Intrebare pentru Marius si nu numai

Intrebare pentru Marius si nu numai | Autor: alexa

Link direct la acest mesaj

Marius, te rog mult daca poti sa ma lamuresti si pe mine intr-o problema. La cite luni de concediu medical am dreptul pe an? Nu pentru copil, pentru mine.
Am probleme la serviciu, de genul ca acopar doua posturi pentru un salariu foarte mic.Este normal sa acopar si un alt post atita timp cit fisa postului nu prevede acest lucru? Nu intru in amanunte, dar pentru mine situatia a devenit insuportabila. Chiar ma simt rau din cauza stresului si as vrea cit mai mult concediu medical. Te rog sa imi spui ce prevede legislatia, daca situatia este normala si ce ar trebui sa fac? Lucrez la stat, in invatamantul universitar. La sefii mei nu prea gasesc intelegere.
Multumesc foarte mult.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

ORDINUL nr.343/399 din 2001 al ministrului sănătății și familiei și al ministrului muncii și solidarității sociale pentru aprobarea Instrucțiunilor privind eliberarea certificatelor de concediu medical în baza cărora se acordă indemnizațiile de asigurări sociale

Concediul medical pentru incapacitate temporară de muncă Concediile medicale pentru incapacitate temporară de muncă se acordă pe o durată de cel mult 180 de zile calendaristice în interval de un an, socotit de la prima zi de îmbolnăvire. Începând cu a 91-a zi calendaristică concediul medical se poate prelungi până la 180 de zile, cu avizul medicului expert al asigurărilor sociale.
În scopul evitării pensionării de invaliditate și menținerii asiguratului în activitate medicul curant poate propune prelungirea concediului medical peste 180 de zile cu cel mult 90 de zile, conform procedurilor stabilite de Casa Națională de Pensii și Alte Drepturi de Asigurări Sociale.
Medicii de familie au dreptul de a elibera certificate de concediu medical cu durata de 1-14 zile în una sau mai multe etape.
În cazul menținerii incapacității temporare de muncă concediul medical se poate prelungi, la recomandarea medicilor primari ori a medicilor specialiști din ambulatoriul de specialitate sau spital, în etape succesive de maximum 31 de zile, până la totalul de 90 de zile calendaristice în decursul unui an, socotit de la prima zi de îmbolnăvire.
Medicii specialiști și medicii primari de specialitate care acordă certificate de concediu medical vor comunica medicului de familie concluziile lor privind diagnosticul, rezultatul investigațiilor, precum și recomandările de recuperare; aceste date vor fi înscrise în evidențele primare ale bolnavului respectiv.
Medicul de familie are obligația să ia în evidență datele privind acordarea concediului medical.
Durata de acordare a indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă poate fi mai mare în cazul unor boli speciale și se diferențiază astfel:
până la un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoză pulmonară și unele boli cardiovasculare stabilite potrivit anexei la prezentele instrucțiuni;
până la un an, cu drept de prelungire până la un an și jumătate de către medicul expert al asigurărilor sociale al Casei Naționale de Pensii și Alte Drepturi de Asigurări Sociale, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoză meningeală, peritoneală și urogenitală, inclusiv a glandelor suprarenale, precum și pentru SIDA și cancer de orice tip, în funcție de stadiul bolii;
până la un an și jumătate, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoză pulmonară operată și osteoarticulară;
6 luni, cu posibilitatea de prelungire până la maximum un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru alte forme de tuberculoză extrapulmonară, cu avizul medicului expert al asigurărilor sociale al Casei Naționale de Pensii și Alte Drepturi de Asigurări Sociale.
Asigurații bolnavi care prezintă unele boli cardiovasculare stabilite potrivit legii, conform anexei la prezentele instrucțiuni, au dreptul la un concediu medical de până la un an, fără avizul medicului expert al asigurărilor sociale al Casei Naționale de Pensii și Alte Drepturi de Asigurări Sociale; în aceste cazuri certificatele de concediu medical se eliberează de unitățile sanitare acreditate care acordă asistență medicală de specialitate.
Asigurații bolnavi de SIDA și cancer de orice tip, în funcție de stadiul bolii, beneficiază de un concediu medical, cu drept de prelungire până la un an și jumătate; în aceste cazuri certificatele de concediu medical se eliberează de unitățile sanitare acreditate care acordă asistență medicală, cu posibilitatea prelungirii de către medicul expert al asigurărilor sociale al Casei Naționale de Pensii și Alte Drepturi de Asigurări Sociale.
Eliberarea certificatelor de concediu medical pentru asigurații bolnavi de tuberculoză Asigurații bolnavi de tuberculoză pulmonară și extrapulmonară primesc certificatele de concediu medical pe perioade de maximum 31 de zile de la medicii unităților sanitare unde sunt tratați.
Propunerea de pensionare poate fi solicitată încă din primele zile de boală în cazul afecțiunilor fără potențial recuperator și concediul medical se include în mod obligatoriu în durata pentru care se acordă indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă pentru persoanele asigurate.
În caz de tuberculoză meningeală, urogenitală sau a glandelor suprarenale și peritoneală se acordă concedii medicale de până la un an, cu drept de prelungire de către medicul cabinetului de expertiză medicală a capacității de muncă până la un an și jumătate, acordate în ultimii 2 ani.
Pentru alte forme de tuberculoză extrapulmonară se acordă concedii medicale de 6 luni, cu drept de prelungire de către medicii cabinetelor de expertiză medicală a capacității de muncă până la maximum 12 luni în ultimii 2 ani.

Referitor la problema celor doua posturi ale tale, daca fisa postului nu prevede ca trebuie sa acoperi si alt post, nu esti obligata la acest lucru.

Mergi la inceput