Clasa a II-a, 2009-2010 *6*
Raspunsuri - Pagina 15
Macrina spune:
Mersi de raspunsuri.. Eu incerc sa-l fac sa scoata ideea principala, adica il mai ajut cu intrebari, dar se pare ca-l enerveaza asta.
As fi vrut sa-i fac o schmea cu 2, 3 intrebari si la fiecare poveste sa inceapa dupa regula raspunde la intrebarile astea..
Am sa caut mai multe despre naratiune.. dar voiam sa stiu nivelul care e la clasa a II a in Ro [
Cricor spune:
Macrina, acum am inteles ce vrei...lor le da la scoala niste fise pe care sunt intrebarile: Cine/Unde/De ce/Cum/Cand - parca astea sunt. Ei trebuie sa raspunda la intrebarile astea dupa ce au citit un text.
Corina
simali spune:
Macrina, este peste nivelul lor sa faca rezumatre si sa sintetizeze ideile principale. De aceea acum se cere numai povestire. Adica sa spuna cu cuvintele lor, simplu, ce-si amintesc dintr-un text citit. Este suficient la 7-8 ani.
"Calea de mijloc este calea ZEN"
Alice
simali spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui Cricor Cand era mai micut povestea parca cu mai multa usurinta si placere. |
Am observat si eu asta. Este ceva ce le face scoala: le fura spontaneitatea si le induce un soi de angoasa. Ajuta-l sa se relaxeze si-si va gasi din nou cuvintele. Vladu a avut o faza cand incepuse cu un soi de limbaj de lemn. Nu i-am dat voie. M-am revoltat, i-am spus sa fie viu, sa citeasca textul cu sufletul si sa-mi spuna frumos ce a auzit. Sa uite scoala. Sa ramana numai textul acela frumos si povestirea.
Alice
Macrina spune:
Ah, simali, poate ai dreptate.. El se enerveaza de numa cand il pun sa povesteasca, parca ii tai aripile dintr-o data.. As vrea sa trec cumva peste handicapul asta, sa-i dezvolt limbajul ![]()
anka1 spune:
Hmmmm... la noi invatatoarea a facut planul de idei deja, adica ideile principale dintr-un text scurt. Dar nu ar fi prima data cand face mai mult decat trebuie si fara rezultate..
Nu stiu, uneori am senzatia ca beneficiile scolii puse in balanta cu "stricaciunile" produse de un sistem invechit, nu dau un rezultat pozitiv.
O zi faina,
Anca
Cricor spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui anka1 Dar nu ar fi prima data cand face mai mult decat trebuie si fara rezultate.. Nu stiu, uneori am senzatia ca beneficiile scolii puse in balanta cu "stricaciunile" produse de un sistem invechit, nu dau un rezultat pozitiv. |
Eu de multe ori ma intreb daca graba asta a invatatoarelor de a arde etapele nu este cumva si o urmare a insistentelor parintilor de-a lungul generatiilor.
Voi nu aveti parinti care cer teme mai multe, mai complicate, sa cumparam culegeri...sa faca, sa faca bietii copiii...ca acum au 8-9 ani, sunt geniali sin in plus..cat sa se mai joace. La noi sunt voci revoltate ca merg copii la teatru, sau la nu's ce fabrica....fiecare sedinta e un motiv de uimire. Avem chiar parinti care ar vrea ca invatatoarea sa ia in calcul la note si temele suplimentare pe care le fac copiii lor acasa...
De cand am copilul la scoala vad la cata presiune sunt supuse invatoarele din partea parintilor sa faca mai mult, daca se nimereste si cate una ambitioasa, sau mai tematoare pentru postul ei ...e reteta sigura pentru bombardarea copiilor cu tot felul de concepte carora nu le vad rostul la varsta lor.
Eu sincer cred ca o parte din nebunia din sistemul de invatamant e implicarea peste masura a parintilor mult prea ambitiosi.
Corina
simali spune:
Cricor, in realitate acesti parinti nu vad cum trece pe langa ei propria lor tinerete. Ei au ajuns intr-un asemenea hal cu nervii incat li se pare OK sa ajnga la varsta pensionarii injurnd sistemul, detestandu-si viata si chinuindu-si copiii. Pentru ca asta inseamna sa pui copilul si scoala lui in mijlocul universului tau cand ai 30-35-40 de ani si sa nu mai vezi nimic altceva in jurul tau.
Parintii cu copii scolari trebuie sa mai aiba si "agenda" lor personala. La noi extremele sunt cele mai la ordinea zilei. Ori intalnim mama-om-de-afaceri si copilul singur cu bona 24 din 24, ori nebuna de legat care altceva decat teme si suplimentar pentru copil nu mai stie in viata.
Calea de mijloc este calea intelepciunii si noi romanii suntem foarte departe de ea.
Alice
Cricor spune:
Asa, e Simali..eu am ambele exemple chiar intre cunoscutii mei..atatea discutii in contradictoriu am avut..am renuntat sa mai atingem subiectele astea.
Nu mai stiu cine povestea de benzi desenate cu Garfield..Fi-miu le-a descoperit intamplator si este foarte incantat..rade cu gura pana la urechi.
Corina
simali spune:
Vlad e cu Garfield. Il adora. Este si o revista lunara. El are fire pesimista si l-am incurajat mult sa citeasca umor de calitate.
Alice