Religia in scoala?
Raspunsuri - Pagina 2
alinutza00 spune:
" Un copil sau un om cu frica de Dumnezeu rareori ajunge violator sau criminal"
Un copil este bun, empatic, cu respect fata de cei din jur...pentru ca asta a vazut, pentru ca a intalnit aceste calitati in parintii lui sau in alte persoane apropiate lui...nu "de frica lui Dumnezeu". "De frica" nu inveti niciodata nimic, a, sau da, inveti apoi sa te revolti si sa ajungi sa faci chestiile reprobabile de care te temi tu.
Sorana, pai poate unii parinti nu au posibilitatea sa si ia copilul de la scoala in mijlocul zilei...si asa cum din taxele parintilor este platit profesorul de religie , tot din taxe sa i fie asigurata si copilului meu o optiune...caci a sta in clasa sa asculte vrand nevrand cum se preda religia nu este o optiune pentru cei ce exact de asta au facut cererea de a fi absolvit
happiness spune:
Eu sunt convinsa ca fetitei mele ii va placea ora de religie,pentru ca cel putin in clasele mici profesoara le povesteste fel de fel de istorioare si nu vad cu ce ar incurca-o acest fapt.Copilul meu se roaga la Doamne-Doamne,desi nu suntem "bisericoase",respecta sarbatorile crestine ,dar in primul rand am invatat-o ce este respectul,toleranta si caritatea,ceea ce cred ca ar trebui sa le insufle in primul rand la scoala daca tot exista aceasta ora.Mizez pe faptul ca doamna lor de religie nu ii va indoctrina,nu le va spune ca religia lor este singura buna,ci va avea o atitudine toleranta ,ca ii va informa doar si ca va avea grija sa le puna un strop de caldura si generozitate in sufletel.Copiii in general iubesc aceasta ora,eu nu am auzit pe niciunul sa se planga,dar respect opinia mamicilor care nu doresc sa ii lase pe copiii lor sa participe la ora,mai ales daca exista legal aceasta posibilitate.
filofteia spune:
Asa cum spunea si Lory este pentru a nu-l face pachet sa-l trimita acasa. Daca ai posibilitatea cum spune Sorana sa-l iei in ora aia sa te plimbi prin parc cu siguranta nu va fi nimeni impotriva.
In alta ordine de idei, intreaba cine tine ora de religie. La noi o tine o profesoara de romana, care s-a dovedit extrem de buna, le da poezii de invatat de Demostene Botez si altii care au mici poezioare cu tenta religioasa, nici macara rugaciuni nu i-a pus sa invete, le da ca teme sa deseneze imaginile din caietul special, de paste un ou, le spune tot felul de povesti cu talc, copii o adora, iar la sfarsitul clasei a II-a, cand i-a intrebat ce au invatat la ora de religie, copilul meu a venit cu un biletel pe care isi notase cateva idei
ca sa raspunda, deci clar i-a invatat si asta... printre idei era scris ca si-a descoperit un talent ascuns
in desenarea imaginilor religioase, el care este antitalent la desen. Mi-a povestit deseori povestioarele citite de doamna de religie cu invatamintele trase, el care la celelalte ore pare absent.
Eu cred ca se face prea multa propaganda pe aceasta tema... experienta noastra este una frumoasa si sunt convinsa ca mai sunt si altele. Acum imi dau seama ca daca as fi renuntat la ora de religie, copilul ar fi avut de pierdut.
florentaz spune:
Buna tuturor!
