Primul an de scoala :2009-2010(3)

Raspunsuri - Pagina 14

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

Sofia a luat odata B pt o singura litera scrisa aiurea. Adica atata era notat cu rosu. Cum o sa ma ingrijoreze asa ceva:)

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!

Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns happiness spune:

Sorana,cred ca suntem doar noi doua asa pe aici...Noroc ca nu au aparut inca notele in punctaje la noi.Totusi nu pricep ce punctaj face la clasa I.Mai ales la limba romana,mi se pare greu de facut un punctaj.Fisele fetei mele ,de exemplu la romana ,contin sublinierea literei invatate,transcrierea unor litere/cuvinte...Inca nu au dat dictari ,ca au invatat doar a si m,dar noi acasa mai dam,ca stie si n,u ,r,i.Merge foarte bine la dictari,aude perfect sunetele,dar nu scrie perfect,asa ca de FB cu steluta de exemplu.Scrie corect si frumos,dar nu are un scris minunat.La mate de exemplu daca le-ar da punctaj ar fi cred avantajata,ca acum i-a pus -FB ca nu a lasat spatiu intre doua cifre ,desi adunarile,scaderile si descompunerile erau perfecte.Si la noi suplimentarul nu depaseste o ora,si uneori nu are tema deloc ,asa ca atat scrie acasa.Nu e obosita,ii place,cere singura fise.
Cum se pun notele la voi?O singura evaluare si nota in catalog?Note in oral?La noi doamna face media mai multor note,de pe caiete,fise,raspunsuri la ore.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

nu ne adevarat ca sunteti singurele, si pe mine , recunosc, ma linisteste sa stiu ca al meu copil stie bine materia,cred ca pe toti parintii, dar, deocamdata, mi se par f f vagi notiunile astea de bine si FB, asa ca prefer sa ma rezum in a verifica fata ce si cum stie.

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!

Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

La noi se dau teste. Capsat de fisa de test primesti si o hartiuta cu punctajul. De ex la mate erau desenate 5 inghetate si cerinta zicea "mananca 3 inghetate". Fi-mea a facut 3 multimi de cate o inghetata (mi-a explicat acasa ca nu poate manca inghetatele deodata, le-a mancat pe rand ). Solutia corecta era o multime de 3 inghetate. Chestia asta era punctata cu 3 puncte, a primit doar 1,5 puncte. Daca vrei maine iti scriu subiectele si punctarea la romana, testul dat inainte de inceperea literelor. Ce mai tin minte era ca le-a dat dictare de semne grafice, 10 semne, fiecare 1 pct. Mai era o propozitie sa o desfaca (cu linii si puncte) in cuvinte-silabe-sunete, identificand sunetul "e". Ma rog fiecare subiect cu punctajul aferent ..
Vad ca pe caiete le pune doar stampile daca e ok si le subliniaza cu rosu daca nu e ok ... Nu stiu daca va pune o nota si din media stampilelor sau nu. Pana acum in carnet au aparut cele 2 note in urma celor 2 teste atat la mate cat si la romana si cate 1 nota la abilitati, desen, muzica pe care n-am habar cum le-a dat
si o nota la italiana unde au dat test.
Mi-a zis fi-mea azi ca maine le va pune si d-nul de sport note.

Sabina nu sunt chiar vagi astea cu B si FB. Noua d-na ne-a zis asa:
I = 1-4,49
S = 4,50 - 6,49
B = 6,50 - 8,49
FB = 8,50 - 10
Fiind foarte largi limitele (una e copil de 6,50 alta e copil de 8,40) ne pune si punctajul aferent notei. Si nu se mai complica cu -FB sau B-FB sau alte chestii de-astea. La media finala probabil face media punctajelor. Ca si eu ma intrebam - daca ai un B si un FB care e media?

Sorana si Monica (7 ani)

Mergi la inceput

Da,Sorana,chiar as vrea,sa i-l aplic si eu fiica-mii,sa vad ce iesie.Chiar sunt curioasa.Nu m-am gandit sa ii dau teste cu punctaj pana acum,dar e interesanta ideea.Las noi nu au dat nici dictare din semne grafice,nici teste inainte de inceperea literelor.Ei nu stiu inca notiunea de test.Doamna le pune multe note,s-au obisnuit cu asta,pana ieri toti au primit doar -FB si FB,ieri a pus si B.Dar niciodata nu le trece o nota in catalog,aduna mai multe.Si mie asa mi se pare normal.Sa pui o nota de la dictat semne grafice in catalog mi se pare...bizar.Si la teste la fel,poate copilul stie dar nu s-a concentrat,nu mi se pare ok sa ii treci nota direct in catalog.Prefer varianta doamnei noastre.Zilnic copilul meu primeste calificativ pe caietul de teme,pe ce lucreaza in clasa,pe fisele date(care sunt si ele zilnice)...Toate fisele si tot ce lucreaza ei se pun in biblioraftul copilului si vineri vine cu ele acasa,la semnat.In biblioraft i-a invatat sa pastreze ordinea,au sectiuni pentru toate disciplinele la care au lucrari,cu exceptia muzicii fireste.Are in mapa aceea toate lucrarile de la abilitati,toate picturile,toate fisele de la mate si romana...Plus le mai da si fete vesele/triste,o alta metoda care vad ca merge foarte bine la copii.
Mai noi exista o fisa completata zilnic de doamna ,in care bifeaza daca a fost copilul atent,daca a avut temele ingrijite,daca a fost cuminte si coleg bun...Deci evaluarea e continua,nu tine cont de o singura "prestatie"a copilului.Eu vreau sa spun ca as fi fosrte stresata sa stiu care test la stiinte de exemplu si ca nota aceea va fi in catalog automat.Dar fiecare are metodele lui,ce sa=i faci.
O zi buna puiutilor si mamicilor!Sorana,te rog,scrie-mi testele alea!

