Dumnezeu atotstiutor si liberul arbitru

Raspunsuri - Pagina 16

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

LadyJ, ma alatur si eu tie.

"Mult mai grava ar fi etichetarea nedreapta a unei persoane pe care nu o cunosc deloc "

***Fur is for petting**

http://accesoriisihaine.blogspot.com/

http://www.flickr.com/photos/greecky/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elena spune:

Citat:
citat din mesajul lui conchita

Citat:
citat din mesajul lui ladyJ
Uneori ma gandesc ca DD are simtul umorului foarte dezvoltat:-)) Sper, defapt, sa fie asa:-))

acum cativa ani am zis si io pe dc ca Dumnezeu are un simt al umorului fenomenal, da' s-a suparat Gandacelu pe mine, cica e blasfemie. :-))

Cu Siguranta Dumnezeu are simtul umorului!! nici nu se poate altfel.....

Citat:
Un mare PS:
daca lucifer a incercat sa-l ispiteasca pe IIsus, din punct de vedere al unui crestin Lucifer trebuie sa fie tare prost. Daca IIsus este Dumnezeu, a incerca sa-l ispitesti este un mare, mare non sens.

Mai, nu stiu cat de prost este, dar nici prea destept nu cred ca este ...
In Biblie este descris ca fiind siret.
Faptul ca a incercat sa-L ispiteasca pe Isus nu inseamna neaparat ca e prost, ci ca el cunostea foarte bine natura umana si stia cata slabiciune este in ea, iar Isus, cat era El de Fiul lui Dumnezeu, era totusi intr-un 'invelis uman' si a zis sa-si incerce si el norocu'...probabil s-a gandit pe sine, daca el, o creatura muuult superioara omului, a cazut, de ce n-ar putea sa cada si Fiul Lui, mai ales ca circumstantele in care Isus se afla (intrupat, din carne si sange), au fost probabil cele mai favorabile pentru ca acest lucru sa se produca.....odata ajuns la cer, era clar ca n-ar mai fi avut nicio sansa sa iL ispiteasca...

Citat:

dar lucifer n-a stiut cine este Iisus, ca nu e atotstiutor, asta inseamna Taina

Nu cred ca n-a stiut, pai daca iL recunosteau toate duhurile care ieseau din oameni (sunt cel putin 2-3 pasaje in Biblie care descriu asta, daca vrei ti le dau), atunci cum tocmai 'tatal' lor, al duhurilor, sa nu stie?
Dar intr-adevar satana (in ebraica inseamna impotrivitor) nu este atotstiutor.

_

Cred in soare chiar daca nu straluceste, cred in dragoste chiar daca sunt singura, cred in Dumnezeu chiar daca nu-mi raspunde.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gaba-rema spune:

Citat:
citat din mesajul lui patou
... cum iti explici ca tarile africane unde se practica satanismul la scara larga sunt la limita supravietuirii, ca sa nu zic ca eu cred ca si romania are de suferit din cauza ortodoxismului.

Am sa te întreb eu în mod direct: tu crezi chiar pe bune ca Africa e subdezvoltata din cauza ca pe-acolo se practica satanismul?? ca dupe aia ti-oi da si eu explicatiile mele dc. vrei.

Dar si turnurile gemene... au fost darâmate din cauza profundei pacatosenii în care traiesc americanii? Sau indundatiile din Louisiana de a cum câtiva ani sunt tot o consecinta a pacatului locuitorilor din zona...

În China mor sute de mii de oameni la un cutremur... pt.ca majoritatea stiu despre crestinism cam atât cât stim noi despre shintoism?

Japonezii de ce au prosperat atât de imprsionant dupa al doilea razboi mondial, atunci?? Ca ei sunt "pagâni"...

Cât despre România, are de suferit din cauza unui management execrabil, plus hotie, coruptie etc., si (cred eu) al unora dintre caracteristicile mai putin laudabile ale unei mari parti a românilor. Nu din cauza B.O.

Oricum, patou, m-ai luat prin surprindere cu africanii si satanismul ...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Eu continui sa ma mir de voluptatea cu care e privita in continuare ideea de pedeapsa.
Da, domle, in asta consta dreptatea, marea dreptate in a lui Dumnezeu: in faptul ca va pedepsi (mai mult pe ai' care ne gresesc noua sau altora decat pe noi, fie vorba intre noi.... Noi tot speram ca o sa ne desteptam in al doispelea ceas si o sa scapam de pedeapsa ).
Si cu ocazia aceasta, comentariul este identic celui facut in legatura cu lipsa liberului arbitru: m-as sinucide daca as sti ca pot sa pedepesc vesnic pe cei care au gresit vreodata in viata lor.
Iarasi, Dumnezeu e coborat in ograda noastra si inghesuit intr-un colt, coltul rusinii!!, ca sa satisfaca, chipurile, setea noastra de dreptate :(.

