Prichindei martie - aprilie 2005 (129)

Raspunsuri - Pagina 14

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Anca Micaela spune:

Ligia, condoleante!

Va multumesc tuturor pentru gandurile bune!

Noi suntem bine; Ema a terminat cu serbarile si asteapta cu nerabdare excursia de vinerea asta... A fost si anul trecut, asa ca stie ca e distractie :)
In rest, nu avem nici noi planuri clare pentru concediu, si imi doresc o evadare... Avem insa de treaba, ca in august ne mutam si vom incepe din timp sa caram din lucruri - incredibil cate se strang!
Ema e entuziasmata si nu prea de schimbare, asa ca lucram din greu la crearea atmosferei: cum vrei sa iti aranjezi camera, unde o sa pui X sau Y...
In rest, e domnisorica, frumoasa si haioasa (zice ma-sa ).
Va imbretisez cu drag si m-as bucura sa mai citesc despre voi & prichindei.

Anca Micaela, mama Emei Ioana

Poze Ema
Poze Ema2
http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;0;125/st/20050317/n/Ema+Ioana/dt/7/k/c848/age.png

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ana71 spune:

Buna,

Am reintalnit-o pe Rrox la un alt topic si mi s-a facut dor de voi si de prichindeii nostri. Ce mai faceti? Unde ati petrecut concediul? Ce nazdravanii au mai facut copilasii?

Noi suntem relativ bine, dar binenteles cu virozele de rigoare. Am avut o perioada mai nasoala anul trecut. Adi (sotul) a avut niste probleme de sanatate....a ajuns la mai multi medici, analizele ii ieseau bune...dar el se simtea groaznic, slabea ingrozitor, abia se putea tine pe picioare. Ii multumesc lui Dumnezeu ca mi-a dat in gand, intr-o dimineata, sa-l pun sa faca niste analize de tiroida care au iesit foarte modificate - a fost un caz de hipertiroidie clasica. A facut operatie in ianuarie, si-a scos tiroida si acum e mult mai bine. Dar a fost foarte frustrant sa mergi la mai multi dr, cu specialitati diferite si nimeni sa nu banuiasca adevaratele probleme.

In rest, copii sunt bine....Vic a trecut in clasa a 5-a, care mi se pare ingrozitor de grea....are n-spe lectii....mult de invatat...si eu in continuare stau pe capul lui si trebuie sa-l ajut. Adevarul e ca am discutat cu mai multi parinti din clasa....majoritatea fac la fel....sau copiii merg la meditatii. Avem un sistem de invatamant de rahat....indobitocesc copiii astia cu enorm de multe informatii....turnate pur si simplu pe gat. Are noroc de o domna diriginta foarte ok, profesoara de romana.....sper sa se inteleaga bine. Si poate i-o dezvolta si lui pasiunea aia pentru citit.....vechea mea obsesie

Eva merge la gradi, e foarte incantata, ma bate la cap s-o dau la toamna la scoala...dar parca nu prea-mi vine. Am ajuns la concluzia ca e mai bine sa-i lasi sa mai "copilareasca"...ca ce-i asteapta la scoala. Coloreaza si deseneaza foarte frumos.....are chiar talent (nu ca e fii-mea ), are acelasi stil autodidact (parca nu ar fi sora lui Vic ), m-am trezit cu ea ca citeste unele cuvinte singura. Ma mustra constiinta fata de ea ca nu prea am timp....cand Vic se aseaza la lectii merge si ea in camera ei si incepe sa lucreze diverse fise....ma uimeste cat de riguroasa este. Imi povesteste, cand are chef, cu lux de amanunte ce se intampla la gradi (chiar isi numara colegii....ca o tot intrebam eu cati au fost...in ideea sa-mi raspunda multi sau putini....si, mai nou, imi spune cati . Ii evalueaza la gradi si le-a dat sa-si faca autoprotret....era uimita ca unor copii le-a iesit o mana mai mare decat alta si ca nu-si stiau culoare parului si a ochilor sau lungimea parului. Cand are chef e foarte comunicativa, cand nu....trebuie lasata in ale ei. Prefera in continuare compania copiilor mai mari, are o vecina de 9 ani care ii este cea mai buna prietena....serile mai mult pe la ea sta, dar si-a facut si vreo 2-3 prietene pe la gradi. Dnele mi-au zis ca e destul de selectiva in alegerea prietenilor si prefera oricand lucrul/desenul in detrimentul jocului. Vic e opusul ....are foarte multi prieteni, petrecerile curg lant

Voi ce faceti cu scoala? Va ganditi sa-i dati la anul?

