Sa-l readucem in scoala pe domnul Trandafir

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Marox spune:

Wow, imi dau seama ca prima mea zi de scoala a fost exact acum 30 ani!!! O tempora, o mores...

Doamna invatatoare era severa si ceea ce zicea era litera de lege. Prin clasa a patra ne-a facut o teorie ca nu e bine sa mergem in discoteca si am fost atit de patrunsa incit, in anul ala, nici macar cu parintii, ziua, n-am vrut sa merg inauntru (taica-meu voia sa-si cumpere tigari de la bar si nu pricepea de ce ramasesem afara).

De fapt, pe vremea aia, "doamna" era "tovarasa", si nu spun asta cu dispret sau ironie, ci cu nostalgie si afectiune. In amintirea zilelor in care ne repezeam cu degetele in sus, strigind "tovarasaaaaaa"... Dupa revolutie, prin 90, intr-una din vizitele pe care i le faceam regulat, impreuna cu colegii, fiica dinsei ne-a spus rizind ca mama ei e "ultima tovarasa din România", ca elevii nu se pot obisnui sa i se adreseze altfel.

Nu stiu daca o iubeam. Cred ca am inceput sa tin la ea cind am mai crescut, cind mi-am dat seama ca aplic ceea ce ne-a invatat, nu vorbesc de citire sau matematica, ci fel de a fi, acel savoir-être, cum zic francezii.

Am avut noroc, un imens noroc, de colegi buni. Am pastrat legatura cu destul de multi. De fiecare data cind ma intorc in tara ne vedem, sintem cam 10, cu sotii, copii, e foarte frumos sa depanam povesti din tabere sau altele care incep cu "mai stii cind...".

Din pacate, scoala in care am invatat nu mai este. Ceausescu a demolat-o in '87

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns giani spune:

Primul invatator, un nene destul de organizat, ne invata el sa scriem, socotit, citit, d-astea de clasa intii, cu metodele din vremea aia, mai o linie peste palme, mai un racnet, un tras de urechi. Eram intr-o clasa de pilosi, ca asa erau vremile, din clasa intii trebuia sa ne familiarizam cu sistemul. Asa ' or fi si acum, nu mai stiu eu. Cindva, toamna tirziu, pina la vacanta de iarna, a disparut invatatorul. Mai tirziu am aflat ca a pipait citeva fetite necuviincios si s-a lasat cu scandal mare. Dupa care a urmat un sir de invtatoare, pensionate deja, acre, rele, partinitoare, trebi d-astea, veneau si plecau. Ultima , am avut-o doi ani, o tovarasa corecta, punea parntii la treburi, la donat bani, ne organizam si noi si ii faceam cadouri, imi amintesc de 8 martie, de un ceas cu cuc fara cuc, i l-am dus acasa. O colega de-a noastra, cu tatal sef de ferma care mai si statea in bloc cu noi, de-a lungul celor 8 clase vedeam cum profesorii opreau masinile in fata blocului , de incarcau una alta, taica-su' colegei nici nu mai dovedea, stiu ca nu a servit-o odata pe invatatoare, imi amintesc cit de urit se mai purta tovarasica cu fata asta, o fata foarte sensibila de altfel.
Pe de alta parte, imi amintesc de o alta colega, de au divortat parintii ei cu scandal, maica-sa a trebuit sa plece din apartament undeva pe la tara, invatatoarea a invitat-o sa locuiasca la ea, pina isi rezolva problema cu locuinta, ca facea biata fata ore pe drumuri.
Pina la urma cu bune cu rele, a fost OK, dupa atitea perindari de tot felul de invatatoare care mai de care.
In gimnaziu am avut citiva profesori intr-adevar deosebiti.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ionica spune:

Acum 30 de ani,am mers de mana cu mama pana in fata scolii ,o fosta casa boiereasca confiscata de catre comunisti si transformata in scoala.
Imi aduc aminte cum ne vorbea Tovarasul Pena despre acea familie de boieri infami care au saracit tara si cum i-au gonit comunistii cu coada intre picioare prin alte tari straine cu mai nimic in traista.

Dar scoala era minunata, imi imaginam mereu ca prin peretii grosi ai cladirii se aflau comori ascunse de catre familiea trimisa in exil fara ca ei sa fi avut timp sa ea cu ei comorile.
La sfarsit de an am purtat o coronitqa de garoafe albe pe cap si eram asa de mandra de rochita mea de pipita si sortuletul albastru,nu se mai pune cordeluta cu pampoane facute din dantele sau din vreo perdea de-a bunicii invechita.
uite aici o mostra:
http://www.igu.ro/latrecut/?cat=39

Mama ,au trecut 30 de ani de atunciMarox suntem pe aceiasi unda !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ana_Scanteie spune:

Nu il mai readucem pe domnul inapoi. Se pensioneaza si se muta la tara. Consolati-va reciproc, observatia despre statutul invatatorului vine prea tarziu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

La mine sunt 33 de ani intre prima mea zi de scoala si prima zi de scoala a puiului meu.

