Mici secrete...mari retete:-)

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Marianar spune:

DESPRE GALUSTI

initial postat de Milia

Daca se dezmembreaza galustile, pot exista doua motive:

1. supa clocoteste prea tare (da focul la minimum cand pui galustile)
2. compozitia nu are destul gris, caz in care trebuie sa mai adaugi putin gris. Nu pune prea mult deodata, poti obtine efectul contrar (ghiulele, tari ca piatra). Pui inca putin gris, incerci din nou, daca se imprastie, mai adaugi gris, daca nu, nu. Deci, adaugi gris pana cand galustile nu se mai imprastie in supa.

Succes!

initial postat de adi69
Mie imi ies intotdeauna galustile. La o oala de patru kg de supa ,bat trei oua cu 9 linguri pline de gris, sare si piper( un ou la trei linguri de gris).Asta este tot,secretul este sa lasi compozitia sa se odihneasca.De obicei fac compozitia cu jumatate de ora inainte de a pune galustile la fiert.

Dia si bebe Rucsi

initial postat de maska
reteta mea difera un pic de ce s-a mai scris pe-aici. eu am citit in "Bunica stie tot"(suplimentul acela la Formula As) si am aplicat si niciodata nu am dat gres, indiferent cite linguri de gris sau oua am pus. Un virf de cutit de prat de copt.
Deci, eu la o oala de supa, bat foarte bine doua max trei oua, cu praful de copt si putina vegeta, pun cam 2-3 linguri pline de gris pentru fiecare ou, "in ploaie", una cite una, las cam 15 min si apoi bag lingurita in supa care clocoteste usurel, o infierbint, apoi iau din pasta si pun in supa galustile una cite una. ele se ridica la suprafata si cind am pus ultima galusca, incep si le intorc pe partea cealalta, operatiune pe care o mai fac odata. cind sunt fierte, ele se lasa un pic in supa, nu mai plutesc.

succes!

Numai bine si multa sanatate!

initial postat de Babee
vin si eu cu ceva...
de obicei la o oala de supa pun 2 oua batute cu 8-9 lingurite gris.Mai intai se bate albusul separat, galbenusul cu grisul, si dupa aceea se adauga albusul(daca e spuma, tare e si mai bine).Se lasa sa se odihneasca compozitia de galuste, iar cand legumele din supa sunt aproape fierte se da focul la mic, cu o lingurita (bagat de fiecare data in apa rece), se ia cate putin din compozitie si se pune in oala.Nu mi s-a intamplat niciodata sa se imprastie galustile sau sa iasa tari.Se intorc din cand in cand, iar cand sunt fierte, se lasa putin la fund.
pofta buna...

'Fiecare dintre noi este un inger cu o singura aripa.Si nu putem zbura decat imbratisandu-ne unul pe celalalt.'

initial postat de anto
Mie mi-au iesit asa intotdeauna f.pufoase galustele : ma orientez sa termin compozitia de facut cam pe cand fierbe supa sa le pot pune .Se fierb la foc mic ,acoperit ,cam 15 -20 min.,se mai lasa cu focul stins sub capac inca 15 min.
Compozitia o fac asa:doua oua le separ ,bat albusul spuma(cu mixerul),galbenusele le frec cu doua lingurite margarina (PT:fiecare ou o lin.margarina),amestec albusele cu galbenusele si la urma grisul il pun dupa ochi sa fie o pasta mai groasa .Nu are cum sa de-a gres.
Binenteles poti sa pui sare ,piper sau ce vrei ,eu pun doar f.putina sare.
Iubi, mamica cu burtica:)

initial postat de canuta-om-sucit
secretul pe care il stiu eu de la mama de la galusti este acela ca nu trebuie sa le faci cu ulei ci cu untura ca sa iasa pufoase asa nu ai sa mai stai la ruletadaca ies pufoase sau sunt bune de pus pe teava pustii cand pleaca tata la vanatoare:)te pup

aura

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marianar spune:

Amoniac si praf de copt

Din ce stiu eu amoniacul dar si praful de copt au rol de "afanare". Eu nu folosesc amoniac(am impresia ca persista mirosul si nu-mi place) ci praf de copt. La toate retetele incercate, care aveau in compozitie amoniac l-am inlocuit cu praf de copt si toate mi-au iesit.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marianar spune:

galbenusuri si albusuri pe baie de aburi

initial postat de Milia

Galbenusurile sau albusurile se pun intr-un vas metalic, deasupra unui alt vas care e pe foc si in care fierbe apa. Vasul cu albusuri sau galbenusuri il pui deasupra celuilalt vas cand apa incepe sa fiarba (de aceea se cheama "pe baie de aburi"). Albusurile le bati intai fara zahar, cand se intaresc adaugi zaharul in ploaie (nu gramada!) si continui sa bati pana cand spuma e tare, iar zaharul s-a dizolvat (nu se mai simte la mixer). Galbenusurile incepi sa le amesteci (eu le amestec cu lingura de lemn) imediat ce le-ai pus pe baia de abur, altfel se intaresc la fund si nu mai poti omogeniza amestecul. Scopul este sa obtii o crema, amestecand permanent pana cand se ingroasa. Eu pun galbenusurile pe baie de abur de la inceput cu zaharul, laptele si faina (daca e necesar), dupa ce le amestec bine.


initial postat de petra

Un mic secret referitor la "baia de aburi"!
Pentru a preveni ingrosarea dintr-o data a galbenusurilor in special, eu pun oala cu galbenusuri(sa zic), nu cand apa din cealalta oala incepe sa fiarba ci cand o pun pe foc, deci cand apa este inca rece. In felul acesta si apa si compozitia de fiert de pe aburise incalzesc odata si se evita "oparirea "dintr-o data a compozitiei de fiert.
Eu una efectiv, uit de oala, s amai mestec in ea pana cand vad ca apa a inceput sa clocoteasca bine, si atunci incep sa mestec si deja este un pic mai groasa compozitia. In orice caz acest stil de fierbere pe aburi este foarte sigur, pentru ca nu se v-a arde nicodata compozitia de fiert, chiar daca nu mesteci tot timpul , sau la timp.
Succes.