Va pup si va astept pe la topicul nostru!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rrox3 spune:

Ana hai ca am venit si eu dupa tine aici
Inainte de toate trebuie sa-ti spun ca Eva seamana in continuare mult cu Ioana. Tot ce ai povestit aici despre Eva as fi putut si eu sa scriu despre Ioana Uimitor!
Ioana va merge toamna viitoare la scoala. Acum ii caut invatatoare. Daca s-a descurcat Mariuca la 6 ani si 2 luni, se descurca sigur si Ioana la 6 ani jumatate. Cu atat mai mult cu cat pare mai pregatita decat era Mariuca. Sunt convinsa ca-i va fi foarte bine la scoala.

Te inteleg foarte bine cu hipertiroidia. O matusa de-a mea a avut exact problema asta si a durat foarte mult pana s-a dumirit un medic ce are. Pana atunci a umblat pe la 'nspe medici aiurea. Incredibil ce prost sistem medical avem. Cred ca te-ai speriat foarte tare Ma bucur ca este bine acum.

Multa sanatate copiilor! Cat mai putine viroze. Fetele meu vad ca inca nu s-au apropiat de vreuna pana acum. le-am dat Imunogrip, ca si anul trecut.

tuturor!

Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)

Mergi la inceput

Buna,

Rrox, ma bucur ca ai intrat si tu pe aici . Ma amuza si pe mine cum continua sa semene fetele noastre. Chiar e uimitor! Sunt sigura ca un aport la chestia asta este si influenta fratilor mai mari (desi cei mari par destul de diferiti). Ma gandesc de multe ori ca Eva este genul autodidact pentru ca am petrecut foarte mult timp cu Vic (in special cu lectiile) si s-a adaptat in felul ei. Si cand intra pe calculator, pe net, la jocurile ei sau Webkinz...pur si simplu nu are nevoie de ajutor. Daca se blocheaza calculatorul restarteaza si nu ma striga (mie mi se pare "fascinant" fiind obisnuita cu vesnicul "mamiiiiiiiiiiiiii" al lui Vic ).....totul face cu multa rabdare. Cred ca e si o chestie de gena (seamana foarte mult cu tati....el este asa de titirit si organizat). Vic, ce-i drept aduce mai mult cu mine (avem o problema cu rabdarea ).

La scoala cred ca problemele ei vor fi de alta natura....o vad genul care-si rupe singura foile daca ceva i se va parea ca nu e perfect. Am fost odata cu niste prieteni la restaurant....copiii au desenat...Eva a ales sa faca o pajiste cu flori si fluturi....ii iesise chiar foarte frumos, dar pentru ca un fluture avea (dupa parerea mea aproape insesizabil) o aripa mai mare decat alta a preferat sa mototoleasca foaia. Ceea ce nu mi s-a parut chiar in regula....nici perfectionismul asta nu e prea bun. Parca e prea atenta la detalii...
Sunt cam ingrijorata ca nu pronunta prea corect grupurile de litere (ce, ci.....iar tz seamana cu un s), deci e cam sasaita.....r-ul de cele mai multe ori este "i"...dar daca se concentreaza suna ca un "r" englezesc.....majoritatea imi spun s-o las in pace ca-si va reveni. Dar uneori se supara ea ca-si da seama ca nu suna cum trebuie...Odata, intr-o seara, mi-a spus ca e timpul sa-si ia cina. Cina in gura ei a sunat, normal "sina". Victor e fan wresling....si fan John Cena. Care suna la fel....asa ca n-am inteles ce vroia Eva cu "Cena" in seara aia. Cand a vazut ca nu inteleg s-a suparat foarte tare....asa ca ma gandesc ca e cazul sa ajung la un logoped. Daca nu se va corecta sigur imi va reprosa mai tarziu.

E bine ca ai luat decizia cu mersul la scoala. Noi inca mai deliberam....dar cred ca aproape sigur va merge peste inca un an. Suntem "cu ochii" pe dna invatatoare a prietenei Evei (care e clasa a 3-a acum). Nu am luat o decizie definitiva...mai depinde si de ea...dar cum este acum moda asta cu datul la scoala la 7 ani si ceva (Vic e nascut in ianuarie si e cel mai mic din clasa)....poate i-ar fi mai bine (ce-i drept si noua ) daca ar mai copilari.

Fetele celelate....chiar nimeni nu mai intra pe aici? Maine-poimaine merg prichindeii nostri la scoala ....cum a trecut timpul......

