despre succesiune

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Mediajust spune:

Citat:
citat din mesajul lui cami2003

1. As avea si eu o intrebare ref la iesirea din indiviziune: tatal meu a decedat in 2008 si dupa succesiune eu am mostenit (mama si sora mea au renuntat)1/5 din 10 ha padure, in indiviziune cu fratii tatalui meu (4). Tatal meu nu s-a inteles niciodata cu ei cum sa imparta padurea si nici eu nu am reusit sa ii conving - ei de cate ori se intalnesc se cearta cum ca oricare parte le revine nu ii multumeste si ca in fapt nu ar fi suprafata care este in acte. Ce ar trebui sa fac eu mai intai? Sa fac o masuratoare pe cheltuiala mea si a celor care sunt de acord? Sau mai intai sa ii chem la un notar pentru iesirea din indiviziune si sa rezulte clar ca nu se inteleg, iar apoi urmeaza sa ne adresam instantei? Sau poate este suficient sa ii chem la un avocat? Ma tem ca daca fac masuratoarea si apoi ii chem la notar este posibil ca la proces instanta sa puna un expert al sau sa faca o alta masuratoare si sa platesc din nou.
De asemenea, este posibil sa deschidem proces toti fratii care se inteleg, iar 1- 2 care nu sunt de acord sa fie chemati in judecata? Daca toti sunt de acord sa ne adresam instantei cine deschide procesul?
2. Mai am ceva intrebari ref la mostenirea din partea mamei: mama are 3 frati. Dupa decesul tatalui sau s-a facut succesiunea si a revenit fiecaruia o cota de 3/16 din bunurile imobile, iar mamei sale 4/16. Din 1980 toate bunurile in cauza au fost trecute in rolul mamei mele, ceilalti frati nedorind sa isi deschida rol si nefacandu-se iesirea din indiviziune. Dupa decesul bunicii mele, fratii mamei au renuntat in fata notarului la mostenirea ce li s-ar fi cuvenit de pe urma acesteia, in favoarea mamei mele, care a ingrijit-o pe bunica. Cineva i-a zis mamei ca ea avand in rol toate bunurile de 30 de ani (in 2010)si a platit impozitele si o recunosc vecinii ca proprietar nu mai au ceilalti frati niciun drept la mostenire si nici nu este nevoie sa faca iesirea din indiviziune si nici succesiunea bunicii (pentru ca are renuntarile celorlalti). Este adevarat? Sau fiecare frate are dreptul sau conf incheierii de succesiune de pe urma bunicului si trebuie sa faca iesirea din indiviziune si sucesiunea bunicii?
Multumesc.

Ai foarte multe intrebari, voi incerca sa sintetizez.

Pentru iesirea din indiviziune ai oricum nevoie de documentatia cadastrala si intabularea proprietatii, indiferent cum se face iesirea. Daca nu va intelegeti la notar privind impartirea proprietatii comune, atunci partea/partile nemultumite merg in instanta cu actiune de iesire din indiviziune, iar judecatorul va hotari. Instanta nu mai are de ce sa ceara o noua documentatie cadastrala, iar daca vreunul dintre ei o contesta pe cea initiala, o va si plati pe cea noua.
2. Pentru partea de mostenire la care au renuntat ceilalti mostenitori in fata notarului, este unic proprietar.
Daca in urma primei succesiunii au dobandit o proprietate indiviza (deci ceilalti mostenitori au acceptat expres sau tacit mostenirea) ei sunt in indiviziune. Nu stiu ce intelegi prin "rol", dar daca este vorba despre cel fiscal nu are relevanta in fata certificatului de mostenitor. Insa daca ceilalti mostenitori nu au fost deloc interesati in a-si exercita dreptul de proprietate timp de 30 de ani, atunci mama trebuie sa se adreseze instantei de judecata pentru pronuntarea unei hotarari pe uzucapiunea de 30 de ani, care va fi just titlu pentru intreaga proprietate indiviza.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cami2003 spune:

mediajust - Multumesc mult pentru raspuns si sa va dea Dumnezeu sanatate tie si celor dragi.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui cami2003

mediajust - Multumesc mult pentru raspuns si sa va dea Dumnezeu sanatate tie si celor dragi.

Si voua, Doamne ajuta!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ML spune:

Vin si eu cu o intrebare (sper sa se intelega, nu ma pricep la proceduri juridice).

Am inteles, ca dupa succesiune, daca doresti sa cedezi parte din proprietati se poate face prin partaj voluntar.

Acum, nu stiu exact cate "bunuri" exista si nici in ce conditii se pun actele "pe masa" (in prezent sunt in posesia fratelui meu, nici eu nici mama nu le-am vazut pana acum dupa decesul tatalui meu). Cu alte cuvinte, se pot "uita" legal anumite acte la succesiune de ochii celorlalti mostenitori?

De asemenea, ma intereseaza daca se face o evaluare automata a tuturor proprietatilor intrate la succesiune iar daca nu, in ce conditi se poate obtine aprecierea bunurilor (contra cost? cine face evaluarea si in ce moment?).

Intreb pentru ca vreau sa-i cedez fratelui meu anumite proprietati si nu am sub nici o forma idee de valoarea lor.

Multumesc, poate cunoaste cineva.

Take joy! (poze)

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui ML

Vin si eu cu o intrebare (sper sa se intelega, nu ma pricep la proceduri juridice).

Am inteles, ca dupa succesiune, daca doresti sa cedezi parte din proprietati se poate face prin partaj voluntar.

Acum, nu stiu exact cate "bunuri" exista si nici in ce conditii se pun actele "pe masa" (in prezent sunt in posesia fratelui meu, nici eu nici mama nu le-am vazut pana acum dupa decesul tatalui meu). Cu alte cuvinte, se pot "uita" legal anumite acte la succesiune de ochii celorlalti mostenitori?

De asemenea, ma intereseaza daca se face o evaluare automata a tuturor proprietatilor intrate la succesiune iar daca nu, in ce conditi se poate obtine aprecierea bunurilor (contra cost? cine face evaluarea si in ce moment?).

Intreb pentru ca vreau sa-i cedez fratelui meu anumite proprietati si nu am sub nici o forma idee de valoarea lor.

Multumesc, poate cunoaste cineva.

Take joy! (poze)

Partajul presupune ca deja ai o proprietate comuna cu altcineva si trebuie s-o imparti.
Poti renunta in cadrul procedurii succesorale la o parte sau in tot la mostenirea ta, dar nu numai in favoarea fratelui, ci in favoarea tuturor mostenitorilor (deci si a mamei).

Masa succesorala trebuie declarata integral. Nu vad de ce ar ascunde vreun bun asupra caruia nu-si va putea exercita niciodata dreptul de proprietate in lipsa certificatului de mostenitor.
Daca ai dubii, poti cere notarului sa procedeze la inventarul bunurilor, lucru pe care il platesti, si care nu se poate face decat cu acordul celui in posesia caruia se adla bunul.
La determinarea masei succesorale se face o evaluare, dupa niste criterii generale pe care le au notarii, dupa acte sau dupa declaratii. Partea nemultumita de aceasta evaluare poate cere o alta evaluare, pe care o si plateste, evident.
Orice problema de neintelegere intre succesori are ca efect suspendarea provedurii notariale pana va lamuriti in instanta judecatoreasca.
Momentul la care poti cere evaluarea este cel al acceptarii succesiunii, care se face in aceste conditii sub beneficiu de inventar pana la lamurire.

Mergi la inceput