Tutuiala - unde e limita?
Raspunsuri - Pagina 12
lorelei_19 spune:
La noi in firma in mare parte ne tutuim, inclusiv cu sefii mari care-s vreo 4 trepte mai sus. Dar tutuiala ne-o ofera seful. Sau nu, daca nu vrea
Eu ma simt mai bine cu tutuiala, mi se pare rigid cu dumneavoastra si cumva fals. In anumte contexte insa cred ca e nevoie, mai ales in business-relationship.
Faza cea mai tare am trait-o cand eram la o petrecere de-a unei rude de-a mele in Romania si am intins mana unei tipe care este cu 10 ani mai tanara decat mine si i-am propus sa ne tutuim. Ea a ramas masca si a continuat cu Doamna Sch. Am ramas paf si m-am simtit -sincera sa fiu nu tocmai bine. Din toate punctele de vedere eram cel putin la acelasi nivel- nu este/era sefa mea, in atmosfera familiala, totul conform oricarei reguli de politete. Mi-au cam ramas sarmalele in gat cateva minute, da mi-a trecut
Victoria_mami spune:
Eu ma refeream la GRAMATICA limbii engleze, studiata intr-o universitate aici. Stii, asa cum copiii in Romania studiaza Limba si Literatura Romana...
_
Mami de Printesa Victoria Isabella
Victoria Isabella, Printesa Noastra Perfecta!
freedelia spune:
Cum ii propui cuiva sa va tutuiti???
Am citi mai sus si am incercat sa ma pun in situatia respectiva si nu amreusit. Cum propui? Buna, io sunt Delia, nu vrei sa ne tutuim? Sau "Poti sa imi spui pe nume"? -- dar in cazul asta deja ai tutuit fara ca persoana cealalta sa isi fi dat acordul. Sau "Spuneti-mi pe nume" -- incare caz ii propui persoanei persoanei sa iti zica pe nume dar tu nu o faci.
Ciudat -- nu cred ca am facut asta vreodata. Sau poate dar fara sa imi amintesc.
18+, John (11 Martie 2004), Jodie (16 Martie 2006)
POZE
Deianira spune:
Citat: |
citat din mesajul lui freedelia Cum ii propui cuiva sa va tutuiti??? Am citi mai sus si am incercat sa ma pun in situatia respectiva si nu amreusit. Cum propui? Buna, io sunt Delia, nu vrei sa ne tutuim? Sau "Poti sa imi spui pe nume"? -- dar in cazul asta deja ai tutuit fara ca persoana cealalta sa isi fi dat acordul. Sau "Spuneti-mi pe nume" -- incare caz ii propui persoanei persoanei sa iti zica pe nume dar tu nu o faci. Ciudat -- nu cred ca am facut asta vreodata. Sau poate dar fara sa imi amintesc. 18+, John (11 Martie 2004), Jodie (16 Martie 2006) POZE |
Ne putem tutui? Simplu.
anaemi spune:
citat din mesajul lui freedelia Cum ii propui cuiva sa va tutuiti??? Am citi mai sus si am incercat sa ma pun in situatia respectiva si nu amreusit. Cum propui? Buna, io sunt Delia, nu vrei sa ne tutuim? Sau "Poti sa imi spui pe nume"? -- dar in cazul asta deja ai tutuit fara ca persoana cealalta sa isi fi dat acordul. Sau "Spuneti-mi pe nume" -- incare caz ii propui persoanei persoanei sa iti zica pe nume dar tu nu o faci. Ciudat -- nu cred ca am facut asta vreodata. Sau poate dar fara sa imi amintesc. 18+, John (11 Martie 2004), Jodie (16 Martie 2006) POZE |
tocmai asta vroiam sa intreb si eu...
Ana mamica lui Filip (06.03.2007) si a Anastasiei (03.08.2008)
Doamne ajuta !
Cand am ajuns in sfarsit la capatul rabdarii, s-a gasit unul sa mute capatul mai incolo.
mianna spune:
citat din mesajul lui freedelia Cum ii propui cuiva sa va tutuiti??? Am citi mai sus si am incercat sa ma pun in situatia respectiva si nu amreusit. Cum propui? Buna, io sunt Delia, nu vrei sa ne tutuim? Sau "Poti sa imi spui pe nume"? -- dar in cazul asta deja ai tutuit fara ca persoana cealalta sa isi fi dat acordul. Sau "Spuneti-mi pe nume" -- incare caz ii propui persoanei persoanei sa iti zica pe nume dar tu nu o faci. |
poftim o solutie: "ce-ar fi sa renuntam la pronumele de politete?" caz in care nici nu-l tutuiai fara sa vrea, nici nu ii propuneai ceva ce tu nu faci.