Mergi la inceput

Ana Si Ioana are tendintele astea perfectioniste, dar le-am tot combatut in ultimul an si le-am mai domolit putin. Ne luptam si cu tendinta de a-si face griji din orice nimic. Tot dezamorsez in zona asta o gramada de ingrijorari nefondate.
Eu cred ca-i o adaptare prin ricoseu cumva, rabdarea si concentrarea cu care face lucrurile. A reactionat la observatiile pe care i le-am tot facut de-a lungul anilor Mariucai, sa fie atenta, sa faca lucrurile cum trebuie, etc. Si ea le-a facut direct asa, sa nu fie nevoie sa-i atragem noi atentia. Sa-i ia fata sora-sii Culmea e ca desi e foarte constincioasa tot se ingrijoreaza...
Unde dai si unde crapa... Asupra Mariucai observatiile nu prea au avut mare efect, dar asupra Ioanei chiar prea mare...

A avut si ea probleme cu pronuntia sunetelor l/r. Invers decat majoritatea copiilor. Spunea "r" - bine.. rarait - in loc de "l". S-a corectat acum cu ajutorul nostru. Mai zice cateodata gresit, dar corecteaza repede.

Mergi la inceput

Rrox, zicala asta "unde dai si unde crapa" se potriveste perfect si in cazul Evei. Cred ca sunt o consecinta a observatiilor facute in timp lui Victor (care bineteles ca nu prea a percupat la ele...ca nu degeaba tot le repetam). Dar asupra Evei au avut un efect poate prea mare. De exemplu la masa: Adi i-a tot facut observatii lui Victor ca sta stramb la masa, eventual cu un picior pe scaun, ca nu mananca deasupra mesei si zilnic mai scapa ceva pe sub masa....chestii de-astea. Iar Eva la masa e teribila....parca a fost crescuta la pension . Are o gratie .....
Mereu ii spun lui Vic sa nu mai manance repede....sa si mestece (el e pe fuga mai mereu la masa, ca sa aiba timp de joaca). Efect: Eva savureaza fiecare imbucatura, nu plescaie niciodata si de cele mai multe ori ramane ultima la masa la gradi.

Perfectionismul asta nu prea stiu cum sa-l "gestionez". Incerc s-o laud in tot ce face.....dar daca ea e nemultumita nu prea o pot convinge ca lucrul respectiv e foarte bine facut. Imi reproseaza ca nu vad bine....ca nu vad o greseala evidenta (doar pentru ea)....eu ii tot explic ca nu poate face unele lucruri cum le fac adultii sau copiii mai mari. Vic i-a zis odata, intr-una din certurile lor, sa nu mai zica nimic pentru ca ea nici macar tabla inmultirii nu o stie (habar n-am ce i-a venit cu tabla inmultirii ). S-a infuriat teribil....si m-a rugat s-o invat..I-am zis ca are tot timpul, ca lucrurile se fac la timpul lor....dupa ce s-au impacat il ruga pe Vic s-o invete

Tu cum incerci s-o ajuti sa nu mai fie asa de perfectionista?

Mergi la inceput

Ana in primul rand prin exemplul personal Mai gresesc si eu si totusi nu se intampla nimic iesit din comun, la fel si ceilalti. Mi s-a parut important sa invete ca-i absolut OK sa mai si gresesti. Asa ca gresim toti, recunoasteam ca am gresit, daca e cazul cerem si scuze si gata.
Depinde despre ce e vorba. Daca-i de desen, pai si eu desenez si de multe ori ma amuz copios de ce mi-a iesit, nici urma de perfectionism.

In al doilea rand mutand interesul. Poate a gresit putin la fluture, dar florile sunt foarte reusite si nu imi mai pot lua ochii de la ele. Poate ii povesteam ceva si despre perspectiva cand cu aripa aia mai mare. Sa introduc putin ideea de relativ, care sa combata ideea de perfect.

Si, in privinta desenelor cel putin, i-am bagat bine in cap ca fiecare artist deseneaza lumea asa cum o vede el, nu neaparat asa cum este ea. Fiecare e liber sa exprime ce si cum vrea, e viziunea lui. Da' i-am spus-o tot relativ la mine. Adica eu am desenat un catel de exemplu si ea ii gasea nod in papura. Si i-am livrat asta cu viziunea. M-a sustinut si tati si Ioana a retinut. Mi-o spune si ea cateodata.

