Tutuiala - unde e limita?

Raspunsuri - Pagina 15

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ni-na spune:

Am scris ca atunci cand vorbesc despre oamenii ce ii pretuiesc cu adevarat ,instinctiv folosesc dumneavoastra.Nu cred ca tine de educatie ci de scara de valori.
Acelasi lucru cand vb cu un medic sau cu cineva mai in varsta.

Si da,cu strainii vorbesc la persoana a2-a pt ca "asa trebuie"(suna fad.......dar asta e mediul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ancuta-Maria spune:

ni-na, nu vorbeam de persoana ta, ci in general. Am spus doar ca mie mi se pare ciudat si nu cred ca are nici cea mai mica legatura cu scara fiecruia de valori.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crinuta spune:

Citat:
citat din mesajul lui ni-na

Un exemplu...eram in cancelaria scolii unde am invatat.Era o discutie intre invatatoarea mea,fiul acesteia..invatator si el,directorul scolii si alti cativa.Invatatorul i se adresa mamei...dumneavoastra mama credeti ca............si usa se deschide ,intra pustiul directorului..elev in clasa aIV-a sau V-a si urla BA TATA,BOII AIA MI-AU LUAT MINGEA!!!!!!!
Impactul a fost naucitor prntru mine!

Hai ca e exagerat ( putin spus) sa i te adresezi mamei cu "dumneavoastra" Sa fim seriosi!

Crinuta si Rayan

Fara Dumnezeu nimic nu e.
Cine se increde in sine, cade rau!

www.youtube.com/watch?v=4L0eM4tODYc" target="_blank">Asculta

Mergi la inceput

Citat:

Eu cand vorbesc despre parintii mei folosesc :dansa,dansul.Este respectul fata de cei care m-au adus pe lume si m-au facut om.Cand ma adresez unui medic sau unui profesor ma adresez cu dumneavoastra deoarece respect"vagoanele de carti"(expresie folosita aici pe forum)pe care acestia le-au parcurs sa ajunga astfel.
Cand vorbesc despre prietenul meu medic (caruia ii stiu toate ascunzisurile sufletului)cu un tert vorbesc despre dansulchiar daca in particular ii spun pe nume.O fac pentru ca-i respect mintea sclipitore si daruirea.Cu strainii folosesc dumneavoastra pentru ca nu-i cunosc,iar cu cei in varsta pentru ca au niste ani.

Insa nu a fost de la inceput asa,mi-am schimbat adresarea cand am crescut si am inceput sa inteleg lumea.Nici macar nu am constientizat asta,schimbarea s-a produs in plan mental.

Asa conideri tu ca se arata respectul. Pentru mine asta e complet irelevant. Tatal meu incercase in copilarie sa imi impuna sa vorbesc cu " dumneata", " dansul, dansa", si n-a avut nici un rezultat, pentru ca am refuzat.
Eu consider ca imi pot respecta parintii altfel. Asta nu inseamna ca trebuie sa cadem in extrema prezentata de tine mai devreme, insa mie mi se pare mai mult decat ok sa vorbesc cu parintii cu " tu", si acelasi lucru il vreau si de la copilul meu.
Din punctul meu de vedere, in momentul in care folosesti " dumneata", " dansa", parca exista o bariera, pe cand eu doresc apropiere de copilul meu.

Crinuta si Rayan

Mergi la inceput

Inca ceva: pe mine nu ma intereseaza pregatirea profesionala a persoanei careia ma adresez. Respectul este acelasi, si nu fac diferente intre categorii sociale.

Crinuta si Rayan

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns makydenis spune:

Citat:
citat din mesajul lui crinuta

Citat:

Eu cand vorbesc despre parintii mei folosesc :dansa,dansul.Este respectul fata de cei care m-au adus pe lume si m-au facut om.Cand ma adresez unui medic sau unui profesor ma adresez cu dumneavoastra deoarece respect"vagoanele de carti"(expresie folosita aici pe forum)pe care acestia le-au parcurs sa ajunga astfel.
Cand vorbesc despre prietenul meu medic (caruia ii stiu toate ascunzisurile sufletului)cu un tert vorbesc despre dansulchiar daca in particular ii spun pe nume.O fac pentru ca-i respect mintea sclipitore si daruirea.Cu strainii folosesc dumneavoastra pentru ca nu-i cunosc,iar cu cei in varsta pentru ca au niste ani.