Mergi la inceput

Scuze,din graba am facut o groaza de greseli de tastatura...Iese,la noi,foarte...Cred ca mai sunt.Sper sa intelegeti voi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dinubebe spune:

'Neata, fetele,
Noi ne-am trezit tarziu azi, caci e cerc pedagogic la doamne, asa ca am dormit si eu pe saturate, iar ea doarme inca.
Si la noi se puncteaza testele cu nota separata, mai ales cand e vorba de teste mai complexe, cum sunt cele intre unitati/capitole. Dar mai dau destul de multe teste si in interiorul capitolelor, dictari aproape zilnic, alte fise pe care le "colecteaza" doamna si pe baza carora probabil face un fel de medie. E firesc ca evaluarea sa fie continua, probabil e si o cerinta a profesiei, am vazut si eu la doamna o fisa ca un fel de catalog, cu mai multe coloane, in care isi noteaza diverse aspecte pentru fiecare copil. Testele si fisele ni se arata la sedinte, adica o data la doua saptamani si le putem lua acasa pana a doua zi sa le studiem, sa le scanam, fotocopiem, etc., dupa care le returnam.
Am uitat sa va spun ca am aflat de la sedinta cu comitetul de parinti pe unitate ca exista si un elev /lider al clasei (in mod sigur aveti si la voi unul, pentru ca acestia fac parte din Consiliul Consultativ al Elevilor din toata scoala), dar inca nu am aflat cum a fost ales. Fii-mea nu stia nimic decat ca dintr-odata o fetita s-a trezit in clasa ca ea e "sefa", se si poarta destul de agresiv cu toti copiii, asa ca, dupa tot anuntul doamnei ca vor face o intalnire si vor alege liderul votandu-l s.a.m.d., ne-am trezit acum ca puii nostri au primit si prima lor lectie de democratie autentic romaneasca. Acuma, insa, sincer, incercam sa formam copiilor nostri un anumit simt al valorilor, inclusiv pe cea a dreptatii si corectitudinii, ce credibilitate poate avea doamna daca una spune si alta face ? Fetita mea a intrebat-o pe doamna daca acea fetita e intr-adevar liderul si i s-a raspuns afirmativ, dar ea - timida si grijulie sa nu o supere pe doamna nu a indraznit sa intrebe mai mult. Stiu ca e un lucru banal, care nu merita exagerat, si, pe cuvant va spun, sunt sigura ca si parintii si copiii l-ar fi acceptat fara nici un fel de comentariu daca ar fi fost de la inceput o simpla numire din partea doamnei, dar, dupa toata istoria cu votarea si restul, cred ca e firesc ca toata lumea sa cunoasca motivele pentru care nu s=-a mai procedat astfel. Mai ales copiii. Nu stiu, joi avem sedinta cu parintii si as vrea sa pun intrebari si despre asta, desi tare mi-e ca voi fi gresit interpretata. Voi ce ati face in asemenea situatie ?
Va doresc succes la scoala si bafta in ce faceti. Loredana

Mergi la inceput

Test limba romana
S1 10 p
a) 2,5; b) 2,5 p; c) 2,5 p; d) 2,5 p
Stabileste numarul de silabe din cuvintele (si urmeaza poze)
a) barza
b) bec
c) cuc
d) banca

S2 10 p
a) 3; b)4; c) 3
Stabileste numarul de silabe si sunetele din cuvintele de mai jos
a) ardei
B) brad
c)mazare

S3 10 p (a, b, c,dcate 2,5
Alege varianta corecta
(Sunt imagini, nu stiu cum sa-l scriu altfel)
Vapor - 3 silabe 2-1-2 sunete sau 2 silabe 2-3 sunete
cutit - 2 sileabe 2-3 sunete sau o silaba 5 sunete
leu - 2 silabe 2-1; 1 silaba 3 sunete
papagal 2 silabe 3-4 sunete; 3 silabe 2-2-3 sunete

S4 20 p a 6; b6; c8
Realizeaza schema grafica a propozitiei pana la sunet:
Tata este pescar.