In privinta competitiei, incearca sa ii spui despre Victor cand era de varsta ei. De exemplu, daca ea stie deja adunari usoare, spune-i amuzata ca Victor habar nu avea cand era mic si cu asta dezamorsezi o situatie ca cea cu tabla inmultirii. In fine, ceva pe ideea asta, ca sigur gasesti chestii pe care ea le face mai bine decat le facea Vic la varsta ei, ca doar ea e mai motivata.
Si putina recunoastere din partea lui Victor ar fi binevenita.

La un desen motolit poate fi de folos si ceva de genul "ahh, dar mie imi placea tare mult... vrei sa mi-l dai te rog" si il netezesti si il pui bine, ca pe ceva pretios. Sa vada ca si ceva "imperfect" din punctul ei de vedere poate fi apreciat de ceilalti si are valoare.

Nu stiu, sunt multe gesturi mici care duc spre ideea ca e OK si normal sa nu produci chestii perfecte si nu esti cu nimic mai putin important daca mai gresesti. Trebuie doar sa fi pe faza.

Mergi la inceput

Rrox, multumesc mult pentru sfaturi. Am retinut din ele si sper sa le pot si aplica.

Deja unele chestii le-am aplicat, de ex i-am zis ca ea se exprima mai bine decat Vic la varsta ei pentru ca-i place lectura, atunci cand face mici adunari/scaderi - ea tine sa le faca- o laud. Intr-o seara chiar i-a servit-o lui Vic pe care l-a trimis suparata la culcare ptr ca ea oricum e mai desteapta decat el (nu stiu ce legatura avea cu somnul ). Iti dai seama ce comentarii de la Vic......Le-am tot explicat ca fiecare are calitatile si defectele proprii...ca si noi ca parintii suntem plini de defecte (si ceva calitati pe acolo ).....ma rog, eu remarc la ea ca e dornica "sa iasa in fata" ...un soi de competitie cu Vic. Noroc ca nu e permanenta competitia asta. Cred ca de aici apare si dorinta de perfectiune. UNeori mai vine si "recunoasterea" de la Vic...dar si reversul medaliei. Culmea e ca si Vic, desi e destul de mare, se mai compara cu ea....si-i mai da si peste nas.....nu-ti spun ce furie declanseaza in ea. Chiar m-a amuzat o intamplare....Vic a avut o perioada cand vorbea folosind multe proverbe (tocmai ce avusese lectia la scoala si tot studia prin dictionar despre proverbe si zicatori...il amuza sa descopere intelesurile lor. Binenteles, ca orice chestie pe care o face Vic....curiozitatea asta a lui nu a durat mult (si wrestling-ul si John Cena au reaparut ca hobby-uri). SI intr-o seara, Vic a jignit-o si i-a zis sa nu mai deranjeze ea discutiile de copii mari, ca ea e mai mica (eram la restaurant cu niste prieteni...mai multi copii ...si Eva motz sa-si spuna ea punctul de vedere, incercand sa-l acopere pe Vic)...replica Evei, ff nervoasa : "Sa nu mai judeci cartea dupa coperti!". Ne-am amuzat teribil.....incercand sa nu ne vada, pentru ca sigur nu ar fi gustat amuzamentul nostru.

Dar ca si calitate pe care am observat-o, tot comparativ cu Vic care chiar este genul sociabil si prietenos, dar parca un pic mai rece... Eva da dovada de o empatie deosebita. Daca cineva e suparat, indiferent de ce motiv, vine imediat si incearca sa te scoata din starea asta. Sufera excesiv daca vede animale bolnave, melci striviti pe strada.....sa nu mai zic cat sufera cand Vic e certat. E si foarte sensibila.

In alta ordine de idei, am ajuns cu Vic la alergolog...tot stranuta dimineata de dimineata si-i curgea nasul. Am tot neglijat problema, mai ales ca el nu prea le-a avut cu tuse, alergii....Dar surprinzator, dupa testare, i-a descoperit alergie si la praful de casa (intens pozitiv) si la alti alergeni (slab pozitiv). O sa-i pun niste picaturi in nas...cam ezit daca sa-i dau si antihistaminic pe termen mai lung.

Ati avut probleme cu alergiile la copii?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andira spune:

Rrox, Ana - ma bucur ca ati mai scris!

Eu nu mai am timp sa intru, nici aici nici la Iepurasi. Desi ai zice "aaa, stai acasa, ai timp gramada!", de fapt nu e deloc asa. Abia respir, si abia mai am timp de ce vreau sa mai fac si pentru mine - sa invat, sa citesc sau alte chestii.