Si eu am un baietel care merge anul acesta in clasa I si, desigur, va studia religia in scoala. Consider ca este un plus acest lucru pentru copiii nostri pentru ca, un copil crescut cu Dumnezeu in suflet nu va fi niciodata in stare sa-si faca rau lui si celor din jur. Desi nu suntem catolici, copilul meu a fost 3 ani la o gradinita catolica si consider ca baietelul meu a invatat lucruri bune acolo, l-am auzit inchinandu-se si multumind pentru masa (ceea ce la noi in familie nu se prea intampla), a invatat rugaciuni, cantecele religioase de Sf Nicolae si Mos Craciun, etc si nu vad ce rau i-a putut face copilului meu acest lucru. Din contra, prin credinta invatam sa devenim oameni adevarati, fara ea suntem pierduti.
acular_g spune:
Nu inteleg de ce sustinerea raspicata a unui punct de vedere (a dreptului de a ALEGE al parintilor)si dorinta de a fi mentionat de LEGE este interpretata ca fiind creatoare de discordie, "prozelitism" sau ca "provocatoare" si nici nu am aflat pana acum ca polemica sa fie imorala, ilegala sau reprobabila. In fond, diferentele de opinie sunt permise, nu-i asa?
Faptul ca atat legea invatamantului in vigoare cat si proiectul de lege aflat in discutie ignora, sau, in cel mai bun caz, ii marginalizeaza (punandu-i in ipostaze dificile/imposibile-sa plec de la serviciu ca sa imi iau copilul de la ora sau sa apelez la bunavointa unuia sau altuia dintre profesori pt. a-l primi pe durata orei de religie?) pe cei (poate cativa)care considera ca rolul scolii este, preponderent, acela de a asigura educatia stiintifica si culturala a copiilor si cadrul necesar unei dezvoltari sociale armonioase, in vreme ce FAMILIA ARE rolul de a fixa reperele morale ale copiilor (si aici admit importanta unora dintre valorile morale promovate de religie) si, cred eu, DREPTUL DE A SE RAPORTA IN MOD PARTICULAR LA RELIGIE (in fond religia este o problema de subiectivism), revin, asadar, acest fapt, este de natura sa reflecte o atitudine de intoleranta a statului roman si deci abuziva.
Doresc sa am dreptul LEGAL (prevazut in legile educatiei) de a alege pt. copilul meu, si nu sa recurg la ”mica intelegere”. Varianta “RELIGIA-optionala” ar pemite tratarea egala si nediscriminatorie atat a copiilor ai caror parinti doresc ca acestia sa urmeze disciplina "RELIGIE", cat si a copiilor ai caror parinti nu doresc acest lucru. Acesta este sensul demersului meu si mizam pe pe sprijinul si solidaritatea tuturor parintilor.
Nu vad care este problema daca religia devine optionala si de ce trebuie sa accept in mod FORTAT pentru copilul meu, ceea alti parinti accepta prin LIBER CONSIMTAMANT pentru copiii lor ?
Oricum, multumesc pt. raspunsuri, iar Alinutzei00, Capcaunului, lui Deus si Soranei le multumesc si pentru intelegere!
crisdima spune:
Poate vehementa din mesajele tale a generat si raspunsurile pe care le-ai primit, no offense.
La modul cum pui tu problema, Religia pare cel putin un monstru de materie la scoala.
Asa cum spunea si happiness si filofteia din experienta, eu vad ora de religie ca o ora de educatie suplimentara, nu cred ca sta si iti indoctrineaza copilul catre o anumita religie, fanatismsau mai stiu eu ce...
Si nu cred ca te FORTEAZA cineva sa accepti, atat timp cat ai posibilitatea sa refuzi printr-o simpla cerere.
Cris si Alexutzu
"Tinteste spre luna, chiar daca nu reusesti macar vei fi printre stele."
Laura25 spune:
Discutiile mai vechi:
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=111956
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=62440
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Fotografiile noastre
Filmulete cu shtrumphi
Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
alssa spune:
Mi-as fi dorit foarte tare ca Clara sa afle la ora de religie mai mult lucruri de cultura generala in domeniu. Un fel de "istoria religiilor" mai pe scurt, pentru nivelul lor de clasa I, a-II-a, etc. Si poate pentru ca religia romanilor preponderent este ortodoxa sa fie aprofundate relativ citeva chestii in parte.
