Herta Muller - Nobel pentru literatura 2009!!
Raspunsuri - Pagina 6
ladyJ spune:
Mai, nu stiu ce sa zic. Minoritatea saseasca exista in Ro de vreo 800 de ani, daca mai retin eu bine istorie. Adica din punctul meu de vedere, daca stra stra bunicul tau s-a nascut in Romania, bunicul la fel, tatal la fel, mama la fel, tu la fel, apoi atunci esti romanca.
Pana la urma, problema este a ei daca are necazuri cu identitatea, am inteles ca nici in Germania nu se simte acasa...cu atat mai mult cu cat nemtii dintotdeauna au numit sasii ´´romani´´.
Off topic:
Vorbeam cu cineva din Germania pe tema asta,a cum cativa ani, si mi-a spus ca romanii cu origini nemtesti au sustinut intotdeauna ca ei sunt adevaratii germani, ca au pastrat traditiile si rasa , si ca Germania de azi este plina de straini si nu mai e ´´acea germanie´´...ma rog, afirmatii cu tenta rasiala, nu au legatura cu Muller. Am inteles ca problema este destul de acuta, ca multi nemti s-au isterizat cand in anii 70- 80 Kohl si Schmidt au cumparat efectiv de la regimul comunist roman aceasta minoritate. Cam 15 mii de marci pe cap de roman-german. Acestia au ajung in Germania, au obinut multe facilitati fiscale, dar nu au reusit niciodata sa fie vazuti de germani ca apartinand lor.Explicatia era simpla: sute de ani traiti in Romania, ii face simplu romani.
Poate de aici si reactia lui Muller´´nu sunt romanca´´.
Guestus spune:
Cred ca a fost premiat talentul de a scrie si nicidecum ca ea a fost dizidenta sau anticomunista sau ca a suferit sau mai stiu yo ce.
Asa ca ma bine va focusati sa cititi cartea, apreciati talentul.... si nu sa analizati ca ea se crede romanca sau sasoaica sau chinezoaica.
ardeiash spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Nora Ardeiash, tu esti visator |
visul ma tine in viata...
s-auzim numai de bine! si
lilanda spune:
Ati vazut interviul asta? Peter Englund, secretarul permanent al Academiei Suedeze, puncteaza excelent modul in care Herta Muller foloseste limba ...si limbajul. Aminteste si de "Leaganul respiratiei" - carte careia, sper din tot sufletul, ca traducatorii sa-i gaseasca un titlu potrivit :)
Alina spune:
http://www.ziare.com/actual/opinii/10-11-2009/herta-muller-nu-e-romanca-913014
LadyJ,sasii de-aici(cel putin pe care eu ii cunosc)sustin sus si tare ca ei nu sunt romani.Sincer,eu nu stiu sigur ce-s ,de multe ori am avut prilejul sa-mi dau seama ca sunt cam cum bate vintul:cind curentul e impotriva Ro,atunci sunt nemti,cind curentul e favorabil Ro,atunci sunt si romani...cam asa !
In rest,am comandat cartile Hertei Müller pe Amazon si cred ca premiul e datorat talentului .
Guestus.