Nu puteai sa ma faci sa recunosc ca o situatie e imposibil de rezolvat si ca e fara sorti de izbanda, caci eram incontinuu in cautarea unei solutii si, de fapt, problema se punea daca eram un om optimist sau un om prea prost - Saul Bellow, Aventurile lui Augie March

Mergi la inceput

Citat:
Un mare PS:
daca lucifer a incercat sa-l ispiteasca pe IIsus, din punct de vedere al unui crestin Lucifer trebuie sa fie tare prost. Daca IIsus este Dumnezeu, a incerca sa-l ispitesti este un mare, mare non sens.

Dar ce intelegi tu prin ispitirea lui Dumnezeu, Lady?
Crezi ca inseamna numai ca Lucifer ii cere lui Isus sa se arunce de pe templu si ca Lucifer ii pune intreaga lume la picioare?
Am mai zis, ma intristeaza toate discutiile astea despre un Dumnezeu incadrat in tiparele noastre.
Mai bine ii cer lui Dumnezeu sa ma prinda in brate cand ma decid io sa ma arunc de pe Intercontinental (ispitire adica), decat sa Il intorc in felul asta pe toate partile, sa-L impopotonez cu hainele mele kitschioase si sa-L port pe la fashion festivals ale zeilor, sa-L banuiesc de faptul ca m-a inzestrat cu puterea de a refuza sa fac binele sau cu incapacitatea de a face binele etc.

Doina, sper ca esti de acord cu mine ca Voltaire a fost unul din putinii care au avut o parere foarte buna despre Dumnezeu. Oare L-o fi respectat?

Nu puteai sa ma faci sa recunosc ca o situatie e imposibil de rezolvat si ca e fara sorti de izbanda, caci eram incontinuu in cautarea unei solutii si, de fapt, problema se punea daca eram un om optimist sau un om prea prost - Saul Bellow, Aventurile lui Augie March

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gaba-rema spune:

Citat:
citat din mesajul lui conchita
...cred ca Dumnezeu, prin natura lui, nu avea de ales decat sa ne faca dupa chipul si asemanarea...

Daca nici Dzeu ATOTPUTERNICUL "n-a avut de ales" (?)... atunci oamenii cu atât mai putin ma vreo sansa.

"prin natura Lui", Dzeu nu poate avea alta natura decât cea pe care si-a configurat-o El însusi .
Altfel, n-ar mai fi Dzeu, ci o entitate sau un colectiv extraterestru care ne-a creat constrâns de propriile lui limitari.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui ladyJ

Denizel daca tot te-am prins,:-) stai asa sa nu uit o chestiune:

daca sa spunem ca tu ai fi avut mult mai multa contributie la personalitatea si natura umana a fiului tau, l-ai fi ´´creeat´´ astfel incat sa fie usor sedus de ceva rau?(sa zicem televizor= rau)

Daca baiatul a descoperit televizorul, datorita TIE, si tu stii ca prin natura lui va fi curios sa afle mai multe despre televizor, daca tu stii ca l-ai ´´facut´´ ne-ascultator(exagerez) ce drept mai ai sa te superi pe alegerea lui daca oricum stii ca asa va face, pentru ca asa e natura lui, natura pe care tot tu ai creat-o?

Cam fortat exemplul meu, stiu:-))

Ma gandesc de exemplu la un om insetat. Eu l-am creeat, eu i-am dat nevoia asta de a bea. Apoi merge X in fata omului insetat si ii arata o plosca cu apa. Dar eu spun ´´omule, daca bei apa, ma supar. Asculta-ma si nu bea´´

Pai...nu sunt eu atunci exagerata? Omul cunoaste apa, nevoia de a bea, dar eu ma opun. Sigur ca sansele sunt foarte foarte mari ca omul sa nu ma asculte...si sa bea.

Mie sincer imi este mai greu sa accept varianta cu liberul arbitru, pentru ca nu cred ca Dumnezeu se joaca cu nervii mei. Nu pot sa cred ca DD mi-a dat sentimente(si negative)(( ma rog, nu mi le-a dat el dar le face posibile)) ca mai apoi sa ma judece pentru alegerile mele...

DD stie ce putere are satana, da? Pai pot eu, muritor de rand sa tin piept unui asemenea viclesug? De ce trebuie sa fiu pusa in cursa asta?Doar ca sa vada DD cat rezist? Dar EL stie deja care e limita rezistentei mele..nu?

