Limba romana - gramatica, expresii, vocabular (2)
Raspunsuri - Pagina 2
mami_alexia spune:
"Cat timp are" se foloseste intr-adevar in Ardeal dar eu l-am intalnit si prin Bucovina.
Am si eu un pitic pe creier. M-am intalnit zilele trecute cu o domnisoara cu care am discutat pe niste subiecte strict profesionale. Pe intreg parcursul discutiei care a durat cam 1 ora , m-a dat gata cu folosirea absolut gresita si din abundenta a cuvantului "DECAT". "Eu am decat 2 oameni dar decat 1 m-a ajutat cu adevarat" Asta e doar un exemplu. Ulterior am aflat ca domnisoara era din Craiova (ca daca ar fi fost din Cluj mi s-ar fi parut cu adevarat suspect)M-am abtinut foarte greu sa nu-i atrag atentia (ca nu s-ar fi cuvenit).
MAMI(Adriana) & ALEXIA(28 aprilie 2007)
www.alexdamian.com/" target="_blank">Sa-l ajutam sa lupte...
ABSOLVENTE!!!!
N-AVETI UN LOC DE MUNCA PENTRU MINE?!
Monnvas spune:
Faza cu "decat" iti permite identificarea muntenilor. N-o sa auzi in alte regiuni asa ceva... poate doar prin infectare
Io am colegi - absolventi de Litere - care cu toata gramatica invatata nu pot scapa de marca asta regionala.
Monica mami de cu motoras CRISTIAN
(7.03.2009)
Asa am venit eu pe lume!
blue eyes spune:
decat/numai
Fetelor, eram convinsta ca folosirea adverbului ca in comparatiile de inferioritate/superioritate in locul adv. decat era o o(o)eroare; ex: el e mai mare ca fratele meu.. Acum vad in DEX online ca e corect!http://dexonline.ro/search.php?cuv=ca
Lamuriti-ma! Chiar daca ar fi corect, nu l-as folosi niciodata. Aceeasi eroare se intalneste in germana si in italiana; dictionarele o indica drept greseala.
mianna spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Mihaelka Mai deunazi era 'arareori'. Dar ma bucur ca nu mai e Uite ce zicea si Mianna la cap. 1:
|
acum vad, scuze de intarziere.
raspunsul meu de atunci nu era copy/paste din dex on-line, ci cuvintele mele de raspuns la un post care sustinea vehement ca nu e niciodata adjectiv, intotdeauna adverb. probabil postul caruia-i raspundeam continea cuvintele "cel mult", nu mai stiu si mi-e greu sa caut, dar de obicei folosesc ghilimelele cu o logica. eu am vrut sa zic ca dexul nu-l defineste ca adverb deloc, ci cel mult ca adjectiv adverbial. tot "adesea adverbial" scria si atunci, dar "adjectiv adverbial", adica taman ceea ce se sustinea ca nu-i