau sunt sarbatori si le-am ratat.
Dar azi, m-am umplut de spume cand, din nou, presedintele in functiune de 14 ani..., de altfel un pensionar cu mult tupeu fost caporal in armata, mi-a spus ca ėl este presedintele"si eu nu am ce face...nu ma ce sa-i fac lui si nu am decat sa ma impac cu asta

"Mi-a ajuns pana peste cap reactia acestor oameni care au acolitii lor, care prefera sa nu ia masuri, care au senzatia ca numai pt ca locuiesc in bloc de multi ani au mai multe drepturi decat mine... "o mucoasa"...
Ca nereguli ar fi multe de sesizat, in primul rand faptul ca fac ce vor si cand vor, ca nu respecta dispozitii legale si profita de legislatia de cacao care le permite sa faca o gramada de lucruri fara a-i putea trage la raspundere
Am vrut sa vad ce s-a scris in procesul verbal de la adunare si mi-au replicat sec ca nu am dreptul... Am solicitat sa ia masuri fata e faptul ca vecinii mei au ocupat abuyiv uscatoria si o folosesc pt bunul plac si nu platesc pt asta... Am vrut sa le cer o explicatie pt antena radio imensa ce troneaya pe terasa blocului de #355;nspe ani si e detinuta de un alt mamut din bloc, localiyta pe terasa de deasupra apartamentului meu... Am cerut sa nu se mai permita accesul la terasa pt anumite pers care spalau covoare sau faceau gratare, etc...
De fiecare data mi+au spus ca nu au ce face, ca nu i+au prins in flagrant (desi i-am invitat sa ii vada atunci cand puteau sa-i vada...) Totul a fost degeaba... Iar asta-seara mi-am iesit din pepeni urat pt ca mi-au raspuns ca "daca nu-mi convine sa ma mut in alt bloc sau la alt etaj", in conditiile i ncare ei au decis ca opresc caldura de tot, "ca lor le e cald si n-au motive sa plateasca in plus"....

Ceea ce am eu nevoie acum, dupa aceasta lunga detaliere, este sa-mi spuneti ce pot face si sub ce forma legala si 100% corecta sa ii fortez sa imi arate procesul verbal cu ce au decis (am inteles ca si-au marit nesimtit salariile) si cum fac sa contracarez masurile lor...
Si sa nu-mi spuneti ca nu am ce face... ca sigur exista o modalitate, doar ca eu nu o stiu si as vrea sa urmez pasii corecti ca sa pot cere analiza tuturor situatiilor in care si-au batut joc si sa cer o eventuala inlocuire a acestui presedinte care face ce vor muschii lui si nu ma reprezinta...

Multumesc anticipat pt ca stiu ca voi primi niste sfaturi pertinente ca de obicei

Ana & Adrian (01.11.2002) & Calin (27.03.2009)
"De noi depinde sa avem o viata frumoasa..."

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Marina spune:

stiu ca exista la primarie (cel putin la S1) un serviciu care se ocupa de Asociatiile de Proprietari , daca respecta legea etc. In ce sector esti? Poti face o reclamatie la acest serviciu si sunt obligati sa vina sa verifice sesizarea . Orice act doresti sa vezi fa cerere in scris la Asociatie, plus ca prezenta la adunari e obligatorie daca vrei sa fii auzita.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mediajust spune:

Citat:
citat din mesajul lui annablue

Buna seara,

am nevoie de un sfat avizat (ma gandesc in principal la Marius si la Mediajust) pt ca am probleme f mari cu presedintele asociatiei de proprietari din blocul in care locuiesc si vreau sa iau masuri drastice in ce priveste modul in care intelege sa isi faca treaba
Ca sa incep, blocul este vechi, 80% pensionari, eu stau la ultimul etaj de 5 ani (a6a iarna vine acum). Nu pot in nici un fel sa ma inteleg cu cei care sunt in Comitet sa ia masuri legat de diverse nereguli... E drept ca psana acum nu am facut sesizari si nu am ajuns la sedintele organizate in mod voit in perioade in care lumea e in vacante sau sunt sarbatori si le-am ratat.
Dar azi, m-am umplut de spume cand, din nou, presedintele in functiune de 14 ani..., de altfel un pensionar cu mult tupeu fost caporal in armata, mi-a spus ca ėl este presedintele"si eu nu am ce face...nu ma ce sa-i fac lui si nu am decat sa ma impac cu asta