ina_nz spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui ladyJ
Pentru ca prin cuvinte comunicam. Pentru ca, cuvintele transmit ceea ce gandim. Daca am behaii, cred ca n-ar mai fi diferenta intre tu si dvs Sau mai stii..? Dvs impune o anumita distanta, ceea ce mie mi se pare normal. Refuz sa ma trag de sireturi cu toata lumea E pura nesimtire cand taximetristul ti se adreseaza cu ´´ia zi, incontro´´? |
cred ca ar fi de preferat: "Te rog sa-mi spui adresa unde doresti sa mergi" exprimarii "ia ziceti incotro"
Respectul nu vine din apelativul dumneavoastra si nici distanta si netragerea de sireturi....respectul si politetea vin de la tonul vorbirii, utilizarea formulelor de salut, multumesc, te rog, imbracaminte....etc
Taximetristul nu ma respecta daca imi zice dumneavoastra si apoi isi aprinde nonsalant o tigare .....ma respecta daca imi deschide usa, daca imi pune bagajul in masina, daca e IMBRACAT LA PANTALON DE STOFA SI CAMASA SI NU IN MAIEU
Cred ca inteleg intr-un fel de ce in romania se agata lumea asa rau de exprimarea asta cu dumneavoastra.....au ramas atat de putine lucruri prin care un om se simte respectat....
ina_nz spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Desiree2002
Corect e sa intrebi "May I have some chocolate?"! Repet, se foloseste "Can I...", e ok, e uzual, DAR nu e tocmai corect! _ Mami de Printesa Victoria Isabella Victoria Isabella, Printesa Noastra Perfecta! |
Fecioru meu intreaba May i have some chocolate? cand stie ca are sanse sa primeasca si Can I? cand e mai mult ca sigur ca nu o sa primeasca ....pt ca e seara..... Uncdeva in capsorul lui stie ca "fizic" nu o sa primeasca indiferend daca baga politete sau nu....isi incearca norocu
beshter spune:
citat din mesajul lui ina_nz cred ca ar fi de preferat: "Te rog sa-mi spui adresa unde doresti sa mergi" exprimarii "ia ziceti incotro" |
Sincera sa fiu, eu as prefera ceva mai scurt si mai putin pretios, ca doar e taximetrist si ma intereseaza sa ma duca unde am nevoie nu sa-mi recite prefabricate.
Unii taximetristi nu zic nimic, asteapta linistiti sa li se comunice destinatia si, din punctul meu de vedere, e foarte bine asa.
Cred ca inteleg intr-un fel de ce in romania se agata lumea asa rau de exprimarea asta cu dumneavoastra.....au ramas atat de putine lucruri prin care un om se simte respectat.... |
Nu ca m-as simti teribil de respectata in Absurdistanul meu natal, dar ma intreb daca asta se aplica si limbilor cu formule complexe de politete, cum ar fi spaniola - unde pronumele 'vos' se foloseste des in contexte familiare la persoana a II-a singular (adica e un fel de 'tu' cand inca nu m-am hotarat daca tin sa mi te apropii foarte mult sau cand vorbesc figura de autoritate din casa, tata, de exemplu) si unde pronumele 'usted' (provenit din 'vuestra merced', adica 'domnia voastra') e adevaratul 'dumneavoastra'.
Probabil ca si spaniolii se cramponeaza de formulele astea complicate din pricina ca nu se simt respectati altminteri.
Trouve avant de chercher
beshter spune:
citat din mesajul lui ina_nz Fecioru meu intreaba May i have some chocolate? cand stie ca are sanse sa primeasca si Can I? cand e mai mult ca sigur ca nu o sa primeasca ....pt ca e seara..... Uncdeva in capsorul lui stie ca "fizic" nu o sa primeasca indiferend daca baga politete sau nu....isi incearca norocu |
Primitul de ciocolata e un act 'fizic' si in cazul lui 'may' si in cazul lui 'can' (sigur nu e 'metafizic').
Cand intreaba 'can I' seara face asta intotdeauna? e vorbitor nativ? e prima limba achizitionata? e a true bilingual child? scuzati avalansa de intrebari, nu-mi pot reprima interesul lingvistic, nu intreaba daca are abilitatea fizica de a primi ciocolata, pentru ca toata lumea o are, toata lumea stie ca o are si n-are sens sa intrebi ceva la care stii deja raspunsul, cu exceptia cazurilor in care vrei altceva, de exemplu sa ceri ciocolata.
Cand il foloseste pe 'may', cere voie pur si simplu. Cand il foloseste pe 'can', intreaba daca exista posibilitatea de a primi ciocolata (seara fiind) si nu daca are putinta fizica de a primi ciocolata.
Trouve avant de chercher