limbaj obscen- ajutor!
Ajutor!
Nu stiu cum sa mai reactionez!
Baiatul meu(care foarte curand va face 12 ani) vorbeste vulgar mai cu seama in prezenta mea.
Nu stiu daca cineva dintre voi s-a mai confruntat cu asa problema, insa pe mine ma depaseste.
Anturajul sa fie de vina?
Se intampla asa: e foarte interesat de tot ce are legatura cu sexul, imi vorbeste despre ce-a mai aflat( ce inseamna "69", bancuri deocheate) si asta chiar si de fata cu sora lui mai mica, de 8 ani.
Nu mi se pare normal si, chiar daca i-am explicat ca daca insista, baremi sa-mi spuna doar mie, nu si de fata cu sora lui, nu intelege si pace!
Aseara a venit de afara cu expresia" sa te frec"(!!?)Si n-a mai terminat cu ea decat cand, ca pedeapsa, i-am confiscat telefonul o zi.
Cum sa reactionez la astfel de exprimari ? Ca ma panichez enorm , ma supar si ajung sa-mi fie chiar foarte rau! Iar el- doi bani nu da!
Raspunsuri
felicici spune:
Penalizezi comportamentul in mod consecvent, in momentul in care apare printr-o 'amenda' de care il anunti in prealabil. Deja i-ai explicat ca te deranjeaza limbajul, nu strica sa ii mai spui odata atunci cand stabiliti 'amenda' si sa ii explici si de ce te supara comportamentul lui. E bine ca discutia cu copilul sa nu fie un monolog ci pe parcursul ei sa ceri feed-back de genul 'Esti de acord cu mine?', 'Nu crezi ca am dreptate?', etc. Bine ar fi ca argumentele sa il convinga, dar inteleg ca e putin probabil. Eu l-as amenda taind cate 10 minute din timpul petrecut afara la fiecare abatere. Lucrurile sunt mai clare si mai usor de aplicat cand stie si el care este pedeapsa si pentru aceiasi 'infractiune' se aplica mereu aceiasi pedeapsa. Cu calm si consecventa. Sa zicem ca are stabilit un timp zilnic de stat afara (asa ar fi bine) de 2 ore...a iesit pasarica pe gura...il anunt: '10 minute! Maine stai afara 1 ora si 50 de min!'. A mai iesit o pasarica (chiar daca aceiasi pasarica, imediat dupa sor-sa) :'10 minute! Maine stai 1 ora si 40.' Calm si consecventa, fara exceptii si fara derogari! Trebuie sa se convinga ca aplici ceea ce spui si ii va creste respectul pentru tine.
Lorena(19.12.2007)
agho spune:
Crisseis,
As merge si mai departe, pana a nu-l mai lasa in compania persoanelor care folosesc asemenea limbaj si care au o influenta atat de proasta asupra copilului meu. Si as face in asa fel sa cunoasca alti copii cu care sa-si petreaca timpul, daca nu, mai bn lipsa. Nicio paguba!
Fi-miu chiar avea un prieten la care nu l-am mai lasat mult timp pt. ca avea o influenta proasta in sensul ca nu-l interesau decat jocurile pe calc. si-n rest pauza. Si venea apoi fi-miu, ca uite cutare ce face, altul ce face si cat timp petrec la calc. Ei, si ce-i cu asta?!... Nu, imi pare rau, dar lipsa de control asupra timpului petrecut la calc. e deficitara in multe familii si e condamnabil ca parintii habar n-au cat ii afecteaza in dezvoltarea pe plan psihic si fizic pe copiii lor propria ignoranta sau lipsa de atitudine vis-a-vis de acest aspect.
Mai trebuie urmarit si ce emisiuni sau filme vede ziua, seara sau noaptea...
Oricum, vrenurile acestea in care absolut orice obiect sau eveniment la care se face reclama televizata sau prin afise sunt asociate cu sexul, cred si eu ca si-au obtinut efectul scontat, dorit de unii si ignorat de multi, acela ca si adulti, si tineri, chiar si copii sunt din ce in ce mai sedusi de astfel de imagini, manifestari etc.
Nu-ti imagina ca baiatul tau chiar intelege bine unele replici de-ale "prietenilor". Poate ii place cum suna si simte asa, un fel de superioritate ca te contracareaza. Si indiferent de copil, orice-ar face, chiar daca suntem sau am fi mame singure sau nu, copilul trebuie sa simta autoritatea. Cu nimic nu treb. cedat in fata lui. Permanent treb. contracarat, uneori poate mai dur, n-as admite sub niciun chip sa-mi fie sfidata persoana prin limbaj si comportament indecent, fie si fara sa fie alt copil mai mic sau mai mare de fata.
Nu i-as cere sa fie atent la limbajul folosit doar cand e sora sau fratele mai mic de fata, ci si cand sunt eu de fata. Acum daca tu ai o fetita mai mica, deci sunteti doua de-acelasi sex inc asa, el ca baiat sigur se simte in inferioritate si prin manifestari indecente poate ca simte ca va domina. Oricum, incearca sa nu scapi lucrurile de sub control. Bafta multa!
P.S. Eu m-am infuriat cumplit numai daca i-am auzit pe-ai mei copii ca se bombane sau se jignesc, uitand de buna cuviinta. Moooamaa, ce-a fost la gura mea!!! Nu admit si gata. Nimeni nu trece peste cuvantul meu si gata. Pai atunci ar insemna sa ne-o luam cu totii in cap, noi ca parinti sa nu mai avem rusine, iar ei ca si copii sa fie lipsiti de decenta.
crisseis spune:
Fetelor, multumesc pentru raspunsuri.
Scrisesem mai mult, dar am pierdut mesajul, of!:(
Pe scurt, atunci l-am pedepsit prin a-i lua telefonul in seara aceea si pentru a doua zi, ceea ce l-a afectat foarte tare.
Problema nu e asta, e mai complicata si tine in general de atitudinea lui in ultimul timp. Poate a fost datorita vacantei si timpului liber foarte mare pe care l-a avut la dispozitie.
Eu mi-am cam afectat serios sanatatea din cauza asta si cumva simt ca situatia mi-a scapat de sub control.
Poate ar trebui sa deschid un topic si despre timpul liber si influenta anturajului la preadolescenti.
Uneori am impresia ca nici nu-mi mai recunosc copilul:(
fritz spune:
Da, greu cu anturajul...Inca nu am ajuns la preadolescenta, dar am constatat ca fetita mea cea mare nu se joaca la camin cu ceilalti colegi pentru ca toti se joaca jocuri urate...Fetele mele se uita doar la Minimax si in consecinta nu cunosc celelalte personaje.
Din fericire nu au prea mult timp de joaca la gradi, dar il recupereaza acasa, cand se joaca impreuna pana adorm. Cu toate astea mi-e teama ca mai tarziu vor fi excluse de colegii din scoala. Si totusi ce e de facut?
prettysunshine spune:
crisseis,si baiatul meu care are tot 12 ani e foarte interesat de tot ce e legat de sex si avem si noi aceeasi problema cu limbajul folosit,nu fata de mine,dar in conversatiile pe messenger cu colegii lui.Cand am vorbit cu el despre asta,mi-a spus ca absolut toti colegii lui vorbesc asa si daca el n-ar face-o ar fi automat exclus.Degeaba am tot incercat sa-i spun sa nu se mai ia dupa altii,se pare ca acuj e foarte "cool" sa injuri tot timpul.
Never take life seriously.Nobody gets out alive anyway.