"Mi-a ajuns pana peste cap reactia acestor oameni care au acolitii lor, care prefera sa nu ia masuri, care au senzatia ca numai pt ca locuiesc in bloc de multi ani au mai multe drepturi decat mine... "o mucoasa"...
Ca nereguli ar fi multe de sesizat, in primul rand faptul ca fac ce vor si cand vor, ca nu respecta dispozitii legale si profita de legislatia de cacao care le permite sa faca o gramada de lucruri fara a-i putea trage la raspundere
Am vrut sa vad ce s-a scris in procesul verbal de la adunare si mi-au replicat sec ca nu am dreptul... Am solicitat sa ia masuri fata e faptul ca vecinii mei au ocupat abuyiv uscatoria si o folosesc pt bunul plac si nu platesc pt asta... Am vrut sa le cer o explicatie pt antena radio imensa ce troneaya pe terasa blocului de #355;nspe ani si e detinuta de un alt mamut din bloc, localiyta pe terasa de deasupra apartamentului meu... Am cerut sa nu se mai permita accesul la terasa pt anumite pers care spalau covoare sau faceau gratare, etc...
De fiecare data mi+au spus ca nu au ce face, ca nu i+au prins in flagrant (desi i-am invitat sa ii vada atunci cand puteau sa-i vada...) Totul a fost degeaba... Iar asta-seara mi-am iesit din pepeni urat pt ca mi-au raspuns ca "daca nu-mi convine sa ma mut in alt bloc sau la alt etaj", in conditiile i ncare ei au decis ca opresc caldura de tot, "ca lor le e cald si n-au motive sa plateasca in plus"....

Ceea ce am eu nevoie acum, dupa aceasta lunga detaliere, este sa-mi spuneti ce pot face si sub ce forma legala si 100% corecta sa ii fortez sa imi arate procesul verbal cu ce au decis (am inteles ca si-au marit nesimtit salariile) si cum fac sa contracarez masurile lor...
Si sa nu-mi spuneti ca nu am ce face... ca sigur exista o modalitate, doar ca eu nu o stiu si as vrea sa urmez pasii corecti ca sa pot cere analiza tuturor situatiilor in care si-au batut joc si sa cer o eventuala inlocuire a acestui presedinte care face ce vor muschii lui si nu ma reprezinta...

Multumesc anticipat pt ca stiu ca voi primi niste sfaturi pertinente ca de obicei

Nici nu stiu cum sa sistematizez mesajul ca sa nu se dilueze.

Legislatia nu este de cacao, ba chiar raspunde foarte bine oricarei situatii ar putea sa apara la nefericitul asta de locuit la comun.
Un lucru trebuie sa fie clar pentru toata lumea, si pentru dom' sef, si pentru proprietari: ei sunt ALESI de membrii asociatiei, platiti de ei, dau socoteala lor si se supun hotararilor adunarii generale. Nimeni din afara nu vine sa-ti faca ordine in organizatie, de reclamat nu prea ai unde - doar la parchet daca sunt suspiciuni de frauda (si aici cel care are indoieli comanda si plateste o dovada - adica auditul) sau in instanta, unde pana te judeci iesi la pensie (nu mai pun banii si timpul). Prin urmare, singura solutie pentru a-l schimba este pur si simplu organizarea unei adunari de alegeri, insa daca are "acoliti" si nu poti aduna majoritatea de voturi - n-ai facut nimic. Asta e, trebuie sa te supui celor multi.