S5 10x 1 p
Dictare semne grafice
(liniuta oblica subrand; liniuta oblica suprarand; bastonas pe un spatiu cu indoitura sus; bastonas mare suprarand cu indoitura jos; zala pe un spatiu; bucla pe doua spatii; carlig mare subrand; oval; nodulet mic; nodulet mare suprarand)

Din oficiu 40 p

Total 100 p

Oricum acum e tardiv sa-i mai dai asa un test ... deja suntem la litere . Mai bine il pun la subiectul "incepem scoala" sa vada ce-i asteapta

Sorana si Monica (7 ani)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danais spune:

Voi ati auzit vreun zvon cum ca s-ar lua vacanta incepand cu 14 decembrie, ca sa isi efectueze cadrele didactice faimosul concediul neplatit? La noi circula acest zvon intens in curtea scolii astazi. Am intrebat-o si pe Doamna si ne-a spus ca este posibil, inca nu au o informare oficiala in acest sens, dar asa au auzit si ei.
In alta ordine de idei, fie-mea si-a revenit dupa "tragicul incident" cu "B"-ul si a hotarat singurica sa faca suplimentar la Romana. Prin urmare, azi a avut o dictare fara greseli (deja avem 5 litere la activ).

In ceea ce priveste problema daca nota conteaza sau nu, cred ca raspunsul este si da si nu. Nota nu reprezinta valoare in sine, nu este calitate ci doar un indicator al ei. Exista copii (evident, mai mari), care se focuseaza pe note si nu pe calitate in sine si dezvolta un intreg sistem de atingere a obiectivului respectiv (invatare pe de rost, mimare, relatii sociale, etc) in loc sa se concentreze pe achizitionarea efectiva a cunostintelor. Prin urmare, mi se pare oarecum periculos sa transmit un mesaj de genul "numai nota conteaza", prefer sa transmit mai curand "conteaza ce stii, cu ce ai ramas in capsor" si ca nota este un indicator al acestui nivel de cunostinte, nu intotdeauna foarte obiectiv de altfel. Si da, am fost profesoara acum ceva timp si stiu cat subiectivism poate fi intr-o nota si nu in sensul rau al cuvantului(poate la stiintele exacte sa fie mai usor de aplicat un sistem riguros de notare). De exemplu, la un punct rezolvat partial notat cu 3 puncte poti alege sa nu notezi deloc, sa scazi un punct sau doua, in functie de foarte multe considerente. Ma rog, de partea cealalta a "baricadei" lucrurile mi se pareau mult mai simple, acum ca e vorba de copilul meu parca altfel se pune problema. Evident, daca depistezi un trend de note scazute la o anumita materie (si nu vreo nota mai mica luata accidental), e cazul sa iei masuri in sensul sa incepi sa lucrezi mai mult cu copilul in directia respectiva.

Mai ales acum, ca sunt in clasa I, eu incerc sa nu lansez mesaje de genul "esti valoroasa pentru ca ai luat FB" pentru ca implicit conduce la rationamentul "nu sunt valoroasa pentru ca nu am luat FB", prefer sa o laud pentru cunostintele acumulate, pentru cat de frumos arata dictarea in sine si nu pentru "FB"-ul atasat. Este, pana la urma, o chestie de nuanta, fiecare isi cunoaste copilul si stie cum sa il motiveze. Dupa cum s-a observat din mesajele anterioare a mea este perfectionista, deci nu trebuie sa pun eu presiune pe ea ca sa lucreze suplimentar cand vede ca nu merge bine ceva, prin urmare "imi permit" abordarea asta.

Scuze pentru mesajul lung, tocmai am aflat ca am intrat in concediu (fortat) si am timp sa reflectez la toate problemele astea de scoala.

Toate bune si sanatate tuturor.

Daniela si domnisoara Denisa

Mergi la inceput

Am uitat sa zic ca astea sunt "teste de evaluare sumativa" In rest sunt si ei evaluati practic la fiecare ora.
Testul la mate mi-e chiar greu sa-l scriu ca e plin de imagini. Si n-am scanner. Dar fac rost si il pun
Daniela n-am auzit asta cu 14 dec dar nu m-ar mira. Aberanta chestie asta cu concediul neplatit la profi. Si materia???? O invata copii acasa cu parintii sau cum? Of, iar m-am enervat.
Si da, conteaza ce stii in majoritatea cazurilor . Imi amintesc de mine elev. Nu mi-a placut geografia niciodata, n-am dat niciodata examen din ea, dar aveam 10 la scoala. Invatam in pauza, strict pentru ora respectiva ca evident uitam imediat. Ceea ce evident nu s-a aplicat si la matematica.

Loredana am intrebat-o pe fi-mea de "seful clasei" si zice ca ei n-au, nu stie daca cei mai mari au sau nu. Dar nici n-am auzit pe nimeni din zona sa zica ceva de asta - o sa intreb un elev mai mare.

Sorana si Monica (7 ani)

Mergi la inceput