Ureaplasma si Mycoplasma- flora genitala normala

Ureaplasma si Mycoplasma- flora genitala normala | Autor: Dr.Simion

Link direct la acest mesaj

Prezenta ca germen comensal
U. urealyticum si M. hominis apartin florei comensale a cailor genito-urinare. Prezenta lor intermitenta variaza in functie de numerosi parametri. Colonizarea nou-nascutilor are loc in momentul nasterii. Intre 45 si 66% dintre copii nascuti la termen si 58% dintre cei nascuti prematur sunt colonizati cu aceste mycoplasme. Aceasta colonizare tranzitorie dispare in cateva luni pana la cativa ani pentru ca apoi sa reapara la pubertate.

Frecventa izolarii la femeia adulta la nivel cervico-vaginal variaza in functie de studiile facute pe marginea acestui subiect. Ea este net elevata pentru U Urealyticu fata de M hominis. Intre 60 si 80 % din femeile tinere asimptomatice sunt purtatoare de U Urealyticum fata de 20% pentru M. hominis. Comonizarea variaza in functie de varsta, activitate sexuala, folosirea contraceptivelor orale, sterilet, imunitate, pH, etc. Mycoplasmele genitale sunt mai frecvente in a doua parte a ciclului menstrual si in timpul sarcinii si sunt net diminuate dupa menopauza. Prezenta acestora ca si germeni comensali la nivel genito-urinar si variatia acestora ca si titru de colonizare explica ambiguitatile intalnite in apreciere puterii patogene ale acestora.



Pathogenitate
A fost demonstrat experimental ca statutul hormonal poate favoriza colonizarea cu mycoplasme genitale. Statutul imunitar al individului joaca, de asemenea, un rol important in determinarea infectiei.

Infectiile ginecologice
U. hominis este specia cea mai frecventa ce cauzeaza infectii ginecologice. Totusi, rolul U. urealyticum este destul de restrans. Tabloul clinic este variat si cuprinde atat infectii joase cat si inalte.

Sindrom uretral, vaginite

U. urealyticum provoaca uretrite nespecifice la barbati. Rolul sau in sindromul uretral la femei este plauzibil.
Problema vaginozei bacteriene este complexa si M hominis a fost frecvent izolata in acest caz. Totusi, contributia ambelor mycoplasme la procesul patologic nu este clara.

Endometrita, salpingita

Colonizarea asimptomatica a endometrului de catre U. urealyticum a putut fi observata la 3% dintre femeile purtatoare de U urealyticu la nivelul colului. M. hominis este foarte probabil cauza a salpingitelor si inflamatiilor pelvine. Anumite studii au putut detecta prezenta acesteia la nivelul endometrului si continutului tubar prelevat la 10% din femeile ce prezentau o salpingita dovedita prin celioscopie. Rolul acesteia a fost dovedit prin raspuns serologic.

Daca U. urealyticum a putut fi izolata in continutul tubar, a fost intotdeauna in asociere cu alti patogeni. Rolul sau aici este astfel putin probabil.

Patologia reproducerii
Cele doua specii, in particular U. urealyticum, au fost puse in discutie aici.

http://www.gyneweb.fr/Sources/revues/referenc/V1N4/MYCOPL~1.html

Cele mai multe clinici si multi specialisti nu testeaza ureaplasma urealyticum si mycoplasma hominis, #351;i pe bun#259; dreptate. Ele par controversate tocmai datorita statutului lor de flora normala si a implicarii lor rare in afectiuni. Aceste bacterii sunt trecute ca fiind cu transmitere sexuala dar colonizarea cu acestea se face la varsta pubertatii. 40% din fetite se nasc cu aceasta colonizare si 10% dintre acestea poarta in continuare aceste bacterii. Acestea sunt transmise la parteneri si mai departe si, de aici integrarea acestora in cadrul bolilor transmise prin sex. Concluzia este c#259; la toate persoanele active sexual ureaplasma urealyticum poate ajunge la un moment sau altul; prezenta lor fiind intermitenta, in functie de schimbarile mediului mucoaselor, ph, etc.
Aceste organisme sunt privite ca bacterii normale pe care oamenii normali transporta. Din moment ce se afla īn organele genitale (vagin, uretra), organismele īntr-adev#259;r, pot fi transmise pe cale sexual#259;.
Colonizarea acestora creste in titru mai ales in cazul femeilor insarcinate - foarte multe dintre acestea au teste curate la inceputul sarcinii pt ca la mijlocul sarcinii Ureaplasma sa iasa in analize in cantitate ridicata. De asemenea, in cazul folosirii de contraceptive, tratamente hormonale, schimbare de pH, Ureaplasma devine majoritara in flora si poate genera infectii vaginale, cistite, endometrite, infectii urinare.

Mai nou cercetarile sugereaz#259; c#259; anumite tulpini de Ureplasma pot fi mai susceptibile de a provoca o boal#259; real#259; decāt altele (exista 14 serovaruri). Cu toate acestea, nici un test de rutin#259; efectuat de c#259;tre laboratoare nu face distinc#355;ie intre tulpinile "bune" sau "rele". Īn plus, chiar #351;i tulpinile "rele" se manifesta simptomatic numai la unele persoane iar la altele niciodata.

Exist#259; anumite diferen#355;e de opinie īn diferite #355;#259;ri. In Statele Unite aceste bacterii nu sunt testate. In Spania insa, ele sunt privite in mod serios ca potentiali patogeni in sarcina. In Romania parerile sunt impartite. Unii doctori nici nu au auzit de acestea, unii nu le trateaza, altii le trateaza in functie de cantitatea gasita la analize.