Va inchinati cand treceti pe langa o biserica?
Raspunsuri - Pagina 9
beren spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Iasmin08 Fascinant, Beren, de-a dreptul fascinant atata interes de-o data despre ceea ce stiu sau cred io....Eu sunt out of the question here, okay?? Ceea ce stiu, ceea ce sunt...Ar fi cu |
Nici pe departe, interesul nu este fata de tine (fara nici o suparare), este fata de afirmatia ta ca "semnul crucii exista si pe vremea lui Ioan Botezatorul" (citat aproximativ). E o afirmatie obiectiva, pentru care sunt convins ca ai surse de informatie - altfel, de ce-ai fi scris asa ceva? Daca nu vrei sa ne explici, ramanem doar cu afirmatia ta ...
Ca multi evrei credinciosi (unii contemporani cu el), Ioan Botezatorul a dus o viata de ascet, anuntand sosirea iminenta a profetilor lui D-zeu (in iudaism exista o lista precisa a profetilor care-l preceda la Mesiah). Practica ascetismului si a predicatului in desert era frecventa acum 2000 de ani - pot sa-ti dau informatii istorice detaliate despre epoca respectiva.
Iar practica discutiilor libere pe forumuri publice este una la care tin foarte mult si pe care o apar din principiu.
Iasmin08 spune:
Beren, da-mi informatii istorice cu privire la BOTEZAT, pls!!!! Adica pana la Ioan Botezatorul, hai, n-o mai da pe dupa trifoi.... Stii bine ce spun eu
Iasmin, mama de strengar de 8 anisori
Iasmin08 spune:
Cat despre semnul crucii INAINTE de Hristos, el apare ca o ''preinchipuire''. Dar cine cauta gaseste, nu ma indoiesc.
beren spune:
citat din mesajul lui Iasmin08 Beren, da-mi informatii istorice cu privire la BOTEZAT, pls!!!! Adica pana la Ioan Botezatorul, hai, n-o mai da pe dupa trifoi.... Stii bine ce spun eu |
Nu stiu, ce inseamna? Eu am scris: "Ca multi evrei credinciosi (unii contemporani cu el), Ioan Botezatorul a dus o viata de ascet, anuntand sosirea iminenta a profetilor lui D-zeu (in iudaism exista o lista precisa a profetilor care-l preceda la Mesiah). Practica ascetismului si a predicatului in desert era frecventa acum 2000 de ani - pot sa-ti dau informatii istorice detaliate despre epoca respectiva. "
Vrei sa-ti explic practica de mai sus? Dupa cum vezi, nu apare nimic acolo despre "botez". Sau poate ca trifoiul are proprietatea de a schimba afirmatia cuiva in ceea ce vrei tu sa spui?
P.S. Inca n-am vazut nici o informatie obiectiva de la tine despre semnul crucii inainte de Iisus din Nazaret. Poti sa ne impartasesti sursele bibliografice?
Dorothee spune:
citat din mesajul lui Allure ...crezul meu sta in sufletul meu nu in cladirea numita biserica... |
citind aici mi-am amintit de colegele mele de camera din camin, ele spuneau ceva de genul: Dumnezeu e in sufletul meu, nu trebuie sa merg la biserica...
in timpul Sf. Liturghii, una facea sex cu concubinul/prietenul, alta facea curatenie, dar toate il aveau pe Dumnezeu in suflet bineinteles...
Iasmin08 spune:
citat din mesajul lui beren Foarte interesant, Iasmin. Sa reformulez afirmatia ta: "n-am fost nici unul" contemporani cu Ioan Botezatorul (evident), deci nu stim cum "saluta" el pe D-zeu (fals, stim pentru ca era un evreu credincios, iar religia iudaica avea mai mult de doua mii de ani atunci - era bine stabilita). In schimb, tu stii despre existenta semnului crucii (cu simbolismul actual, presupun, altfel nu are nici o relevanta) inca inainte de nasterea lui Iisus fiul lui Maria ... Fascinant, vrei sa ne spui si noua mai multe despre acest aspect? |
Ma vad silita sa te citez. Este evident ca una vorbesc eu, alta continui tu.. Vorbim impreuna dar intelegem separat. Ai precizat clar ca Ioan Botezatorul nu saluta prin semnul crucii, ca STIM exact CUM pentru ca la acel moment cultul iudaic avea deja vreo 2000 de ani si ca stim cum anume se desfasurau lucrurile in cult . Eu ti-am amintit si ca respectivul cult NU avea BOTEZUL, dar evident, Ioan Botezatorul a facut acest lucru desi nu era descris in cult. DECI nu stim cum saluta, iar faptul ca spui ''cultul nu era asa'' nu e un argument (tocmai ti-am explicat de ce) QED
De altfel eu vorbesc despre SARCASM, si im raspunzi despre... DISCUTII LIBERE (iarasi nu au a face una cu alta).
Cat despre referintele bibliografice si informatiile obiective, crede-ma nu doresc sa intru in dispute. Lucrurile stau cu totul altfel decat doresti, si incerci sa arunci cu tomate in mine DOAR pentru ca eu cred altfel. Faptul ca sunt diferita te face sa ai atitudinea asta fata de mine??