Careul - la fel de comunist, discursurile la fel de lungi.
Emotia lui - inexistenta sau bine ascunsa, a parintilor imensa.
El are o domnisoara invatatoare - sper eu draguta si pregatita, dar ramane sa vedem. Eu am avut o tovarasa pe care am respectat-o. Din punct de vedere am materiei - am invatat multe, eram cea mai buna clasa. Din pacate, mi-am dat eu seama mult mai tarziu, la partea afectiva era 0. Tot mult dupa, am aflat de ce n-am mai luat coronita din clasa a 2-a - nu cotizau ai mei suficent (copil fiind, credeam ca eu sunt de vina). Acum sper doar ca domnisoara sa fie corecta si faptul ca am nimerit la ea sa insemne ca parintii din clasa asta nu au pile. Nu imi doresc pt copilul meu o invatatoare cum am avut eu.

Cat despre salarii...nu pot sa ma pronunt. Am inteles doar ca, desi valoarea nu pare mare, daca imparti la cate ore lucreaza iese de fapt un salariu mare/ora. Adevarul e ca termina la 11.40 orele, la 12 poate sa plece. Asa ca daca luam salariul unui invatator (nu cunosc suma) si il impartim la 4 ore cat lucreaza....s-ar putea sa nu fie asa de putin. Cat despre pregatirea profesionala de dupa ...asta se face la multe alte job-uri si nimeni nu se gandeste sa ceara vre-o plata.

Asta nu inseamna ca nu apreciez munca dascalilor. Jos palaria in fata unora din educatoarele baietilor mei! Astept sa zic acelasi lucru si despre invatatori/profesori.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mirelacam spune:

eu am simtit asta anul trecut cand Alex a inceput clasa intai, iar anul aceta Claudiu a intrat la colegiu (gradi).Am avut eu mai multe emotii decat ei.Imi amintesc de prima mea zi de scoala, cu unuforma apretata, cu guleras si mansetute albe, cu un ghiozdan mai mare ca mine, si cu pampoane in cap, bineinteles sa nu uitam si de buchetul de flori ptr invatatoare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Allure spune:

trecura si la mine 29 ani de la clasa I...

nu-mi amintesc mare brinza de la inceputuri..."tovarasa" era foarte severa, bine ca ne-a schimbat-o in anul urmator! o singura faza din toata clasa I mi-a ramas in cap, atunci cind m-a scos la tabla sa rezolv o scadere unde trebuia sa "ma imprumut" si nu am stiut...ce credeti ca face? imi da ochelarii jos de la ochi, mi-i pune pe catedra si imi aplica niste perechi de palme de am vazut stele verzi dupa care imi scrie in carnet si imi zice sa vin a doua zi cu mama la scoala
lacunele mele la aritmetica s-au rezolvat (in final am luat premiul I ) dar impresia mea a ramas: o gheonoaie penibila cu un coc imens. nu stiu care era problema ei.
invatatoarea care a urmat a fost o dulceata tinerica si buna la suflet. de ea imi amintesc cu mare drag.

e trist ce se intimpla cu dascalii in romania...invatamintul va ajunge de rapa in urmatorii ani.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Dance, sing, floss, travel...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elena spune:

Fetita mea are o invatatoare absolut minunata! este o persoana foarte echilibrata, nu ii cocoseaza cu 'jde mii de teme, dar nici sa ii lasa de capul lor; vacantele sunt vacante, fara teme, doar cateva lecturi (da, stiu ca oficial nu au voie sa dea teme, insa am auzit ca sunt multi invatatori care inca dau teme copiilor in vacante). La orele de desen le pune muzica clasica, in pauze casete cu fel de fel de muzici, le dezvolta simtul frumosului, le invata pe fetite cum sa se imbrace cu gust, pe baieti sa nu-si puna sosete albe la pantofi negri, etc. Nu are pretentii sa ii ducem cadouri ca sa se poarte 'bine' cu copiii.
Este un educator de exceptie si se vede ca ii chiar iubeste pe copii!

_

Cred in soare chiar daca nu straluceste, cred in dragoste chiar daca sunt singura, cred in Dumnezeu chiar daca nu-mi raspunde.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Monnvas spune:

Inainte sa raman gravi ma pregateam pentru examenul de titularizare. La limba latina. In Bucuresti nu era niciun post de titular disponibil, niciunul de suplinitor, ar fi trebuit sa imi iau ore la 3 scoli ca sa completez o catedra. Cand m-am dus sa ma inscriu era cat p-aci sa nu imi pot depune dosarul fiindca nu mai existau cereri de inscriere (tipizate) si nimeni nu vroia sa imi xeroxeze una. Ba ca nu mai au hartie, ba ca "nu ma intereseaza, scoate-o de pe internet" etc. Inspectoratul e corp comun cu o scoala si am aterizat la secretariat, unde nimeni nu vroia sa imi faca o copie xerox/sa printeze O FOAIE de pe net. Cand am inceput sa plang si-a amintit o tanti ca mai are niste copii ale cererii intr-un dosar. Nu facea parte din personalul inspectoratului, dar m-a ajutat.

As fi vrut sa fiu un "domn Trandafir", dar ma impiedica o cerere.

[end of story: am aflat ca-s gravi si nu m-am mai prezentat la concurs ca urma sa nasc in mijlocul anului. Intre timp planul de invatamant a scos latina din randul materiilor obligatorii (era numai la uman) si a lasat-o in CDS, cu alte cuvinte daca directorului ii plac ochii mei, imi va aproba cateva ore.]

Monica mami de CRISTIAN
(7.03.2009)

Asa am venit eu pe lume!

Mergi la inceput