Insa, daca iti pui mintea, ii faci viata grea. Il bombardezi temeinic si des cu tot felul de solicitari, ce-ti trece prin cap, pe care este obligat sa ti le puna la dispozitie. Dai un aer cat mai fioros solicitarii, citezi texte de lege, ii amintesti ce risca daca nu raspunde favorabil si ca iti rezervi dreptul de a - sa inteleaga clar ca stii despre ce este vorba, care iti sunt drepturile, eventual ca ai si vreun avocat in spate. Daca nu-si baga mintile in cap - ii poti face reclamatie la politie pentru constatarea contraventiei (probabil ca nu vor avea atata minte in cap incat sa-i aplice amenda contraventionala), apoi la primarie cu acelasi scop (aia pot veni eventual sa constate) dupa care, daca ai timp si bani, poti sa-l dai in judecata (dar nu cred ca merita, daca ai timp mai bine mergi la adunarea asociatiei si vorbesti acolo, poate reusesti sa-i convingi pe ceilalti ca trebuie schimbat, ca va costa prea mult, stii ca batranii sunt sensibili cand e vorba de banuti, poate ai succes).

Deci: pentru obtinerea hotararii ultimei adunari, cerere ultimativa cf. Legii 230/2007. Daca constati ca este ilegala (deci aici nu vorbim despre cata leafa si-au pus, ci daca s-au respectat conditiile de forma si fond, statutul si legea in adoptarea ei) poti cere suspendarea in instanta. Daca au trecut mai mult de 45 de zile de la adoptare, cu regret - nu mai ai ce face impotriva ei. Daca esti in termen, este aproape imposibil sa nu gasesti ceva in neregula.

Cat priveste antena de pe bloc - incepi, din nou, prin a cere explicatii ferme in legatura cu montatul ei. Apoi verifici la Primarie daca au autorizatie de constructie, si daca da - cum Dumnezeu au obtinut-o in lipsa vecinilor direct afectati (inteleg ca stai la ultimul nivel). Dar si aici erau niste termene - nu poti contesta un act administrativ (respectiv autorizatia) decat in 30 de zile de la emitere, iar daca a construit-o ilegal poti sesiza Inspectia in Constructii care poate constata si amenda in termen de doi ani.
Din experienta iti spun ca latenta in institutiile publice este atat de mare incat descurajeaza. Insa pentru cei care au timp si nervi sa mearga pana in panzele albe, te asigur ca exista cadrul legal (problema este ca, daca ajungi in instanta, sunt termene de judecata nesfarsite).

Nu stiu daca am raspuns tuturor intrebarilor tale, te rog sa revii daca mi-a scapat ceva.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns annablue spune:

Citat:
citat din mesajul lui Mediajust
Nici nu stiu cum sa sistematizez mesajul ca sa nu se dilueze.

Legislatia nu este de cacao, ba chiar raspunde foarte bine oricarei situatii ar putea sa apara la nefericitul asta de locuit la comun.
Un lucru trebuie sa fie clar pentru toata lumea, si pentru dom' sef, si pentru proprietari: ei sunt ALESI de membrii asociatiei, platiti de ei, dau socoteala lor si se supun hotararilor adunarii generale.

Aici nu am cum sa-l fac sa inteleaga nici pe el nici pe restul, pt ca majoritatea oamenilor din bloc - 6 scarix40 apt - sunt pensionari si le convine sa plateasca putin si nu le pasa de chestii care nu ii afecteaza direct, ba chiar incearca sa fure cat pot la apometre, la pers care apar la intretinere,etc.

Nimeni din afara nu vine sa-ti faca ordine in organizatie, de reclamat nu prea ai unde - doar la parchet daca sunt suspiciuni de frauda (si aici cel care are indoieli comanda si plateste o dovada - adica auditul) sau in instanta, unde pana te judeci iesi la pensie (nu mai pun banii si timpul). Prin urmare, singura solutie pentru a-l schimba este pur si simplu organizarea unei adunari de alegeri, insa daca are "acoliti" si nu poti aduna majoritatea de voturi - n-ai facut nimic. Asta e, trebuie sa te supui celor multi.