Ce nu mi se pare normal, (am cautat linkul si nu gasesc deocamdata, revin) este ce am vazut eu ca trebuie sa stie la sfarsitul clasei (parca a IV-a? ...). Rugaciuni kilometrice pe dinafara si tot soiul.
Eu am educat-o pe Clara la modul: mama, exista un Dumnezeu. Ii multumim, ne rugam la El, avem ajutor, Doamne-Doamne e alaturi de noi, are grija de sanatatea mea si-a ta, acolo sus e Cineva care te iubeste.
Am mers in biserici ortodoxe, asemenea si-n cele catolice. I-am explicat cam cit am putut pe limba ei diferentele aparente, mizind in fiecare discutie pe faptul ca tre' sa inteleaga ca exista doar un Dumnezeu dar ca oamenii au ales feluri diferite de-a se ruga la el.
Cind va creste si o va interesa, va alege singura sa mearga intr-o directie sau alta.
NU mi se pare deloc OK sa ii bage cineva pe gat la o asemenea ora ceva ce mie realmente mi s-a parut indoctrinare, drept pentru care am sa semnez hartiuta cu "NU sint de acord sa participe la ora de religie".
Inca o data, parerea mea pe scurt:
Scoala e responsabila pentru o cantitate mare de informatii. Asta inseamna scoala. Si la religie ar fi trebuit sa trateze subiectul fix la fel, in sfera culturii generale. Nicidecum, varianta aleasa de ei.
Pentru asa ceva, orice parinte doreste isi poate duce copilul in fiecare Duminica la biserica. Catolicii stiu ca au scoala de Duminica pentru copii. Ortodocsii nu am idee...
Alssa si Clara
acular_g spune:
Multumesc mult pentru link-uri, m-am mai linistit un pic. Vad, insa, ca discutiile respective sunt mai vechi.
Ceea ce este de actualitate este faptul ca ACUM SE DISCUTA LEGILE EDUCATIEI (care vor ramane, probabil, valabile multa vreme de acum incolo) si deci ACUM este necesar sa ne implicam pentru a avea o lege care sa fie echilibrata,nediscriminatorie si care sa rezolve in mod civilizat si inteligent, pentru toti copiii, problema discutata in topic dar si celelalte probleme ale invatamantului romanesc!
| Citat: |
| citat din mesajul lui Laura25 Discutiile mai vechi: http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=111956 http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=62440 Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005) Cugetari gemene, Fotografiile noastre Filmulete cu shtrumphi Poveste cu shtrumphi 'Cos what I feel is the only truth for me |
P&ANA spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui crisdima Poate vehementa din mesajele tale a generat si raspunsurile pe care le-ai primit, no offense. La modul cum pui tu problema, Religia pare cel putin un monstru de materie la scoala. Asa cum spunea si happiness si filofteia din experienta, eu vad ora de religie ca o ora de educatie suplimentara, nu cred ca sta si iti indoctrineaza copilul catre o anumita religie, fanatismsau mai stiu eu ce... Si nu cred ca te FORTEAZA cineva sa accepti, atat timp cat ai posibilitatea sa refuzi printr-o simpla cerere. Cris si Alexutzu "Tinteste spre luna, chiar daca nu reusesti macar vei fi printre stele." |
Te FORTEAZA asa: copilului nu-i este asigurata alta alternativa, ramane in clasa si asista la ora , sunt dusi fara acordul parintilor la impartasanie... si nu-i deloc usor sa primesti acceptul pt cererea de refuz.
Ti-ar conveni de ex. ca ccc copilul tau sa studieze religia islamica sau catolica (doar ex) macar un an de zile? asa , semi-obligatoriu !? Nu cred :)
As fi de acord sa studieze istoria religiilor ,dar se pare ca-i un curent universal valabil, ca mai in toate tarile sa fie introdusa aceasta disciplina incepand cu gr de gradi

acular , bine ai venit pe DC !