Pana la urma era vorba despre salutul pe care il fac ortodocsii cand trec prin fata sfintei Biserici. De aici si pana la referinte bibliografice..... e cam mult. In plus eu pot sa spun ce cred, nu sunt intr-o dezbatere in fata une COMISII (sau sunt????) N-am stiut ca trebuie sa dau socoteala in fata Curtii Martiale
Iasmin08 spune:
Beren, uite un pic si aici, citeste, pls:
http://www.crestinortodox.ro/sarbatori/duminica-sfintei-cruci/crucea-instrumentul-tortura-datator-viata-96719.html
Katya spune:
Draga Iasmin,ai dat inca prea multe explicatii,nu merita.Pt ca oamenii n-au venit aici cu pace si respect sa intrebe sau sa afle de ce facem noi acest gest de inchinare.Nu.Ei au venit sa ne arate ca nu le place credinta noastra si ca sintem noi fara creiere ca o practicam,de-asta au venit,sa ne lumineze.Ca cine e interesat de informatii,n-are decit sa citeasca si singur.
Te pup!Doamne ajuta!
beren spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Iasmin08
Ma vad silita sa te citez. Este evident ca una vorbesc eu, alta continui tu.. Vorbim impreuna dar intelegem separat. Ai precizat clar ca Ioan Botezatorul nu saluta prin semnul crucii, ca STIM exact CUM pentru ca la acel moment cultul iudaic avea deja vreo 2000 de ani si ca stim cum anume se desfasurau lucrurile in cult . Eu ti-am amintit si ca respectivul cult NU avea BOTEZUL, dar evident, Ioan Botezatorul a facut acest lucru desi nu era descris in cult. DECI nu stim cum saluta, iar faptul ca spui ''cultul nu era asa'' nu e un argument (tocmai ti-am explicat de ce) QED De altfel eu vorbesc despre SARCASM, si im raspunzi despre... DISCUTII LIBERE (iarasi nu au a face una cu alta). Cat despre referintele bibliografice si informatiile obiective, crede-ma nu doresc sa intru in dispute. Lucrurile stau cu totul altfel decat doresti, si incerci sa arunci cu tomate in mine DOAR pentru ca eu cred altfel. Faptul ca sunt diferita te face sa ai atitudinea asta fata de mine?? Pana la urma era vorba despre salutul pe care il fac ortodocsii cand trec prin fata sfintei Biserici. De aici si pana la referinte bibliografice..... e cam mult. In plus eu pot sa spun ce cred, nu sunt intr-o dezbatere in fata une COMISII (sau sunt????) N-am stiut ca trebuie sa dau socoteala in fata Curtii Martiale Iasmin, mama de strengar de 8 anisori |
Nu trebuie sa dai socoteala nimanui, Iasmin. Asa cum am scris deja, daca nu ai nici un argument, ramanem doar cu opinia ta despre folosirea semnul crucii B.C.
Despre "botez" si iudaism insa, pot sa-ti dau mai multe informatii despre care se pare ca nu stii. Iata un text succint despre ritualuri de botez in iudaism:
"In Judaism, the Jewish law allows the use of water in ritual cleansing. Moreover, the cleansing in water involves miraculous effects, as the 2 Kings 5, one hears of a case where dipping in the Jordan River should cleanse of leprosy.
Converts to Judaism had to bathe as a symbol of entering the covenant. It was especially in the Jordan River that Jews in the need of remission of sin could be purified.
Rituals involving immersion in water has been important in Judaism, symbolizing purification or consecration. Traditionally, a Jew who somehow had been defiled, had to perform the cleansing ritual of mikvah before being allowed reentry into the Temple. But with the destruction of this, new understandings emerged. Today, only Orthodox and Haredi Jews demand the passing through of the mikvah.
Jewish converts are expected to pass through the mikvah in all types of Judaism.
With the Essenes, ritual immersion was an important ritual. The Essenes are often suggested as a forerunner of Christianity."
Un ritual de botez in iudaism exista si in ziua de azi, asa cum este indicat mai sus.
Pe de alta parte, iti amintesc de faptul ca eu m-am referit la predicatul in desert, nu la botez. Multe studii serioase au fost dedicate acestui aspect; de exemplu, nu este clar daca Ioan anunta sosirea lui Iisus sau a lui Elijah (c.f. profetul precedent, Malachi). In Matei, Iisus este intrebat explicit despre acest aspect.
As aprecia daca poti sa pastrezi moderatie in limbajul folosit. Daca nu vrei sa participi la discutie, poti sa indici asta pur si simplu.
Iasmin08 spune:
Beren, este evident ca nu ne potrivim ....''in duh''.
Te rog referirile la limbajul pe care il folosesc (eu folosesc un limbaj MODERAT) sa le faci si in fata oglinzii cand te vei privi. Suntem doi in aceasta ''contrazicere'' ca sa nu spun disputa. Ma provoci pe un ton care nu arata ingaduinta. Eu de felul meu sunt mai ''iute la manie si degraba varsatoriu de sange nevinovat''. De altfel, poate ar fi mai potrivit de vreme ce te consideri cu totul si cu totul intelept sa nu ma bagi in seama. Cica desteptul cedeaza primul