Fondul clasei/grupei

Fondul clasei/grupei | Autor: gabitza2005

Link direct la acest mesaj

Ce parere aveti de cotizatia noastra anuala sau uneori trimestriala la "fondul clasei". Nu credeti ca se exagereaza cu sumele cerute de cadrele didactice.
Anul trecut la grupa mica am dat 250Ron la inceputul anului si nu au fost suficienti (s-a mai completat suma cu 50 Ron la sedinta din decembrie). Anul acesta parintii s-au revoltat si a urmat o negociere in urma careia s-a stabilit suma de 200Ron.
La cateva zile dupa sedinta educatoarea zice ca am dat prea putini bani deoarece celelalte grupa au dat 300Ron.
Nu credeti ca atunci cand cere bani in plus macar ar trebui sa zica pentru ce - ca doar nu dam o suma care e la "moda".
Anul trecut s-au cumparat scaunele de proasta calitate si anul acesta trebuie sa cumparam altele (gradinita nu are suficiente scaunele si patuturi).

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ralualexandrei spune:

Eu cred ca depinde mult de educatoare si de directoare.Noua ni s-a explicat in cadrul sedintei care sunt nevoile grupei/gradinitei urmand ca noi sa decidem daca le satisfacem pe toate sau nu,in concluzie fondul clasei s-a fixat la 150 lei de catre parinti,50lei valorand numai dulapioarele pt hainutze pe care trebuie sa le achizitionam.

Andra ,mamica lui Robert , a Mariei si a lui Eduard Ionutz album no1 album no2 albumul no3
Vreau sa nu mai fiu diferit!!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Mie mi se par cam mari sumele de care ziceti.

Eu am 2 baieti, unul la o gradinita de stat si celalalt la scoala, in clasa 1. La amandoi fondul clasei a fost de 100 Ron, din care se cumpara si caietele speciale. Totul cu chitanta. Cand se termina, mai discutam.

Anul trecut, in semestrul al doilea, la gradinita, din cauza ca s-a dat in folosinta corpul nou de cladire, la grupa mare am achizitionat 1 tabla de scris (copiii urmau sa plece la scoala) iar la grupa mica o bucata de mocheta. In rest, dulapioare, paturi, scaune...le-a cumparat gradinita. Sa nu uit, am mai cotizat 6 lei pentru consumabile (sapun lichid, servetele, hh).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns szivarvany spune:

Grupa mare, gradi de stat, program normal: 20 lei fond gradi, 30 fond clasa, 70 rechizite.
Anul trecut am avut fond clasa 40 si rechizite 40.

-------
Daria & felina fioroasa GIULIA(2004 08 16) & Sela
-------
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank">Port in suflet povestea licuriciului Emma
"Stelele care cad nu pier,
Stelele care cad se duc pe un alt cer"
NU RAMANE INDIFERENT !
AJUTA-L PE BOGDAN SA VADA !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dinubebe spune:

