Intrebare pentru mamici de adolescente
Raspunsuri - Pagina 2
kariguld spune:
Citat: |
citat din mesajul lui felicici Recunosc ca prioritatea pentru mine nu este ca fetita mea sa faca ce e bine ci sa-i fie bine. |
pai una cu alta cam se impletesc. daca nu face ce este bine (acel "bine" simtit de fiecare) atunci cum ii va fii bine? si cei care comit rele se simt bine, nu-i asa?
vad ca fetita ta este foarte mica, cand va mai creste cu siguranta vei vedea lucrurile diferit. stii de ce? pentruca nici daca anticipezi acuma, nu poti stii cum va fii copila ta!
fetita mea este mai mare si te asigur ca acum trei ani era cu totul diferita, avea alte dorinte, alte planuri de viitor, pe parcurs si le-a schimbat pe toate, a evoluat...deci viitorul, chiar daca il itrezarim putin, nu avem nici o garantie ca asa se va desfasura.
Bazar pt Mihaita
cont pay-pal:mihaela77oprea@yahoo.com
VREAU SA NU MAI FIU DIFERIT! MIHAITA
Unii oameni au petrecut o viata intreaga si au adunat averi facand lucruri firesti, nefiresc de bine!
SSerafiotti spune:
Citat: |
citat din mesajul lui felicici Care dintre cele doua perspective negative posibile ti se pare 'mai rea' pentru fetita ta? O sarcina nedorita sau o viata sexuala nesatisfacatoare la maturitate cu toate consecintele acesteia? |
Mmm, sarcinile nedorite 'calesc' pentru o viata sexuala implinita la maturitate, sau cum?
S-au facut studii aprofundate din care reiese ca alea care nu si-au pus-o in halul ala incat sa ramana cu burta la gura la 12-16 ani, ba chiar, ptiu drace, si-au inceput viata sexuala la varsta legala (=adulta), nu vor fi niciodata/in general/deseori satisfacute?
Interesant. Sa dau timpul inapoi, cre' c-as fi putut aranja ceva in clasa a opta. Nu, a saptea.
felicici spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui SSerafiotti
Mmm, sarcinile nedorite 'calesc' pentru o viata sexuala implinita la maturitate, sau cum? S-au facut studii aprofundate din care reiese ca alea care nu si-au pus-o in halul ala incat sa ramana cu burta la gura la 12-16 ani, ba chiar, ptiu drace, si-au inceput viata sexuala la varsta legala (=adulta), nu vor fi niciodata/in general/deseori satisfacute? Interesant. Sa dau timpul inapoi, cre' c-as fi putut aranja ceva in clasa a opta. Nu, a saptea. |
Sunt convinsa ca ai inteles de fapt ideea propusa dezbaterii. Era vorba despre 'oportunitatea' inducerii sentimentului de teama, uneori fara intentie si in cazuri pe care eu le consider condamnabile chiar cu intentie. Si teama, alaturi de sentimentul de vinovatie (indus de o educatie ultrareligioasa sau axata pe multa morala) sunt doua dintre cauzele care stau la baza problemelor de raportare la sexualitate cu implicatii serioase in viata oricarei femei ( si nu numai, uneori din cauza aceasta se despart cupluri cu copii si au si acestia de suferit). Cat despre faptul ca te faci ca nu ai inteles, vreau sa te asigur ca nu doresc sa intru intr-o polemica despre sexualitatea frageda si iti cunosc deja parerea din alte postari.
Lorena(19.12.2007)
conchita spune:
teama si vinovatia sunt sentimente normale, sanatoase, care ne tin pe linia de mijloc in viata si nu au de-a face cu ultra-religiosul, ci mai degraba cu instinctul de conservare, daca vrei. ne putem elibera de vinovatie atunci cand vom deveni puri si sfinti si madone, fara nici o greseala. pana atunci, vinovatia e chiar indicata. idem teama. ca la 13 nu gandesti, ca nu te lasa lipsa de experienta si furtunile hormonale s-o faci. daca nici teama nu ai de posibilele consecinte ale furtunii si imaturitatii, apai se cheama sinucidere curata.
am trait s-o aud si pe-asta - de-aia nu au femeile orgasm, ca nu le-a lasat mamele lor ultra-religioase sa faca sex la 10-13 ani, cand "iubeau".
XIO spune:
Eu cred ca iti vei schimba parerea cand vei bedea cat de absurd si artificial arata fiica ta la 12 crezandu-se mare femeie si flirtand cu barbati/baieti , in loc sa se bucure de viata.
Spun asta pt. ca am vazut si eu cat de ridicol e , si mai mult de atat , a vazut si prietenul meu .
Noi stam langa o scoala generala unde am fost amandoi in "ere" diferite.
Venind la mine mi-a spus ca erau unele fete care spuneai ca's la liceu , cu bluze decoltate si sutiene push-up care se tot bagau in seama.El este ca si mine , un admirator al femeii, dar asta a fost prea mult.
La fel la strand erau 3 fete de vreo 10-12 ani in bazin , noi aveam sezlongurile chiar langa scara . Vrei sa-ti spun cum aratau fetitele alea facandu-i ochi dulci prietenului meu?
Nu trebuie sa o bagi in sperieti si sa-i spui ca daca face sex ii pica mainile, trebuie doar sa o ajuti sa inteleaga ca e totusi ceva serios care e bine sa se practice atunci cand esti responsabil, ori la 12 ani numai responsabil nu esti. De-aia vezi la TV majoritatea pers. care isi incep viata sexuala la aceasta varsta , ca habar n-au ce fac si in loc sa faca sex cu "pers. iubita" , fac in grup sau pe catedra sau isi baga cine stie ce prin vagin . Pt. ca stiu ce inseamna sexul de la TV , dar nu cunosc implicatiile acestuia si nu INTELEG ce inseamna de fapt el.