Lady, printr noi, astia slab putinciosii :), scopul pedepsei este sadirea fricii.
Pedeapsa e cea mai la indemana metoda pt. a face copilul sa asculte. Macar din frica.
Chiar si pentru niste fiinte limitate, cum suntem noi oamenii, pedeapsa nu mai are nici un sens atunci cand stim sigur ca fapta rea nu se va mai repeta vreodata.
uite, sa presupunem ca un copil are prostul obicei de a face taandari teveul din casa .
A dat copilul de pamant ultima plasma din viata lui (stim noi sigur ca alta plasma n-o sa mai faca tandari), ne "permitem" sa rasuflam usurati si sa il iertam din toata inima si, "marinimosi" nevoie mare, iote, nu mai simtim nevoia sa-l pedepsim.
Eheee, dar ce stim noi? Dumnezeu e superior noua. Lui nu-i dispare niciodata dorinta de a pedepsi . Pentru El nu exista timp, stim bine... .

P.S. pot in orice moment sa azvarl ispita din casa mea si sa arunc la gunoi televizorul (oricum sta mai mult inchis).
Asta inseaamna ca i-as face un bine copilului meu? Il ajut eu sa se dezvolte si sa fie puternic si stapan pe ceea ce crede daca ii tot ascund ispitele si il dirijez in felul asta sa nu se atinga de ele?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Citat:
citat din mesajul lui denizel

Citat:
Un mare PS:

Dar ce intelegi tu prin ispitirea lui Dumnezeu, Lady?
Crezi ca inseamna numai ca Lucifer ii cere lui Isus sa se arunce de pe templu si ca Lucifer ii pune intreaga lume la picioare?
Am mai zis, ma intristeaza toate discutiile astea despre un Dumnezeu incadrat in tiparele noastre.
Mai bine ii cer lui Dumnezeu sa ma prinda in brate cand ma decid io sa ma arunc de pe Intercontinental (ispitire adica), decat sa Il intorc in felul asta pe toate partile, sa-L impopotonez cu hainele mele kitschioase si sa-L port pe la fashion festivals ale zeilor, sa-L banuiesc de faptul ca m-a inzestrat cu puterea de a refuza sa fac binele sau cu incapacitatea de a face binele etc.

Doina, sper ca esti de acord cu mine ca Voltaire a fost unul din putinii care au avut o parere foarte buna despre Dumnezeu. Oare L-o fi respectat?

Pur si simplu s-a pomenit aici despre acea ispita si mie imi pare ´´copilareasca´´.
Dumnezeu nu poate fi ispitit, tocmai asta e. Fiel El intrupat sau nu, Dumnezeu nu poate fi ispitit!

Denizel, nu este corect sa incercam sa-l percepem pe Dumnezeu ca pe un om(o fiinta ca noi), insa daca doar in acest fel putem incerca a intelege ceva, daca intelegerea noastra se desfasoara doar in acesti parametri, cum am putea avea pretentia ca cineva sa incerce sa-L cunoasca lasand cele lumesti la o parte?
El Insusi si-a trimis Fiul sa fie OM !

Mergi la inceput

Citat:
Denizel, nu este corect sa incercam sa-l percepem pe Dumnezeu ca pe un om(o fiinta ca noi), insa daca doar in acest fel putem incerca a intelege ceva, daca intelegerea noastra se desfasoara doar in acesti parametri, cum am putea avea pretentia ca cineva sa incerce sa-L cunoasca lasand cele lumesti la o parte?
El Insusi si-a trimis Fiul sa fie OM !

Lady....

E, uite ca asta nu e de ajuns. Isus a fost prea ne-om (adica prea bun, prea iertator, prea...perfect, depaaaarte de cum sunt oamenii in mod obisnuit) pentru a fi identificat cu Tatal.
Exista tendinta ca Isus sa fie privit mai degraba ca un model pentru noi.
Ne-a fost trimis, printre altele, un model. The [z i] Model :).
Pentru ca, desigur, fiind in invelis uman, Isus nu a putut strange laolalta chiar toate atributele Divinitatii.
Atributele alea cu panditul la colt, datul in cap, trecutul oamenilor prin chinuri inimaginabile si refuzul ca oamenii sa fie fericiti si multumiti sunt atributele Tatalui . Se vede ca n-au mai incaput intre granitele unui biet Om...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Elena si Feedelia, chiar daca IIsus era intrupat, El nu era om ca toti oamenii ca sa ma exprim asa. Pentru ca el nu avea pacate.
Asadar, incercarea lui satan de a-l inspiti(indiferent de ispita) era cat se poate de prosteasca.

Doina, cum nu stia satana cine e IIsus? Inca nu am auzit asa ceva.

Mergi la inceput