bani de buzunar
Cati bani de buzunar dati copiilor vostri?
La fii-mea in clasa (cl. a 4-a) e moda ca parintii sa dea copilului banii aceia de alocatie, 42 lei, plus cativa lei pe zi, cu care copiii isi cumpara diverse prostioare de la chioscul din scoala.
La voi cum e?
Fetita mea are 7 ani si jumatate.Nu ii dau bani de buzunar,la scoala are pachetel de acasa(sandwich de obicei,un corn si un fruct din cand in cand)si nu au voie la chiosc,din fericire.Niciun copil nu vine la scoala cu snacksuri,un alt motiv de mare bucurie pentru mine.Eu ii cumpar ce isi doreste,dar pentru ca stiu cat ii plac banutii(dar cui nu ii plac?)ii mai dau si ei banuti,uneori.Nu rezista mult timp,eu ii spun sa ii adune,dar de cele mai multe ori ii cheltuie pe nimicuri,de obicei dulciuri.Nu stiu cum e la copii mai mari,poate ei s-ar orienta mai bine daca li s-ar fixa o suma de bani pe zi,de exemplu.
maru spune:
intru si eu sa zic, cu toate ca nu sunt in Ro de cativa ani:
Andrei nu primeste "alocatie" ci primeste recompensa pentru good marks. Daca in schimb ia bad mark, da bani inapoi. avem asa, un mercurial pentru tot felul de teste si marks.
Daca face treaba pe langa casa, cateodata il mai recompensez cu bani, dar rar, mai mult ca sa il stimulez. Stie ca va mai primi daca treaba e de calitate.
Si el are cafeteria la liceu ( e clasa 9) dar a invatat sa isi cheltuie banii cumpatat, asa ca daca la inceput si-a cheltuit banii pe pizza, sucuri, hamburgheri, dupa un timp a renuntat, isi strange banii pentru chestii cool cum zice el (in general jocuri wii).
Mai mult, livreaza o seara pe saptamana flyere in cartier, si cu banii isi plateste laptopul in rate. Asta pentru ca are doar 13 ani si nu poate inca sa isi ia part time undeva, ca stiu sigur ca s-ar avanta.
Atunci, ca si acum, problema rezultatelor scolare va fi pusa pe tapet, adica atata timp cat notele tale nu scad sub nivelul stabilit, esti liber sa mergi si sa faci "bani"
Nu stiu cat te-a ajutat ce am scris dar trebuie sa specific ca Andrei e aspie, si are o dizabilitate de organizare, asa ca noi il incurajam permanent in tot ce face, si nu in certam ori facem morala, ca el de deja foarte sever cu sine. Incercam doar sa ii asiguram o copilarie normala
adastero spune:
Si baiatului meu de 10 ani ii dau in fiecare zi 3 lei, cu care isi cumpara o placinta de la chioscul din curtea scolii. Restul si-l pastreaza pentru a doua zi. De multi ani strange bani si acum are o suma imensa pentru un copil (ne mai imprumuta si pe noi cateodata). Am considerat ca e bine sa stie de mic cat valoreaza banul. De la bani a si invatat cand era mic sa socoteasca
Elena spune:
Multumesc pentru raspunsuri.
Maru, si eu ii dau alocatia cu conditia sa isi faca curat la ea in camera.
Ieri i-am dat 40 de lei pentru toata luna si deja a cheltuit 32 , si-a luat un carucior si un balon. I-am spus ca pana pe 1 nov nu-i mai dau nimic. Oricum eu ii dau cate ceva la pachetel in fiecare zi. Vad ca de la chiosc nu si-a mai luat in ultimul timp nimic, doar vinerea isi ia mentosan, ca are desen si zice ca mentosanul o inspira la desenat...
_
Cred in soare chiar daca nu straluceste, cred in dragoste chiar daca sunt singura, cred in Dumnezeu chiar daca nu-mi raspunde.
pescarul spune:
eu am un strengar de 12 ani....multa vrema m/am intrebat daca e bine sa aiba bani in buzunar sau nu, am vazut ca parerile sint impartite, eu zic, ca e bine, are intotdeauna citeva koroane la el, la scoala nu exista chiosc, au mincare gratuita de la comuna, dar i/si cumpara uneori pe drum spre casa dulciuri. In rest, mai pune deoparte sa/si cumpere jocuri x/box, este si recompensat pt ceea ce face, daca tunde iarba sau spala masina...incerc sa/l invat ce inseamna banul...pt ca in lumea asta traim..
zuzunaki spune:
Citat: |
citat din mesajul lui adastero raman totusi la parerea mea... |
poate o si argumentezi...
adastero spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui zuzunaki
poate o si argumentezi... Mami de pufulet pufilos si Sofiliciu-un deliciu www.tsg-hoffenheim.de/" target="_blank">1899 www.vfb.de/de/" target="_blank">VfB |
vezi mai sus!