Poti sa-mi dai o lege (parca am mai citit aia a asociatiilor de proprietari dar nu mai stiu nr ei s-o caut, poate iti e mai la "indemana") cf careia sa vad exact in de conditii pot convoca o adunare? Ultima a fost pe la sf lui septembrie deci nu cred ca mai pot contesta, dar as vrea sa vad toate documentele pe care le-au decis, inclusiv pe cine au exact in comitet... ca si asta conteaza.
M-am gandit ca voi merge din apt in apt sa intreb si sa strang semnaturi pt cei care au o problema cu anumite chestiuni, ca altceva nu stiu ce sa fac.

Insa, daca iti pui mintea, ii faci viata grea. Il bombardezi temeinic si des cu tot felul de solicitari, ce-ti trece prin cap, pe care este obligat sa ti le puna la dispozitie. Dai un aer cat mai fioros solicitarii, citezi texte de lege, ii amintesti ce risca daca nu raspunde favorabil si ca iti rezervi dreptul de a - sa inteleaga clar ca stii despre ce este vorba, care iti sunt drepturile, eventual ca ai si vreun avocat in spate.

Poti sa ma ajuti aici cu ceva art sau trimiteri la lege? In sensul ca in afara legii exacte care arata cum se constituie si lucreaza o asociatie de proprietari, altceva eu nu stiu unde sa caut. As angaja chiar un avocat, dar momentan sunt in pom cu banii (sotul someaza de 2 luni si avem doar CIC-ul meu) asa ca nu-mi permit... Si eu mi-am propus sa fac sesizari peste sesizari si stiu ca in 30 de zile e obligat sa-mi raspunda, dar cum fac sa dovedesc ca le-a primit?!?! Ca personal o sa refuze sa imi dea nr de inreg iar prin curier/postas ma gandesc ca va afla de la cine e recoamndata si nu o va primi... Si parca cu un executor nu m-as baga... poate spun prostii... Corecteaza-ma, te rog.

Daca nu-si baga mintile in cap - ii poti face reclamatie la politie pentru constatarea contraventiei (probabil ca nu vor avea atata minte in cap incat sa-i aplice amenda contraventionala), apoi la primarie cu acelasi scop (aia pot veni eventual sa constate) dupa care, daca ai timp si bani, poti sa-l dai in judecata (dar nu cred ca merita, daca ai timp mai bine mergi la adunarea asociatiei si vorbesti acolo, poate reusesti sa-i convingi pe ceilalti ca trebuie schimbat, ca va costa prea mult, stii ca batranii sunt sensibili cand e vorba de banuti, poate ai succes).

Deci: pentru obtinerea hotararii ultimei adunari, cerere ultimativa cf. Legii 230/2007. Daca constati ca este ilegala (deci aici nu vorbim despre cata leafa si-au pus, ci daca s-au respectat conditiile de forma si fond, statutul si legea in adoptarea ei)

cum verific ca s-au respectat acestea?...

Daca au trecut mai mult de 45 de zile de la adoptare, cu regret - nu mai ai ce face impotriva ei. Daca esti in termen, este aproape imposibil sa nu gasesti ceva in neregula.

Cat priveste antena de pe bloc - incepi, din nou, prin a cere explicatii ferme in legatura cu montatul ei. Apoi verifici la Primarie daca au autorizatie de constructie, si daca da - cum Dumnezeu au obtinut-o in lipsa vecinilor direct afectati (inteleg ca stai la ultimul nivel).

Pai cand s-a obtinut autorizatia - asta daca exista vreuna - a fost acum 40 de ani si nu eram prin preajma dar probabil ca au nevoie de o verificare periodica, ca oricum antena e f grea si mare rau cat vreo 2 etaje sau mai mult.

Dar si aici erau niste termene - nu poti contesta un act
administrativ (respectiv autorizatia) decat in 30 de zile de la emitere, iar daca a construit-o ilegal poti sesiza Inspectia in Constructii care poate constata si amenda in termen de doi ani.
Din experienta iti spun ca latenta in institutiile publice este atat de mare incat descurajeaza. Insa pentru cei care au timp si nervi sa mearga pana in panzele albe, te asigur ca exista cadrul legal (problema este ca, daca ajungi in instanta, sunt termene de judecata nesfarsite).

