Gelozia la copilul de 9 ani?

Gelozia la copilul de 9 ani? | Autor: Zgaboanta00

Link direct la acest mesaj

Buna ziua,
Am un baiat de 9 ani si altul de 1 an, ideea este ca de cand a inceput scoala cel mare, mi-a spus invatatoarea ca este ff distrat, neatent si rade mai mereu in timpul orelor iar bineinteles, rezultatele la invatatura sunt pe masura. Initial am discutat cu el, apoi am trecut la pedepse(fara calculator, jucarii s.a.) iar acum, de cateva zile il tratez cu indiferenta.
Pur si simplu, nu stiu ce sa mai fac!
Sa fie oare gelozie (desi el il iubeste pe cel mic, se joaca cu el, il face sa rada....) iar pana acum nu a fost nimic in neregula? Sa fie modul lui de a atrage atentia asupra lui ?(desi eu am incercat sa ofer dragostea in egala masura si celui mare si celui mic).
M-am gandit ca poate nu ar strica sa merg cu el la un psiholog insa nu cunosc pe nimeni.
Va rog, s-a mai confruntat cineva cu astfel de probleme?
Multumesc mult.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns blackpanterro spune:

Mai incearca inca o data, de doua ori, de zece ori sa vorbesti cu el, poate ii e teama sa isi exteriorizeze problema. Daca nu a functionat prima oara nu trebuie lasat balta si trecut la pedepse. Incearca sa fii prietena lui si nu calaul lui.

Adriana si Aidan - 4 ani
A ticket to hell has never been funnier

"May the fleas of a thousand camels infest the crotch of the person who screws up your day and may their arms be too short to scratch...AMEN"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rrox3 spune:

Cred ca sa-l tratezi cu indiferenta e cel mai rau lucru pe care il poti face in momentul asta.
Problemele au aparut doar anul asta la scoala? Zici ca are 9 ani, este in clasa a 3-a sau a 2-a? Anul trecut cum s-a purtat la scoala?
Mie imi suna a nevoie de atentie. Si indiferenta e minimum de atentie pe care i-o poti acorda, pana cand si pedepsele sunt atentie - negativa, ce-i drept.
Incearca sa nu-l mai critici, sa nu-l mai pedepsesti si sa discuti cu el foarte pasnic. Sa-l intrebi ce se intampla, sa-i explici ca-si face rau singur. Si sa-l intrebi ce ar vrea sa faceti voi, parintii, si voi nu faceti? Aveti vreodata timp doar cu/pentru el? Obisnuiti sa vorbiti cu el despre ce i se intampla peste zi? Obisnuiti sa-l laudati des? Balanta mesaje pozitive versus mesaje negative de la voi, in ce parte se inclina?
In fine, pot fi multe motive, dar de baza cred eu ca e nevoia de atentie, nevoia de a fi vazut si acceptat. Scrii putine in mesaj, asa ca pot doar sa presupun, in speranta ca ceva iti va suna posibil.
Numai bine

Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Luna1 spune:

Eu am un baiat de 8 ani si o fetita de 2. Se iubesc la nebunie insa clar viata celui mare s-a schimbat de cand a aparut ea. Vrei nu vrei, oricat ai incerca, un bebelus peste 6 luni si mai ales peste un an necesita mai multa atentie.

Insa eu am vorbit deschis cu baitul meu despre asta, adica am stat la un moment dat jos amandoi, si i-am spus cam asa "stiu ca aparitia surioarei tale ti-a schimbat viata cum ne-a schimbat-o la toti, stiu ce nu mai primesti atentie exclusiva, insa asta nu inseamna ca afectiunea mea e mai mare pentru ea decat pentru tine. Numai ca ea e mica, nu poate face totul independent ca si tine, nu poate sa se schimbe singura, sa manance singura, se loveste des daca o lasam nesupravegheata."

Apoi i-am solictat si lui ajutorul real si asta l-a magulit, nu s-a simtit exclus, daca gateam il rugam sa se uite la ea 5 min pana puneam mancarea pe foc, acum ii aduce olita daca are nevoie si o ajuta sa se dezbrace, cateodata o ajuta sa manance, se joaca. Atentie insa, nu obligat, adica lasa-l pe el sa te ajute benevol, tu poti doar sugera "ai putea sa ma ajuti sa ii dau sa manance la cel mic?" daca vrea ok, daca nu nu.

Important e sa nu iti fie frica sa discuti deschis cu el, fara tipete, despre cum te simti tu, si cum crezi ca se simte el si apoi sa-l intrebi daca are o problema speciala.

In plus incearca sa afli si cu cine s-a asociat la scoala, la varsta asta se pot face prietenii nedorite, insa daca e asa nu-l desparti de prieteni, incearca sa ii ai pe toti sub control, invita-i la tine, in sensul ca ti-e mai usor sa gestionezi o situatie aflata sub ochii tai.

Mamica de stelute Cosmin (30 iulie 2001) si Adelise (11 august 2007)

Mergi la inceput