La toti numai bine!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marianar spune:

Frisca naturala

initial postat de Milia
Eu cumpar smantana dulce (nu fermentata) UHT, La Dorna. Smantana dulce, nu smantana de consum! Este in cutii dreptunghiulare, la 200 ml si la 1 l. Este mai subtire decat smantana obisnuita. Se pune intr-un bol, asa cum este, fara nimic altceva, si se bate cu mixerul la viteza maxima. Dupa 3-4 minute vei vedea ca incepe sa se ingroase, sa se fornmeze frisca. Mai bati un pic, pana vezi tu ca seamana cu frisca adevarata, si atunci pui zahar pudra, dupa gust, si putina vanilie, dar numai un pic, si mai bine o amesteci cu zaharul pudra, ca sa se parfumeze toata frisca, altfel se lipeste acolo unde cade si nu se mai amesteca in toata compozitia. Mai bati un pic cu mixerul, si gata! Fara intaritor, fara nimic!

Am citit mai jos (la mamica dulce) si m-am amintit ceva important: intr-adevar, inainte de a bate smantana cu mixerul, aceasta se tine la frigider, sa se raceasca bine (eu o pun sub congelator si o las cel putin 12 ore).

initial postat de Andra M
Eu fac frisca din smantana cumparata din piata. Desigur gust ce cumpar. Adica trebuie sa fie foarte proaspata, dulce, fara nici un por ( daca are bule mici e deja fermentata ). Smantana foarte proaspata e subtire. Numai daca o pui la rece se ingroasa. Daca cumpar smantana dimineata din piata, facuta de femeie dimineata sau cel mult in seara precedenta, frisca trebuie batuta in aceeasi zi. Daca e inca subtire nu mai adaug lapte, daca a stat la frigider cateva ore ii pun lapte, 2-3 linguri. O bat cu mixerul aprox 2 min, pana incepe sa se ingroase si apoi ii pun zahar pudra vanilat si mai bat f.f. putin cu mixerul ( max 1/2 min ). Atentie sa nu o bateti prea mult ca se face unt. Faza cu intaritorul e un moft. Daca-i smantana de separator nu-i trebuie intaritor. Ma rog nu-i ca frisca vegetala s-o tii o saptamana dar are alt gust.

Bafta,

Andra

initial postat de mamica dulce
ce chestie...eu am auzit toata viata mea-si asa am procedat!!! frisca se face numai din smantana foarte rece si deci ingrosata bine!N.am auzit niciodata ca se indoaie cu lapte..sa incerc si asa..
iese super bine si cand incepe sa stea in mixer pun in ploaie zahar pudra cu vanilie sau numai zahar vanilinat.
deasupra rad niste ciocolata si pun o cireasa si...nu mai imi trebuie altceva

http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=mamica%20dulce

initial postat de scarmanus
Frisca se obtine in felul urmator: cumperi lapte gras (incearca de la piata, de la tarani, daca nu sa fie integral) si-l pui la prins intr-o camera calduta. Cand incepe sa se prinda pojghita deasupra (de obicei la 2 zile, dar probeaza si mai repede) smantanesti frumos laptele, adica "culegi" cu lingura toata pojghita de pe lapte. Gata! Pui la frigider si cand vrei sa bati frisca ai grija sa fie foarte rece. Atentie, nu lasa prea mult laptele la prins, altfel frisca se acreste si se transforma in smantana, iar cand o bati se transforma in unt, nu in frisca! Uite ca ti-am zis si cum se face untul!


scarmanus

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marianar spune:

Decor pt. tort, prajituri....

initial postat de Marianar
cum fac eu decorurile din ciocolata pt. torturi si prajiturele:
topesc ciocolata de menaj pe baie de aburi, o pun intr-o punga, tai punga la un colt (foarte putin) iar pe o coala A4 unsa cu un pic de ulei fac diverse forme (frunze cu nervuri, evantaie, floricele). Cand se intareste ciocolata dezlipesc usor formele.
Succes!



initial postat de papadie
Martipanul este un amestec de pasta de alune (almond alb-alune cu un gust usor de migdale) si zahar, poate sa contina si albus de ou (in functie de utilizare). E cunoscut si folosit mai ales in Europa, fiind considerat o delicatesa. Folosit pentru decoratiuni de dulciuri sau ca umplutura de bomboane.
Uite aici un link cu retete de martipan (sunt in josul paginii):
http://www.pastrywiz.com/season/marzipan.htm

initial postat de peca
pt. decoruri, din ciocolata..eu topesc ciocolata, adun frunze de diferite forme care imi plc, petale de trandafir....le spal cu grija si le ung cu putina grasime, peste pun in strat subtire ciocolata, cand se intareste dezlipesc frunzele cu rija

Mergi la inceput