Cred ca sunt prea mari aceste sume si nu este normal ca parintii sa suporte dotarea cu mobilier a grupei/clasei. In ciuda acestui fapt, mi-e foarte cunoscut faptul ca asta e o practica obisnuita a gradinitelor/scolilor (dar in principal la gradinite, profitandu-se si de faptul ca e mare batalie pentru locurile in gradinite, si bietul parinte se vede nevoit sa tot scoata banul din buzunar pentru diverse planuri marete ale educatoarei). Ideea de a schimba an de an mobilierul pe spinarea parintilor este cel putin aberanta si aici cred ca este si vina noastra, a parintilor ca acceptam toate astea. Cunosc mamici care au platit inclusiv achizitionarea patului (erau prea multi copii si s-a pretextat ca nu au suficiente paturi si atunci trebuie sa cumpere paturi suplimentare), dar eu le-am propus sa-si ceara patul acasa dupa ce se termina gradinita, cata vreme l-au achitat ei integral. Intre educatoare e un fel de competitie, care reuseste sa stranga mai mult de pe parinti, stiu educatoare care s-au laudat la cercurile lor ca parintii le-au cumparat chiar laptop si videoproiector...
La extrema cealalta, la scoala, doamna invatatoare ne-a sugerat pentru acest an suma de 10 lei pentru fondul clasei (fara caiete speciale, care au fost 57 lei). Probabil se vor strange in jur de 200-230 lei, din care am inteles ca vrea sa cumpere niste boxe pentru un casetofon pe care il utilizeaza ei la clasa si ceva consumabile (burete, creta, maruntisuri).
Eu mai vreau sa intreb si altceva: banii pentru cadourile de Craciun ale doamnelor, de 8 martie, sfarsit de an, paste, etc. tot in sumele alea intrau? Sau erau prevazuti separat? Ca nu vreau sa-mi inchipui la cat va ajung si cadourile astea...
Dar 300, chiar si 200 lei pentru fondul clasei mi se pare enorm. Plus ca eu consider normal ca in aceste conditii, in care dvs platiti mobilierul, sa va interesati si de firma care il produce, sa aveti dreptul sa verificati documentele de plata, garantie, etc., si, de ce nu, chiar sa solicitati alegerea unei alte firme, daca ceva nu vi se pare in ordine. Pai cum e posibil sa dai 300 lei pentru un scaunel de copil prescolar ? Care se si strica dupa un an ? Dvs. ati accepta asa ceva la dvs. acasa? Stiu ca pare usor idealist, dar treaba asta tot noi, parintii, trebuie sa o stopam odata si odata, pentru ca s-a ajuns mult prea departe.
Cunosc prea bine si eu sistemul, si stiu ca realitatea este cumplit de pacatoasa, stiu ca de cele mai multe ori parintii tac si inghit si, ca sa nu supere, sau ca sa nu se faca de ras pe ei si pe copiii lor, uneori isi rup dintr-un salariu de 6 milioane jumatate ca sa aiba copilul liniste la gradinita si ei sa poata merge la serviciu.
Eu stiu un tatic care vinde casete audio in bazar. Vara, iarna, frig, ninsoare, canicula, el sta in picioare intr-o chichineata cat o cabina modesta de WC, 10 ore pe zi, sa vanda te miri ce. Isi creste singur copilul, sotia l-a parasit in urma cu cativa ani, plecand fara urma in tari straine, dar la gradinita acestui copil nu i-a lipsit nimic, a avut grija sa-i plateasca intotdeauna caminul la zi, si toate celelalte cheltuieli (rechizite, fondul grupei, cadourile doamnelor, etc.). Niciodata nu a fost pe lista restantierilor, niciodata nu s-a plans de sumele cerute, desi numai el stie cu ce efort le-a adunat. Si n-am sa uit niciodata cata bucurie era intre el si copilul lui intr-o dimineata, cand, venind spre gradinita, baietelul flutura fericit o hartie de 1 leu pe care i-o lasase Zana maseluta recompensa pentru primul lui dintisor cazut.
Parerea mea e ca tebuie sa existe o masura in toate si ca lucrurile trebuie sa se normalizeze, iar cu putina diplomatie se poate lamuri si cadrul didactic si parintele care tace si se teme sa ia cuvantul ca nu se poate sustine chiar totul din banii parintilor. E de inteles o mica dotare, un casetofon, un dvd, o mocheta, astea sunt tolerabile, dar sa strangi 90 milioane lei vechi pe an pentru fondul clasei e strigator la cer.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns she_wolf spune:

Am un baietel la gradinita, grupa mica, iar fondul clasei a fost de 250 Ron si am mai platit 50 Ron pentru materiale pentru engleza. Mi s-a parut si mie destul de mult, mai ales ca nu sunt pentru mobilier, ci pentru jucarii si rechizite. Sper sa ajunga pentru mai mult timp.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura25 spune:

Grupa mijlocie, gradinita de stat: 150 ron/copil, din care 65ron- parchetul pus in clasa (a fost dorinta parintilor), restul pt rechizite (culori, 2 caiete speciale,hartie pt fise, caiete de desen, creioane, acuarele, carti de colorat etc, la toti cumparat de fel de catre educatoare) jucarii, decoratiuni noi. Suma a fost stabilita de catre parinti, la sedinta, dupa ce educatoarele au spus ce necesar de rechizite ar fi pt acest an si noi am cosntata ca jucarii si jocuri educative sunt foarte putine.

www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=Cat%20de%20fericit%20e%20copilul%20tau%20KLORANE&page=10" target="_blank">concurs Klorane -> lau1- gemeni fericiti

Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Fotografiile noastre
Filmulete cu shtrumphi
Poveste cu shtrumphi

'Cos what I feel is the only truth for me

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liliac1 spune:

Noi suntem grupa pregatitoare, si ni s-a spus din start ca anul acesta vor avea mai multa treaba cu lucrul efectiv decat cu joaca. In concluzie s-au achizitionat 3 caiete speciale specifice programei scolare si 2 caiete suplimentare. Aceste caiete nu sunt colorate tocmai pentru a nu le distrage atentia de la scopul "lectiei" iar dupa ce termina fisa de lucru, pot ei sa coloreze. Mi s-au parut f interesante si dragute. Toata afacerea a costat 28 ron. Pentru restul de rechizite necesare (incluzand creioane, stilouri/pixuri cu gel, blocuri de desen, platilina, cartoane, creioane colorate, etc) s-au mai strans separat cate 40 ron. Am rotunjit cu totii la 70 ron, cei 2 ron ramasi in plus sa fie pentru cheltuieli suplimentare.
Cei care strica piesele de mobilier (tablie de patut sau scaunel), fara nicio suparare, vor suporta integral inlocuirea lui.
Cam asta e la noi.
Sumele vehiculate de voi mi se par monstruos de mari

Liliana, Andra-Maria (29.09.2003) & cu Radu-Mihai 36+

Fii asa cum simti si se va vedea in tot ce faci!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ni-na spune:

Clasa I-a 10 ron(creta,burete,coli xerox)
Clasa aII-a la fel

Caiete speciale clasa aII-a cam 60 rom(si culegeri,etc)un dictionar cam 40(inca nu l-am cumparat,am DEX-ul acasa)niste manuale ca cele primite erau vechi si deja completate.Deci cu rechizite si uniforma nu ajung la suma vehiculata.
Inca o nelamurire,nu e ilegal acel fond?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns helen75 spune:

Buna,
Subiect de actualitate, dar dureros..
Cand am citit ce sume au scris primele fete, mi s-a facut rau..si ma gandesc ca noi parintii sunt vinovati.
In alta ordine de idei, fetita e la gradi cu program prelungit si a nimerit in aceeasi clasa unde a fost baiatul. Deci, am cotizat 3 ani cand a fost baiatul la fondul clasei pt. tot felul de chestii ( parerea mea-mofturi) : TV color, radiocasetofon, aparat foto, perdele ( geamuri imense),lustre (aplici) fata de masa si in ultimul an mobilier:adica masute si scaune. Anul trecut ,inainte de inceperea gradinitei chiar ma intrebam, daca va intra fata in aceeasi grupa, ce idei de cumparaturi vor avea doamnele. Si, surpriza: la prima sedinta s-a cerut 100 Ron, pentru mocheta ca e veche si urata. Si au fost parinti care au vociferat, unii care au dat 100, altii 50 . Si fata de Bucuresti, aici salariile sunt mici, minimul pe economie. Deci, anul trecut am luat mocheta, si tare ar fi vrut si patuturile schimbate. Anul asta, au vazut ca nu au obtinut 100 ron anul trecut, asa ca au last-o moale si au cerut 50 ron, pentru lenjeriile de pat , sa le schimbe ca sunt vechi.
Acesti bani sunt separat de caiete, rechizite sau "cadourile" de mos, de 8 martie, etc pt. doamna.
Mereu am fost nemultumita de banii care se cer: gradi. e de stat, daca tot cumpar eu totul, de ce sa nu o dau la una particulara ( costurile ar fi aceleasi , sunt sigura). Din pacate la noi, in orasel nu exista asa ceva, deci nu este concurenta si asta e si ideea transmisa:"nu te bucuri ca ai loc, 120copii/60 locuri la inscriere, deci , taci si inghite ". Eu, personal, stau in chirie , deci nu am una, alta , si nu aveam TV color cand am platit la gradi pt unul, sau eram doar un salariat si 4 pers+chrie, utilitati , etc si nu s-a facut nici o reducere.
Si legea spune ca banii ceruti ca fond al clasei nu sunt legali. Dar, asta e, "traim in Romania..."
In orice caz, la 250-300 RON cred ca as ridica vocea destul de tare...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabitza2005 spune:

Mai fetelor credeam ca sunt eu dusa cu pluta.... sau prea zgarcita.
Nu ma vait - ca banii am de unde sa-i dau , ca doar ce nu fac parintii pentru copii, dar sumele imi par exagerate si credeam ca e doar o impresie a mea cand parintii vad ca sunt dispusi sa arunce asa cu banii, mai ales ca la noi anul trecut nu s-au justificat cheltuielile in nici un fel.
Nici unul nu comenteaza chiar se ofera sa dea mai mult.
Ce m-a derajat cel mai tare a fost si modul cum a abordat subiectul "Unii ne cunosc unii ne vor cunoaste, pentru cine nu stie ne cheama X si Y (ca sunt 2 educatoare), suntem calificate , ce sa va mai spunem stiti dvs: regulamentul, materialele igienico-sanitare (ma costa pe luna 15 Ron).....aaaa cati bani dati anul acesta pentru fondul grupei?(fara sa zica uite cumparam 3 caiete 2 pixuri si 5 culori..)".
Oricum unii parinti ziceau ca anul asta macar sa le cerem socoteala pentru cheltuieli.
Mai urmeaza saptamana aceasta sedinta pe gradinita in urma careia sigur mai apar si alte cerinte- anul trecut 20Ron/copil pentru Xerox , si pe doamna directoare nu putem sa o refuzam.

Citat:
Eu mai vreau sa intreb si altceva: banii pentru cadourile de Craciun ale doamnelor, de 8 martie, sfarsit de an, paste, etc. tot in sumele alea intrau? Sau erau prevazuti separat? Ca nu vreau sa-mi inchipui la cat va ajung si cadourile astea...

dinubebe

Banii de cadouri nu intra in suma asta , cadourile pentru personal si copii de Craciun sunt separat. anul trecut am dat tot anul vreo 200Ron pe cadouri- educatoare, ingrijitoare, directoare,asistente....si alte persoane (plus cafele si ciocolata de la mine) ca la serbarea de Craciun si pe 8 martie sunt prezente toate-in rest uneori nici nu le vezi.
Sa nu discutam si de :teatru, film, poze, reviste...

Citat:
Eu cred ca depinde mult de educatoare si de directoare.Noua ni s-a explicat in cadrul sedintei care sunt nevoile grupei/gradinitei urmand ca noi sa decidem daca le satisfacem pe toate sau nu,in concluzie fondul clasei s-a fixat la 150 lei de catre parinti,50lei valorand numai dulapioarele pt hainutze pe care trebuie sa le achizitionam.

Andra ,mamica lui Robert , a Mariei si a lui Eduard Ionutz album no1 album no2 albumul no3

Vreau sa nu mai fiu diferit!!!!

Eu zic ca e vorba de incompetenta acestor directoare, ca nu reusesc sa gestioneze cum trebuie fondurile pe care le au sau sa aduca mai multe fonduri in gradinita. In loc sa le dea seara copiilor prajiturele cumparate mai bine sa le puna pe angajate sa faca unele acolo ca ies mai ieftin.

Acum ca mi-am varsat naduful -ce zice-ti, sa iau atitudine sa vorbesc si cu alti parinti sau sa ma fac ca ploua?

Mergi la inceput