Nu mi-am propus sa merg in instanta pt ca n-am nici timp si nici bani, dar vreau sa fac ceva, ca realmente m-am saturat sa fiu luata de fraiera de un amarat de pensionar cu mai putina scoala decat mine care ma face de 2 bani pt ca el are "puterea"...

Nu stiu daca am raspuns tuturor intrebarilor tale, te rog sa revii daca mi-a scapat ceva.

"Procesele iti rapesc timpul, banii, tihna si prietenii." (Proverb englezesc).

Cand si daca ai timp, as vrea sa te rog sa-mi mai dai anumite detalii tehnice gen trimiteri la lege sau alte sfaturi de procedura, pt ca aici ma impotmolesc si nu mai am timpul necesar sa googal-esc de cand cu piticul.
Oricum, m-ai ajutat imens prin detaliile date si voi profita sa te mai intreb una-alta.
Deocamdata trebuie sa fac sesizarile pana maine cand vreau sa le duc la administratie. Poate imi poti spune cum procedez ca sa ma asigur ca le primeste... ca stampila de nr stiu clar ca sta la presedinte - si dupa aseara chiar nu mai am ce discuta cu el, plus ca am tipat unul la altul si as vrea sa evit contactul direct cu el daca este posibil.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Marina

stiu ca exista la primarie (cel putin la S1) un serviciu care se ocupa de Asociatiile de Proprietari , daca respecta legea etc. In ce sector esti? Poti face o reclamatie la acest serviciu si sunt obligati sa vina sa verifice sesizarea . Orice act doresti sa vezi fa cerere in scris la Asociatie, plus ca prezenta la adunari e obligatorie daca vrei sa fii auzita.

Marina

Stau in S6 si stiu ca exista la Primarie o camera 51/52 unde pot reclama, dar din ce mi s-a mai spus, pt cineva cu vechime in fucntia de presedinte, stie perfect cum sa se fofileze si are deja cunoastere despre pers de acolo (poate chiar prieteni...)...
Stiu ca prezenta mea era vitala ACUM, dar am reusit sa o ratez ca proasta, ca nu mai am notiunea orelor si eram ocupata cu bble asa ca am relizat prea tarziu cat e ceasul...

Mergi la inceput

Iti spun ce am facut eu intr-o situatie mult mai "subtire" decat tine: am desprins scara mea de bloc de restul asociatiei-mamut, care avea tot asa, cateva sute de apartamente, si ne trezeam (dincolo de tot felul de magarii) ca unii de pe alta strada iau hotarari pentru spatiul nostru. Dar nu suntem 40 pe scara, ci doar cativa (e un bloc mic), asa ca mi-a fost usor sa bat din usa in usa si sa-i conving, cu gura si o scrisoare (ca sa inteleaga mai bine) ca e mai bine asa. Dupa aceea, ni s-a mai alaturat o scara - iar pe altii n-am mai primit. A fost mai dificil pentru mine pana am facut actele, nu gaseam spatiu pentru sediu - dar am improvizat ceva, am angajat un administrator cu doua ore pe zi, iar contabilitatea ne-o tine angajatul unui vecin de la firma lui - si-i trece el cateva ore suplimentare. In fine, ne gospodarim, dar macar am scapat tot de un mic monstrulet ca al vostru - dar si cu probleme de sanatate (la prima scrisoare de dragoste pe care i-am trimis-o s-a speriat rau si a intrat in spital, si chiar nu am vrut sa am pe constiinta un vajnic secretar de partid care refuza sa inteleaga cum stau lucrurile).
Poate, in timp, puteti face si voi asta (or fi si oameni mai normali pe scara aia...)