Insa nu a fost de la inceput asa,mi-am schimbat adresarea cand am crescut si am inceput sa inteleg lumea.Nici macar nu am constientizat asta,schimbarea s-a produs in plan mental.

Asa conideri tu ca se arata respectul. Pentru mine asta e complet irelevant. Tatal meu incercase in copilarie sa imi impuna sa vorbesc cu " dumneata", " dansul, dansa", si n-a avut nici un rezultat, pentru ca am refuzat.
Eu consider ca imi pot respecta parintii altfel. Asta nu inseamna ca trebuie sa cadem in extrema prezentata de tine mai devreme, insa mie mi se pare mai mult decat ok sa vorbesc cu parintii cu " tu", si acelasi lucru il vreau si de la copilul meu.
Din punctul meu de vedere, in momentul in care folosesti " dumneata", " dansa", parca exista o bariera, pe cand eu doresc apropiere de copilul meu.

Crinuta si Rayan

Poate ca tatal tau a vrut sa transmita mai departe educatia pe care a primit-o el!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Allure spune:

intre parinti si copii trebuie sa fie o relatie de dragoste (filiala) nu de politete rece... ca urmare exprimarea cu "dumneavoastra" e total nelalocul ei.
"dumneata" mai merge...desi parca mai mult pentru bunici.

am niste verisoare care asa au fost invatate de parinti sa li se adreseze cu "dvs" am zis ca nu e adevarat cind am auzit prima data...mi s-a parut un circ caraghios si inutil. cita distanta pune acest cuvint intre copii si parinti!!!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

True health is a journey not a destination, a process not an event, a habit not a diet.

www.youtube.com/watch?v=fbwO7RAfwS4&feature=related/" target="_blank">soon, this will be me

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns makydenis spune:

La noi in familie parintii nu ne-au impus sa le vorbim cu "dvs", desi ei asa vorbeau cu parintii lor. "Asa era pe vremuri", spunea mama".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mediajust spune:

Citat:

Am scris ca atunci cand vorbesc despre oamenii ce ii pretuiesc cu adevarat ,instinctiv folosesc dumneavoastra.Nu cred ca tine de educatie ci de scara de valori.
Acelasi lucru cand vb cu un medic sau cu cineva mai in varsta.

Si da,cu strainii vorbesc la persoana a2-a pt ca "asa trebuie"(suna fad.......dar asta e mediul.

Pai, daca este "despre", cum folosesti dumneavoastra?? Poate dumnealui, domnia sa...

Mie secventa cu dansul/dansa mi se pare cea mai amuzanta, dat fiind ca nu sunt pronume de politete, ci fix personale, echivalente cu el/ea.
Se povestea undeva in topic ca cineva vorbea despre vaca spunandu-i "dansa". Undeva, in Moldova, am auzit o expresie care m-a lecuit pe veci de aceasta adresare: "uite un c..., vezi sa nu calci in dansul"!
(cer scuze pentru brutalitatea exprimarii!)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AdiS spune:

Citat:

Un exemplu...eram in cancelaria scolii unde am invatat.Era o discutie intre invatatoarea mea,fiul acesteia..invatator si el,directorul scolii si alti cativa.Invatatorul i se adresa mamei...dumneavoastra mama credeti ca............si usa se deschide ,intra pustiul directorului..elev in clasa aIV-a sau V-a si urla BA TATA,BOII AIA MI-AU LUAT MINGEA!!!!!!!
Impactul a fost naucitor prntru mine!

Din situatia prezentata mai sus inteleg ca discutia se petrecea in cancelaria scolii, intr-un cadru oficial, nu acasa in sufragerie intr-o discutie prieteneasca. Atunci interpretez situatia astfel: invatatorul se adreseaza mamei lui cu "dvs" din respect pentru interlocutori si mama lui. In acelasi timp nu poate sa ii spuna pana la capat "dvs d-na X". Nu interpretez ca i se adreseaza acasa cu "dvs". Nu il cunosc sa spun ca si acasa i se adreseaza asa dar stiu ca o asemenea familiaritate ("mama" combinata si cu adresare la per-tu) spusa intr-un cadru oficial "zgarie" si nu este confortabila pentru interlocutori.

De asemenea, tot din situatia prezentata inteleg ca s-a dorit a aduce in prim plan diferenta mare intre exprimarea invatatorului,care intelege subtilitatile de la locul lui de munca si copilul caruia nu ii pasa, inca. Dar nu consider ca gata!, copilul este pierdut.

Mergi la inceput