Ca sa nu mai spun ca inceperea vietii sexuale la o varsta frageda creste riscul de HPV malign.
"Mult mai grava ar fi etichetarea nedreapta a unei persoane pe care nu o cunosc deloc "
***Fur is for petting**
http://accesoriisihaine.blogspot.com/
http://www.flickr.com/photos/greecky/
felicici spune:
Sexul la 10-14 ani ar putea face subiectul unui alt topic. Eu nu am mentionat nicaieri varste, problema ridicata de mine ramane valabila si in cazul in care femeia ar avea un prim contact sexual la 20, si la 30 ani. Sustin in continuare ca teama, nesiguranta si sentimentul de vinovatie nu definesc un caracter puternic - ci dimpotriva, iar cel supus acestor sentimente nu stie ce vrea si nu e in stare sa actioneze in interesul sau. Asta este important si in sex, sa stii ce vrei, sa nu dai socoteala nimanui pentru dorintele tale, sa nu te lasi impins de la spate si nici retinut. Sexul este sacru (in anumite culturi si religii, crestinii au o foarte proasta raportare ideologica la el), problema celor (fetitelor) care il afiseaza vulgar este de educatie si de spirit. Exista fetite vulgare la 10 ani tot atatea cate femei vulgare exista la 30, la 40, unele nu se lasa nici la 50...Nici unele dintre ele nu sunt mai placute vederii, cine nu apreciaza vulgaritatea nu o apreciaza nici daca e frageda. Haideti daca vreti sa vorbim din punctul de vedere al varstei (desi din punctul meu de vedere sexualitatea dar mai ales iubirea nu au varsta, iar despre sexul sportiv nu am nici o parere de exprimat indiferent de varsta protagonistilor) sa facem subiect separat la care promit sa vin sa-mi spun parerea.
Conchita, pentru ca vad ca avem viziuni foarte diferite despre ce inseamna satisfactia sexuala am sa mentionez ce inseamna pentru mine: starea de bine, de liniste interioara, de zambet in sinea ta imediat dupa, a doua zi si oricand iti amintesti actul consumat, dorinta de a repeta...nu orgasm, nu frecventa, nu numar de parteneri, si toate astea in antiteza cu sentimentul de murdarie, de depresie, de vinovatie, de a nu stii ce cauti acolo si cum ai ajuns acolo, si altele de genul asta. Repet pentru mine teama nu este buna, nici sentimentul de vinovatie, este adevarat ca ele au o mare greutate in religia crestina la care tu aderi iar eu deloc, nu am nici cea mai mica tangenta ideologica cu ea.
Si referitor la subiect, vreau sa mai spun ca la orice varsta actul sexual presupune riscuri, ca la varsta adulta si mai ales in cazul femeilor casatorite ce nu folosesc de regula prezervativ riscul de boala este mult mai mare decat la cele tinere cu parteneri tineri care in plus se si protejeaza, ca este normal sa avem copii informati dar nu speriati, si ca nu este corect sa ne speriem fetitele de niste riscuri pe care noi, mamele lor, ni le asumam fara sa ne mai gandim la ele. Principiul meu in educatia unui copil este sa il respecti, ceea ca inseamna si sa nu minti sau sa exagerezi pentru a-l manipula in directia dorita de tine. Eu personal imi doresc un copil care sa stie ce vrea si sa actioneze in acest sens. Credeti ca e putin lucru? Uitati-va pe forum cate subiecte de tipul "sa-l parasesc sau sa nu-l parasesc?", "sa fac un copil sau sa nu fac?", "sa incep relatia asta sau sa nu o icep?" deschise nu de copii ci de femei in toata firea. Stiu femeile astea ce vor? In ce fel or fi fost educate ele?
Lorena(19.12.2007)
conchita spune:
felicici, nu poti afirma ca avem viziuni diferite despre ceva asupra caruia nu m-am pronuntat. focusul meu nu era definitia satisfactiei, ci teama si vinovatia. aici gandim diferit - prudenta se bazeaza pe teama. teama de boala, de sarcina, de moarte, de viitor compromis, astea sunt realitati si sentimentul e sanatos. nu vorbesc despre paranoia, extrema patologica a fricii, ci despre teama care te pastreaza la distanta de aragaz, in cunostinta de cauza ca-ti poti frige degetele. la genul asta de teama ma refer, care nu are legatura cu religia, ci cu instinctul de a supravietui cu bine pericolelor, fara nici o leziune, daca se poate.
vinovatia e si ea benefica - orice fapta individuala influenteaza neaparat vietile altora, in bine sau rau. responsabilitatea fata de sine si de ceilalti se invata, consecintele se asuma, regretele se insusesc. daca o adolescenta are astazi sex neprotejat cu prietenul ei si peste 3 luni se despart si are sex neprotejat cu un nou prieten, tu vrei sa spui ca nu e corect sa indrazneasca cineva sa-i zica ceva de vinovatie? e posibil sa fi infestat doi baieti deja. este responsabila de vina asta. trebuie sa si-o asume si sa o previna, in cel mai bun caz. vina in sens de responsabilizare.
iar sexul nu e diafan suta la suta, implica pericole. le putem ignora sau minimaliza? pot sa prezint eu unei adolescente un scenariu cu floricele despre zambetul de a doua zi fara sa ii spun ca poate iese si cu doua liniute sau cu sifilis si SIDA daca nu-si pastreaza capul pe umeri, ca uite ce se poate intampla: 1,2,3, etc?faptul ca ii prezinti obiectiv riscurile nu se traduce, la mine, prin lipsa de respect si manipulare, nu le sustin, deci aici nu suntem in contradictie.