Iti voi face eu solicitarea (in principiu evit sa lucrez "la distanta") - dar inteleg ca ai doi pitici mici care au nevoie de timpul tau, deci te voi ajuta.
Din pacate, nu are obligatia de a-ti raspunde in termen decat daca este prevazut in statut (in lege parca nu este - dar ma mai uit o data). Dar are obligatia de a ti-o inregistra, daca nu vrea direct - i-o trimiti recomandat. Pana la urma, important este sa vada ca esti hotarata, inregistrarea ti-ar folosi doar pentru pasul urmator - instanta.
Facem o sesizare si la Biroul de resort din Primarie, nu stiu cat se vor sinchisi, dar daca are prieteni acolo poate ii explica ca trebuie sa ti le dea. Primaria insa chiar trebuie sa-ti raspunda in termen.
In ceea ce priveste verificarea continutului - ne dam seama, ca suntem fete destepte, si hartoagele au conditii de forma si fond. Mi le trimiti mie scanate, dar din nou - doar in instanta poti ataca acest act.
Pentru antena - facem o sesizare la Inspectia in constructii.

Nu mai stiu daca mai era ceva.
Trimite-mi un mail de test la mediajust@yahoo.com, si facem strategia razboiului de guerilla. Da-mi acolo cateva detalii (numele lu' domnu, adresa si nr. asociatiei, cand a avut loc sedinta, in ce conditii etc).

Mergi la inceput

Mediajust.... nu am cuvinte pt oferta ta.

De fapt, iti multumesc din suflet pt ajutor, ca zau ca altfel o iau cu capul...
O sa iti trimit mail si vorbim acolo detalii.
Nu cred insa ca voi reusi prea multe cu domnu' tocmai pt ca cu 2 pitici care au nevoie de mine intreaga la cap si cu energia aproape secatuita de treziri noaptea la bb si de griji cu cel mare care nu face lectii decat cu mine uitandu-ma peste umarul lui...
Sper insa sa pot sa ma calmez si sa gasesc o cale de contracarare, ca nu mai rezist si il iau la bataie proxima data cand il intalnesc (si eu sunt genul care nu as lovi nici o musca...ca mi-e frica sa nu pateasca ceva).
Multe pt tine!

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui annablue

Mediajust.... nu am cuvinte pt oferta ta.

De fapt, iti multumesc din suflet pt ajutor, ca zau ca altfel o iau cu capul...
O sa iti trimit mail si vorbim acolo detalii.
Nu cred insa ca voi reusi prea multe cu domnu' tocmai pt ca cu 2 pitici care au nevoie de mine intreaga la cap si cu energia aproape secatuita de treziri noaptea la bb si de griji cu cel mare care nu face lectii decat cu mine uitandu-ma peste umarul lui...
Sper insa sa pot sa ma calmez si sa gasesc o cale de contracarare, ca nu mai rezist si il iau la bataie proxima data cand il intalnesc (si eu sunt genul care nu as lovi nici o musca...ca mi-e frica sa nu pateasca ceva).
Multe pt tine!

Pai, mai bine il trimtem pe dom' sef cu capu', tu ai treaba cu flacaii.
Astept datele.
Off: Daca te ajuta cu ceva, fiu-meu e in clasa a VII-a, si tot ma uit zilnic in caietele lui, si peste umar cand lucreaza. El imi aminteste ca e mare si destept, eu il laud si-i spun ca imi intepeneste creierul daca nu-mi amintesc de ecuatii - deci cu calm si relaxare! Bucura-te ca pe cel mic il va ajuta cel mare!

Mergi la inceput

Mediajust,

Ti-am trimis un mail asa cum iti promisesem.
Sper ca l-ai primit si astept un raspuns cand ai timp.
Scuze de intarziere, dar din nou m-a motivat doar nesimtirea cu care sunt tratati oamenii "normali" si bun-platnici de catre niste lichele puse in functii care se cred vesnici.

Azi-noapte iar n-am avut caldura si am folosit caloriferul electric din dotare... Azi-dimineata am umblat 2 ore jumate ca sa ma aigur ca se face ceva la modulul RADET si ca sa descopar cate sunt in neregula... of,of,of... i-as impusca ca pe caini pe cei care ar trebui sa se implice si nu o fac decat daca le dai ceva sau ii fortezi sa o faca...

Mergi la inceput