Tutuiala - unde e limita?
Raspunsuri - Pagina 16
anya spune:
In toata povestea din cancelarie copilul a fost sincer si spontan. Tanarul invatator il percep ca pe un tip rigid sau poate asa a fost educat si vorbeste si acasa cu mama lui cu "dv". Oricum nu l-as vrea ca invatator pt copiii mei.
ellinia spune:
Oricum e aiurea sa te adresezi cu dvs. mamei, tatalui sau oricarui membru apropiat al familiei. Eu am fost foarte surprinsa sa constat la unul din fostii mei prieteni ca se adresa matusii cu dvs. La mine in familie nici bunicilor nu ne adresam cu "dumneata" sau "dumitale" cum se mai obisnuieste, suntem foarte apropiati, baiatul meu chiar ii spune mamei mele pe nume, nu ii spune "bunica" asa i-a cerut ea. Plus ca e tanara, are 54 de ani, nu se considera bunica.
mina spune:
Depinde atat de mult de oameni, cadrul si atmosfera in care au fost educati, de ceea ce au in inima si-n cap....Formele de adresare sunt doar o manifestare exterioara a respectului.Nu spun ca nu sunt importante.
Insa am crescut spunandu-le parintilor tu, bunicilor si altor unchi/matusi etc, la fel (bine, catorva dintre ei pe care-i simteam distanti i-am apelat cu dvs intotdeauna) si uitandu-ma cu uimire la copiii nasilor care spuneau parintilor Dumneata, Mama, Dumneata, Tata. Mi se parea atat de ciudat...uneori imi inchipuiam, cu mintea mea de copil, ca in mod clar ei isi iubesc/respecta mai mult parintii decat o facem noi (eu si fratele meu). Alteori realizam ca de fapt acest dumneata imprima distanta. Cand au crescut, respectivii copii, au tulit-o in lume cat de repede au putut, nerabdatori sa scape de tirania tzeapana a tatalui (nu cred ca erau abuzati fizic, doar psihic, de atatea reguli si regulamente intransigente) si au devenit aproape certati cu legea. Atunci a fost momentul cand am realizat ca respectul nu sta numai in aparente, ci in sufletul omului, in felul in care a fost crescut...si iubit, as indrazni sa spun eu.
Mina si
Matei-Costin, sensu'lu'viata lu'mami si tati
din:09.09.2004
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=57655" target="_blank">cronicile vizigotului
Some people dream of success...while others wake up and work hard at it
makydenis spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ellinia baiatul meu chiar ii spune mamei mele pe nume, nu ii spune "bunica" asa i-a cerut ea. |
Mie mi-ar placea ca eventuale mele nurori sa-mi spuna pe nume si sa ma tutuiasca.
witeflower spune:
Cand o persoana publica te tutuieste, cred ca ai dreptul sa ii atragi atenti, chiar daca e primarul. Poti sa-l intrebi "Ma cunoasteti?" sau "ne-am mai cunoscut undeva?"
Aproape sigur va fi curios de il intrebi, ocazie cu care ii poti spune:" Pentru ca m-ati tutuit..."
Totusi, m-ar mira sa gasesti o astfel de3 atitudine la un invatator... mai degraba la un medic (Sa ma ierte medicii de pe forum, nu ma refer la medici, in general, ci la faptul ca, dintre toate categoriile profesionale, aici am intalnit cel mai des tutuirea neintemeiata...).
Cu medicul e mai greu sa-i dai replica, pentru ca te poti afla intr-o situatie in care depinzi de el si in acel moment esti mai preocupat de viata si de sanatatea ta decat de politete...
Totusi, trebuie sa recunoastem ca medicii tineri si cei care au cabinete private te trateaza adesea cu respect - ceea ce inseamna ca si in Romania lucrurile incep sa se schimbe.
makydenis spune:
citat din mesajul lui witeflower Cand o persoana publica te tutuieste, cred ca ai dreptul sa ii atragi atenti, chiar daca e primarul. Poti sa-l intrebi "Ma cunoasteti?" sau "ne-am mai cunoscut undeva?" Aproape sigur va fi curios de il intrebi, ocazie cu care ii poti spune:" Pentru ca m-ati tutuit..." |
E buna ideea!
makydenis spune:
citat din mesajul lui witeflower Totusi, trebuie sa recunoastem ca medicii tineri si cei care au cabinete private te trateaza adesea cu respect - ceea ce inseamna ca si in Romania lucrurile incep sa se schimbe. |
Si totusi cunosc medici care lucreaza si in spital (unde tutuiesc la greu) si au si cabinet unde nu mai stiu cum sa-ti intre in voie si uimitor, parca uita si de important! tutuiala, orice amarat de bolnav devine dintr-o data un "dumneavoastra" foarte important!
Si atitudinea asta parca nu stiu, nu-i prea la locul ei...