Va cer si eu un sfat, legat de Nati. Problema e ca in fiecare dimineata, cand trebuie sa le imbrac sa le duc la gradinita (care e vizavi, practic in 3 min suntem acolo), plange si suspina ca ea nu vrea la gradinita. La inceput m-am alarmat crezand ca se poarta cineva urat cu ea acolo, desi le cunosc pe educatoare, si se poarta foarte frumos, au grija de copii, nu tipa etc (e gradinita particulara).
Dar apoi m-am lamurit: ea vrea sa stea acasa cu mine. Daca ii spun ca noi trebuie sa plecam la servici, atunci vrea sa vina la servici cu noi. La mine, de preferat, dar daca nu se poate la mine, merge si la tati.

Aproape in fiecare dimineata avem discutia asta, astazi am conutinuat-o chiar pana am ajuns. Nati plangea cu suspine si directoarea se uita alarmata la mine crezand ca e ceva ce nu-i place la gradinita, de nu vrea sa ramana.

Nu stiu cum sa-i mai spun sa o conving, am incercat si cu partea cu lucrurile frumoase pe care le invata, ca merg la teatru si la circ, ca se pregateste pt scoala etc - ea vrea acasa cu mami.
Azi dimineata ma tot tragea de mana si ma intreba "mami, doar trecem sa vizitam, da? nu ramanem, nu-i asa?" Mi se rupea sufletul, mai ales ca dupa ce a luat-o educatoarea de mana sa se duca in camera de joaca, am vazut-o cum isi inghite lacrimile si nu mai zice nimic, ca sa nu mai planga.

Irina in schimb n-are nici o treaba, e sociabila, indrazneata - cam cu capul inainte cateodata , si e topita dupa Iris.
Si noi tot pe varianta 2012 mergem, pentru scoala . Initial am zis ca incercam la anul, mai ales ca eu eram acasa si ma puteam ocupa mai bine de lectii, dar am stat si m-am gandit, si am zis ca e mai bine pt ea la 7 ani jumatate.

De 2 saptamani trag cu Iris pentru o bronsiolita de care nu mai scapa, a luat un virus din avion (nu v-am spus - am fost pana in Canada cu piciul mic ).
A inceput cu mucisori, apoi haraiala, medicul de familie mi-a dat un tratament inadecvat, am fost apoi cu ea la urgente si mi-a dat alt sirop de tuse si aerosoli. Dupa 4 zile de aerosoli fara mari imbunatatiri a inceput sa faca si temperatura, asa ca m-am dus cu ea la medicul fetelor, care mi-a marit putin doza de adrenalina, mi-a mai dat ceva plus antibiotic.
Ieri am terminat aerosolii, si ea in continuare haraie ca naiba, de ma apuca deznadejdea. Mai astept cateva zile sa vedem ce face.

Ana - tu intrebai de alergii - de fapt de-asta m-am apucat sa raspund .
Ale mele au toate 3 predispozitie la alergii: lui Nati i-am facut analize de sange si i-au iesit valori crescute (dar nu chiar de alergii) la multe chestii - arahide, cartofi (!), lapte de vaca etc.
Irina face si ea, dar ei inca nu i-am facut analizele, trebuie sa ma duc si cu ea. Acum 2 saptamani de-abia i-a trecut o dermatita de contact pe care a facut-o la ochi (pe pleoape si sub pleoape), o reactie alergica, de nu stiam cum sa ajung cu ea mai repede la oftalmologie.
Iar Iris pare sa fie din acelasi material.

Va pup si va las, ca nr 2 racneste de foame langa mine - trebuiau sa manance la gradinita, dar se pare ca nu prea au prestat. Irina tocmai ce-a infulecat.

Eu, Irina (14.04.2005), Nati (04.06.2006) si Iris (28.03.2010)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danuta_t spune:

Saluti tuturor.

Poate reinviem topicul cu o noua etapa a kinderilor: perioada scolara ?

Rrox si noi o sa incepem scoala ... vrem, nu vrem.
Sunt convinsa ca Mihai va face fata, e un copil foarte serios, responsabil si cam matur pentru varsta lui. Ii plac regulile, tine la respectarea lor si ia lucrurile foarte in serios.
Nu-mi place ca va trebui sa-l dam la scoala, as fi preferat sa faca in urmatorii 2 ani diverse sporturi, sa vedem ce-i place si cu ce va continua. Contextul de gradinita in schimb ne obliga sa-l dam la scoala, pentru el asta ar fi varianta cea mai putin traumatizanta. Dar nu pot sa nu ma infior cand ma gandesc ca o sa fie coleg cu kinderi de aproape 8 ani.
Acum cautam scoala si invatatoare ... si colegi / alti copii pe care sa-i cunoasca in scoala.

Mergi la inceput